2010. 3. szám | Portré

„Az integrált tartalomfejlesztésé a jövő”

Vaszily Miklós az Origo Zrt. vezérigazgatója

Gyerekkoromban sokáig úgy gondoltam, hogy a szüleim példáját követve magam is orvos leszek. De a rendszerváltás időszaka magával ragadott. Érdeklődő fiatalember voltam, úgy éreztem, a gazdaság most izgalmasabb terület, mint az orvostudomány.
Az egyetem után pénzügyi elemzőként több cégnél is megfordultam. A Hypo-Securitiest ugyan elsöpörte az 1998-as pénzügyi válság, felszámolta az anyabank, de az Inter-Európa Bank tulajdonában lévő New York Brokernél folytattam az elemzői munkát. A banknak jelentős lakossági ügyfélköre volt, emiatt elkezdtek komolyabban foglalkozni az internettel. Az ebroker.hu elindításában nagy lehetőséget láttam, komoly, jövőbe mutató lépés volt, hogy a kereskedést online platformra kezdték építeni.
A Hypo corporate finance és elemzési üzletágában megismert kollégáim, Sándorfi Balázs, Danóczy Balázs és Láng Róbert alapították meg az ezredfordulón a Portfolio.hu oldalt, és hamarosan odahívtak vezérigazgatónak. Az üzleti modell gyakorlatba való átültetése lett a feladatom, a bevétel növelése, a nyereséges működés megteremtése. A szolgáltatás életképesnek bizonyult, hiszen a tőzsdén létfontosságú az információhoz jutás. Az alapítókhoz csatlakozott pár egyetemista, és ahogy a bevételek jöttek, úgy tudtunk új embereket felvenni. Vezető tőzsdei portál akartunk lenni, és el is értük a célunkat. A Portfolio.hu azóta is zárt team, senki nem ment el tíz év alatt.
A céget 2005-ben adtuk el Nobilis Kristófnak, aki az idő tájt kezdett invesztálni az online üzletbe, megvásárolta az Indexet is. Felkért, hogy legyek a portált működtető cég vezérigazgatója. Akkori feladatom az expanzív növekedés, a terjeszkedés operatív megvalósítása volt, az eredményes működés biztosítása mellett. Számos akvizíciót hajtottunk végre. Azokban az években alakult ki a CEMP portfóliója, amelybe a fent említett cégek mellett bekerült a Bookline, az Etarget, az InfoRádió és olyan internetes megoldások, mint a blog.hu, az Inda-alkalmazások, az online tőkepiaci szolgáltatás. Az Index az érkezésem idején még csupán online újság volt, ebből építettünk integrált szolgáltatásokat nyújtó, médiafókuszú portált.
A cégcsoport a tavalyi válságos évben is sikeresen működött, de az expanzió után eljött a konszolidáció időszaka, s ez a feladatkör nem igényelte az én tapasztalataimat, így közös megegyezéssel elváltunk egymástól.
Ezt követően keresett meg a Magyar Telekom-csoport, hogy vegyek részt a három képernyős stratégiájuk megvalósításában. Az Origo Zrt. vezérigazgatójaként az online piacvezető szerep megőrzése mellett kell támogatnom a televíziós és a mobilos tartalmak fejlesztését.
Izgalommal és lelkesedéssel kezdtem a munkát. Mostani pozíciómból visszanézve úgy látom, logikus fejlődési utat jártam végig. Előbb cégeknek nyújtottam tőzsdei információkat, majd szélesebb körben, a lakossági ügyfeleknek. Az internetes információszolgáltatás után jött a tágabb értelemben vett gazdasági média, végül a teljes körű tartalomszolgáltatás.
Az Origo egy csiszolatlan gyémánt. Rengeteg termék, minőségi fejlesztés van benne, de ezek üzleti hasznosítása eddig nem volt megfelelő. Széles a termékportfóliónk, a milliók által igénybe vett szolgáltatásoknak most már üzletileg is értékelhető eredményeket kell hozniuk, miközben a felhasználóknak is hozzáadott értéket adnak. Az iWiW, a Freemail, a Videa és társaik üzleti célból való kiaknázása izgalmas kihívás.
A cég a közeljövőben többek között a mobilos szolgáltatások fejlődésétől vár sokat, ezért a Telekom-csoportban meglévő mobil-tartalomszolgáltatási és mobilmarketing know-how idén integrálódni fog az Origóba.
Nemrég indult tévécsatornáink a Magyar Telekom hálózatában eddig is benne voltak, és egyre több kábelszolgáltatónál jelennek meg. Február eleje óta a UPC kínálatában is szerepel a Life Network és az Ozone Network. Mindkét televíziónak vannak saját mobilos és netes tartalmai is. Az integrált tartalomfejlesztésé a jövő.
Az online világból érkeztem, ez új látásmódot ad, és segít a Telekom-csoport stratégiai céljainak megvalósításában. Az internetes világban kevésbé jellemző a szerkesztőség és a kiadó szembenállása. Az újságírók és az értékesítők tisztában vannak azzal, hogy sorsközösségben élnek.
Az online szegmens ugyan növeli a reklámtortából való részesedését, de a reklámpiac csökken. Márpedig a részesedés növekedése egy szűkülő piacon – abszolút értékben – esetleg csak stagnálást jelent, így hamarosan minden szereplő rá lesz utalva, hogy megtalálja az alternatív üzleti lehetőségeket.


Vaszily Miklós a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban érettségizett 1991-ben, majd beiratkozott a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemre, ahol 1996-ban szerzett oklevelet pénzügy-külgazdaság szakon. Közgazdasági tanulmányai mellett, egy év csúszással, az ELTE jogi karát is elvégezte.
Diplomái megszerzése után rövid ideig a Procter & Gamble pénzügyi elemzője volt, de érdeklődése hamarosan az akkor felfutó tőzsde felé fordult. Az első brókerházak egyike, a Hypo-Securities részvényelemzőjeként kezdte, majd az IE-New York Brokernél folytatta, ugyancsak elemzőként. 2001-ben csatlakozott az online tőzsdei hírszolgáltatás úttörője, a Portfolio.hu csapatához, amelyet vezérigazgatóként irányított, és tulajdonrészt is szerzett a cégben.
A korábban német pénzből feltőkésített Portfolio.hu 2005-ben került Nobilis Kristóf nagyvállalkozó érdekeltségébe, aki Vaszily Miklóst nevezte ki az általa ugyancsak akkoriban felvásárolt Index.hu Zrt. vezérigazgatójává, majd delegálta a Nobilis-birodalmat összefogó CEMP igazgatóságába is. A szakember tavaly ősszel közös megegyezéssel távozott a CEMP holdingtól, s rövid pihenő után, idén februárban átvette a Magyar Telekom-csoporthoz tartozó Origo Zrt. vezérigazgatói pozícióját.
Vaszily Miklós felesége jogász, két gyermekükkel Telkiben élnek egy családi házban.

100 GB mobilnet féláron a Telenortól a 26 év alattiaknak

7 órája

A Telenor a fiataloknak szóló YES! ajánlatával fél áron, mindössze 2500 forintért teszi elérhetővé a Telenor Blue+ havidíjas tarifákhoz megvásárolható 100 gigabájtos havi adatcsomagját a 26 év alatti ügyfelek számára.

Megérkezett a zöld KITKAT

7 órája

Számos európai ország után már nálunk is elérhető a japán fogyasztók egyik kedvenc csokoládéja, a Matcha teás zöld KITKAT. A Nestlé újdonsága a Távol-Kelet népszerű ízeit kombinálja az ikonikus ropogós ízvilággal.

A Kométa a Próbakővel folytatja

10 órája

A világszínvonalú termékeiről ismert Kométa sajtókapcsolati PR tendert írt ki a közelmúltban, a meghívottak köre nem volt nyilvános.

Digitálisan generált katarzis

10 órája

Generálhat-e mesterséges intelligencia újabb portrét a mosolygó Mona Lisáról? Vagy inkább azt kéne kérdezni: lehetséges, hogy korunk legnagyobb művésze épp az az ember, aki ezt az intelligenciát megalkotja?

Itt a legnépszerűbb desszertek listája

11 órája

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál friss desszertfogyasztási szokásokat felmérő elemzése szerint Magyarországon a palacsinta, a somlói galuska és a gesztenyepüré a legnépszerűbb desszert.

Ganxta Zolee meseautózik

11 órája

Hamarosan új oldaláról mutatkozik be a hazai közönség egyik kedvenc énekese, Ganxta Zolee.

Fel kell pörgetni a vállalaton belüli mobilitást

1 napja

A folyamatos tanulás erősítése, a pénzbeli és nem pénzbeli ösztönző elemek továbbfejlesztése, a HR-t támogató digitális technológiák alkalmazása, a vállalaton belüli mobilitás fokozása.