Kövess minket!

Marketing

Búcsú a reklámügynökségektől

″A Mad Men (Reklámőrültek) zseniális tévésorozat. Minden reklámról szóló olvasmányélményemet átélhetem benne, izgalmas kortörténeti jelenségeket idéz meg, s a benne megjelenített világ szeléből még éreztem egy-két dolgot a kilencvenes évek elején a Lintasnál dolgozva. Ha egy jelenségről – esetünkben a reklámügynökségről – filmet, sorozatot készítenek, érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon a bemutatott világ még létezik-e, s ha látszólag igen, akkor az a létezés valódi-e vagy csak a lélegeztetőkészülékeknek köszönhető, tetszhalott állapot.″ Simon Attila írása.

A média átalakulása

A médiavonatkozással nem foglalkoznék sokat, mert nem értek hozzá (nagyon nem is érdekel), csupán a modell válsága szempontjából, hiszen a problémakör megkerülhetetlen kérdéseket tartalmaz. Talán azért sem érdemes erre túl sokat áldozni, mert a modellkísérletek nem nálunk fognak lezajlani, és a megoldások más piacokról fognak érkezni. Így lesz ez annak ellenére, hogy a beágyazottabb, régebben működő piacokon a változtatás kényszere lényegesen később lesz szembetűnő, mint Magyarországon vagy a régiónkban.

Megítélésem szerint a reklámügynökségek könnyen a lemezkiadók sorsára juthatnak. A kiadók nem érezték meg a változás szelét – nem szélmalmokat, hanem falakat kezdtek építeni. Görcsösen igyekeztek fenntartani a korábbi modellt, miközben annak éppen az alapjai kezdtek semmivé válni. A folyamatnak és a bénázásnak várhatóan csak vesztesei lesznek. Hátrányt szenvednek a kiadók természetesen, veszítenek a szerzők és az előadók, de a fogyasztók úgyszintén. Az utóbbiak legfőképpen minőséget, sőt már a meg nem született dalokról és hasonlókról beszélnek.

Mit tanulhatnának ebből az ügynökségek? A legfontosabb talán az: ha nincs szükség a hagyományos értelemben vett hordozóra, tartalomközvetítőre, amely az adott modell alapja, az nemcsak annyit eredményez, hogy mostantól más helyettesíti a hordozót. A jelenség kihatással lesz a működési elvek teljes vertikumára.

Az ügynökségek modellje nem az elvégzett munka értékének megfizettetésén, hanem a (hordozó) média költségeinek részbeni lenyúlásán alapult.

A média világa azonban drámai átalakulás előtt áll. Ahogyan a lemezkiadás esetében nagy kérdés, hogy mostantól ki finanszírozza a zeneszámok megszületését és a felvételek elkészítését, úgy most már az is kérdés, hogy ki állja a médiatartalom előállításának költségeit. Ezek után persze az is fel fog merülni, hogy ki fizeti a hirdetési tartalmak létrejöttének árát.

 

Sajátos hazugságra épült világ

A rendszerben körbekavarunk. Senki sem azért fizet, amit akar, és amit kap, és senki sem azért kapja a pénzét, amit előállít. Ebből fakadóan egyébként minden megtermelt érték megkérdőjelezhető.

A fogyasztó megszokta, hogy ingyen jut nézhető tartalomhoz; persze fizet a kábelszolgáltatónak, hogy ott legyen a drót, de úgy gondolja, hogy a drótért és az abban áramló valamiért ad ki pénzt. Nem merül fel benne, hogy az így nézett tartalomért mikor fizet valójában.

Egyrészt fizet a figyelmével, mert elvben megnézi a reklámokat, de fizet készpénzzel is. Nem tudom, kinek jutott már eszébe akár a szakmabeliek közül is a kasszasorban állva, hogy amikor a vonalkódolvasó becsipogja a Baba sampont, a Domestost, a Ramát, a Boci Aerót, a Brise One Touchot, a Maggi „Omlósz” csirkét, akkor perkálunk a múlt heti Star Wars – Baljós árnyakért, a Csupasz pisztoly 3-ért, meg Vujity Tvrtko legújabb kalandjainak pénzügyi hátterén is épp lendítünk valamennyit.

Ja, és ha csak olcsó, no name termékeket, esetleg túl sok saját márkás árut veszünk, akkor előbb-utóbb olcsón előállítható főzős műsort, meg harminc évvel ezelőtti Terence Hill- és Bud Spencer-pofonokat kapunk.

A reklámvilág által alkalmazott modellek egy jelentős részében nem volt közvetlen kapcsolat az előállított tartalom, azaz a kreatív munka és a fizetett ellenszolgáltatás között. A médiavásárlás és a gyártatás volt az, amihez a megkereshető pénz kötődött. A kreativitásnak, a gondolkodásnak nincs ára. Lehet, hogy a kreatívok hiúságán túl ezért tulajdonítunk olyan nagy jelentőséget a különböző kreatívfesztiválok díjainak. Nincs direkt piaci visszajelzés, hogy egy stratégia, ötlet, gondolat például olyan volt, amiért X milliót fizetett egy ügyfél. A modell tervezhetőségének oltárán minden szereplő feláldozta az anyagi motiváció eszközét. Így most könnyen felvethető a kérdés, hogy minek kellenek a reklámügynökségek egyáltalán?

Az integrált kommunikáció néven illetett szkanderkísérlet (mármint integráció-specializáció) nem az ügynökségeknek kedvező fordulat irányába látszik eldőlni, pedig a koncept jó volt. Az ügynökségek integrátori szerepe adta volna magát, a megbízói oldal szervezeti struktúráival azonban nem tudott mit kezdeni a reklámszakma.

 

Úri szabók

Van-e jövőjük az úri szabóknak, vagy a lyoni takácsok sorsára jutnak? A kommunikációs szakma mind a mai napig az úri szabók működési elveire építi szolgáltatási modelljeit. Mindent méret után készítenek, személyre szabnak – legalábbis ezt állítják. Teszik ezt úgy, hogy egyre több szakterületen megjelentek a konfekció jellegű szolgáltatások, amelyek a látható végeredményt tekintve gyakran nem is különböznek annyira, hogy a gyakran csillagászati árkülönbség indokolható volna.

Természetesen lehet siránkozni a folyamatokban bekövetkezett fordulaton, de ha jobban belegondolunk, lehetséges, hogy az új világ sokkal igazságosabb lesz. Az ügynökségek eddig úgy készítették a reklámokat, ahogyan a Ferrarit vagy a Rolls-Royce-t rakták össze. Így aztán azok az ügyfelek, akik csak Puntót vagy Astrát engedhettek meg maguknak, be sem tudtak lépni ebbe a körbe, erre a piacra.

A média változása, azaz az emberek elérésének költségcsökkenése teljes gazdasági fordulatot vezethet fel. Mindez a válság nevű társasjátékkal kiegészítve a ma láthatónál nagyobb átalakulást indíthat el. Meginoghat az ügynökségi lét alapját jelentő FMCG-, autóipari és pénzügyi multik helyzete.

Mint minden változásnak, ennek is lehetnek, lesznek nyertesei és vesztesei. Ha ez a változás valóban végbemegy, s kiegészül a média szerkezeti átalakulásával, a technológiák egyszerűsödésével, az elérés demokratizálódásával, akkor nem kérdés, hogy az ügynökségek jelenlegi modellje nem lesz tartható. Az átalakulás a munkamódszereket, a szervezeti felépítéseket is messzemenően érintheti, érinteni fogja. Bizonyos szolgáltatási területeken egyszerűen szükségtelenné teszi a jelenlegi szervezeteket. Rugalmasabb, szabadabban működő modelleket fog életre hívni, kikényszeríteni.

Vajon egy nagy ügynökség mit tud nyújtani ügyfelének, amit egy kis kreatívcsapat ne lenne képes? A nagyobb szervezetek nem feltétlenül a leghatékonyabb és legizgalmasabb megoldásokat szállítják. Tudnak ajánlani cserébe állandóan rendelkezésre álló erőforrásokat, üzembiztonságot a folyamatok végigvitelében.

 

Regionalizálódás

Most nézzük meg, miért kell reklámügynökség Budapesten vagy akárhol itt a környéken? Leginkább semmiért.

A válság névvel illetett pszichoszomatikus tünetegyüttes (jelzem, a növekedésnek nevezett jelenség is ilyen tünetegyüttes volt) arra készteti a multikat, hogy újragondolják a kelet-európai piacok szerepét, jelentőségét az üzleteikben. Ezek a piacok bizony kicsinek és jelentéktelennek fognak bizonyulni ahhoz, hogy az egyes nemzeti fővárosokban önálló képviseletet tartsanak fenn. Regionális összevonásokra számítok, s örülhetünk, ha a régiós központ valahol Kelet-Európában marad, és nem egy nyugati országba vonják vissza.

Ennek kapcsán persze az is felvetődik, hogy az egyes piacok megérdemelnek-e speciális kommunikációs tartalmakat? Korábban a multik elfogadták, hogy ezek a piacok jelentős mértékben különböznek. Elhitettük velük. Lehet, hogy átvágtuk őket, legalábbis részben. Mégsem annyira különbözőek a volt szoci országok fogyasztói? Ha mindenütt tarolnak az amerikai filmek, el lehet adni a nemzetközi műsorformátumokat, akkor miért ne lehetne adaptációval megoldani a reklámozást?

Nem kell ügynökség. Kell egy jó szövegíró, aki jól lefordítja a dumát, kell egy-két hang, aki akcentus nélkül elmondja, aztán jóccakát, kész, mehet a reklám a tévébe, a rádióba, de leginkább a netre, az újságok iPad- meg okostelefon-változatára, s ha még szükség van egyáltalán nyomtatványra – nem elég egy letölthető PDF –, akkor annak csak a fekete kivonatát kell lecserélni.

Minek ide ügynökség drága pénzért? Minden megoldható szabadúszókkal, akik után nem kell járulékokat fizetni, akik számára nem kell irodát és technikát biztosítani, nincs csapat, amely mögé pénzügyesekre és egyéb kiszolgáló személyzetre lenne szükség. Ha mindenáron fenn akar valaki tartani egy helyi irodát, abba elég lesz néhány koordinációt végző ember, akik azonban nem az ügyfél helyi munkatársaival állnak kapcsolatban, hanem mindkét fél a régiós központja felé jelent, és onnan kap instrukciókat. Mindez azt jelenti, hogy a mi piacaink is a kisméretű – két-öt fős –, rugalmas cégek felé fognak elmozdulni.

A másik fontos hatás lehet, hogy a helyiek számára – mind a hálózathoz tartozók, mind a függetlenek esetén – létkérdéssé válnak a lokálisan megnyerhető büdzsék. Alapesetben azonban, ha a gazdasági realitásokból indulok ki, nemhogy Magyarország, de a régió forgalma sem látszik szabad szemmel egy New York-i Excel-táblázatban. A BRIC-országok vagy más népesebb délkelet-ázsiai piacok mellett maximum Lengyelország súrolja valamelyest a küszöbértékeket. Kis figyelem irányul majd ezen térség felé.

Az, hogy egy multi itteni irodája mit produkál, leginkább a helyi vezetők személyes ambícióin múlik majd. A regionálisan vagy országonként elnyerhető megbízások tekintetében pedig a helyi ügynökségek és a térségbeli ügynökségi szövetségek kerülhetnek előtérbe.

 

Mi lehet a menekülő útvonal?

Leginkább az, ha minél több vállalat választja Budapestet régiós központjául. Ehhez jó hangulatú, fejlődő városon, értelmes adminisztrációs és szabályozási környezeten, támogató adórendszeren túl inspiráló, pezsgő reklámszakmai környezet kell. Ha ez nem valósul meg, akkor ennek a szakmának ebben az országban és a világ szakmai közéletében is menthetetlenül periférikus szerep jut majd.

Ebben a játékban egyébként nem pusztán az a tét, hogy a régióirányítás mondjuk egy Bécs–Budapest–Bukarest-tengelyen dől-e el, hanem az, hogy ez a földrajzi, gazdasági térség kiérdemel-e egyáltalán egy-egy régiós központot? Természetesen ebben a különböző vállalatok eltérő döntéseket fognak hozni, s ezek összességéből és időbeliségéből rajzolódik majd ki a trend. Ebből a szempontból sem mellékes, hogy beteg-e a magyar reklám!

 

A lokális márkák felértékelődése

A multik régió iránti figyelmének csökkenése, az elérés költségeit mérséklő technológiai változások azt a lehetőséget is magukban hordozzák, hogy a helyi márkák bizonyos területeken nagyobb jelentőségre tesznek szert. Könnyebben szerezhetnek piacokat. Egyszerűbben léphetnek be a kommunikáció világába, s akár regionális szerepre is törhetnek. A szakma így akár kaphat egy esélyt, hogy amit elveszít a réven, azt visszanyerje a vámon: a kommunikációs multik struktúrái és megrendelései leépülnek, náluk végképp az adaptációk kivitelezésére kerül a hangsúly, miközben a magyar kreativitás a megerősödő hazai márkák szolgálatába áll.

Mindezt segítheti s egyben korlátozhatja az előretörő nacionalizmus. Egyrészt megfigyelhető egyfajta nemzeti irányú eltolódás, amelynek mindenképp pozitív hozadéka a helyi értékek iránti nagyobb nyitottság, az itthoni brandek iránti növekvő bizalom. Ez ugyanakkor abban a pillanatban korláttá válik, amikor egy márka régiós szerepre tör.

Magyarország számára gazdasági létkérdés, hogy elfogadható megítélést építsen ki a környező államok lakóinak körében. Ehhez azonban lényegesen nyitottabban kell hozzáállnunk szomszédaink kulturális és gazdasági értékeihez. Tudnunk kell elengedni régóta rágott csontokat. Ez a magatartás egyébként lényegesen jobban szolgálhatja a környező országokban élő magyarok érdekeit is. Olyan helyzet alakulhat ki (vagy még inkább, olyan helyzetet alakíthatnánk ki), amelyben a magyar reklámipar megmentése nem puszta üzleti kérdésként kezelendő, hanem kétirányú kulturális és gazdasági misszióvá válik, ami egyfelől erősíti hazánk régiós szerepét, másfelől minket magunkat is nyitottabbá, befogadóbbá tesz. Az utóbbival egyébként legalább annyit nyerhetnénk, mint az előbbivel.

 

Simon Attila ügyvezető igazgató, Café Design

Marketing

Kevesebbet költenek a cégek reklámra

Elértéktelenedett a magyarországi média reklámárazása, kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival – közölte az ügynökség az MTI-vel.

Közzétéve:

Pixabay

A közlemény szerint az elemzés kiemeli, hogy

a legnagyobb vállalatok forgalmuk alig 0,5 százalékát költik médiavásárlásra a magyar reklámpiacon, sőt 2022-ben ez alig 0,4 százalék volt, miközben 2021-ben még 0,7 százalékot, 2006-ban 1,6 százalékot tett ki.

Az elmúlt másfél évtized alatt a magyarországi legnagyobb hirdetők az árbevételükhöz viszonyított médiavásárlási kiadásaikat harmadára csökkentették – tették hozzá.

Ezt a jelenséget a Mindshare elemzése részben azzal magyarázza, hogy csökkent az eredményesség: az adózás előtti árbevételarányos nyereség (EBIT) a 2006-os 10,2 százalékáról 2021-ben 8,9 százalékra, majd 2022-ben 7,3 százalékra esett vissza. Ugyanakkor azt is mutatja, hogy túl olcsó a magyar média, így az árbevétel egyre kisebb részét kell erre fordítaniuk a vállalatoknak.

Míg az elmúlt 16 évben a vizsgált cégek jelentősen, 2,2-szeresére növelték belföldi értékesítésből származó árbevételüket, illetve a szintén üzleti sikerességet jelző mutatójuk, az adózás előtti eredmény közel duplájára emelkedett (1,9-szeresére), addig a médiaköltésük mindössze 1,2-szeresére nőtt. Mindez rámutat arra, hogy

a hazai reklámszolgáltatások és a médiaköltések árazása jelentősen elmaradt más vállalati szolgáltatásokétól, és magasabb árak mellett is lenne kereslet a hirdetési szolgáltatásokra. Ezek alapján kijelenthető, hogy a médiaköltés az a terület, amin a nagyvállalatok az egyik legtöbbet takaríthatták meg az elmúlt másfél évtizedben

– írták.

A közleményben Somlói Zsolt, a Mindshare nemzetközi médiaügynökség magyarországi ügyvezetője kiemelte: “ezt a trendet régiónkban szinte egyedüliként tapasztalhatjuk”, Csehországban és Szlovéniában sem mutatkozik.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Íme az idei Marketing Summit témái

Szakmai és üzleti témák széles tárháza és több ezer szakember várja az érdeklődőket szeptember 19-én a budapesti Művészetek Palotájában.

Közzétéve:

A márkamenedzsment, a marketingtaktika, a digitalizáció, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazásának fő kérdései kerülnek napirendre az idei Marketing Summiton, amelyet szeptember 19-én tartanak meg Budapesten, a Művészetek Palotájában. A programot ezúttal nagyrészt az európai nemzeti marketingszövetségeket tömörítő European Marketing Confederation által összeállított European Marketing Agenda pilléreire építették fel – tájékoztatott az esemény szervezője, a Magyar Marketing Szövetség, hozzátéve, hogy az európai szintű felmérésen túl egy több mint harminc meghatározó hazai marketinges és kommunikációs szakemberből álló programalkotó grémium véleménye is hozzájárult ehhez.

A Marketing Summit idén összesen négy teremben dolgozza fel az aktuális szakmai, üzleti és technológiai kihívásokat és fogalmaz meg azokra válaszokat. 

  1. Marketing Agenda teremben a szakma trendszerű kihívásaival, a digitalizáció és az AI marketingre gyakorolt hatásaival, az adatok szakmánk mindennapjaiban betöltött szerepével, az üzlet fenntarthatósági kihívásokra adott érdemi válaszaival, a média új adottságaival és lehetőségeivel, valamint a marketing és a marketingesek jövőjével foglalkozunk. A színpad előadásainak és kerekasztal-beszélgetéseinek fókuszában a 2025-ös esztendő marketing, üzleti, illetve szakmai kihívásai állnak.  
  2. Az esemény külön termet szentel az üzlet és a fenntartható üzletfejlesztés legjobb gyakorlatainak is. A Business Agenda teremben a körforgásos gazdasággal és a kiberbiztonsággal mint új üzleti lehetőségekkel foglalkozunk, és terítékre kerülnek a marketing és kommunikáció üzlettámogató funkciói, sikeres hazai márkák, vállalkozások inspiráló üzletfejlesztési megközelítései, sőt az üzlet innovatív finanszírozási kérdései is.  
  3. Professional Agenda terem workshop-jellegű, gyakorlatias előadások segítségével a marketingtevékenység mindennapos támogatását szolgálja majd. E teremben szó lesz az agilis projektmenedzsmentről, az ügyfélút és ügyfélélmény tervezésének konkrét lépéseiről, terítékre kerül az integrált kampánytervezés és az abban használható digitális és AI megoldások, valamint foglalkozunk egyedi közterületi megjelenést biztosító kampánytervezéssel, és mesterséges intelligenciával támogatott tartalommarketing, illetve SEO megoldásokkal is. 
  4. A Summit negyedik termében, amely a Brands Agenda nevet viseli, ismert hazai márkákat képviselő brand-, trade-, és tartalommenedzserek gyakorlatfókuszú esettanulmányokat, sikeres márka-együttműködéseket, valamint hatékony promóciós és PR gyakorlatokat mutatnak be. 

Az idei Marketing Summiton számos külföldi előadó és több mint száz hazai szakember áll majd színpadra. A folyamatosan bővülő előadói lista a marketingsummit.hu oldalon kísérhető figyelemmel.

Régi és új elismerések

Ugyanakkor nem csak a szakmai programok, hanem az esemény estéje is különleges meglepetéseket tartogat majd. Immár hagyományosan a Summit Díjátadó Est keretében ismerik el és mutatják be a legsikeresebb marketingvezetőket, a legkiválóbb PR szakembereket, a legtehetségesebb brandmenedzsereket, a Tonk Emil életműdíjjal pedig egy kiteljesedett, eredményes szakmai életutat koronáznak meg a szervezők. Az MMSZ által idén megalapított Hungarian Marketer of the Year díj elismeréseit is a Díjátadó Est keretén belül adják majd át, azzal, hogy a díj első helyezettje lesz Magyarország jelöltje a következő évi European Marketer of the Year kiírásban, amelyet az EMC hirdet meg. 

A Marketing Summit Hungary főszervezője a Magyar Marketing Szövetség, társszervezői a Positive Adamsky reklámügynökségi csoport, valamint a Marketing & Media szaklap.

A Marketing Summit programjáról bővebben IDE KATTINTVA olvashat.

Tovább olvasom

Marketing

Újra magyar kézbe kerül a Boci

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől, amely a Szerencsi Édesipari Vállalattal együtt vette meg a márkákat a privatizáció során, 1991-ben.

Közzétéve:

A két vállalat keddi közleménye szerint az ellátás folytonosságának biztosítására egy átmeneti időszakban a Nestlé gyártja majd tovább a termékeket, ezzel is garantálva, hogy a fogyasztók folyamatosan megvásárolhassák a csokoládékat. A tranzakció 2024. május 22-én zárul.

Mészáros Tamás, a Cerbona vezérigazgatója jelezte:

a 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat biztosítja a csaknem 100 éves múltra visszatekintő márkák további növekedését.

Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetője kifejtette: a Boci értékesítése lehetővé teszi a Nestlé Hungária édesség üzletága számára, hogy olyan erősségeire összpontosítson, mint a KitKat és a Balaton.

A Nestlé több mint 30 éve van jelen Magyarországon, jelenleg a legnagyobb svájci befektető és munkáltató. Három gyárában, Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön, illetve budapesti központjában több mint 2800 embert foglalkoztat. A cég a 2024. februárban bejelentett büki beruházásával együtt már 382 milliárd forintot meghaladó értékben fektetett be Magyarországon. A Nestlé Hungária beszállítóinak többsége magyar vállalkozás, amelyek évente összesen 54 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlé globális hálózatának.

A Cerbona több mint négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a magyar élelmiszeriparban. A kezdetben malomipari vállalat müzliszeletek és müzlik gyártására specializálódott, illetve egyéb gabona alapú élelmiszereket gyárt, gyárában több mint 150 munkavállaló dolgozik.

Tovább olvasom