2010. 10. szám | Portré

„Ezt a szakmát nem lehet sebtében magyarra fordított PDF-ekből megtanulni”

Dunder Krisztián online tanácsadó
Dunder Krisztián

Dunder Krisztián 1976-ban született Miskolcon. A Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskolában érettségizett 1994-ben, majd egy évvel később ugyanott ipari elektronikai technikusi, a kazincbarcikai Irinyi János Középiskolában pedig számítógép-kezelői végzettséget is szerzett. 1997-ben beiratkozott a Miskolci Egyetem gépészmérnöki karára, villamosmérnöki szakra. Első munkahelye a kazincbarcikai Rádió Top volt, ahol 1997-től 1999-ig dolgozott technikusként. A következő két évben egyéni vállalkozóként műsorgyártással, lapszemlék készítésével foglalkozott. 2001-ben az Inform Média kiadóhoz szerződött, ahol a következő hat évben először online szerkesztői, majd online főszerkesztői, végül application manageri munkakört töltött be. 2007 nyarától egy másik nagy regionális kiadó, a Lapcom színeiben folytatta karrierjét lapcsoport online főszerkesztői, majd online termékfejlesztési vezetői pozícióban. 2009-ben önállósította magát, azóta számos sikeres projekt megvalósításában működött közre. Neve egyre gyakrabban tűnik fel a mérvadó szakmai konferenciák előadói között.

„Már gyerekként minden izgatott, ami árammal működik. Voltak remek elektromos társasjátékaim, utána elkezdtem rövidzárlatokat csinálni a házban. Miután háromszor megrázott az áram, már tudtam, hogy ezzel akarok foglalkozni, mert meg akartam érteni, hogyan működik.

Majd jött a szakközépiskola, ahol teljes mértékben elvették a kedvem a villamosságtól, a felsőfokú oktatás már csak rontott a helyzeten. Úgy alakult viszont, hogy 1997-ben belecsöppentem a médiába, és onnantól nem nagyon volt megállás.

Egy tankörtársam dolgozott a kazincbarcikai rádióban, ahol megüresedett egy technikusi szék, és nem akadt senki, aki a reklámgyártáshoz, műsorszerkesztéshez, vágáshoz értett volna. Mondjuk én sem értettem hozzá, de azért elvállaltam. Pár hétig tesztelgettek, kóstolgattak, és mivel a csapatba beleillettem, ráadásul látták, hogy autodidakta módon elég sokat tanulok, végül ott ragadtam.

A rádióban olyan egyedi szoftverekkel dolgoztunk, amilyeneket Magyarországon legfeljebb tízen, húszan használtak. A Nautilus nevű rádiós hírszerkesztő eszközt a mai napig alkalmazzák kisebb rádiókban. Volt ott a városi tévének egy képújság-szolgáltatása, amit Jáksó László írt, azt is én szerkesztgettem pár hónapig. Remek iskola volt, csak aztán Miskolcon frekvenciát nyert a Rádió GaGa, és elszívta a jó műsorvezetőket, akik közül egyébként sokan lettek országosan ismertek. Jómagam 1993-tól 1999-ig aktívan diszkóztam, egy évig saját diszkót vezettem, rendes OSZK-s vizsgám is volt, amit akkor még megköveteltek.

A szüleim, akik Észak-Magyarország-előfizetők voltak, találtak a lapban egy álláshirdetést, amelyben előfordult az internet szó. 2000-ben, vidéken. Megmutatták nekem. Beadtam egy önéletrajzot az Inform Médiához. Negyven pályázóból két embert, köztük engem vettek fel. Debrecenben négy nap alatt ránk zúdították az összes szükséges tudást, majd adtak két hetet, hogy előkészítsük a Borsod Online indulását. Ez 2001. február 15-én, a születésnapomon meg is történt, azóta együtt ünnepeljük minden évben.

Látták, hogy a csapaton belül próbálok többet tenni a többieknél, igyekszem egy kicsit kitűnni közülük, úgyhogy lépegettem egyre feljebb, végül minden felelősséget megkaptam az online divízióban. Közben sok hazai és külföldi konferenciára is eljutottam. Óriási élmény volt azt a tudást és tapasztalatot megszerezni.

Később a cég új koncepció mellett döntött, miszerint a tartalom csak a főszerkesztőhöz tartozhat, aki nem termékben, hanem kiadóban gondolkodik, céges szinten. Elkezdtem magam feleslegesnek érezni. Ezúttal az egyik barátom talált egy meghirdetett állást, amelyre beadtam az önéletrajzomat, mint utóbb kiderült, 77 másik pályázóval együtt.

Így kerültem Győrbe, a Lapcomhoz. Akkoriban a megyei portált négy-ötezren keresték fel naponta. Öt hónapos kemény menetben átrendeztünk mindent, kibővítettük a csapatot, és elindítottuk az új site-ot, amely hamar megháromszorozta a látogatottságát. Rövidesen megkaptam az Ingatlanbazárt és a többi online projektet is.

Szép időszak volt, de a printfőszerkesztők és köztem felmerülő érdekellentéteket nem sikerült kezelni, kapcsolatunkat mindvégig, másfél évig némi feszültség jellemezte. Másrészt úgy éreztem, hogy elvégeztem ott a dolgom.

Leporoltam a tíz évvel ezelőtti kis egyéni vállalkozásomat. Akkor már nyolc éve dolgoztam az online médiában, volt egy bizonyos kapcsolatrendszerem. Folyamatosan, egymás után jöttek a megbízások. Az Inform Médiánál tanultam meg az alapokat, a Lapcomnál teljesedett ki a tudásom, végül az Axel Spingernél és a PLT-nél bezárult a kör. Magyarország összes nagy kiadó által üzemeltetett helyi portáljához van közöm valamilyen szinten. A helyi portálok együttes látogatottsága simán összevethető például az Indexével.

De sok más projekten is dolgoztam. Tanácsadóként most érzem igazán, hogy van erre a munkára igény. Mindeközben minden komolyabb tanácsadó találkozik azzal a jelenséggel, hogy kis- és középvállalkozói szinten mindenféle amerikai eredetű infotermékes önjelöltek kezdenek piacot építeni. De ezt a szakmát nem lehet sebtében magyarra fordított PDF-ekből megtanulni. Szerencsére azok a cégek, amelyekkel együtt dolgozom, annál többet igényelnek.

Most az a kihívás, hogy megtaláljam az egyensúlyt az önképzés, az eladható óraszám és a szükséges pihenés között, úgy, hogy a családdal meg saját magammal is tudjak törődni. Hosszú távon is tanácsadással szeretnék foglalkozni, de valahogy úgy, hogy vagy egy-egy saját ötletemet is megvalósítom, vagy valami olyan nagynak a részévé válok, amiben nemcsak féléves projekteket viszünk végig.”

 

Szerző: Tokaji F. Tamás

Környezettudatos promóció a XIXO-tól

3 órája

Július 6-tól augusztus 30-ig minden XIXO szénsavas üdítő, jegestea és ízesített víz csomagolása az ország több mint száz pontján XIXO termékekre és garantált DORKO ajándékokra váltható be.

Vodafone: Jól vizsgázott az okosparkolás

6 órája

Az ingyenesen letölthető Parker mobilalkalmazásban 2500 közterületi parkolóhely valós idejű foglaltsági adatai láthatóak, így a járvány alatt is könnyebb volt parkolóhelyet találni.

Számíthatnak az Eisbergre a hétköznapi hősök

10 órája

Az Eisberg Hungary Kft. az elmúlt hónapokban hetente szállított salátát a veszélyhelyzet főszereplőinek, a kórházi dolgozóknak a „Hősöknek főzünk!” akció keretében .

Eurimages támogatás a Műanyag égboltnak

1 napja

Az Európa Tanács filmalapja 400 000 euró gyártási támogatást szavazott meg a Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezésében Műanyag égbolt címmel magyar-szlovák koprodukcióban készülő animációnak.

Az ARENA4-re költözik az NFL

1 napja

Megállapodást kötött a National Football League (NFL) és a Network4. A szerződés eredményeként a jövőben Magyarország legújabb sportcsatornája, az ARENA4 sugározza az NFL mérkőzéseit.

Útikalauz a Naprendszerhez a Spektrumon

1 napja

A Spektrum legújab sorozata csokorba szedi az emberiség eddig tett legnagyobb utazásait a világűrben, nem kisebb kérdésekre keresve a választ, minthogy honnan jöttünk, és vajon egyedül vagyunk-e a világegyetemben?

Pharrell Williams gospelsorozatot készít a Netflixnek

1 napja

Gospelsorozatot készít a Netflixnek Pharrell Williams. Az énekes a műsorban szülőföldje, Virginia híres gospelkórusait mutatja be nagybátyja, Ezekiel Williams püspök segítségével - írja az MTI.