2010. 10. szám | Marketing

Közösségi vásárlás

Két évvel ezelőtt indult el a Groupon weboldal, amelynek neve a group és coupon szavakra utal. Azóta közel ötszáz klónja keletkezett, ő maga is 29 országban van jelen, jelenleg 13 millió a regisztrált felhasználóinak száma. A közösségivásárlás-site-ok piacán a magyar startupok mostanában kezdenek felbukkanni. Van, amelyik egy az egyben másol, s van, amelyik a hagyományos kuponbizniszt próbálja ki online.

A közösségi vásárlás mint internetes modell Andrew Mason (29) amerikai fiatal nevéhez fűződik. Mason ötlete főleg a kis büdzsével rendelkező cégekre koncentrál. A site-hoz kötődő vásárlói közösség mindennap új ajánlatokat lát, és meghatározott ideig (napi ajánlatok) vásárolhat.

Jellemzően éttermi fogyasztások, szépészeti kezelések, belépőjegyek kerülnek a rendszerbe, a lényeg, hogy a partnernek a bárhol máshol elérhető kedvezménynél sokkal nagyobb engedményt kell nyújtania, legalább 50 százalékot kell engednie az árból, amiért cserébe a portál előre meghatározott számú, jelentősebb mennyiségű vevőt garantál. Így az üzlet mindenkinek üzlet: a látogató óriási kedvezménnyel vásárolhat, a weboldal (csak akkor) keres a bizniszen, ha elérte az előre megállapított mennyiséget, a partner pedig nagyszámú vevőt szerez aktuális akciójával.

A Groupon-sikertörténet

A Groupon története 2007 januárban indult, amikor Eric Lefkofsky egymillió dolláros tőkével társalapítóként beszállt a ThePoint nevű cégbe, és társa, Andrew Mason elkezdett dolgozni ötletén, a ThePoint.com közösségivásárlás-site-on. (Lefkofsky meglehetősen ismert az amerikai piacon, számos korábbi online vállalkozás és sikertörténet fűződik a nevéhez. Múltja alapján 2009-ben a Chicago Sun-Times a szelek városa legsikeresebb internetes vállalkozójának kiáltotta ki.)

A 2008. októberi indulás után már Groupon néven kezdett az amerikai piacon ismertté válni a szolgáltatás. Egy évvel később az Accel Partners és a New Enterprise Associates 30 millió dollárral támogatta meg a Groupont. Alig fél évvel később, idén áprilisban a Facebookban is tulajdonos orosz hátterű Digital Sky Technology and Battery Ventures 135 millió dollárt invesztált a vállalkozásba. A cég ekkor már 1,35 milliárd dollárt ért, és 2010-re 500 millió dolláros bevétellel kalkulált.

Tavasszal a Groupon európai terjeszkedésbe kezdett, és május közepén megvásárolta a CityDealt. A CityDealt 2009 novemberében az európai eBay korábbi alapítói hozták létre, és először Berlinben, majd az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és több más európai országban indította el szolgáltatását. Munkatársainak létszáma az akvizíció időpontjában már több mint 600 fő volt. Az ügylet együtt járt a Groupon márkához való csatlakozással, jelenleg a Groupon-logóba integrálva látható (még) a CityDeal brandnév.

Májusban a Groupon egy New York-i kiállításra alig egy nap alatt 6561 jegyet adott el az eredeti ár közel feléért, darabonként 18 dolláros áron. A mintegy 120 ezer dolláros bevételt felezték a kiállítóval. Az eddigi rekord egy szintén májusi chicagói hajóshow-hoz kötődik: a 25 dolláros tikettet 12 dollárért kínálva 19 822 jegyet értékesítettek, így csaknem 238 ezer dolláron osztozhattak a felek. Mindezt bő nyolc óra leforgása alatt!

 

 

Augusztusban a Forbes a 29 éves Andrew Masont a Facebook-alapító Mark Zuckerberghez hasonlítgatta, és egyúttal kikiáltotta a Groupont a világ leggyorsabban növekvő cégének. Ilyen gyors fejlődést olyan (mára már óriási) vállalatok sem tudtak produkálni korábban, mint a Google, az AOL, az Amazon, a Yahoo! vagy az eBay (a YouTube volt az egyetlen, amelyiknek rövidebb idő alatt sikerült elérnie az egymilliárd dolláros cégértéket, de a profitot azóta is keresi).

Jönnek a magyar megoldások

Idén szeptemberben több kísérlet is indult a magyar piacon. A bonuszbrigad.hu egy az egyben lemásolta a Groupon-modellt, a veddvelem.hu eltérő, de szintén közösségi alapon képzeli a csoportos vásárlást, míg a Sanoma a startlap.hu/kupon oldalon vezetett be klasszikus kedvezményrendszert. Hogy érett-e az itthoni piac a közösségi vásárlásra, van-e valamelyik modellnek létjogosultsága, s a startupok vagy az óriások lehetnek-e e piaci szegmens győztesei, arról független tanácsadót és az említett oldalak üzemeltetőit kérdeztük meg.

Szabó Gergely

Szabó Gergely, a Webisztán blog szerzője, tanácsadó (szerk.: 2010. októbertől a HVG Online Hírmédia divíziójának vezetője) szerint a magyarországi startupoknak két jelentős hátránya van, amelyeket le kell dolgozniuk, ha sikeresek akarnak lenni idehaza. Egyrészt figyelembe kell venni, hogy a tengerentúlon a kuponalapú vásárlás jó ideje nagyon népszerű, sőt kifejezetten népszokás. Egy átlag amerikai kuponfüzettel indul neki vásárolni. Nagyon mély szociológiai eszmefuttatások nélkül is annyit azért lehet állítani, hogy a protestáns etika, a spórolás és a megtakarítás, mint pozitív fogyasztói magatartásformák, a tengerentúlon sokkal elfogadottabbak, támogatottabbak.

Idehaza ez a szemlélet talán kevésbé általános. Persze ez nem jelenti azt, hogy a magyarok ne lennének árérzékenyek, és ne szeretnék az akciókat, árleszállításokat, de az biztos, hogy nálunk a spórolás nem mindig pozitív felhangú, és inkább a „kevés a pénzem, tehát takarékoskodnom kell” relációban szoktuk értelmezni. Egy tehetősebb emberre már nem feltétlenül jellemző a megtakarításokban, spórolásokban való gondolkodás. Itthon az áruhitel legalább olyan menő, mint az akciós termékek vásárlása.

A másik fontos hátránya a magyar kuponalapú szolgáltatásoknak, hogy – mivel kisebb piacon mozognak, mint amerikai társaik – egyelőre nagyon kevés árucikket kínálnak, ami a potenciális érdeklődők körét is erősen leszűkíti.

Szabó Gergely szerint ehhez mérten jót tenne a magyar kuponsite-oknak, ha egyrészt több kampányt futtatnának egyszerre, másrészt megpróbálnák jobban szondázni a potenciális vásárlókat arról, hogy pontosan milyen típusú kedvezményekre lennének vevők. Arról nem beszélve, hogy az online vásárlással kapcsolatos félelmeket, ellenérzéseket is el kell tudniuk oszlatni. Bizalmat kell sugározniuk a netezők felé, hogy közülük minél többen legyenek hajlandóak megadni bankkártyaadataikat vagy az utánvéthez szükséges lakcímüket.

Még egy fontos veszélyre hívja fel a figyelmet Szabó Gergely. A csoportos kedvezményes választás úgy működik, hogy N számú ember jelentkezik egyszerre az adott termékre, és a kedvezmény csak akkor él, ha megfelelő számban meg is vásárolják azt. Elképzelhető, hogy ezek a kampányok túl sokáig tartanak, és a korábbi jelentkezők közül többen elállnak a vásárlástól, közben máshol megveszik az adott terméket. Így viszont a türelmesen várók hoppon maradnak. Érdemes ezt a problémakört minden kuponalapú online szolgáltatásnak részleteiben körüljárnia, és olyan fékeket és biztosítékokat beletenni a rendszerbe, melyek csökkentik a hasonló jelenségek előfordulásának valószínűségét.

Elébe menni az igényeknek

Bognár Bálint

Bognár Bálint, a Startlap-csoport főszerkesztője szerint a hazai megoldások elébe mennek a piaci igényeknek – de ez pozitív dolog, éppen ez egy startup feladata. Problémásnak tartja, hogy nem „tiszta” üzlet jelenleg hazánkban a komoly kedvezményekre épülő, árengedményeket összegyűjtő szolgáltatások üzemeltetése, hiszen az itthoni árérzékeny felhasználói viselkedésre apellálva mindenki folyamatos „akciókat” hirdet, gyakran igazi kedvezmények nélkül.

Ezt a folyamatot jól mutatja be a diszkont szó magyar használata is. Ennek a szegmensnek tisztulnia kell, de itt a legnagyobb feladat az eladói oldalra fog hárulni. Bognár Bálint úgy véli, nem feltétlenül az lesz sikeres, aki a legpontosabban másolja a Groupont, mivel a hazai és az amerikai szokások nagyon nehezen vethetőek össze. A siker kulcsa annak kezében van, aki jól tudja ezt a szolgáltatást adaptálni a hazai viszonyokra.

A főszerkesztő szerint három fontos különbség jól látható. Az egyik az online vásárlási attitűd terén mutatkozik meg. Magyarországon még mindig félelem övezi az internetes fizetést, ráadásul a lakosság nagyon szűk köre rendelkezik hitelkártyával, amely talán a legegyszerűbb eszköze a webes vásárlásnak. Amíg a postai csekkes befizetés a legnépszerűbb fizetési mód, addig nehéz lesz tömegeket bevinni egy olyan szolgáltatás mögé, ahol akkor lehet kedvezményt kapni, ha sokan megveszik a terméket. Így egy ideig a pénzügyi tranzakciók nem az ilyen site-okon fognak megjelenni, hanem közvetlenül az ajánlatot tevő boltokban vagy webshopfelületükön.

A második tényező az akció eltérő fogalma – nálunk vagy a kedvezmény kicsi, vagy a szolgáltatás/áru nem releváns. Nincs az akciók mögött olyan hosszú távú gondolkodás, mint amilyet az USA-ban látni lehet, miszerint a cél az, hogy megfogjuk a vásárlót úgy, hogy eleinte nem járunk olyan jól – ne adj isten, ráfizetünk –, de utána lojális lesz hozzánk. Nem elég látszatakciókkal, kifutott termékek leértékelésével kuponozni.

A harmadik különbség a közösségi vásárlás eltérő fogalma – sajnos ez nálunk negatív asszociációt szül, és összekapcsolódik a piramisjátékok rossz megítélésével. Idő kell ahhoz, hogy ez a kép a magyar felhasználók fejében átalakuljon.

Van hagyományos konkurencia

Kovács Adrián

Kovács Adrián, a most indult szolgáltatások közül elsőként startolt veddvelem.hu ügyvezetője úgy véli, az éttermek (és ez alapján akár a fitnesztermek, masszázsszalonok, fodrászok stb.) mennyiségi vásárláshoz kötött kedvezményes kuponértékesítési akcióit nagyban megnehezíthetik a Nagy Éttermi Kedvezményfüzethez (felaron.eu) hasonló kiadványok, amelyekkel egy egyszeri, meghatározott összeg fejében juthatunk számos szolgáltatáshoz nagy engedménnyel, és nem kell várni senkire, hogy összejöjjön a kedvezmény.

Szerinte a Startlap kuponos megoldása is nagyon kilóg a sorból, csupán a „terjesztésre” használt közösségi eszközök szempontjából mutat egy kevés hasonlóságot, de nem épít igazi vásárlói közösséget. Mindenki a számára megfelelő kupont veszi le a polcról, és egyénileg fogyaszt. Csakúgy, mint a kuponnet.hu felhasználói. Úgy látja, a Bónusz Brigád mint az első és mindmáig legtökéletesebb magyar Groupon-klón már önmagában a nagytestvér működő koncepciója miatt sikerre van ítélve, amennyiben a magyar piac vevőnek bizonyul az ajánlataira – és miért ne bizonyulna? A vásárlók érdekeltek, hogy meglegyen a szükséges mennyiség, és a kapott engedmény is kecsegtető.

Kovács Adrián egymástól teljesen eltérő kereskedői reakciókról számol be. Vannak, akik 20–50 ezer forintos termékükre 2-300 forintos mennyiségi „kedvezményt” tudnak csak felajánlani, de vannak, akik jóval nagyobb hajlandóságot mutatnak ezen a téren. A szolgáltatások piaca más e tekintetben, ott nagyobb engedményeket lehet elérni, kisebb erőfeszítésekkel. Legalábbis az első tapasztalatok ezt mutatják.

Bonuszbrigad.hu

Heller Gábor

Heller Gábor, a bonuszbrigad.hu egyik tulajdonosa úgy véli, Magyarországon ma rajtuk kívül egyetlen közösségi vásárlásos site létezik, de a versenytárs, a veddvelem.hu egészen más rendszeren alapszik, és szerinte túl bonyolult ahhoz, hogy komolyabb konkurenciát jelentsen számukra. Úgy gondolja, ez a piac nagy valószínűséggel hosszú éveken át fog bővülni, egyenes arányban azzal, hogy egyre több mindent lehet majd online vásárolni, illetve hogy mind inkább növekedni fog a bizalom az internetes fizetéssel szemben (bankkártya, illetve banki átutalás).

Céljuk nem annyira forintösszegekben, mint inkább piaci részesedésben fogalmazható meg: azt akarják elérni, hogy napi ajánlataik 50–100 ezer embert érjenek el, és a műfajt, illetve az utánuk jövőket az ő brandjükkel írják le, hozzájuk hasonlítsák („olyan, mint a Bónusz Brigád”).

A Bónusz Brigád a forgalommal együtt fog növekedni, az alapján bővítik majd az infrastruktúrát, az állandó munkatársak számát, az on- és offline promóciókat. Az érdeklődés már most óriási a cégek részéről. Átlátható, hatékony modellt használnak a vásárlók toborozására, és az olyan vállalkozásoknak, amelyek színvonalas szolgáltatásokat kínálnak, de nem tudják maguknak megengedni a költséges felületeket (televízió, országos magazinok stb.), vagy próbálták ezeket, de nem érte meg, kitűnő lehetőséget nyújt a site arra, hogy nagyobb közönséget érjenek el úgy, hogy konkrét eredményt generál a részvételük.

A naponta bejövő nagyszámú vállalati érdeklődés azt mutatja, hogy nem lesz gond üzletfeleket szerezni. A nehézség talán abban rejlik, hogy a Bónusz Brigád csak a célközönségnek megfelelő cégeket vállalja fel partnerként. A weboldal kizárólag olyan szolgáltatásokat mutat be, amelyeket a Brigád látogatói kedvezmény nélkül is használnak, megvesznek, szeretnek. A trükk az, hogy kiharcolnak ezeknél a szolgáltatóknál egy-egy nagyobb, legalább 50 százalékos kedvezményt.

A Bónusz Brigád alapítói kezdettől fogva számítanak arra, hogy külföldi szereplő is meg fog jelenni a piacon. Az egész koncepció azonban nemcsak egy jól működő amerikai modellre van alapozva, hanem helyismeretre, saját orrukra is abban a tekintetben, hogy mire harap ez a – durván 25–40 év közötti aktív, magas elvárásokat támasztó, fizetőképes – réteg, amelyet a Brigádon keresztül meg akarnak szólítani – tájékoztat Heller Gábor.

Startlap.hu/kupon

Bognár Bálint szerint a garázsból startoló és a multik hátterével indított szolgáltatásnak is lehet létjogosultsága, bár egy kisebb cégnek a lehetőségeiből adódóan inkább arra kell törekednie, hogy az üzleti modell már a kezdetektől fogva tiszta legyen, és ezen ne változtasson az éppen aktuális trendeknek megfelelően. Ha jó az elgondolás, akkor csak idő kell, hogy felfedezze a terméket a piac. Egy nagyobb szereplő (például egy kiadó) leginkább kiterjedt ügyfélkapcsolataira támaszkodhat, még nem teljesen kiforrott koncepcióval is könnyebben találhat partnereket. Persze ebben veszély is van, hiszen ha nem lesz bizonyos időn belül sikeres a termék, akkor könnyen kikerülhet a fókuszból. Az elmúlt évek jelszava a hatékonyság lett, ami ezen a téren rövid távú gondolkodás, mivel ez az üzlet nem fog beérni hónapok alatt, itt nem érdemes egyből a konverzióra koncentrálni. Ehhez bátorság és kitartás kell mindegyik oldal részéről (felajánlók, üzemeltetők).

Ezekben a szolgáltatásokban az elegendő számú ajánlat elérése az egyik legnagyobb kihívás, de itt van meg az előnye egy olyan kiadónak, mint a Sanoma, amely nagyon komoly kapcsolati rendszerrel rendelkezik – véli Bognár Bálint. A Sanomának regionális értékesítési csapata is van, de az, hogy összehozzák a megfelelő ajánlatokat a felhasználói igényekkel, szintén komoly feladat. Éppen ezért a Startlap Kupon rendszere kicsit eltér a többiekétől, fordított a logikája. A Startlap-csoport főszerkesztője szerint fontos volt ebben a szegmensben is időben megjelenni, de a termék fejlesztése folyamatos lesz, a jelenlegi „mindennap egy kiemelt kedvezmény” koncepciót követni fogja a földrajzilag szelektálva elérhető akciók köre, illetve a közösséget megmozgató lehetőségek bevezetése.

Lényeges lehet ennél az üzletnél a platformok közötti átjárhatóság, elsősorban a mobil eszközökön való megjelenítés és – remélhetőleg a nem annyira távoli jövőbeni – beválthatóság. Ez komoly lökést adhat az ilyen jellegű szolgáltatások terjedésének – foglalja össze Bognár Bálint.

A Startlap Kupont a Sanoma hathetes kampánnyal vezeti be, amely offline és online eszközökre is épít. A 4-es, 6-os Combino villamosok felmatricázása mellett óriásplakát- és citylightfelületeken országosan is zajlik a kommunikáció, s teret kap a Sanoma heti és havi magazinjaiban. Internetes reklámok a Sanoma weboldalain, továbbá a Generál Média portfólióján jelennek meg, de a Google hirdetési rendszerében is futnak a kampány alatt szöveges és banner formátumban.

Veddvelem.hu

A veddvelem.hu abszolút garázsfejlesztés. Főállás mellett, gyakorlatilag a „vas” (tárhely-, domain-, webes szolgáltatásokra való előfizetés) és a fejlesztéssel/ötleteléssel töltött éjszakák során elfogyasztott étel-ital árából bocsátották útjára a szolgáltatást. Persze az igazi költségek az indulás után adódnak – mondja Kovács Adrián. A veddvelem.hu-n ingyenes a regisztráció, bármelyik kereskedő bejöhet, és díjtalanul feltöltheti az ajánlatát. Ez nagyjából öt percet vesz igénybe. Az ajánlatadást sok esetben már a vevők kezdeményezik azzal, hogy csoportokba szerveződnek, így aktiválva a kereskedőket.

Az ügyvezető azt gondolja, hogy ezen a piacon óriási marketingbüdzsével nagy károkat lehet okozni. Talán csak az elhivatott és erős gyökerekkel rendelkező vásárlói közösség az, amely ezzel szembeszállhat.

A veddvelem.hu ötlete három évvel ezelőttre datálódik. A kezdetektől azt tartották szem előtt, hogy az alulról építkező vásárlói közösségeknek lehet súlya, és nagy kedvezményeket érhetnek el önerőből. Ez önmagában természetesen nem elég, a kereskedői oldalnak szintén teret kell adni, hogy megtegye a saját ajánlatait – akár egymáson túllicitálva is. Jelen pillanatban ez a megosztottság a veddvelem.hu igazi ereje és egyben a legnagyobb gyengéje is. Ha nincs koordináló harmadik fél, akkor mindkét oldal keresi a másikat és még önmagát is. Kovács Adrián bízik abban, hogy ez a jövőben változni fog, és egymásra fog találni mindenki, aki terméket, szolgáltatást vagy bármi egyebet szeretne venni vagy eladni.

What’s next?

Annak ésszerű új webes vállalkozásba kezdenie Magyarországon, aki pénzt is hajlandó áldozni a folyamatos fejlesztésekre a fejlődéshez. Ahogy egy multi fukar tud lenni a saját szolgáltatásaival, úgy egy startup is hamar el tud fáradni, ha kiderül, hogy nincs elég pénz mögötte. A lelkesedés pedig önmagában kevés ahhoz, hogy középtávra is lehessen biztosan tervezni. A másik lényeges szempont a kutatás: az ilyen típusú szolgáltatásoknál hatványozottan fontos, hogy részletes és naprakész információik legyenek arról, látogatóik aktuálisan milyen termékcsoportokat, termékeket részesítenek előnyben. A kereslethez kell tudniuk minél hatékonyabban igazítani a kínálatot. Ha erre nem fektetnek elég hangsúlyt, akkor nem képesek komoly sikereket elérni.

Mivel idehaza nem túlságosan elterjedtek az ilyen jellegű szolgáltatások, egyelőre nyilván azokat az ügyfeleket kell tudni összevadászni, akikben van kalandvágy, akik kísérletező kedvűek. Van egy adott termékem, és hajlandó vagyok akár önköltségi áron is odaadni párat belőle, önmagában azért, mert a kuponsite nekem jó reklám. Ha sikeres lesz ez a kampány, akkor lehet, hogy további megállapodásokat fogok kötni. Ha azt látom, hogy 20-30 netező kattintott a kedvezményes árucikkemre, akkor nem fogok vesződni ezzel a jövőben. Ebből is jól látszik, hogy érdemes olyan termékekkel indítania egy ilyen weboldalnak, melyek valóban vonzóak és fontosak a netezők számára.

Szabó Gergely szerint lehet félnivalója a szegmens összes magyar szereplőjének. Jönni fognak a külföldiek, de azért addig még van idő kísérletezni, sikereket elérni. Az biztos, hogy félszívvel kár belefogni egy ilyen vállalkozásba.

További szereplők

Napról napra bukkannak fel új szereplők a piacon. Az alábbi linkajánlóban ilyen magyar weboldalakat és már bejáratott amerikai, brazil, ausztrál, német és hasonló nemzetközi site-okat találunk: dreamdeal.hu, kupon.hu, napitipp.hu, kupontar.hu, groupon.de, tsoonami.gr, socialbuy.com, ideeli.com, pricebunch.com, buywithme.com, scoutmob.com, 8coupons.com, adility.com, tippr.com, livingsocial.com, crowdsavings.com, peixeurbano.com.br, jasmere.com, clickon.com.br, yipit.com, ouffer.com, darberry.ru, kupibonus.ru.

A lista nyilván nem teljes körű, inkább ízelítő. Számos további klasszikus kuponos/deal-of-the-day típusú oldal létezik a piacon.


Szerző: Dunder Krisztián

www.dunder.hu

Új fesztivál debütál Budapesten

2 órája

A Bikers´ Weekendet szeptember 17-től 19-ig rendezik meg a Vasúttörténeti Parkban, fellép az Omega, az Edda Művek, a Mobilmánia, a programok sorában lesz motorépítő bajnokság és szépségverseny is.

Fesztiválgyőztes a Spektrum sorozata

2 napja

A „Tabukról tabuk nélkül″ 2019-ben bemutatott 2. évada megnyerte az olaszországi Oniros Filmfesztivál fődíját a dokumentumfilmek kategóriájában.

Véget érhetnek a jogsértő Black Friday akciók

2020. július 10.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelentős, összesen 892 millió forint bírságot szabott ki az Alza.hu webáruház üzemeltetőjére és cseh anyavállalatára Black Friday akciók tisztességtelen reklámozásával kapcsolatban.