2010. 10. szám | Körkérdés

Jövőre lehet némi növekedés

Van vége az alagútnak?

Idén a gazdaságkutatók adatai szerint már elindult a lassú gazdasági növekedés, a válságból való kilábalás. Megkérdeztünk néhány értékesítésben dolgozó szakembert, szerintük visszatükröződik-e már a makrogazdasági adatok csekély javulása a hirdetési piacon, és arra is kíváncsiak voltunk, milyen tervekkel készülnek a jövő évre.

Miczinkó Katalin hirdetési igazgató, Ringier Kiadó Kft.

Miczinkó Katalin

Abban az esetben, ha a gazdasági növekedés valóban tartósnak bizonyul, nyilván pozitív hatásokkal számolhatunk, de semmiképpen sem azonnal. Ahogy a válság kirobbanásakor, úgy annak esetleges lezárulásánál is bizonyosan fáziskéséssel jelennek majd meg a makroszintű változások hatásai, emellett pedig valószínű, hogy a gazdasági szereplők sokkal óvatosabb stratégia mellett döntenek majd, mint korábban. Ez a helyzet elsősorban azok számára teremt esélyt, akik a hatékony, intenzív növekedés útjára lépve az előremenekülést választják, komoly hirdetési aktivitással megtámogatva. E stratégia véleményem szerint kifizetődik, később ugyanis ezek az innovatív cégek lehetnek az átalakulás nyertesei.

A Ringier Kiadó a piaci trendekkel szemben továbbra is a növekedés és a fejlesztés mellett teszi le a voksát, bővülő termékportfólióval és tevékenységi körrel. Nagyrészt ennek köszönhető, hogy a meghatározó jelentőségű napilapterületet a piaci átlagnál kevésbé érintette a válság, míg a magazin- és az online területen sikerült fenntartani a növekedést. Ez a folyamat a makrogazdasági adatok javulásával nyilván új lendületet kaphat.

Nálunk a fejlesztés jövőre sem áll meg, reményeink szerint több fontos részpiacon továbbra is jelentősen tudjuk majd növelni részesedésünket, nagyon sok új termékötletünk van fejlesztés alatt. Lényeges, hogy minden területen felgyorsítsuk a print és az online integrációját. Cél, hogy a korábbinál még hatékonyabban használjuk ki a kiadó sokrétű erőforrásait, s ezáltal ügyfeleinknek minden esetben komplex, integrált ajánlatot nyújthassunk.

Kürti István kereskedelmi igazgató, Sanoma Budapest Zrt.

Kürti István

Egyes makrogazdasági adatok már lassú növekedést mutatnak, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a bruttó hazai termék gyarapodását idén elsősorban az export generálja, amely a magyar GDP-ben meghatározó súllyal szerepel. A hirdetési piac szempontjából létfontosságú belső fogyasztás a reálkeresetek stagnálása és a magas euró- és svájcifrank-árfolyam miatt megemelkedett törlesztőrészletek következtében továbbra is csökkenő tendenciát mutat. Sok ügyfelünktől azt a visszajelzést kaptuk, hogy még nem érzékelhető olyan mértékű fellendülés, amely indokolná a marketing-költségvetés jelentős növelését.

A lakossági fogyasztás jövő évre prognosztizált bővülése előrevetíti, hogy a hazai hirdetési piacon elindulhat a lassú kilábalás. Azokban a nyugat-európai országokban, ahol a Sanoma jelen van, ez a folyamat már idén megkezdődött, és ez bizakodásra adhat okot. Tapasztalataink szerint a reklámpiac nagyobb, körülbelül féléves csúszással követi a lakossági fogyasztás alakulását. Szembesülhettünk ezzel a válság kezdetén, 2008 végén, amikor a válság első hullámai az előre betervezett kampányokra még csak mérsékelten hatottak. Így reálisan azt feltételezhetjük, hogy csupán 2011 közepétől lesz igazán érzékelhető növekedés a hirdetési piacon. Addig a hirdetők továbbra is racionalizálják a költéseiket, és a fogyasztás fellendülésének mértéke lesz a legfőbb mérlegelési szempont a marketingbüdzsé tervezésénél.

Itt érdemes szóba hozni a hatékonyság és a mérhetőség szerepét, mely felértékelődött a válság során. A Sanoma korábban is igyekezett megfelelni ezeknek az elvárásoknak, s az elmúlt két év számunkra is kikristályosította, hogy mire érdemes koncentrálni, és milyen igényeket kell kiszolgálnunk a jövőben. Így mind a médiacsatornák, mind a hirdetési termékek és árak, mind pedig a hozzáadott szolgáltatások terén új lendületet viszünk a piacba 2011-től.

Guttengéber Csaba kereskedelmi igazgató, MTG Metro Gratis Kft.

Guttengéber Csaba

A válságból való kilábalásnak valóban vannak már szerény jelei itthon is, de számos, a hirdetési piac szempontjából lényeges mutató még nem javul, inkább csak a csökkenés mértéke lassul. Ilyen például a kiskereskedelem és a fogyasztás. Ráadásul a mi iparágunkra fokozottan jellemző, hogy a rossz hírnek gyors, a jó hírnek késleltetett hatása van.

Véleményem szerint idén a teljes médiapiac körülbelül 5-10 százalékot zsugorodik (minden kedvezmény után) az előző évhez képest, és jövőre összességében stagnálással lehet számolni. Ahogy 2010-ben, úgy 2011-ben is jelentős átrendeződések várhatók a bevételek terén a médiakategóriák, illetve azon belül is a médiatulajdonosok között. Ez évben is voltak – ha csak a napilappiacot nézzük – nyertesek és vesztesek az átlagos csökkenés mellett. Az előző esztendő azonos időszakához képest a Metropol napilap idén növelte bevételeit, s várakozásunk szerint ez az év végéig így lesz, és – bár szerény mértékben – jövőre is folytatni tudjuk a növekedést. Mi ennek szellemében tervezünk.

Fontos kiemelni, hogy több olyan eseményt, amely idén jó hatással volt a bevételekre – mint például a választások vagy a futball-világbajnokság –, jövőre nélkülöznünk kell. De több új lehetőséget is hozhat az új év. Csak hogy egy példát mondjak, extra kommunikáció várható annak kapcsán, hogy Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke 2011 első fél évében. A szerény optimizmus ellenére számos kérdőjel is van a jövőt illetően, ezek többségére a feleletet még nem tudjuk, a válasz sokban függ az ország várható gazdaságpolitikájától és annak érzékelhető hatásaitól.

Molnár Peggy hirdetési főosztályvezető, Pannon Lapok Társasága Kft.

Molnár Peggy

A hirdetési bevételek 2009 első fél évéről 2010 első fél évére piaci szinten kismértékben (listaáron számolva 4,8 százalékkal) növekedtek. A sajtópiac hirdetési forgalma ugyan még csökkent ebben az időszakban, de a visszaesés mértéke már megtorpant. A megyei napilapok a sajtóágazat tarifaáras reklámbevételeinek több mint negyedét uralják (27,1 százalék), ezzel a tematikus szegmensek között továbbra is őrzik vezető pozíciójukat. E lapok a példányszámcsökkenés ellenére is sikeresen tartják olvasótáborukat.

A válság a magyar gazdaságban ugyan csillapodni látszik, de azt tapasztaljuk, hogy a hirdető partnerek nagyon óvatosan bánnak a pénzügyi keretükkel, az is visszafogott, aki eddig „nagyobb megrázkódtatás nélkül” túlélte a válság nehezét, így hirdetési szempontból még nem érzékeljük a forgalomnövekedést és egyúttal a válság végét.

A jelen helyzetet többféle módon is kezeljük. 2009-ben megújult napilapjaink tartalma, mely változás a hirdetési piacot is érintette, hiszen tematikáknak megfelelően, célzottan lehet elhelyezni a reklámokat. Azóta is folyamatos újításokkal, akciókkal próbálunk megfelelni a piac adta kihívásoknak.

A tavaly sikeresen indított hűségkártya-akciónkat 2010-ben megújítottuk, igyekszünk egyre több partnert bevonni a programba, és újdonságként útjára bocsátottuk a Bevásárlónap és a Napi Bon elnevezésű akciónkat, melyek segítségével hirdetőink nagyon kedvező vásárlási ajánlatokat tudnak eljuttatni előfizetőinkhez a lapokon keresztül. Idén több sikeres, szponzorokkal támogatott szerkesztőségi akcióit indítottunk, melyekre igen pozitív olvasói visszajelzések érkeznek, és az aktív résztvevők száma is magas. Rugalmasan alkalmazkodunk a piaci helyzethez, hirdető partnereinknek komplex szolgáltatásokat ajánlunk, melyekkel jól kihasználhatók a szinergiák. Az elmúlt hónapok újdonsága a Borosta és a Púder Nélkül című rovatok, melyek kimondottan a fiatalabb korosztályt szólítják meg, nemenként.

Összefoglalva elmondhatjuk, bízunk benne, hogy a jövő évtől a hirdetési bevételek kimutathatóan növekedésnek indulnak, hiszen mindent megteszünk annak érdekében, hogy olvasóink a számukra kedves és megszokott, de megújulni is kész lapot tarthassák mindennap a kezükben, és hirdetőink rajtunk keresztül elérjék a számukra megfelelő, potenciális vásárlóerőt.

Új fesztivál debütál Budapesten

9 órája

A Bikers´ Weekendet szeptember 17-től 19-ig rendezik meg a Vasúttörténeti Parkban, fellép az Omega, az Edda Művek, a Mobilmánia, a programok sorában lesz motorépítő bajnokság és szépségverseny is.

Fesztiválgyőztes a Spektrum sorozata

2020. július 10.

A „Tabukról tabuk nélkül″ 2019-ben bemutatott 2. évada megnyerte az olaszországi Oniros Filmfesztivál fődíját a dokumentumfilmek kategóriájában.

Véget érhetnek a jogsértő Black Friday akciók

2020. július 10.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelentős, összesen 892 millió forint bírságot szabott ki az Alza.hu webáruház üzemeltetőjére és cseh anyavállalatára Black Friday akciók tisztességtelen reklámozásával kapcsolatban.