A mezőgazdaság, az ipar, a városok és a közszolgáltatások területén is óriási lehetőségeket rejt ez a technológia.

A következő években nettó 826 milliárd forinttal járulhat hozzá a magyar gazdasághoz az 5G technológia, jelentősen támogatva ezzel a koronavírus-válság utáni újjáépítést is - derül ki az Ericsson megrendelésére készült kutatásból, amelyről csütörtökön számolt be az MTI-nek a távközlési cég.

A közleményben kiemelték: az Analysys Mason kutatócég elemzése alapján

az okos vidék területcsoporton belül 109,1 milliárd forintos befektetésből több mint ötszörös megtérüléssel 585,4 milliárd forintos hozzáadott érték realizálható.

Hozzátették: mindez elsősorban a hálózatba kapcsolt drónok és szenzorok nyomán megvalósuló precíziós mezőgazdaságból származik majd, illetve a kötött vezeték nélküli internethozzáférés (FWA) terjedéséből, hiszen az 5G révén költség- és energiahatékony módon építhető ki szélessávú internethozzáférés a félreesőbb vidéki területeken is.

Az okos ipar területén a tanulmány szerint 154,1 milliárd forintos befektetéssel 416,5 milliárd forintos megtérülés érhető el.

A felhőrobotikának és távoli hozzáférésnek köszönhetően okos gyárakká alakulnak az üzemek, az intelligens hálózathasználat hatására takarékosabbá válik az energetikai rendszer, és felgyorsulhat az automatizáció a szállítmányozásban.

Az okos város területen a tanulmány 91,4 milliárd forintos hozzáadott értéket prognosztizál,

amiben a területen belül a hálózatba kapcsolt járművekkel megvalósított intelligens mobilitási megoldások, vagy épp az 5G hálózatokkal ellátott okos stadionok, a szórakoztatóipart és a látványsportot forradalmasító virtuális vagy kiterjesztett valóság (VR és AR) játszhat fontos szerepet.

A negyedik terület,

 

az okos közszolgáltatás 38,2 milliárd forintos haszonnal kecsegtet,

amelyet főképp az új szintre lépő egészségügy, azaz a távgyógyítás, az intelligens diagnosztika és a távműtéteket támogató robotika termelhet ki.

A közleményben arra is kitértek, hogy

Európa egésze számára a négy főbb terület összesen 161 milliárd euró hasznot hozhat 23 milliárd eurós befektetéssel.

Az 5G technológiai fejlesztések terén az Ericsson az egyik legjelentősebb szereplő; a svéd hátterű vállalat budapesti kutató-fejlesztő központja az egyik legnagyobb a vállalatcsoporton belül.

A svéd Ericsson távközlési óriás adózott eredménye a szeptember végével záródott negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladva 5,6 milliárd svéd koronát tett ki (195 milliárd forint) az egy évvel korábbi 6,9 milliárd korona veszteség után. A kedvező eredményeket elsősorban azzal magyarázta a vállalat, hogy nőtt az 5G hálózatok kiépítésére leadott megrendelések száma.

Borítóképünk illusztráció

Címkék: ericsson 5G gdp

Az Év honlapja lett az okosanapenzzel.hu

10 órája

Tavaly is díjat nyert a Pénzügyminisztérium weboldala, amely így két egymást követő évben lett az Év honlapja a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) pályázatán.