2010. 11-12. szám | Lapkiadás

Középkorú Ifjúsági Magazin

Egy legenda ünnepel

 

Van ma Magyarországon egy generáció, amelynek könnybe lábad a szeme, ha felemlegetik előtte az Ifjúsági Magazint (IM).Annak ellenére vad nosztalgiázásba kezdenek, hogy a lap ma is létezik, és átlagosan harmincezernél is több példányban kelt el 2010 második negyedévében. Novemberben pedig negyvenötödik születésnapját ünnepli – mint sokan az egykori rajongók közül.

Ifjúsági Magazin
Ifjúsági Magazin

A Kádár-rendszer konszolidációjának maradandó terméke lett a magazin, amelyet a rebellis fiatalok elcsendesítésére ötlöttek ki. A koncepció pofonegyszerű volt: ha olyan tartalmat adnak a lázadó nemzedéknek, amely tetszik neki, akkor azt fogja fogyasztani – ennek révén pedig kezelhetőbbé tehető, kisebb-nagyobb kompromisszumokra kényszeríthető.

Hőskor

Az első számot messze megelőzte a híre, a második nyomásánál pedig már őröket állítottak a gépek mellé, nehogy egy szemfüles nyomdász a pakkból lenyúlva jusson (egy vagy több) saját példányhoz. A kor stílusának megfelelően ugyanis kétféle piaca is kialakult a lapnak. Beindult a feketekereskedelem, az újságosok pedig rákaptak az árukapcsolásra. Aki IM-re áhítozott, könnyen azt a választ kaphatta a standnál, hogy van, de csak „párba kötve” valamelyik ideológiailag pallérozott, ám (talán éppen ezért) nem annyira kelendő kiadvánnyal.

A többség behódolt a zordon újságosoknak, de akadtak, akik megdöngették az árushely falát, esetleg felborították a bádogbódét, benne az ellenszenves terjesztési szakemberrel. Az Ifjúsági Magazinnak mindez ingyenreklám volt, s az újság lassan a fiatalok életének elengedhetetlen kelléke lett. Idővel pedig a példányszámon is emeltek, s véget ért a friss lapszám utáni hajsza.

A csúcson

A hetvenes évekre aztán enyhült (de azért megmaradt) az ideológiai nyomás, „cserébe” viszont olyan témákba is belekaphatott az újság, amelyekről azelőtt hírből is alig hallottak a hazai fiatalok. Írhatott nyugati együttesekről, zenékről, filmekről, és a barátság mellett a szerelemről. No és belépett a másik örök téma: a szex. A negyven év felettiek közül aligha akad olyan, aki ne emlékezne Veres Pál szaktanácsaira, amelyek néha szájbarágósan, előre megírtnak tűnő kérdésekre válaszolva, de sok humorral és tagadhatatlanul hatékonyan igazították el a felnövekvő nemzedéket a testi szerelem ügyeiben.

1980-ban érte el egyik csúcsteljesítményét a magazin. Egy tandem tagjaként két koncert erejéig összerántotta a legkedveltebb hazai renitens bandákat, a Beatricét, a Hobo Blues Bandet és a P. Mobilt – nem véletlenül lett a rendezvény címe Fekete Bárányok. A Hajógyári-szigeten nagyjából 25 ezren, Körmenden ennél valamivel kevesebben hallgatták végig a „dübörgést”. Akkoriban ez a szám országos közönségrekordnak számított.

Az IM még ekkor is tartotta egyeduralmát (hazai versenytársa nemigen volt, külföldi tinilapokat pedig csak a koffer alján becsempészve hozhattak haza a Nyugatra utazók); a konkurencia csak a kilencvenes évek elején kezdte szép lassan elcsalogatni a törzsközönséget. A csúcson százezer példányban fogyó havilapból manapság 30-35 ezer kel el, de ezzel is megőrizte piacvezető helyét saját szegmensében.

Napjaink, lapjaink

A mai tulajdonosa, a Ringier Kiadó Kft. kezébe 2004-ben került IM egy évvel korábban ment át fennállása talán legnagyobb ráncfelvarrásán; ekkortól nyomják glossy papírra a magazint. A Ringier, amely szívesen házasítja az ifjúsági termékek számára létrehozott Neon.hu-val az újságot, szlovákiai „kistestvért” is adott a lapnak. Ott licencszerződés alapján, IN néven jelenik meg – szintén havonta – a tinikiadvány.

A magyarországi „eredeti” pedig most ünnepli negyvenötödik születésnapját. A jubileumi számban összegezték is, hogy számszakilag mit is jelent a négy és fél évtizedes fennállás. Az induláskor 64 (ma 84) oldalas lapból összesen 540 szám látott napvilágot; nyomtatásukhoz négyezer tonna papírt és 116 tonna festéket használtak fel. Így állt össze a harmincmilliós összpéldányszám. Amelyhez járulnak még „adalékok”. Például hétmillió ajándék, amelyeket meglehetős praktikummal válogatott össze a kiadó. Ügyeltek például arra, hogy mindenből több stílusban, színben válogathassanak az olvasók.

 

Szerző: Benedek B. Levente

Petíciót indítottak a civilek

2019. augusztus 16.

Tiszta levegőt a Duna-partokon is: radikálisan csökkentsék a hajóforgalom okozta levegő- és zajszennyezést! címmel indít kampányt a Levegő Munkacsoport és az aHang.

Traveling rovatot indított a Startlap

2019. augusztus 16.

Tartalmaikkal a valódi élményeken alapuló utazási tippek iránt érdeklődőket szeretnék megszólítani, méghozzá a témában jártas, közkedvelt utazók, bloggerek bevonásával.

Hat magyar film versenyez Szarajevóban

2019. augusztus 15.

A Filmalap Inkubátor Programjában készülő, A legjobb dolgokon bőgni kell című filmet Grosan Cristina rendező és Stalter Judit producer a CineLink Work in Progress nemzetközi szakmai fórumon mutatja be.

Elektronikus zenei pályázatot írt ki a Hangfoglaló Program

2019. augusztus 15.

A támogatás a ″klasszikus″ induló formációkhoz hasonlóan öt új dal felvételére, lemez megjelentetésére, klip készítésére és fellépésekre fordítható, illetve a kollégium által kijelölt mentor fix díjazására.