2010. 10. szám | Hírek

Személyi hírek

Kocsis Attila, a HVG Kiadói Zrt. kereskedelmi és stratégiai igazgatója kinevezések egész sorát jelentette be szeptember elsején. Megfogalmazása szerint a május óta működő integrált (print + online) kereskedelmi igazgatóságon a megváltozott szervezeti rend és az új pozíciók legfontosabb célja az, hogy kommunikációs tanácsadóik a teljes HVG-portfóliót egyszerre tudják értékesíteni az ügynökségeknek és a hirdető partnereknek.

Miklósi Zoltán eddigi értékesítési igazgató szeptembertől az összevont szervezet kereskedelmi igazgatóhelyettesévé lépett elő. A szakember 1992 óta különféle értékesítési pozíciókban dolgozott a HVG-nél.

Ádám Péter vezeti az ügynökségi és üzletfejlesztési csoportot. Feladata az online és a print-ügynökségipartnerek kiemelt kiszolgálása, valamint új üzleti lehetőségek kialakítása és menedzselése. Ádám Péter fél éve dolgozik a HVG-nél, korábban a Sláger Rádiónál, az USP Médiánál és a Paprika Latinónál töltött be különböző értékesítési pozíciókat.

Kurtz Judit lett a „back office” csoport vezetője. Ő felel a hirdetési szervezet háttérmunkájával kapcsolatos összes funkcióért, így például az elemzési, a megrendeléskezelési és a kapacitásmenedzselési feladatokért. A szakember 2006 óta online médiamenedzserként tevékenykedett a HVG-nél, karrierjének korábbi állomásai a Népszabadság és a Porsche Hungaria voltak.

Tasnádi Rózsa, Betléri Zoltán és Káli Gábor csoportvezetőként irányítja a három, szektoronkénti felosztásban működő hirdetésszervezési csoportot. Tasnádi Rózsa 2008 óta a HVG Online szakmai kiadványaival foglalkozott, korábban pedig a Vogel Burda és a Computer Panoráma kiadók hirdetési vezetőjeként dolgozott. Betléri Zoltán 2003 óta a bank- és biztosítási szektorért, Káli Gábor pedig 2001-től a HVG kereskedelmi részlegében kommunikációs tanácsadóként az autós és szállítmányozási szektorért felelt.

Budaházy Árpád irányítja ugyancsak szeptember elsejétől a HVG-különkiadványok megjelentetését, könyv- és lapigazgatói beosztásban. A szakember 2007 óta vezeti a cég könyvkiadói részlegét – e munkakörét továbbra is megtartja –, korábban az Akadémiai Kiadó gazdasági köteteit gondozta. Az új lapigazgatónak közgazdasági, matematikusi és angol szakos bölcsészdiplomája van.

Balasi Tamás kiadóvezető lett a Világgazdaságot gondozó Zöld Újság Zrt. főszerkesztője. A szakember mostantól mindkét tisztséget ellátja. Feladata a print és az online, valamint a szerkesztőségi és az üzleti tevékenység összefésülése. A kiadó közlése szerint „a médiapiaci folyamatoknak megfelelően” léptek. A lap irányítását 2007 elején vette át az addigi főszerkesztő-helyettes, Kocsi Ilona; abban a negyedévben tizenhárom és fél ezer példányt adtak el az újságból megjelenésenként átlagosan – mostanra ez a szám tíz és fél ezer alá csökkent. Az eddigi főszerkesztő a továbbiakban főmunkatársként többek között az üzleti kiadványok szerkesztésében működik közre.

Koltai Péter tv- és termékmenedzsment-igazgató közös megegyezéssel megvált az Origo Zrt.-től. Távozásának oka a cég közleménye szerint a szakembernek a tévéadók és az Origo Zrt. jövőbeli működésével kapcsolatos, a menedzsmentétől eltérő üzletpolitikai, stratégiai és szervezeti álláspontja volt. Feladatait a továbbiakban a vállalat vezetősége látja el. A tévécsatornák irányítása Vaszily Miklós vezérigazgató, míg az üzletfejlesztés és a termékmenedzsment Novák Péter vezérigazgató-helyettes felelősségi körébe került. Koltai Péter 2001-ben csatlakozott a Magyar Telekom internetszolgáltató leányvállalatához (Axelero, majd T-Online) mint portfóliómenedzser, majd 2002-ben az Origo portálhoz mint tartalom-marketingvezető, és különböző projektmenedzseri, illetve vezetői pozíciókat töltött be az online tartalomszolgáltatás területén. Az elmúlt években üzletágvezetőként felelt a Videa videomegosztó, a Freemail levelezőrendszer és az iWiW közösségi site fejlesztéséért és menedzsmentjéért, illetve nevéhez fűződnek olyan szolgáltatások bevezetése, mint a weben és tévén elérhető video on demand téka és az interaktív televíziós alkalmazásfejlesztések. A fenti feladatok mellett a legnagyobb szakmai kihívása a tévés üzletág kialakítása volt, amely irányítása alatt egy újonnan felállított szervezettel, jelentős műszaki beruházás mellett és ambiciózus üzleti célokkal sikeresen indította el 2009-ben a LifeNetwork és OzoneNetwork csatornákat, a kapcsolódó weboldalakat és mobilszolgáltatásokat, kialakítva az Origo Zrt. több képernyős stratégiai irányának alapjait. A tévéadók közel egyéves működés után jelenleg már több mint 1,3 millió háztartásban foghatók, és – mint az Origo közleménye megállapítja – a nézettségi és látogatottsági adatok, illetve az üzleti célok megvalósulása a terv szerint alakult.

Farkas Franciska személyében az RTL Klubtól igazolt új tulajdonos-ügyvezetőt a Red Lemon. A celebritásokra szakosodott PR-ügynökség az új vezető érkezésével egy időben felfrissítette weboldalát. A szerkezetében és külalakjában egyaránt megújult site új szolgáltatásokkal is bővült, ilyen például a hír- és fotóarchívum, valamint a keresőfunkció, így a Red Lemon régebbi hírei mellett a jelszóval védett fotóarchívum is hozzáférhető – jelezte a cég közleményében.

Kapitány János, a Class FM korábbi promóciós igazgatója tölti be az MTV Networks salesvezetői posztját. A szakember dolgozta ki a tavaly indult kereskedelmi rádió szponzorációs alapelveit, és olyan rendezvények lebonyolítása fűződik a nevéhez, mint például a 42. Kékszalag T-Mobile Nagydíj, a Nemzeti Vágta, a 14. T-Mobile Kapcsolat koncert, illetve a 25. Eni F1 Magyar Nagydíj, továbbá a Class FM-roadshow-k. Kapitány János 2006 és 2009 között a Danubius Rádió promóciós vezetője volt. Ezt megelőzően a TV2 event marketing managereként egyebek mellett a Megasztár-események, illetve a televízió roadshow-inak megrendezésében vett részt, 2002–2005 között pedig egy BTL-ügynökségnél dolgozott key account manager, illetve event manager pozícióban. Az itt töltött idő alatt egyszer elnyerte az Arany Penge Kreatív Reklámfesztivál Arany, illetve Bronz Penge díját.

Vékony Éva, az úgynevezett médiacsomag által felszámolt Országos Rádió- és Televíziótestület szóvivője a szervezet megszűnésével távozik tisztségéből. Még nem tudni, hol folytatja. A pozíciójába majdnem két év kihagyás után pár hónapja visszatért szakember búcsúzólevelében azt írja: „Hogy milyen feladatat vár rám, még nem tudom, de hiszek abban, hogy az »Élet Nagy Rendező«.” Már korábban leköszönt posztjáról Márton György, aki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság égisze alatt az ORTT-vel összevont Nemzeti Hírközlési Hatóság kommunikációját irányította hat esztendőn át.

Hanák Tamás, a Népszabadság Zrt. eddigi hirdetési igazgatója szeptember 6-ától kereskedelmi vezérigazgató-helyettesként folytatja pályafutását a médiacégnél. (Vele készült cikkünket lapunk 30. oldalán olvashatják.)

Tóth Orsolya ügyvezető igazgató szeptember 3-án közös megegyezéssel megvált a ZenithOptimediától. A leköszönt vezető feladatainak egy részét Koros Edina veszi át igazgatóhelyettesi beosztásban. Információink szerint a távozás hátterében az áll, hogy a Publicis-csoport VivaKi néven egy cégbe szervezi médiaügynökségeit és digitális marketinggel foglalkozó vállalkozásait. Az összevonás a Starcom, a ZenithOptimedia, a Digitas és a Denuo cégeket érinti. Az egyesülési folyamat Magyarországon is elkezdődött. A hazai Starcom és ZenithOptimedia egybeolvasztása után a közös vállalatot információink szerint Boško Spasojević, a Starcom mostani vezetője irányítja majd. Tóth Orsolya jogot végzett. Ösztöndíjasként került Hollandiába, ahol 1994-től gyakornokként dolgozott az Initiative Mediánál. Innen 1997-ben Ukrajnába vezetett az útja, ahol részt vett a Publicis kijevi médiairodájának megalapításában. 1998-ban az OMD médiaigazgatójaként tért vissza Magyarországra, majd 2001-ben igazolt át a ZenithOptimediához. Két gyermekének születése között saját, MediaFresh nevű cégében auditori munkát végzett. 2007 januárjában non-tv igazgatóként állt ismét munkába a ZenithOptimediánál, márciusban pedig már ügyvezetőként irányította a médiaügynökséget. Tóth Orsolya új munkahelyéről még nincs információnk.

Csontos János, a tavaly indult Nagyítás című társadalmi, politikai, kulturális hetilap főszerkesztője lemondott tisztségéről. Sajtóhírek szerint a megjelenését jelenleg szüneteltető kiadvány az elmúlt időben komoly pénzügyi gondokkal küzdött, de a lapot fenntartó Közép-európai Kultúráért Alapítvány szándékai szerint a Nagyítás „egy-két hónapnyi szünet után” tovább működik majd. Csoóri Sándor író, az alapítvány kuratóriumi elnöke úgy nyilatkozott, Csontos János lemondását követően még további hatvan napig az újság élén áll. Az új főszerkesztő személyéről még nem döntött a kuratórium. A korábban a Magyar Nemzet munkatársaként dolgozó Csontos János a hetilap októberi alapításakor azt mondta: a Nagyítást fenntartó alapítvány mindegyik parlamenti párt alapítványánál pályázik majd támogatásra. A kiadvány weboldalán található impresszum szerint azonban közülük csak a Fidesz és a KDNP pártalapítványai – a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Barankovics István Alapítvány – támogatták a lap megjelenését.

Gyapay Péter előfizetés-értékesítési vezetőként csatlakozik a Népszabadság Zrt. csapatához. A kiadó az új poszt létrehozásával nagyobb hangsúlyt kíván helyezni az előfizetői aktivitásokra, valamint az ügyfélszolgálati és kommunikációs tevékenységre. Gyapay Péter szakmai karrierjét a Lapcomnál kezdte 1997-ben. 2002–2007 között a Ringier Kiadónál tevékenykedett, ahol üzletfejlesztési pozíciókat, valamint marketingigazgatói tisztséget töltött be. 2008 elejétől az Expressz Magyarországnál dolgozott marketing- és értékesítéstámogatás-területen.

Fischer András a PrintXBudavár-cégcsoportnál folytatja karrierjét. Wiszkidenszky András vezérigazgató a közelmúltban átszervezte a PrintXBudavár Zrt.-t, amelynek neve megmaradt, de a továbbiakban csak produkciós és logisztikai feladatokkal foglalkozik. A saját kiadványokat (Superbrands, Dining Guide) megjelentető United Publishers az ő irányításával működik, a vállalati tartalmak előállításával foglalkozó Brand Content vezetésére pedig Fischer Andrást kérte fel, aki egy éve távozott az Origo Zrt. vezérigazgatói posztjáról.

Budai Bernadett lehet a Neo FM hírigazgatója. A volt kormányszóvivő az MTI-nek azt mondta, a rádióval folytatott megbeszéléseket nem lehet hivatalos tárgyalásoknak nevezni, de bízik abban, hogy még ebben a hónapban eldől a kérdés. Budai Bernadettnek jelenleg nincs munkaviszonya semmilyen munkáltatóval, a nyarat kizárólag pihenéssel töltötte. A politológus végzettségű szakember Daróczi Dáviddal együtt 2007. június 18-ától látta el a kormányszóvivői teendőket, majd 2009. november 1-jétől az MSZP szóvivője lett. Ebből a pozíciójából az idei országgyűlési választások után, júniusban távozott.

Kiss Viktória váltotta október elsejével Simon Bernadettet a B&P Braun & Partners-csoport márka-, reputáció- és társadalmifelelősségvállalás-menedzsmenttel foglalkozó cégeinek élén. „A döntés hátterében egy örömteli esemény és egy üzleti felismerés áll. Az első, hogy a B&P BrandAktívot jelenleg igazgató Simon Detti hamarosan anyai örömök elé néz. A B&P Braun & Partners ugyanakkor a személyi változás mellett szervezetében és stratégiájában is alkalmazkodik a ma piaci kihívásaihoz a holnap üzleti sikereinek megalapozása érdekében. A vállalatcsoport megítélése szerint a gazdaság mai állapota jelentősen megváltoztatta a megrendelői elvárásokat egy stratégiai tanácsadóval szemben is” – adta hírül a cég közleménye.

Elindul a Budapest Kertmozi

2 órája

A megmozdulás elsődleges célja a közösségi filmezés, valamint a budapesti kertmozi kultúra újjáélesztése.

Kutatást készített az IKEA

20 órája

A magyarok 61 százaléka szerint a magáncégeknek aktív szerepet kell vállalniuk a zöld megújulás népszerűsítésében.

Megérkezett a YouTube Kids Magyarországra

22 órája

A YouTube Kids egyszerűbbé teszi, hogy a gyerekek számára kedves rajzfilmeket keressünk, mondókákat hallgassunk, valamint megtaláljuk a választ különféle tudományokkal vagy természettel kapcsolatos kérdésekre.

Megújult a Safer Internet Program honlapja

1 napja

Az oldal működtetője a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az európai SIP hazai tudatosságnövelő központja, konzorciumvezetője és hotline-szolgáltatója.

Még nagyobb tévé?

1 napja

Az átlagos méret az elmúlt öt évben 40-ről közel 48 colosra nőtt , ez pedig a magyar otthonokban is meglátszik.

Beindul a sörháború?

1 napja

Verseny, szabályozás, fogyasztói jólét – de ki fizeti az utolsó kört a kocsmában?

Pr-ügynökséget választott a GLAMI

1 napja

A megbízás magába foglalja a márka sajtóközpontjának létrehozását, üzemeltetését, a márkaismertség növelését, a marketingkommunikáció szakértői támogatását, valamint a pr-aktivitások tervezését és megvalósítását.