2010. 10. szám | Elektronikus média

Monoton rádiópiaci adatsor

Nyerésben a közrádió

A nyár utolsó hónapjában kismértékben, de növekedett a rádióhallgatásra szánt idő. Az egy hónapja és a most publikált adatok alapján is meghaladja a kétmillió főt a közrádió hallgatótábora. A Class veri a Neo FM-et, követi őket a Juventus és a Rádió 1-hálózat.

Augusztusban (egy átlagos hétköznapon vagy egy átlagos hétvégi napon) a 15 évesnél idősebb magyar lakosság (össznépesség) 89,5 százaléka, azaz 7,62 millióan hallgattak rádiót, és a naponta rádiózásra fordított idő fejenként átlagosan 4 óra 20 percet tett ki, ami 20 perccel több az előző hónaphoz képest. A hallgatottság a reggeli, délelőtti sávban (6 órától 10 óráig) volt legmagasabb, amely időszak a rádiózással töltött összidő közel egyharmadát (31,5 százalékát) adta. A rádióhallgatás a csúcsot egy átlagos napra vonatkozóan ebben a hónapban is 9 órakor érte el, amikor is a 15 évesnél idősebb lakosság majdnem egyharmada (31,4 százaléka) kapcsolódott be a különböző reggeli műsorokba.

Hétvégi bukta

A korábbi hónapokhoz képest augusztusban a hétköznapi rádióhallgatás volt jelentős mértékű, hétköznap az átlagos elérés az össznépesség körében 74,5 százalékot tett ki, ami idén eddig a legmagasabb értéket jelenti. Ezen belül is kiemelkedett a reggeli műsorok hallgatottsága: a 6-tól 10 óráig terjedő idősáv hallgatottsága augusztusban már visszatért a nyarat megelőző magasabb szintre. Egy augusztusi hétköznapon a hallgatók fejenként átlagosan 4 óra 26 percet rádióztak. A hétvégi rádióhallgatás – nyilvánvalóan a nyári időszak miatt – valamivel kisebb mértékű volt a megelőző hónapokhoz képest, ám egy hétvégi napon még így is 61,7 százalékot tett ki az elérés átlagosan a 15 évnél idősebbek körében.

Monoton ont

Különösebb változást nem hozott az egyes rádiók elérési adataiban a nyár utolsó hónapja. A Magyar Rádió, köszöni, jól elvan a maga kétmilliós fogyasztótáborával – amelyet azonban a kereskedelmi szempontból fontos célcsoportokból kiöregedett közönség derékhada ad –, a két országos kereskedelmi adó remekül elvív egymással, és már megint a Class FM áll nyerésre.

Az össznépesség körében továbbra is verhetetlen a közrádió: az MR1-Kossuth adó 1,613 millió, az MR2-Petőfi 380, az MR3-Bartók 51 ezer hallgatót mondhat magáénak a napi átlagos reachet tekintve. Jóval lemaradva lohol a Class (1,316 milliós napi adattal), míg a Neónak 1,145 milliós táborral kell beérnie. Az előbbi esetében ötvenezres csökkenést, az utóbbinál mintegy százezres növekedést rejtenek a nyolcadik hónap adatai. A Juventus 712 ezres elérése áll szemben a júliusi 685 ezerrel, míg a Rádió 1-hálózat 449 ezres eredménye 15 ezres hallgatószám-gyarapodást jelent.

A közszolgálati média királysága azonban csupán addig tart, amíg a 15 évnél idősebbek mezőnyét monitorozzuk; ha a kereskedelmi szempontból izgalmas korcsoportokban mélyedünk el, már a Class FM sikerét láthatjuk. A 15–49 évesek körében 967 ezer embert szólít meg a csatorna napi rendszerességgel, miközben a Neo FM „csak” 840, az MR1 pedig 433 ezret. Itt a Juventusnak jutott a bronzérem (481 ezer hallgató), míg a Rádió 1 377, az MR2 227, az MR3 pedig 24 ezres közönséggel számolhatott a múlt hónapban.

Az adók legfiatalabbakért vívott csatájában ennél is jobban nyílik az olló: a hallgatóezrekben mért versenyben 384 : 287-re áll a Class a Neóval szemben, amelytől a harmadik helyezet Rádió 1 alig 20 ezer fővel van lemaradva. A további mezőny: Juventus (205 ezer), MR2 (134 ezer), MR1 (123 ezer) és MR3 – utóbbi hatezer fiatalt tudhat közönsége soraiban.

Az össznépesség körében a reggeli versengést is toronymagasan a Magyar Rádió főadója nyerte: eredménye 1,408 millió hallgató. Őket követi 818 ezres táborral a Neo FM (vagy ha úgy tetszik, a Boros–Bochkor páros), majd 26 ezres hátránnyal a Class FM Morning Show-ja. A 15–49 év közöttiek korosztályát tekintve viszont már megint a Classnak áll a zászló: egy átlagos napon 34 ezerrel tromfolják a Neo 601 ezres hallgatószámát. (A bronérmes, az MR1 ennek felét sem hozza.) Szintén előzi riválisát a Class a legfiatalabb korcsoportért folytatott harcban: kereken negyedmilliós eredményükkel szemben a Neo 221 ezres adata áll; itt a Rádió 1 a harmadik országosan, amely 129 ezres közönséget mondhat magáénak a 15–29 évesek körében.


Szerző: Benedek B. Levente

Pályázattal jön a Biztonságos Internet Nap 2020

4 órája

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a 2020-as Biztonságosabb Internet Nap alkalmából offline játékkészítő és videópályázatot ír ki hazai általános és középiskolások számára.

Megújulnak a Szerencsejáték Zrt. sorsolási műsorai

9 órája

2020. január 4-étől megújuló látványvilággal és tartalommal debütálnak a Szerencsejáték Zrt. sorsolási műsorai a Duna Televízió képernyőjén. A Hatoslottó élő számhúzása is átkerül a közmédia csatornájára.

Folytatódik a Starbucks kampánya

1 napja

November elején helyezték ki országszerte a Starbucks üzletekben azokat a fehér dobozokat, amelyekbe olyan könyvadományokat várnak, amelyek segíthetnek megszerettetni az olvasást a diáksággal.

Új főszerkesztő az Indexnél

1 napja

A szerkesztőség eddigi irányítója, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztőként folytatja, az újság vezetését Dull Szabolcs veszi át.