Médiablog 2012. Január

Mégsem okoz csőlátást a Facebook?

Miközben büszkék vagyunk nyitottságunkra, többnyire ahhoz ragaszkodunk, amit ismerünk. Ezt a tulajdonságunkat használják ki a gyorsbüfék, a slágergyártók, az online áruházak és persze a média is. Minden lehetséges módon vizsgálják, mit is szeretünk, majd ennek megfelelő kínálattal bombáznak.

Ha mindig csak olyan filmeket, zenéket, ételeket, információkat kapunk, amiket korábban kedveltünk, egyre jobban beszűkülünk. A veszélyes folyamattal az elmúlt években megszámlálhatatlan cikk, tanulmány és legalább tucatnyi (igényes) könyv foglalkozott.

Egyes szakemberek évekig a blogolvasásban látták a politikai vélemények beszűkülésének legnagyobb veszélyét, majd a Facebook vette át a mumus szerepét.

Ami az utóbbit illeti lehet, hogy téves pánikolás volt. A Facebook folyamatosan elképesztő mennyiségű adatot termel. Ezek elemzése komoly tanulságokkal szolgálhat. A Facebook saját kutatási eredményeit rendszeresen közzéteszi a Facebook Data oldalon.
2

Szocmédia, digikult, és más nyalánkságok

A Médiablog előző, hávégés életében több olvasó is reklamált, hogy miért állandóan angol nyelvű cikkeket, tanulmányokat, könyveket ajánlgatok? A válasz egyszerű: a digitális médiával foglalkozó szakirodalom 99,9% angol nyelven íródik.

Addig is, amíg ezen a területen is vezető hatalommá válunk, minden érdeklődőnek ajánlom, hogy ne zavartassa magát, olvassa az angol nyelvű forrásokat akkor is, ha úgy gondolja, hogy nem tud angolul. Néhány gyötrelmes hónap után meglepve tapasztalja majd, hogy mégis/máris tud. (A digitális médiával foglalkozó írások egyébként is könnyebben érthetőek angolul, a bennük szereplő fogalmak többsége csak körülményesen, vagy homályoson fordítható magyarra.)

Akkor tehát jöjjenek a könyvek

Idegesít a ″nokiás hegedűs″

A YouTubra feltöltött felvételen egy koncertbe beleszól egy mobil csengőhangja. A művész nem áll le bosszankodva, nem vonul ki sértődötten, hanem rövid tűnődés után improvizálni kezd a csengőhang dallamára.

Azt most hagyjuk, hogy miért akkora szenzáció, ha egy zenész képes néhány hangot rögtönözni. Évszázadokon ez természetes volt, hiszen a zenészek nem zenelejátszó biorobotok, hanem a kor zenei nyelvét ismerő művészek voltak.

A Médiablog nézőpontjából érdekesebb, hogyan is alakult a "Nokia ringtone during concert of classical music" videó hazai karrierje
5

A média is csak szoftver

Én már arra sem merek tippelni, mi lesz holnap, hosszútávú prognózisokba meg egyáltalán nem bonyolódnék. Nicholas Carr, a technológia és a kultúra keresztmetszetével foglalkozó író/újságíró szerencsére sokkal bátrabb. A new landscape for online news (Az online hírek új tájképe) című írásában  azt fejtegeti, hogy nem csak a média "szoftveresedik", de a szoftverek is egyre jobban hasonlítanak a médiatermékekhez. Ma már a szoftverek is egyre kevésbé a boltokban, fix áron megvásárolható, dobozos termékek, hanem valamilyen felhőben "lebegő" valamik, amiket nem birtokolhatunk, csak feliratkozhatunk rájuk. Ezek a szoftverek gyakran frissülnek, hirdetéseknek köszönhetően elérhető árúak.

1

Könyvek az újságírásról - ingyen

Kezdjük egy klasszikussal: Philip Meyer professzor The New Precision Journalism című könyve 1991-ben jelent meg, de az anyag legnagyobb része még korábban, 1970 körül keletkezett. Ehhez képest igen meglepő, hogy a könyv témája a mostanában egyre nagyobb szerephez jutó "data journalism". (A könyv fejezetei külön-külön, doc formátumban tölthetők le.)

Mindy McAdams nagyon is kortárs szerző, a modern újságíróképzés egyik élharcosa. Teaching Online Journalism blogja sokunk számára kötelező olvasmány. Ennek "mellékterméke" a
Reporter’s Guide to Multimedia Proficiency (pdf). Semmi felesleges duma, csupa fontos, gyakorlatias információ. "Must read".

1
1 - 5 | 6 - 10 | 11 - 15 | »