Médiablog

A vizuális történetmesélés 10 alapszabálya

„Egy kép többet ér, mint ezer szó.” Azt hiszem, ez a gyakran emlegetett „bölcsesség” mindenképpen helyet érdemel készülő „A legrettenetesebb ezer közhely” gyűjteményemben. Egy rossz kép többet ér, mint egy zseniális szöveg? Egyáltalán, hogyan váltható át egy szöveg hangra, képre, videóra? (Helyre, tétre, befutóra?)

Nagyon is egyetértek viszont azokkal, akik szerint téves az újságírást a szöveggyártással azonosítani.

Egy kép, egy videó, vagy egy hangos riport akkor jó, ha az adott történet valóban csak abban a formában mondható el. (És éppen ezért rossz minden „beszélő fej” videó.)

Megzabolázható a Facebook?

nformációs túlterhelés. Mint a középkori zenében a cantus firmus, a digitális kommunikációval foglalkozó írásokban úgy tér vissza időről időre ez a téma. Bele kell nyugodni, hogy az információkat nem tudjuk úgy visszaszorítani, ahogy a keleti mesékben zárták vissza a gonosz szellemet a palackba. Némi önfegyelemre van szükség; ugyanúgy, ahogy nem eszünk meg minden, az utcán talált szemetet, meg kellene válogatnunk, milyen információkat engedünk magunkhoz.

Seth Godin mindezt úgy fogalmazta meg, hogy valójában nem a sok információ, hanem a megfelelő szűrők hiánya a problémánk. Valóban, a minket bombázó információk 99,999 százaléka számunkra érdektelen. A feladat az, hogy a maradék (vagyis fontos) 0,001 százalékot kiszűrjük ebből a zajból.

1

Vox – Az újságírás új hangja?

Nekem eddig a Vox névről a híres erősítő jutott az eszembe. (Régen minden menő rockzenekar ilyet használt.) Lehet viszont, hogy ezentúl inkább egy online újsághoz kötődik majd ez a név.

Amikor mi éppen nyakig merültünk a választási eredményekben, valahol a „túloldalon” elindult a Vox.com. Az „újságírás új reménysége”. Egy olyan kiadvány, amiről már az indulása előtt is csak a legjobbakat lehetett hallani.

Mi van veled, hírmédia?

Az idén is meglepve vettem észre, hogy megjelent a State of the News Media 2014, vagyis a Pew Research friss jelentése. Nem is az lepett meg, hogy megjelent, hiszen erre minden márciusban sor kerül, hanem hogy már megint eltelt egy év (én meg még az előző évi anyagon sem rágtam át magam).

Az SNM jelentés mindig nagyon alapos, a legjobb alapanyagokból készül. Elvileg az amerikai médiáról szól, de ha akarunk, mi is tanulhatunk belőle.

Halott újságok - élő újságírás

Korábban, a régi Médiablogban gyakran írtam a nyomtatott lapok válságáról, követtem a kilábalási stratégiákról szóló írásokat. Idővel belefáradtam. Úgy látom, nem vagyok egyedül; az RSS olvasómban jól látszik, hogy az újságírással foglalkozó (amerikai és angol) blogok jelentős része nem frissül, az újságírásra szakosodott online kiadványok feltűnően lesoványodtak. Lejátszott meccs, minek foglalkozni vele?

Most viszont belefutottam egy olyan blogba, ami új nézőpontból figyeli és friss hangon dolgozza fel a témát. Az alábbiakban az A Stratechery néhány gondolatát ragadom ki, gondolom tovább.