A sajtóközlemények végnapjai

Sokan, sok helyen, sokféleképpen megírtuk már, hogy a sajtóközleményeknek, legalábbis az azok 100 éve kialakított, azóta megcsontosodott formájának nincs jövője, de természetesen minden ment tovább. A vállalati kommunikátorok és a PR ügynökségek többségének nem állt ugyanis érdekében változtatni a jól bevált gyakorlaton.

Azért persze valamennyire a közlemények is alkalmazkodtak a mai világhoz. Bár a legtöbb ilyen anyag továbbra is a régi sémákat követi, változatlanul rosszul összeállított listákon, kommunikációs spam formájában terjed, egy ideje már a sajtóközlemények is a keresőoptimalizálás (SEO) elvárásai szerint készülnek. Sőt, mivel ezek a közlemények mind kikerülnek a webre, a SEO szempontjai egyre inkább az előtérbe kerültek.

A Google sok év után végre ráébredt, hogy hosszabb távon nem az eddigi káosz (szabad manipuláció), hanem az értékes tartalmak támogatása és az értéktelenek szűrése az érdeke. A keresési találatokat meghatározó algoritmus legújabb frissítésével (Pingvin) egyértelművé tette, hogy nem tolerálja többé az eddig megtűrt trükközést.

Egy sajtóközlemény egyik legfontosabb feladata az üzenet bevésése. Ehhez a megfelelő kulcsszavakat sokszor meg kell ismételni. A Google „buta”, a sajtóközleményt ugyanúgy manipulációs kísérletnek érzékeli, mint a valódi tartalom nélküli, csak kulcsszavakat tartalmazó „SEO” oldalakat. Jön a piros pont.

A PR ügynökség azért kapja a pénzét, hogy a közleményt a lehetős legtöbb helyen megjelentesse. Léteznek persze (egyre ritkábban) ambiciózus újságírók, akik a közlemény alapján önálló cikket írnak, de inkább az jellemző, hogy egy ilyen anyag sok helyen, változatlan formában megjelenik.

A Google az „eredeti, releváns” tartalmat díjazza, ami „természetes úton” kelti fel az emberek érdeklődését. Több helyen is ismétlődő, vagyis nem eredeti tartalom? Újabb piros pont.

Ha az ügynökségek által kibocsátott sajtóközlemény a megbízó webhelyére, termékoldalára mutató linkeket tartalmaz, akkor a Google ezt manipulációs kísérletnek minősíti és a megbízót bünteti. A megbízó nem lesz hálás az ügynökségnek, amelyik drága pénzért még kárt is okoz neki.

Van innen kiút?

A cikk szerzője Pécsi Ferenc

Nézze meg Pécsi Ferenc teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Az AXE kideríti ki a kúl az új kampányában

1 órája

Az AXE IceChill interaktív tesztjével most kiderül, ki kúl, és ki tolja túl! A villamosmegállókban kihelyezett interaktív táblát június 1-től bárki kipróbálhatja.

Megjósolták a jövő trendjeit

3 órája

A BrandFestival trendLAB harmadik alkalommal publikálja a hazai marketing- és kommunikációs szakterület trendjeivel kapcsolatos prognózisát.

Véget ért a Beach Sports Festival

7 órája

Több mint 40 sportág kétezer versenyzője vett részt a hétvégén a nyár legnagyobb sportfesztiválján a Lupa Beachen. A Beach Sports Festival keretében a strandsportágak országos és regionális bajnokságait is megrendezték.

Megválasztották Magyarország Szépét

8 órája

Nagypál Krisztina lett Magyarország Szépe 2019-ben, a showműsorral egybekötött verseny döntőjét élőben közvetítette vasárnap a Duna Televízió és a Duna World csatorna - írja az MTI.

Toy Story 4 az amerikai mozis listák élén

9 órája

118 millió dolláros, vagyis 33,6 milliárd forintnak megfelelő hétvégi jegyárbevétellel nyerte meg az észak-amerikai mozis hétvégét a Pixar családi animációja, a Toy Story 4 - írja az MTI.

Ingyenes drónszabályozó technológia a Vodafone-tól

2019. június 21.

A Vodafone bemutatta, hogy a mobiltechnológia révén miként lehetséges szigorú ellenőrzés alatt tartani és megakadályozni a drónok berepülését különféle ideiglenesen őrzött területre, például bűnügyi helyszínekre.