2010. 1-2. szám | Lapkiadás

Prémium tartalmak, multiplatformos megoldások

Hány év magány?

Tavaly év végén a Sanoma Budapest beszüntette az FHM magazin magyar nyelvű kiadását. Ezzel a Playboy és a CKM kiadója, a Marquard Media igen kedvező helyzetbe került a minőségi férfimagazinok piacán.


Munkatársunktól   |   szerk@lapkiadas.hu


Margaret Ann Dowling, a Marquard Media ügyvezető igazgatója visszafogottan derűlátó. A kiadó helyzetéről adott értékelésében abból indult ki, hogy az lényegesen jobb, mint tavaly ­januárban volt, de azért ajánlatosabb óvatosnak lenni, bekövetkezhet még a piacon néhány nagyon kellemetlen meglepetés.

Versenyre szükség van
Számára az FHM egyébként sem csupán egy konkurens termék volt, hiszen 2000-ben még mint a Sanoma lapigazgatója ő bocsátotta útjára ezt a magazint a magyar piacon. Az indulás időszakáról, az akkori lapkészítőkről ma is pozitív emlékeket őriz. A kiadvány megszűnését is sajnálja: úgy fogalmaz, jó, ha egy piacon többen is vannak, a verseny jó hatással van a piacra.
A konkurencia megszűnését ugyanakkor nem tartja meglepetésnek. „A Marquard Media már jó ideje 75 százalékos piaci részesedést tudhatott magáénak a minőségi férfimagazinok piacán. A korábban indult CKM szinte mindvégig megelőzte az FHM-et mind eladásban, mind hirdetésben. Utóbbi lapnak az is hátránya volt, hogy egyetlen minőségi férfimagazinként szerepelt egy olyan nagy kiadó kínálatában, amely elsősorban női magazinok és tömeglapok előállítására szakosodott – magyarázta. –
A hirdetőknek nehéz volt csomagban eladni, ha pedig sikerült, akkor a hirdetés sem passzolt mindig a kiadvány profiljához. A CKM-nek előnye az is, hogy két évvel az FHM előtt jelent meg a piacon, valamint hogy nem licenclap, a Marquard Media maga indította el Lengyelországban. Nem kellett licencdíjat fizetni, különféle előírásoknak megfelelni, gazdaságosabb volt a kiadása.”

Új termékek előkészületben
A Marquard Media jelenleg is készen áll új lapok megjelentetésére, és nem csak a férfiszegmensben. Az új címekről az ügyvezető igazgató egyelőre nem akart nyilatkozni, elmondta azonban, hogy print és online termék, saját fejlesztés és licenszlap egyaránt szerepel az idei tervek között, de azért óvatosak, és várnak addig, míg a piac érett nem lesz a tervezett termékekre.
„Ha a hirdetők részéről van igény, akkor adunk nekik új platformokat. Online és offline fejlesztéseken egyaránt dolgozunk a meglevő portfólió mellett – hangsúlyozta Margaret Ann Dowling. – Ha valaki tényleg el akar adni termékeket több mint ötszázezer igényes férfi olvasónak, akiket elérünk brandjeinkkel, mi ezt a célcsoportot biztosítjuk számára.”
A további fejlesztéseket a Marquard Media készülő nagy férfikutatása alapozza meg. „A hirdetők és a médiaügynökségek előtt ma nincs igazán pontos kép arról, milyenek a magyar férfiak, hogyan gondolkodnak, milyen elképzeléseik vannak az életről, a világról” – mondta a kiadóvezető, aki úgy ítéli meg, lapjaik pozicionálása a mai médiapiacon nagyon jó, ugyanis nagy prémium márkák, mint a Lexus, a Porsche, a BMW,
a Hugo Boss, az Omega, megtalálták a nekik való médiumot.
Az online terület fejlesztése már tavaly hangsúlyos volt a kiadónál. Most kapott új designt a Playboy, a CKM és a Joy weboldala. A korábbinál mindegyik sokkal tágabb teret nyújt az olvasói interaktivitásnak. Az októberi Playboy és az akkori címlaplány, Liptai Claudia nagy dobásnak bizonyult, miután a magazinból kimaradt fotókat nagy felbontásban feltették a site-ra: abban a hónapban 299 192 egyedi látogatójuk több mint 4,5 millió oldalletöltést generált.

Prémium tartalmak
Az online területen azért még néhány dolgot tudatosítaniuk kell a partnerekben. „A hirdetők és az ügynökségek sokszor még ma is a tömegsite-okéval, a hírportálokéval hasonlítják össze a mi látogatói és oldalletöltési számainkat, pedig egészen másról van szó. Mi prémium tartalmakat kínálunk, minőséget szolgáltatunk – emelte ki az ügyvezető igazgató. – Azon vagyunk, hogy tovább növeljük az oldalletöltést. Naponta több ezren látogatnak el a nyereményjátékainkra. A médiavilágból egyre többen keresik a kapcsolatot a kiadóval, rengeteg weboldal kivonatolja az anyagainkat, és átlinkelnek hozzánk. Nagy igény van ezekre a tartalmakra, az átlinkeléseknek köszönhetően pedig nálunk is növekszik a forgalom.”
A hirdetőknek idén is integrált megoldásokat kínálnak, amelyekben a magazinokat, a weboldalakat, a mobilalkalmazásokat, a vírusmarketinget és a rendezvényeket kapcsolják össze.

Integrált megoldások
„Mozgékonyak és rugalmasak vagyunk – mondta Margaret Ann Dowling. – Ez egy kis létszámú, valóban ügyfélcentrikus cég, nemcsak 1/1 oldalakat, hanem célcsoportra kidolgozott integrált megoldásokat kínálunk a partnereknek.”
Margaret Ann Dowling a mennyiségi és a minőségi fejlesztés párhuzamosságát hangsúlyozza: „Egy kiadó akkor követi el a legnagyobb hibát, ha nem találja meg az egyensúlyt a print és az online között. Számunkra a legfontosabb, hogy brandjeinken keresztül a prémium célcsoportnak minőségi tartalmat nyújtsunk, multiplatformos megoldásokkal, rentábilisan.

Petíciót indítottak a civilek

2019. augusztus 16.

Tiszta levegőt a Duna-partokon is: radikálisan csökkentsék a hajóforgalom okozta levegő- és zajszennyezést! címmel indít kampányt a Levegő Munkacsoport és az aHang.

Traveling rovatot indított a Startlap

2019. augusztus 16.

Tartalmaikkal a valódi élményeken alapuló utazási tippek iránt érdeklődőket szeretnék megszólítani, méghozzá a témában jártas, közkedvelt utazók, bloggerek bevonásával.

Hat magyar film versenyez Szarajevóban

2019. augusztus 15.

A Filmalap Inkubátor Programjában készülő, A legjobb dolgokon bőgni kell című filmet Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a CineLink Work in Progress nemzetközi szakmai fórumon mutatja be.

Elektronikus zenei pályázatot írt ki a Hangfoglaló Program

2019. augusztus 15.

A támogatás a ″klasszikus″ induló formációkhoz hasonlóan öt új dal felvételére, lemez megjelentetésére, klip készítésére és fellépésekre fordítható, illetve a kollégium által kijelölt mentor fix díjazására.