2019. december 11.

Magyarországon is fut az egyik legjelentősebb algoritmus-módosítás

A Google tegnap jelentette be, hogy 70 országban köztük Magyarországon is útjára indult: „az internetes keresés történelmének egyik legnagyobb hatású változtatása″.

A Google alelnöke, Pandu Nayak a Google hivatalos blogoldalán jelentette be, hogy útjára indítják a BERT-algoritmus. Az első bejelentésre október végén került sor, ám ekkor csak angol nyelvterületen indult el az új algoritmus.

A tegnapi napon derült ki, hogy ezen a héten 70 további másik nyelven, köztük magyar nyelven és a magyar találati listán is útjára indították az új algoritmus.

A BERT algoritmus egy gépi tanuláson és a neurális hálózatok módszerén alapuló algoritmus, amelynek a célja az emberi nyelv jobb megértése.

A rendszer lényege, hogy a Google a korábbi szóértelmezésen túllépve már egyre pontosabban képes a szavak egymáshoz való kapcsolódását és ennek révén a jelentésváltozásokat is megérteni. Ezáltal a Google egy-egy felhasználó keresést jobban tud értelmezni és ennek köszönhetően jobb találati listát tud a felhasználónak mutatni.

A mostani változás azonban nem csak szoftveres változást jelent, hanem új hardwareket is. A legújabb Cloud TPU szerverek optimalizálását, már mesterséges intelligencia végzi.

A Google hivatalos közleménye szerint: „Ez az elmúlt öt év legjelentősebb előrelépése, és az internetes keresés történetének egyik legjelentősebb ugrása".

Mostantól tehát a magyar felhasználók is jobb találatokat várhatnak, különösen, ha a keresésük egyedi. Keresőoptimalizálási szempontból pedig a weboldaltulajdonosok relevánsabb látogatókra számíthatnak, hiszen a Google azáltal, hogy jobban érti a felhasználói keresést, jobban tudja kiválogatni a találati listára azokat az oldalakat, amelyekben a válasz rejlik a felhasználó keresésére.

Az algoritmus jelenleg is fut, így vélhetően még napokat esetleg heteket kell várni, míg az algoritmusfrissítés végigfut a magyar találati listán is - írják.