Innováció és trendek a BrandZ listán

Attól, hogy tech-cég vagyunk, még nem kényelmesedhetünk el. És ha európaiak?

A BrandZ lista kapcsán az összeállítók már sok okosságot leírtak, mi meg lehoztuk, itt ni. Viszont érdemesnek láttam pár keresetlenebb gondolatot is megosztani. Jó hír kettő is van: egyrészt márkát építeni megéri, másrészt nem csak technológiai céggel lehet nagyra törni. (A dobogóhoz persze nem árt, de valamelyik szerényebb helyezéssel is megelégedne a többség.) A rosszabb hír, hogy a blogon is sokszor megénekelt innováció viszont nem spórolható meg. Akkor sem, ha tech cégek vagyunk, és korábban felültünk egy vagy több jó ötletre, irányra, modellre (lásd az Apple vagy az eBay sorsát), viszont más területen is sokat hozhat. Így például a luxus ruházati márkák közül a Burberry viselt dolgaival, kereskedelmi, digitális újításaival már itt is sokat foglalkoztam, és szépen hozza is az eredményt. Vagy ott van a Ford üzemanyagcellázása. Utóbbi kapcsán: metatrendekre (egészségmegőrzés, környezetvédelem, városiasodás…) felülni mindig egyértelmű döntésnek tűnik, ugyanakkor a lista készítői mintha önhatalmúlag túl is értékelnének egyes elemeket. Vagy csak én vagyok picit szkeptikus.

Ami még innováció: a márkakiterjesztés. Mit tudunk adni, ami túlmutat az alapajánlatunkon? Apró műhelytitok, hogy a márka szolgáltatói kiterjesztése kapcsán a jövő heti konferenciánkra meg szerettük volna nyerni előadónak a Nike képviselőjét – ez logisztikai okokból nem jött össze, viszont a rangsorban szépen hasítottak, nem kis részben a Nike+ révén. (Itthon még számos alkalommal megénekelt nagy kedvenc a Futóblog, és mindenféle futós aktivitásuk is. Aggódni azért nem kell, találtunk más erős és érdekes márkákat a témában.)

Olyan szemmel is érdemes lehet megnézni a listát, különösen így választások előtt, hogy Európa miben erős rajta: luxuscikkek, (prémium) autók, szépségápolás, és részben a ruházat. (Utóbbi meg az IKEA a példa arra, hogy budget vonalon is tudunk, ha akarunk, és ha megtaláljuk a jó üzleti modellt.) Ezen túl inkább a saját kategóriájukban (erős) középmezőnyben vannak versenyzőink, mint (B2B és B2C) technológiai cégek között az SAP vagy a Siemens, kereskedelemben a Tesco, bankban az ING vagy biztosításban az AXA és az Allianz. Előttük hagyományosan az amerikaiak és újabbkeletűen az ázsiaiak. Úgy érzem, - a hagyományok mellett - ezen a ponton csatolunk vissza az innovációhoz.

Iskoláknak adományozott laptopokat az ALDI

2 órája

Az áruházlánc mintegy tízmillió forint értékben adományozott számítógépet hazai általános iskolák, középiskolák és diákotthonok részére az online tanulás támogatása céljából.

Mire elég ezer forint?

3 órája

Ezer forintból most egy az Ökumenikus Segélyszervezet otthonában élő gyermek napi ellátását lehet segíteni.

25 éve mutatták be a kultfilmet

6 órája

Bizony, már ennyi idős Will Smith és Martin Lawrence akció-vígjátéka, a Bad Boys – Mire jók a rosszfiúk?, ami megismertette az egész világgal az Inner Circle ikonikus dalát is.

Életműdíjat kapott dr. Zsakó László

7 órája

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács a fiatal tehetségek felkarolásában sok éven át végzett önzetlen és igen eredményes tevékenységének elismeréseként.

Csökken az álláshirdetések száma

10 órája

A versenyképes szektorok vállalatai már rájöttek, a hosszútávú munkaerőpiaci siker kulcsa az, ha a lehető legjobb megfelelőséggel rendelkező emberek csatlakoznak hozzájuk.

Kampányokkal segít az Extreme Net

1 napja

Kreatív kampányokkal segíti a kis- és középvállalkozásokat a járvány idején az Extreme Net Digitális Kommunikációs Ügynökség.