2019. november 07.

Mi foglalkoztatja a fiatalokat?

A JunctionX Budapestre fejlesztők, designerek és vállalkozók gyűltek össze 80 országból világszerte, hogy gyakorlati megoldásokat hozzanak létre valós, a nemzedéket foglalkoztató problémákra.

A sokszínű nemzetközi közeg egyetlen közös pontja a technológia és a benne rejlő lehetőségek iránti szeretet és kíváncsiság volt. Az együttműködő partnerek kihívásai releváns képet adnak arról, mi foglalkoztatja a mai fiatalokat, illetve, hogy milyen célokkal terveznek fejlődni a legnagyobb hazai és globális cégek.

A JunctionX Budapest öt legégetőbb kérdése, melyre a fejlesztők javasoltak megoldásokat:

1. A Google budapesti mérnökei által hozott kihívás egy, a civilizáció kezdete óta jelen levő problémára fókuszált, az ember és az állatvilág életterének ütközésére. Az állatok vonulási útvonalaira ugyanis sokszor keresztbe épülnek az autóutak. Legismertebb példa erre, amikor az őzek, szarvasok átszaladnak az utakon, ami az állatokra és az emberekre is veszélyes, hiszen az ütközésben gyakran mindkét szereplő életét veszti. Megvalósítható a nagy terv, miszerint a rendelkezésére álló rengeteg információt felhasználva könnyítsük például az építkezések tervezését, hosszútávon pedig az élővilág és az emberek harmóniáját?

2. A Nokia kihívása a vonatbalesetek megelőzését tűzte ki célul, felismerve, hogy az okoseszközök használata milyen veszélyeket rejt magában. A képfelismerés segítségével és azonnali információátadással lehetséges a balesetek megelőzése?

3. A Telekom feladatában a közösségi élet megkönnyítését kérte a versenyzőktől, de vajon segíthet-e egy applikáció abban, hogy egy több száz embert foglalkoztató cég munkatársai jobban megismerjék egymást?

4. A Tesco Technology évek óta dolgozik azon, hogy kevesebb, a még emberi vagy állati fogyasztásra alkalmas élelmiszer kerüljön a szemetesbe. A vállalat kihívása arra ösztönözte a fejlesztőket, hogy technológiai elemek bevonásával segítsék őket célkitűzésükben, például, hogy könnyen tájékoztatni tudják a még fogyasztható termékekről a jótékonysági szervezeteket. Tudjuk arra használni az informatikai eszközöket, hogy hatékony legyen az élelmiszerfelhasználásunk?

5. A Varian Medical Systems a rákos gyerekeknek szeretné elmagyarázni, hogy mi történik szervezetükben és milyen kihívások várhatnak még rájuk a sugárkezelés során. Vajon, a felnőttek számára is nehezen követhető folyamat játékosítása, segíthet a gyereknek abban, hogy feldolgozzák a velük történő nehézségeket?

A versenyzők számára a válasz igen volt és energiájukat nem kímélve 48 órán át dolgoztak az általuk választott cég feladatán, hogy bemutassák, ők miként oldanák meg a felmerült problémát.

A legsikeresebb a szegedi Shooting Stars csapat lett, akik a Business Finland kihívásában a kapott adatokat felhasználva modellezték a skandináv térség népességvándorlásának különböző folyamatait.

„Fantasztikus élmény volt látni, ahogy a sok hónapnyi szervezés megvalósul és végre személyesen is találkozhattunk a résztvevőkkel, hiszen az emberek azok, akik miatt különlegessé válik az egész JunctionX Budapest. A hangulat az, amely egyedivé és meghatározóvá tette ezt a 48 órát és boldogan konstatáltuk, hogy mindenki megtalálta a saját céljainak megfelelő eseményt, mint például karaoke, jóga, Google workshop vagy más fejlesztő tréningek. Mind a résztvevőknek, mind pedig a támogatóinknak is nagyon hálásak vagyunk” – magyarázza Gedai Bence, a Tech Embassy vezetője.

Május végén startolt a Marcel

1 napja

Egyedülálló módon egyesíti a szaktudást a technológiával a Publicis Groupe mesterséges intelligencia alapú platformja.

Adatok és elvárások mindenhol

1 napja

A Micro Focus szakértői olyan professzionális eszközt javasolnak, amely a teljes infrastruktúrában képes feltérképezni, osztályozni és megvédeni az értékes információkat.