Média Látványkonyha

Ha az elmúlt héten a félreeső helyekre is bekukkantottál, az apróbetűs szövegeket is elolvastad (vagy egyszerűen csak követted a Médiablog Facebook oldalát) megtudhattad, hogy Illisz László a Figyelőtől a Heti Válasz online kiadásához igazolt át, Lenkei Gábor, a Stop.hu főszerkesztője felmondott, a HVG pedig megszüntette az önálló Techlinle.hu-t.

Magukban a történésekben nincs semmi rendkívüli, az emberek jönnek-mennek, új kiadványok születnek és elsorvadnak. A baj az, ahogy  ezekről az eseményekről maguk az érintett kiadványok tudósítanak. Szűkszavúan, őszintétlenül, a lényeget elmaszatolva

Ha az elmúlt héten a félreeső helyekre is bekukkantottál, az apróbetűs szövegeket is elolvastad (vagy egyszerűen csak követted a Médiablog Facebook oldalát) megtudhattad, hogy Illisz László a Figyelőtől a Heti Válasz online kiadásához igazolt át, Lenkei Gábor, a Stop.hu főszerkesztője felmondott, a HVG pedig megszüntette az önálló Techlinle.hu-t.

Magukban a történésekben nincs semmi rendkívüli, az emberek jönnek-mennek, új kiadványok születnek és elsorvadnak. A baj az, ahogy  ezekről az eseményekről maguk az érintett kiadványok tudósítanak. Szűkszavúan, őszintétlenül, a lényeget elmaszatolva.

Általánosságban minden nyomtatott, vagy online újság vezetői szívesen beszélnek hitelességről, átláthatóságról, de amikor saját belügyeikről van szó, valahogy hajlamosak megfeledkezni mindenről. Hihetünk-e fontos kérdésekben egy olyan kiadványnak, ami a minket is érintő, fontos változások okait nem köti az orrunkra?

Miért hagyta ott a Figyelőt az egy éve kinevezett főszerkesztő? (Mellesleg az egész Figyelő-ügyet máig homály fedi. Addig érthetó, hogy a Sanomának nem érte meg kiadni a hetilapot, de akkor miért buli ez az ismeretlenségből jött MediaCity kiadónak?) Illisz leléptetéséről szinte minden kiadvány az MTI színtelen-szagtalan közleménye alapján tudósít, a legtöbben még arra sem vették a fáradságot, hogy a címet átírják. (“Távozik”, olyan ez, mint a “nyugdíjba vonul”). Miért nem lehet megírni, hogy egy valakinek (“odafenn”) nem tetsző cikk miatt kellett mennie,  vagyis kirúgták? Vagy ez csak aljas pletyka és valójában átcsábította a Heti Válasz Online? Vajon miért olyan szakemberre van szükségük, aki az Info Rádiótól a Zsaru Magazinig sokfelé dolgozott, de az online médiával még soha nem foglalkozott? (Ha meg valóban politikai okok miatt kellett “távoznia”, hogyhogy befogadta Heti Válasz?)

Lenkei története éppen a másik oldal médiakavarásnak része. A Népszava Online és a Stop.hu már többször, többféle konstrukcióban is össze akartak olvadni. A háttérben mindenféle zűrös cégek, azok hátterében meg az MSZP gazdasági hátországa áll. Itt a maszatolás leginkább abban állt, hogy a legtöbben békésen átvették a “távozó” főszerkesztő szakmai munkáról és etikai normákról szóló hablatyolását. A Stop.hu már régóta nem erről szól.

A Technline.hu sokkal egyszerűbb ügy. Amikor sok volt a hirdetés, a legtöbb online lap önálló “pszeudo-kiadványokba” szervezte ki piacképes (a hirdetők számára volnzó) témáit. Így született meg a Techline.hu is, miközben a hvg.hu-ban is megmaradt a Tech (leánykori nevét Tudomány) rovat. Most nehezebb idők járnak, kevesebb a hirdetés, nem éri meg párhuzamosan egy rovatot és egy önálló kiadványt is működtetni. Miért nem lehet ezt így leírni?

Az étterem közepén elhelyezkedő látványkonyha egyszerre dekorációs elem és bizalomerősítő eszköz. A vendégek látják, hogy tiszta ruhába öltözött emberek a hűtőszekrényből elővett anyagokból, frissen készítik az ételeket. A közönség (benne a szakmai közönség is) valami ilyesmit várna el a médiától is. Megoldhatatlan?

A cikk szerzője Pécsi Ferenc

Nézze meg Pécsi Ferenc teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

A Magyar Zenei Tanács a talpon maradáshoz kér segítséget

1 napja

Az ősztől újrainduló programok lebonyolításához szükséges pályázatok mielőbbi kiírását és elbírálását kéri a Magyar Zenei Tanács annak érdekében, hogy a zenei élet valamennyi területe talpon maradhasson - írja az MTI.

Duplázott a Wonderduck Agency

2 napja

Az eredetileg felajánlotthoz képest több mint kétszer akkora értékű védőeszköz gyűlt össze a Wonderduck-POP cégcsoport kezdeményezésére. A cél a kisebb kereskedőhelyek dolgozóinak és vásárlóinak megvédése.

Két hónap után véget ér a Maradj Otthon! fesztivál

2 napja

Több mint két hónappal az indulása után véget ér a Maradj Otthon! Fesztivál. A nonprofit kezdeményezés több száz interneten keresztül nézhető eseményt kínált a járvány miatt otthon maradóknak - írja az MTI.

Újrakezdődnek az Avatar-sorozat munkálatai Új-Zélandon

2 napja

Újrakezdődnek az Avatar című film több részes folytatásának munkálatai Új-Zélandon. Jon Landau producer az Instagramon közölte posztjában, hogy a forgatócsapat a következő héten visszatér az országba - írja az MTI.

Vissza a munkába, de hogyan?

2 napja

Munkavállalók milliói térhetnek vissza a munkába, a korábban megszokott kerékvágásba. A biztonságos munkakezdés most rendkívüli kulcskérdés minden munkáltató számára.