Könnyű elektromos jármű, árammegosztás, fedélzeti számítógép – így lehet röviden leírni a Servo Movementet, amelynek alapítójával, az fps ügynökség társtulajdonosával, Csapó Balázzsal a társaság három termékéről (Linda moped, Powershare, OBU), valamint a kezdetekről és a jövőről beszélgettünk.

 

Hogyan lehet eljutni a közösségi médiától az árammegosztásig és a járműfejlesztésig?

A Virgo Systems nagyon ambiciózus garázscégként indult, amelynek tagjai nagy integrátor vállalkozások asztaláról leesett morzsákkal foglalkoztak. Elkezdték a saját terméküket, az iWiW-et fejleszteni, amely a magyar webtörténelem egyik sikersztorija. Az eladás után attól tartottak, hogy IT-gyár lesz a társaságból. Ekkor létrehoztuk a Virgo Creative-ot, így elmozdultunk a webdizájn és a digitális kommunikáció irányába is.

Számomra egyértelmű volt, hogy a következő termékünk nem pusztán virtuális, hanem IoT-árucikk lesz (internet of things, dolgok internete – a szerk.). Az első próbálkozásunk a Beachegg volt (egy tojás kinézetű széf, amelybe az értékeinket tehetjük strandolás közben – a szerk.), amiből később kiszálltunk. A tudástőkét, amit ennek kapcsán sikerült összegyűjteni, ráeresztettem az akkori érzéseim szerinti legnagyobb társadalmi hasznosságú projektre, a Servo Movementre.

Milyen nehézségek merülnek fel egy ilyen projekt esetén?

A terv nagyon komplex és specifikus, radikális üzleti és dizájnmegoldásokkal. A shared economy alapon működő elektromosáram-szolgáltatással kapcsolatban

sokan szkeptikusak voltak, azt gondolták, hogy ez „jogi lehetetlenség”.

A kockázatok egyeseket elriasztanak, mások pedig úgy vélik, hogy akkor ezek kezelésére kell fókuszálni. Voltak, akik a Linda moped első karcolatait konkrétan megmosolyogták. „Ez így nem fog megépülni” – a mondták. Jelenleg már arra lehetünk büszkék, hogy videókat kell mutogatnunk a termékről.

A robogó kiknek készül?

Két célja van. A Powershare termékünk – amely egy falra szerelhető műanyag doboz konnektorokkal, ahonnan a fogyasztók áramot vásárolhatnak egy applikáción keresztül – külsőre nem annyira érdekes:

ha egy kiállításon odamegyek valakihez, hogy „hey mister, this is the future”, akkor ásít egyet, és továbbmegy.

A moped viszont nagyon izgalmas dizájntermék, amely egyúttal címerállata is a projektnek. Emellett önállóan életképes árucikk is, bár az üzletágon belül további járművekben is gondolkodunk. Jelenleg a Linda azokat célozza meg, akik szépen felöltözve vespákkal közlekednek.

Egyfajta marketingfogás is tehát.

Európában, de szerintem a világon is az terjed el, ami divatos. Meg akarjuk adni annak a lehetőségét, hogy könnyű elektromos járművekkel járjanak az emberek az árammegosztó rendszeren keresztül.

Ideális esetben a jövő városaiban minden ház faláról konnektorok fognak kilógni, ahonnan majd a tölthetjük a járműveinket?

Mi ezt szeretnénk elérni, a Powershare egység telepítése körülbelül 150 ezer forintból megoldható. Veszprémben zajlik a pilotprojekt, ott már kijelöltük az első tizenöt helyszínünket, ahonnan a jövőben egy kattintással vásárolhatnak majd áramot a polgárok. Rengeteget fogunk ebből tanulni, például azt, hogy miképpen lehet egy várossal együttműködni. Előreláthatólag Genfben lesz a következő kísérletünk, Budapestre még pár évet várni kell.

A bevétel hogyan oszlik meg?

Az operátori szerepkört jelen esetben Veszprém városa tölti be, továbbá vannak a hostok – cégek, házak, egységek –, amelyek a hálózatukat megosztják, végül pedig vagyunk mi, a Servo. Ez a három entitás osztozkodik.

Az Ubert ki akarják tenni Londonból, az Airbnb-ről pedig az Európai Bizottság kimondta, hogy szabálytalanul működik. Ön kinek ad igazat ezekben a kérdésekben?

Egymással ellentétes érdekek feszülnek egymásnak. Attól, hogy egyszer csak valakinek igaza lesz, nem megyünk előrébb. Én a téren vagyok proaktív, hogy konszenzusok mentén haladjunk, keressük meg a közös érdekeket, és ne jogvita döntsön a sorsunkról.

A Servo Movement harmadik terméke az OBU fedélzeti számítógép, amelynek segítségével a közösségi közlekedési rendszerek kialakítása mindenki számára elérhetővé válik.

A technológia, amely révén a kulcs nélküli indítás megoldható – ez például céges flották kialakítására lesz alkalmas –, más járművekbe is beépíthető. Ennek komoly haszna van. Távolról is meg valós időben is láthatom a jármű akkumulátorfeszültségét, illetve pontos helyét, így valódi és okos választ adhatok arra a kérdésre, hogy mi a hatótávom. Ha ezenfelül még egy Powershare-hálózat is található, akkor azt is tudom majd, hogy hol kell leparkolnom a töltéshez.

 

 

Az interjú eredetileg a Médiapiac 2018/9.-10. számában jelent meg.

 

A cikk szerzője Béres Máté

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.