Meg fog lepődni, hogy mennyi hasznos alkalmazás van a digitális térben. Lévai Richárddal, az RG Stúdió társalapítójával bemutatjuk, hogy mi mindenre alkalmas a közösségi média a rég elfeledett ismerősök felkutatásán, a képek megosztásán, valamint az üzleti kommunikáción túl.

Amikor Magyarországon valaki szóba hozza a közösségi médiát, akkor elsősorban a Facebookra, az Instagramra és a YouTube-ra gondol. Ezen nem kell csodálkozni, hiszen a piac kicsi, a hazai fogyasztók pedig ki tudnak teljesedni a három említett felületen, pedig a közösségi alapon működő platformokban sokkal több lehetőség kínálkozik. Következő összeállításunkban azoknak az alkalmazásoknak szentelünk teret, amelyek más országokban – leginkább az angolszász területeken – nagy népszerűségnek örvendnek. Ez nem azt jelenti, hogy ezeket az applikációkat itthon nem használják, a jelentőségük viszont az említett triumvirátuséhoz képest elenyésző. A bemutatáshoz Lévai Richárd közösségimédia-szakértő segítségét kértük.

Belefáradt a Coelho-idézetekbe?

Ha le szeretnénk egyszerűsíteni, a LinkedIn az üzleti felhasználók Facebookja – persze ez kicsit sértő a platformra nézve, annyi különleges és hasznos funkcióval rendelkezik. Régen a legtöbben arra használták a LinkedInt, hogy amikor munkát kerestek, frissítették a profiljukat, és kész. Ennél azonban sokkal több van a rendszerben: személyes márkaépítésre, más üzletemberekkel való kapcsolattartásra ugyanúgy alkalmas, mint szakmai hírek fogyasztására. Ráadásul ez utóbbi trend egyre erősebb azon magyar felhasználók körében is, akik belefáradtak abba, hogy kiválogassák a munkával kapcsolatos fontos híreket a Coelho-idézetek közül a Facebookon.

Sorsok formálója

A Twitter a rövid szöveges üzenetek világának gyorsaságát mentette át napjainkba, és sokáig a közösségi média egyik királya volt. Cégek részvényeinek értéke zuhant töredékére, vagy éppen emelkedett magasba, miután egy-egy meghatározó influencer – vagy akár az amerikai elnök – írt róluk néhány száz karakterben a Twitteren. A nemzetközi internet világában ez az a platform, ahol politikusok és celebek esnek egymásnak, és ahol a hírességek még a hétköznapi felhasználók üzeneteire is válaszolnak néha. A nemzetközi siker ellenére a Twittert sajnos csak egy nagyon szűk réteg használja Magyarországon, hiszen a felület rosszkor volt rossz időben: először az iWiW és a mobilok jelentettek számára ellenfelet, később pedig a Facebook szívta el előle a levegőt.

A Facebook legyőzője

Az internet pöcegödre, a leggyorsabb nyomozóportál, internetegyetem, szórakoztató fórum – ezeket és más különböző címkéket is használtak már, amikor azt akarták leírni, hogy mi is a Reddit. Tulajdonképpen mind egyben: egy fórum, ahol bárki megoszthat linket vagy témát, ezt pedig a többi felhasználó fel vagy éppen leszavazhatja. Az egyszerűségben rejlik az ereje, hiszen bárki létrehozhat „alfórumot” (subredditet) a rendszeren belül, ahol pedig akár komoly közösség is fel tud épülni, sok százezer taggal. Adott itt már interjút Obama elnök, segített a közösség nyomozásban vagy akár személyes probléma megoldásában is. Ugyanakkor mémek tömegei születtek meg a felületen, amely az oldalon töltött időt tekintve legyőzte már a Facebookot is Amerikában.

A hölgyek platformja

Kevés olyan közösségi oldal van, ahol a hölgyek vannak többségben – a Pinterest ilyen. A weben található képekből és videókból bárki saját gyűjteményeket hozhat létre magának, illetve ezeket meg is oszthatja a világgal. A legkedveltebb témák a divat, a gasztronómia, az utazás és a DIY (do it yourself, csináld magadnak – a szerk.), nem véletlen, hogy ennyire szeretik a nők a rendszert. A képek és videók gyűjtögetésén túl egyre több értékesítést támogató funkcióval is rendelkezik a Pinterest, ahol a felhasználók – legalábbis az amerikaiak – közvetlenül vásárolni is tudnak, de akár mások képei alapján is megtalálhatják álmaik párnáját vagy kancsóját a megosztott tartalmak segítségével.

Pornó, művészet és üzlet

A személyes blogok, internetes naplók vezetése korábban nagy divatnak számított, de kevés író volt képes igazi közösséget építeni a tartalmai köré. Aztán jött a Tumblr, amely voltaképpen mikroblog-szolgáltatóként egyszerűvé tette ezt. A legkülönbözőbb „tumblik” írói tudnak kapcsolódni, újraosztani – tehát reblogolni – bejegyzéseket, így figyelemreméltó közösségek alakulhatnak ki ezen a platformon. A bejegyzések amellett, hogy érdekesek, igen sokfélék is, hiszen az izgalmas és eredeti művészeti projektek ugyanúgy elférnek a felületen, mint a pornó vagy akár az üzleti témájú posztok.

A fiatalok menekülési pontja

A Snapchat az a közösségi platform, ahol talán a legélesebben látszik a generációs törés, a 20 év alattiak ugyanis imádják, az a fölöttiek viszont nem értik, mire jó. Az első időkben a Facebookon megjelenő szülőktől és nagyszülőktől menekülő fiatalokat húzta be a rendszer azt ajánlva, hogy e felületen csak pár másodpercig látják az üzeneteket azok, akikkel megosztják őket, mert utána törlődnek. Ez sok fiatal számára csábító volt – még ha ki is derült, hogy nem igaz –, így hamar népszerűvé vált az intim fotók és videók küldözgetése. Később új, látványos hírfogyasztási funkció és kiterjesztettvalóság-effektek is kerültek a rendszerbe. A Snapchat az új megközelítésével és az új moduljával olyan sikeresen vonzotta be és tartotta meg a fiatalokat, hogy a Facebook gőzerővel kezdte az újításokat importálni (értsd: lopni) a saját rendszereibe.

A mémek őshazája

A legjobb internetes viccoldaltól a szennylapig terjed a 9GAG jellemzése, amely felületen a fő tartalom a humor, bár az oldal körül létrejött közösség társadalmi problémák megoldásában vagy akár multicégek elleni harcban is segített már. A 9GAG az internetes mémek egyik őshazája, ahol a tartalmak forrásának megjelölésével néha hadilábon állnak az azokat feltöltő felhasználók. Más kérdés, hogy az itt megjelenő képeket és mémeket előszeretettel veszik kölcsön és fordítják le az erre szakosodott Facebook-oldalak és kisebb humoroldalak.

A profik Instája

A jobb napokat látott Flickr célja egyszerű: segít a fotóink megosztásában és tárolásában. Tulajdonképpen a fotók YouTube-ja, ahol nemcsak tárolhatunk fényképeket, de böngészhetjük mások alkotásait is. A profi és a profizmus felé kacsintgató fotósok kedvelt szolgáltatása, ugyanakkor mint kiderült, az új tulajdonosa fizetősé tette, nem lehet tehát már korlátlanul fényképeket tárolni rajta.

YouTube reklámok nélkül

Ha videó, akkor szinte mindenki a YouTube-ra gondol elsőre, hiszen e platformon osztják és nézik meg a legtöbb mozgóképet. Azok azonban, akik minőségi videókat készítenek, gyakran választják a Vimeót, ott ugyanis nincs reklám, ráadásul e felületen sokkal több a testreszabási lehetőség – bár ezek általában nincsenek ingyen, a Vimeo ugyanis nem a tartalom monetizálásából él, hanem az előfizetési díjakból.

A kreatívok helye

Egyszerű, kreatív vagy egyszerű kreatív szolgáltatásokat keres olcsón? Mindkét esetben a Fiverr lehet a helye, amely egy piactér olyanoknak, akik különböző szolgáltatásokat kínálnak vagy keresnek: grafikai munka, szövegírás, fordítás, animációkészítés és hasonló feladatok kivitelezői ajánlják a munkájukat akár már 5 dollárért. Persze ezért az összegért kár csodát várni, de a 20–50–100 dolláros tartományban már egész jó minőségű tartalmakat is kaphatnak a megrendelők, bár sokszor némi kockázatot is kell vállalni.

Köszönet az alkotóknak

Szereti az olyan ingyenes internetes tartalmakat, amelyeket bloggerek, vlogerek, művészek készítenek? A szuper videókat, cikkeket, alkotásokat? Nos, ezek elsőre ingyenesnek tűnnek, de elkészítésük rengeteg befektetett időt és tapasztalatot igényel. Ezt a munkát tudjuk meghálálni a Patreonon keresztül azoknak az alkotóknak, akik létrehoztak itt fiókot. A platform ugyanis egy olyan közösségi finanszírozást kezelő oldal, ahol nem egy-egy konkrét projektet támogatnak meg az emberek, hanem általában azt a munkát, amit kedvenc vloggerük vagy bloggerük folyamatosan végez. A díjazás persze lehet egyszeri is, de gyakoribb a havi rendszeres patronálás, aminek a nagyságát a támogatók határozhatják meg. A dolog szépsége, hogy a tömeg – bocsánat, a közösség – patronálása által biztosított rendszeres bevétel segít megőrizni az alkotók függetlenségét, így továbbra is minőségi tartalmakat készíthetnek.

Átmenet a csevegés és a randi között

Bő tíz évvel ezelőtt a legtöbb magyar internetező találkozhatott a Badooval, szinte mindenki e-mail fiókját elárasztották ugyanis az ismerősöktől érkező meghívók. A platform agresszív terjeszkedésének meglett az eredménye, hiszen a kétszáz leglátogatottabb weboldal között van a világon. A sok gamificationelemet használó ismerkedőoldal átmenet a csevegésre kitalált felületek és a randiappok között, de az igazán izgalmas lehetőségeiért mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk.

A felületes ismerekedés megtestesítője

Ha tetszik a fotója, jobbra húzzuk, ha nem, akkor balra. Ezt valószínűleg mindenki tudja a Tinderről, amely a felületes ismerkedés megtestesítőjeként híresült el – bár ez nézőpont kérdése. Az app az egymás közelében tartózkodó szinglik fotóit dobálja fel, és ha mindketten jobbra húztak, már indulhat is az ismerkedés. Az egyéjszakás kalandok platformjaként gondolnak a legtöbben a Tinderre, de nagyon sokan itt találták meg életük párját.

A telefonálás alternatívája

„Sziasztok, mindenki hall? Kezdhetjük?" Ez a kezdés mindenkinek ismerős lehet, aki már legalább egyszer váltotta ki a hagyományos konferenciahívást Skype segítségével. A telefonálás alternatívájának kikiáltott szolgáltatás az internet egyik nagy öregje, hiszen 2003-ban indították útjára. Ma már persze nemcsak hangalapon kommunikálhatunk, a videótelefonálás és a képernyőmegosztás is része a rendszernek. De bármennyire is korán indult a platform, a korszerű csevegőprogramokkal egyre nehezebben veszi fel a versenyt, hiszen azok is szinte mindent tudnak, amit a Skype, plusz még pár izgalmas apróságot, ami az internetező fiataloknak sokkal érdekesebb, mint a hagyományos telefon helyettesítése.

Csevegőkből közösségi platform

Facebook Messenger, Whatsapp, Viber: szinte mindegyik az SMS-ek és az e-mailek helyettesítésére született azért, hogy gyorsan beszélhessük meg szűk körben a legfontosabb dolgokat. Ma már azonban mindegyik önálló platform, ahol a rövid szöveges üzenet már nem az egyetlen kommunikációs lehetőség: telefonszerű beszélgetés, videócsevegés, csoportos beszélgetések tarkítják a kapcsolattartást mindegyik rendszerben, de érkeznek az olyan fejlettebb funkciók is, mint például a pénzküldés az egyes felhasználók között. Ráadásul már nemcsak a barátainkkal, hanem cégekkel is felvehetjük a kapcsolatot, noha sok esetben úgynevezett chatbotok válaszolnak, vagyis automatizált szoftverek segítenek az ügyintézésben. Persze mindegyik platform kicsit másban erős. A Vibernél az egyedi matricacsomagok tarolnak, a Whatsapp a biztonságos csevegés éllovasa, a Messenger pedig a Facebook felhasználói bázisára építve nőtt nagyra, mostanában pedig a kiterjesztett valóság irányába mozdult.

Az e-sport zászlóshajója

Amit az ötveneseknek a futballmeccsek tévéközvetítése nyújt, azt adja a Twitch a fiataloknak. A különbség, hogy itt nem csak labdarúgás van, de ha focit is néz valaki, annak is pixeles verzióját fogja látni. A Twitch-en ugyanis videójátékokat közvetítenek a különböző játékosok, a közösség pedig nézi az izgalmas vagy éppen érdekes eseményeket. Az e-sport zászlóshajójáról beszélünk, ahol persze más jellegű tartalomba is bele lehet botlani, de szolgáltatása gerincét az egyre profibb videójátékosok és a rajongóik kiszolgálása adja.

A cikk eredetileg a Médiapiac 2018/ 11.-12. számában jelent meg.

A cikk szerzője Béres Máté

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.