2006. 1. szám | Cégprofil

Az olvasók jelentős körében otthon van

az Axel Springer-Budapest és az Axel Springer-Magyarország

Kreativitás, kezdeményezés, a változásokra való gyors reagálás — ezek az alapelvek vezérlik több mint másfél évtizede az Axel Springer lapkiadó vállalatot a magyarországi sajtópiacon. A vállalkozás csupán egyetlen műsorújság (Tvr-hét) és egyetlen folyóirat (Lakáskultúra) kiadásával indult. Mára azonban az ország egyik legnagyobb lapkiadó cégcsoportja lett. A többi lapot később hívta életre, vagy utóbb került a portfóliójába.

Axel Springer 1946-ban, Németországban alapította meg médiabirodalmát, amelynek ma több európai leányvállalata van. Fő profilja a nyomtatott sajtó. Jelenleg ötven újságot és magazint ad ki, közöttük olyan népszerű lapokat, mint a Welt és a Bild. Nemrégiben többségi tulajdont szerzett a ProSiebenSat.1 tévétársaságban, ezzel a német elektronikusmédia-piac egyik legnagyobb, meghatározó szereplője is lehet, ha megkapja a német versenyhivatal jóváhagyását. Az anyacég külföldi térhódítását Spanyolországban és Magyarországon kezdte az 1980-as évek legvégén. Azóta tevékenységét Ausztriára, Franciaországra, Svájcra, Csehországra, Lengyelországra, Romániára és nemrég Oroszországra is kiterjesztette.
A magyar leányvállalatot 1989-ben Axel Springer-Budapest Kiadói Kft. néven hozták létre. A kiadóvállalkozásnak azóta több tagja van: Axel Springer- Magyarország Kft., Axel Springer- Budapest Kiadói Kft., Petőfi Lap- és Könyvkiadó Kft., Népújság Kft., Harlequin Magyarország Kft., Zöld Újság Rt., Déli Nyomda Kft., Szilády Nyomda Kft.
17 évvel ezelőtt egy magánlakásban kezdte meg a kiadó a működését. Időközben megjárta a Krisztina körutat, ma pedig a Városmajor utcában van a székhelye. A központ közelében lévő irodaházakban pedig egyéb szerkesztőségi műhelyei működnek.

Magazinok kiadója
Az Axel Springer-Budapest Kiadói Kft. 1989-ben mindössze két kiadvánnyal (Tvr-hét, Lakáskultúra) kezdte meg tevékenységét, azóta azonban több lapcsalád kiadójává vált. Számos piaci szegmensben jelen van, sokszínű portfóliója azt is jelzi, hogy a legkülönbözőbb olvasói igényeket és a piaci körülményeket szem előtt tartva a szegmentálódott piacokra is betört, majd ott teret hódított.
Szerepe jelentős a műsorújságok között, e kiadványok olvasóinak 55 százaléka forgatja a kiadó műsorújságjait és -magazinjait: a Tvr-hetet és a Színes Kéthetes Tévéműsort, valamint a TVR Újságot és a TV Kéthetest. A nőknek szóló magazincsokor megteremtésében a Kiskegyedé volt az úttörő szerep, ezt követte a Csók és Könny, a Kiskegyed Konyhája, a Gyöngy, a Hölgyvilág, a Fanny és 2004-ben a Glamour. Ezek a lapok összesen több mint 1 760 000 olvasót érnek el. Hat évvel ezelőtt a Popcorn és a 100xszép kiadásának átvételével az ifjúsági magazincsalád is megjelent a kiadói palettán. Nagyon népszerűek az autósmagazinok: az Autó-motor és az Auto Bild Magyarország közel 470 ezer olvasót tudhat magáénak. Piacvezető prémiumlapcsaládot alkot a Lakáskultúra és a Házak & Kertek. E két kiadvány terjesztett példányainak száma meghaladja az évi 850 ezret. A szórakoztató lapok piacán rejtvényújságokkal jelentek meg: Ügyes, Ügyes Évszakok, Eszes, Kópé, Kápé, Jó Vicc és Terefere.
A Harlequin kiadó 1989-ben vezette be a piacra az Európa-szerte sikeres szerelmes regényeket, többek között a Júlia, a Romana, a Tiffany, a Bianca, a Szívhang romantikus sorozatokat, valamint a Nora Roberts-regényeket.

Megyei napilapok
Az 1990-ben alakult Axel Springer- Magyarország Kft. fő profilja a megyei napilapok kiadása. A kiadó portfóliójában 1990 és 94 között kilenc megyei napilap jelent meg: a Békés Megyei Hírlap, a Heves Megyei Hírlap, a Nógrád Megyei Hírlap, a Petőfi Népe, a Somogyi Hírlap, a Tolnai Népújság, az Új Dunántúli Napló, az Új Néplap és a 24 Óra, ezek kiadása napjainkban is folyamatos. A megyei lapok legfőbb jellegzetessége, hogy terjedelmük 70 százalékát a helyi információk töltik meg. Ennek köszönhető nagy népszerűségük: a terjesztett példányok száma több mint 250 ezer, az újságok naponta közel 900 ezer olvasóhoz jutnak el. A napilapok bázisát az előfizetők jelentik, arányuk az olvasók között átlagosan 90 százalékos. A megyei napilapok megjelentetését elsősorban az motiválta, hogy a németországi lappiacon is meghatározó szerepet foglalnak el a regionális újságok. A megyei napilapok vasárnapi kiadása a Vasárnap Reggel. Országosan 19 változatban jelenik meg: a társmegyékkel való együttműködésnek köszönhetően a megyei lapok vasárnapi kiadásaként kerül a piacra ott is, ahol egyébként a kiadó hétköznap nincs jelen. Így megközelítőleg 750 ezer olvasót szórakoztat. A kiadó napilap-portfóliójának egyik oszlopa a 2001-ben megvásárolt Világgazdaság, amely a gazdasági napilapok között prémiumszerepet tölt be, ezzel a döntéshozók klasszikus gazdasági napilapja. A hirdetési piacon is jelen van a kiadó a Grátisz című ingyenes hirdetési újsággal, valamint az apróhirdetéseket közlő Tempó című kiadvánnyal. 2004-ben a kiadó az országos napilappiacon is kísérletet tett a Reggel elindításával, de a hazai piaci körülmények nem igazolták a kiadó előzetes várakozásait. Ezért egy év után, tavaly november elején az újság megszűnt.
Mindent egybevéve, az Axel Springer- Magyarország Kft. lapjaival közel 500 ezer háztartásba jut el.

Saját bázisok
Az Axel Springer-cégcsoport stratégiájának egyik lényeges eleme a teljes vertikum kiépítése a szerkesztőségek, a nyomdák és a terjesztési hálózat részvételével. Saját terjesztői hálózatát 1994- ben, a megyei napilapok megvásárlását követően azért hozta létre, hogy ezek reggel hat órára már az olvasóknál legyenek. A saját kézbesítői hálózat több mint 1200 település 1,2 millió háztartásába juttatja el a kiadó termékeit. A vállalatcsoport nyomdái Kecskeméten és Pécsett működnek. A szerkesztőségekben korszerű informatikai, adatátviteli rendszerek segítik az újságírók munkáját. A Springer-lapokat mind látványosabbá teszi a cégen belül működő Europress Fotóügynökség, amely naponta képekben számol be a hazai és külföldi eseményekről, de kínálatából a sport- és divatfotók sem hiányoznak. A képügynökség nemcsak a kiadó lapjait látja el, hanem önálló fotóügynökségként is funkcionál.
Az Axel Springer az elmúlt években az internetes megjelenésre is nagy figyelmet fordít. Az 1990-es évek végén indították az első honlapot, jelenleg pedig 29 internetes weblapot szerkesztenek, amelyeken naponta 800 ezer oldalletöltést regisztrálnak.
A cég az utóbbi évek fejlesztései eredményeképpen többtermékes vállalat, széles körű tevékenységet folytató médiaház lett. Az olvasói igényekhez, a piac szegmentálódásához igazodva alakul egy-egy portfóliója, ezzel védi piaci súlyát, és célja a minél nagyobb vásárlóközönség elérése. A bejövő információ többféle tartalmi és formai feldolgozásban jut a médiapiacra.
Mindent egybevéve, az Axel Springer lapjai havonta 12,5 millió példányban jelennek meg. A cégcsoport fő célja a rendszer nyereséges működtetése, a piaci viszonyokhoz való alkalmazkodás, az offenzív piaci tevékenység. A vállalatcsoport folyamatosan optimalizálja a kiadói szervezetet, s lépést akar tartani a lapkiadás technikai fejlődésével. E célok elérésének garanciáját pedig a gazdag emberi erőforrásban látja.

Új műsor a Sláger FM-en

2 napja

A frekvencia- és műsorstruktúra-váltást követően új műsorral egészül ki a Sláger FM repertoárja: Sláger DJ néven.

Japán stílusú képeket állítanak ki Esztergomban

2019. június 13.

Magyarországon egyedülálló, a japán ukiyo-e stílusban alkotott képekből nyílt kiállítás szerdán az esztergomi Duna múzeumban a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulójának alkalmából - jelentette az MTI.

Új helyre költözik a VOLT Fesztivál

2019. június 13.

Szerdán bejelentették, hogy új helyszínen, a korábbi szomszédságában rendezik meg az idei, 27. Telekom VOLT Fesztivált, amely június 25-én nyitja meg kapuit - közölte az MTI.

Parkos sztárzenekarok fognak össze az Uniceffel

2019. június 12.

Az egyedülálló este jegybevételét teljes egészében a szervezet kapja, ami azt jelenti, hogy minden megvásárolt belépővel hátrányos helyzetű lurkóknak segíthetsz.