Összetett hangészlelés: ez tesz minket emberré?

Összetett hangészlelés: ez tesz minket emberré?

Bodnár Erika 2020. május 01.
A harmadik trimeszterben a baba még vízen átszűrt, csontok és szövetek által torzított hangokat hall, elsősorban az édesanyja szívdobbanásait. Az újszülött képes felismerni a ritmusban fellelhető hibákat, ha az anyaméhben már hallotta a helyesen megkomponált dobjátékot, és sírásában felismerhető a hozzá beszélő felnőttek nyelvének dallama. Mindazonáltal a hangészlelési folyamat fejlődése csak a kamaszévekben fejeződik be, többek közt ez az oka annak, hogy szülőket sápasztóan hamis a cuki óvodások éneke. Ahogy Winkler István mondja: a hosszantartó fejlődésnek nagy a költsége, a saját hangunk pedig akár tükörnek is tekinthető. A Magyar Tudományos Akadémia Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézetének vezetőjével, a Hang- és Beszédészlelési Kutatócsoport tudósával a hallásról és a hangészlelésről beszélgettünk a Médiapiac 2019-es 5. számában.
Szerepe a megosztó – címlapinterjú Sebestyén Balázzsal a Médiapiacban

Szerepe a megosztó – címlapinterjú Sebestyén Balázzsal a Médiapiacban

2019. október 04.
Interjú Magyarország legismertebb médiaszemélyiségével, Sebestyén Balázzsal, a rádiózás emblematikus alakjával, Rangos Katalinnal, az Amerikában élő magyar színésznővel és fotográfussal, Marozsán Erikával és Tombor Zoltánnal. A Médiapiac októberi számában minden megtalálható, amit a rádiózásról tudni érdemes.

A koronavírus a hírekben is uralta a tavaszt

19 órája

A Clementine az online felületeken megjelent hírekből készített strukturált adatbázist, melyen megvizsgálta a súlypontok változását az érintett témákat illetően.