Kövess minket!

Karrier

10 kérdés Bánhegyi Zsófiához

Az utóbbi hetek hazai és külföldi történéseit Bánhegyi Zsófia, a T-Systems marketingvezetője kommentálja. A Médiapiac szaklap cikke.

Az interjú elsőként a július-augusztusi Médiapiacban jelent meg.

 

A napokban jelent meg a hír, hogy a Magyar Telekom Nyrt. több mint tízmilliárd forintos nettó eredményt ért el 2012 második negyedévében. Nagyon hálás feladat lehet manapság telekommunikációs szolgáltatásokkal foglalkozni.

Még csak néhány hét tapasztalat áll mögöttem jelenlegi munkahelyemen. Magyarország vezető távközlési vállalatánál, ezen belül a T-Systemsnél dolgozni a hálás feladaton túl nagy felelősség is, a gazdasági válság következtében kiszámíthatatlanná vált környezetben kell a célzott kommunikációs tevékenységgel hozzájárulni a nagy számokban mérhető eredmények megtartásához és növeléséhez.

 

Eközben vannak, akik az új technológiáknak sem tudnak felhőtlenül örülni. Steve Wozniak, az Apple társalapítója nemrég negatívan nyilatkozott a felhőalapú adattárolásról és a cloud computingról. Wozniak azt állítja, csak azok az adataink vannak biztonságban, amelyeket nem osztunk meg az interneten.

Wozniak úr állításai alapvetően a privát szférára, a tömegpiaci szolgáltatásokra vonatkoznak. Ebben egyébként bizonyos mértékig igaza van, hiszen a társadalom számottevő része – különösen a fiatal generáció – jelentősebb kontroll nélkül gyakorlatilag az interneten éli az életet. El kell telnie egy kis időnek, amíg kialakul egy egészséges veszélyérzet és az ebből következő jó gyakorlatok, szokások. Az üzleti felhőszolgáltatások ugyanakkor más alapokon nyugodnak. Egy olyan hivatalos felhőszolgáltató, mint a T-Systems, szigorú szolgáltatási szinteket garantál, amelyekbe nemcsak az adatbiztonságot illető vállalások tartoznak, de szigorú szabályok vonatkoznak az olyan területekre is, mint például a rendelkezésre állás. Olyan garanciák ezek, amelyeket az ingyenes lakossági szolgáltatások – amelyekre Steve Wozniak célzott – nem tartalmaznak. A felhőszolgáltatás jelenleg a legnagyobb hatású trendek közé tartozik az infokommunikációs technológiai területen, és az adatbiztonság elsődleges szempont minden, a technológiát alkalmazni kívánó vállalat számára.

 

Mindennapjainkat nem csak a felhőkkel kapcsolatos aggodalmak nehezítik. A 2008-ban kezdődött gazdasági válság csak nem akar véget érni. Most ismét recesszióba került a magyar gazdaság, miután a második negyedévben 0,2 százalékkal elmaradt a teljesítménye az előző negyedévitől. A KSH előrejelzése szerint éves szinten akár 1,2 százalékkal is visszaeshet a hazai gazdaság teljesítménye.

2011 őszén a gazdasági válság minőségi fordulatot vett, előre nem látható mélységűvé vált az európai országok adósság- és növekedési válsága. Magyarország külső hatásoknak erősen kitett, nyitott gazdaságát jobban sújtotta-sújtja ez a folyamat. Az ősszel várható IMF/EU megállapodás és a kapcsolódó intézkedések megnyugvást hozhatnak a piacok számára, megerősíthetik a megingott bizalmat, csökkenhet a finanszírozás ára. Remélhetőleg megjelenik az emberek, vállalkozások mindennapi pénzügyi terheinek enyhülésében is a hatásuk, és megindulhat a belső fogyasztás várva várt növekedése.

 

Bár mindenki ilyen optimistán nézhetne a jövőbe! Európa beteg embere, Görögország tovább süllyed a recesszióba, a GDP tavalyi 6,9 százalékos visszaesése után az idén további 7 százalékos csökkenést várnak az elemzők, és jövőre sem ígérnek –2,3 százaléknál jobbat a hellén gazdaságnak. Szerinted mi lesz az Európai Unióval és a sokat által már temetett közös valutával?

A finn külügyminiszter nemzetközi színtéren nagy visszhangot kavart bejelentése az euróövezet lehetséges szétesésére való felkészüléssel kapcsolatban – amelyet a finn kormány azonnal cáfolt – is mutatja, hogy Európán belül is erősen megoszlanak a vélemények a közös valutát, valamint az európai gazdaság stabilitását és jövőjét illetően. Az európai uniós döntéshozók az elmúlt évek során nem bizonyultak elég szigorúnak egyes tagországok esetében például az adatszolgáltatás tisztaságának ellenőrzésében, illetve a kritériumok betartatásában. Viszonylag későn reagáltak uniós szinten a válságra, ami elmélyítette a recessziót. Bízom benne, hogy a most látható, uniós szintű válságkezelő lépések megoldásra vezetnek, és a helyzetből egy erősebb, versenyképesebb Európai Unió születik, amelynek döntései egyaránt figyelembe veszik a nagyobb és a gazdaságpolitikailag kevésbé jelentős kisebb tagországok – mint hazánk – eltérő érdekeit is.

 

Augusztusban elhunyt Zwack Péter, a magyar gazdaság egyik emblematikus figurája. Elvették mindenét, emigrációba kényszerült, karriert csinált külföldön, hazajött, majd itthon is sikeres lett. Vajon azok, akik most mennek el, vissza fognak jönni?

Amit Zwack Péter életpályájából különösen kiemelnék, az a család szerepének és a Magyarországon való boldogulásnak a fontossága. A Zwack családban az évek során hittek a közös munkában, felépítették a cég sikeres vezetéséhez szükséges kompetenciákat, és most már a következő generáció viszi tovább a családi vállalkozást. Évek óta tapasztalható a régiónkban az elvándorlás problémája, amelyet elősegítettek az uniós integrációval megnyíló lehetőségek, és felgyorsított a munkanélküliség növekedése, ezt nem tartom kifejezetten magyar sajátosságnak. Nemrég olvastam, hogy még egy olyan jóléti állam is, mint Ausztria, küzd a felsőoktatásban tanuló fiatalok későbbi elvándorlásának problémájával. Mindenkinek magának kell átgondolnia, hogy mik a céljai, mit szeretne elérni, és magának kell mérlegelnie, hogy a jólét önmagában azt is jelenti-e, hogy jól van. Azt a döntést érdemes meghozni, ahol a kettő találkozik.

 

Az Unicum receptjét valószínűleg soha nem fogjuk megismerni. Ennél kisebb esélyünk csak a kilencvenes évek olajszőkítő, bombarobbantó alvilágának megismerésére volt. Most mégis úgy tűnik, fellebbenhet a fátyol néhány másfél évtizeddel ezelőtti bűnügyről.

Lassan egy hollywoodi akciófilmre emlékeztet, ami most történik, nagyon meglepett, milyen szintű hálózat épült ki az elmúlt évtizedekben Magyarországon, milyen összefonódásokra bukkannak rá mostanában a nyomozók. Reményeim szerint a történet azzal fog zárulni, hogy meggyőződhetünk arról, Magyarországon nincs feltáratlan és következmények nélkül működtethető bűnszövetkezet.

 

Az emberek előbb-utóbb talán biztonságban érezhetik magukat, de az állatokra is gondolni kell. Augusztus 16-a a hontalan állatok világnapja. Magyarországon állítólag százezer kóbor kutya él.

Hazánk eljutott arra a társadalmi szintre, hogy ezzel a kérdéssel is súlyának megfelelően foglalkozunk, a mindennapi “emberi” problémák mellett. A kóbor, kidobott állatok problémájának kezelése átgondolt megközelítést igényel szakpolitikai szinten, de komoly felelőssége és talán nagyobb lehetősége is van a civil kezdeményezéseknek is, hiszen ezt csak felülről megoldani nem lehet. A social media eszközeivel különösen jó, akár egyéni kezdeményezések indulnak, mélyen érinti az embereket mindaz, ami az állatokkal történik. Mi otthon egyelőre két hörcsöggel gyakoroljuk az állatokkal való megfelelő bánásmódot, családomban két befogadott kutyus él.

 

Nem tudom nem szóba hozni az augusztusi uborkaszezon egyik döbbenetes hírét: a veszprémi állatkertből megszökött egy lajhár, akit a gondozók csak fél óra elteltével tudtak visszavinni a helyére. Vajon fogalmazhatunk úgy, vannak állatok, akiknek semmi sem elég jó?

Mindig azt hittem, egy lajhárt nagyon könnyű utolérni. De most ismét tanultam valamit.

 

Több mint két hétig Londonra figyelt a világ, ahol sportolóink nem bizonyultak lajhárnak, sőt. Te hogyan élted meg ezt az eseményt?

Végig követtük az olimpia eseményeit, szurkoltunk a kiváló magyar csapatnak. A közvetlen környezetemben is megtapasztaltam pozitív hatását, a kisfiam ugyanis az olasz–magyar meccs után kijelentette, hogy hajlandó újrakezdeni a vízilabdát, amiért korábban egy évig hiába könyörögtünk neki.

 

Mi volt az a történés, ami az utóbbi időben jókedvre hangolt?

Visszatérnék ez előző témához. Egyértelműen a magyarok olimpián nyújtott eredményei adtak egyfajta olyan magával ragadó érzést, hangulatot, amely áthangolta a napjaimat. Napról napra vártuk és néztük a közvetítéseket, közösen drukkoltunk, és a szélesebb környezetemben is éreztem, hogy – néhány érthetetlen kivétellel – mindenki együtt tudott örülni hazánk sportsikerének. Ez valamiféle kohéziós erőt hozhatott létre, mintha az emberek is boldogabbak lettek volna körülöttem…

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom