A sajtóközlemények végnapjai

Sokan, sok helyen, sokféleképpen megírtuk már, hogy a sajtóközleményeknek, legalábbis az azok 100 éve kialakított, azóta megcsontosodott formájának nincs jövője, de természetesen minden ment tovább. A vállalati kommunikátorok és a PR ügynökségek többségének nem állt ugyanis érdekében változtatni a jól bevált gyakorlaton.

Azért persze valamennyire a közlemények is alkalmazkodtak a mai világhoz. Bár a legtöbb ilyen anyag továbbra is a régi sémákat követi, változatlanul rosszul összeállított listákon, kommunikációs spam formájában terjed, egy ideje már a sajtóközlemények is a keresőoptimalizálás (SEO) elvárásai szerint készülnek. Sőt, mivel ezek a közlemények mind kikerülnek a webre, a SEO szempontjai egyre inkább az előtérbe kerültek.

A Google sok év után végre ráébredt, hogy hosszabb távon nem az eddigi káosz (szabad manipuláció), hanem az értékes tartalmak támogatása és az értéktelenek szűrése az érdeke. A keresési találatokat meghatározó algoritmus legújabb frissítésével (Pingvin) egyértelművé tette, hogy nem tolerálja többé az eddig megtűrt trükközést.

Egy sajtóközlemény egyik legfontosabb feladata az üzenet bevésése. Ehhez a megfelelő kulcsszavakat sokszor meg kell ismételni. A Google „buta”, a sajtóközleményt ugyanúgy manipulációs kísérletnek érzékeli, mint a valódi tartalom nélküli, csak kulcsszavakat tartalmazó „SEO” oldalakat. Jön a piros pont.

A PR ügynökség azért kapja a pénzét, hogy a közleményt a lehetős legtöbb helyen megjelentesse. Léteznek persze (egyre ritkábban) ambiciózus újságírók, akik a közlemény alapján önálló cikket írnak, de inkább az jellemző, hogy egy ilyen anyag sok helyen, változatlan formában megjelenik.

A Google az „eredeti, releváns” tartalmat díjazza, ami „természetes úton” kelti fel az emberek érdeklődését. Több helyen is ismétlődő, vagyis nem eredeti tartalom? Újabb piros pont.

Ha az ügynökségek által kibocsátott sajtóközlemény a megbízó webhelyére, termékoldalára mutató linkeket tartalmaz, akkor a Google ezt manipulációs kísérletnek minősíti és a megbízót bünteti. A megbízó nem lesz hálás az ügynökségnek, amelyik drága pénzért még kárt is okoz neki.

Van innen kiút?

A cikk szerzője Pécsi Ferenc

Nézze meg Pécsi Ferenc teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Új fesztivál debütál Budapesten

1 órája

A Bikers´ Weekendet szeptember 17-től 19-ig rendezik meg a Vasúttörténeti Parkban, fellép az Omega, az Edda Művek, a Mobilmánia, a programok sorában lesz motorépítő bajnokság és szépségverseny is.

Fesztiválgyőztes a Spektrum sorozata

2 napja

A „Tabukról tabuk nélkül″ 2019-ben bemutatott 2. évada megnyerte az olaszországi Oniros Filmfesztivál fődíját a dokumentumfilmek kategóriájában.

Véget érhetnek a jogsértő Black Friday akciók

2020. július 10.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelentős, összesen 892 millió forint bírságot szabott ki az Alza.hu webáruház üzemeltetőjére és cseh anyavállalatára Black Friday akciók tisztességtelen reklámozásával kapcsolatban.

A Sport TV közvetíti a WTCR-t

2020. július 9.

A Sport TV közvetíti idén és jövőre a túraautó-világkupát (WTCR), amelynek bajnoka Michelisz Norbert - írja az MTI.