2010. 7-8. szám | Elektronikus média

A zsebrádiótól a webrádióig

Rádiók online fejlesztései és hallgatottsága

Az elmúlt egy évben átrendeződött a magyar rádiós piac, mind a márkák, mind a hallgatottsági toplista terén, erről magunk is többször írtunk. A hazai rádiók online hallgatottságának adatairól viszont keveset lehet tudni. Annak jártunk utána, milyen adatok jellemzik az FM- és a csak weben sugárzó adókat, miként gondolkodnak az itthoni rádiók az internetes fejlesztésekről, és miért jut eszébe Magyarországon valakinek online rádiót indítani.

A rádiók online oldalainak látogatottságára vonatkozó adatok nem érhetőek el a megszokott webbaudit-felületeken. Érdemes viszont összevetni e site-okat az alexa.com-on. Jól látható, hogy az internetes látogatottságot nézve teljesen átrendeződik a csatornák sorrendje, sőt, nem csak országos márkáknak jut hely az élmezőnyben. Az is egyértelmű, hogy nem kellene nagy erőfeszítés a lista átstrukturálásához: a rádiók – néhány kivételtől eltekintve – nem igazán fektetnek nagy hangsúlyt honlapjuk promóciójára, online jelenlétükre.

Hazai mérés

Mindemellett az internetes rádió nem a jövő ígérete, hanem olyan csatorna, amelyet már ma is naponta több tízezren hallgatnak. Az adók két csoportra oszthatóak: az elsősorban FM-frekvencián fogható márkákra és a csak online sugárzó rádiókra.

Az rtvstat.hu weboldal az összes mérhető magyar rádió (és televízió) információit tartalmazza toplistaszerűen rendezve, s élő, valamint visszamenőleges statisztikákat is mutat (tulajdonképpen ez a shoutcast.com magyar megfelelője). Minden rádió-, illetve tévéadó műsora egy kattintással azonnal hallgatható, illetve nézhető. Ha a rádiószerver támogatja és annak megfelelően van beállítva, akkor meg lehet tekinteni az eddig lement műsorokat, zeneszámokat is. A weboldalon minden adat ötpercenként frissül, így folyamatosan láthatóak az egyes csatornák aktuális adatai. A site 2008 áprilisában indult streamstat.hu néven, később változott a neve rtvstat.hu-ra a könnyebb megjegyezhetőség érdekében.

„A top 10-ben javarészt FM-rádiók találhatók – mondta lapunknak Barócsi Dénes, az rtvstat.hu tulajdonos-ügyvezetője. – Ez különösen igaz a hétköznap délelőtti-kora délutáni időszakra. Ekkor szinte mindig benne van az összes országos kereskedelmi adó, a Magyar Rádió, valamint két kisebb csatorna (a Roxy Rádió és a Rise FM). A Mellesleg.FM is megtalálható az első tíz között, tekintettel arra, hogy már nagyon sokan ismerik (régóta üzemel). A netes rádióknak igenis van esélyük, de csak akkor, ha jól csinálják (mint például a Laza Rádió). Az esti-éjszakai órákban néha be is kerülnek az első tíz közé.”

Az egyes rádiók online streaming statisztikái összehasonlíthatóak. A toplistában az adó neve előtti helyezésre kattintva láthatóak a részletes adatok. A smiley-val jelzett, kiemelt rádióknál grafikonok is vannak (a nem kiemelteknél nincsenek, és e csatornákról visszamenőleges mérési adatok sem állnak rendelkezésre), sőt, bármelyik két kiemelt rádiót össze lehet hasonlítani grafikonos formában.

 

Hogyan mérhető az online rádióhallgatottság?

„A statisztika előállításához nyilvános adatokat veszünk igénybe – válaszol kérdésünkre Barócsi Dénes. – Minden rádiószervernek van egy szabadon elérhető, bárki által látható nyitóoldala. Ez tartalmazza az információkat, ezt használjuk fel a méréshez. Ha nagyon szigorúan nézzük, akkor ezek a szerverek nem a hallgatók számát mutatják, hanem azt, hogy hány kliens csatlakozik éppen rájuk. Amikor az rtvstat.hu a frissítést végzi, akkor az éppen aktuális állapotot veszi le. Azt nem méri az oldal, hogy mennyi ideig hallgatják az adott online csatornát a hallgatók. A rádiószerver mutat ugyan olyan adatokat (IP-cím, kapcsolódás ideje), amelyekből ezt ki lehet számolni, de ezek nem publikusak, csak a szerver adminisztrátora tudja megnézni.”

Örök kérdés, hogy manipulálhatóak-e az adatok. Ezzel Barócsi Dénes is tisztában van, szerinte főleg a kisebb internetes rádióknak jut eszébe a csalás, de volt már példa helyi FM-adóknál is arra, hogy trükkökkel növelték meg a hallgatottságot. Az ilyen esetek nagy részét az oldal kezeli: a csatorna továbbra is a listában marad, de a legvégére kerül, és a hallgatók száma helyett egy kérdőjel jelenik meg.

Arra a kérdésre, hogy elfogadja-e a rádiós szakma az rtvstat.hu-t, egyértelmű igen választ kaptunk. „Nagyon ritkán fordul elő, hogy kérik, azonnal vegyem le a rádiót a listáról – mondja a tulajdonos-ügyvezető. – A legváltozatosabb jogi okfejtésekkel állnak elő. Ilyenkor közlöm, hogy a Google is mutatja, sőt még a rádiószerver infooldalára is talál linket, és rengeteg más oldalon is kint van a rádiója. Ha valaki valóban le akarja vetetni, akkor a szervert annak megfelelően állítsa be!”

Márkás átállás

Kíváncsiak voltunk, hogyan befolyásolta az internetes rádiós hallgatottságot a tavaly novemberi átállás: hányan hallgatták az adásukat ekkor berekesztő országos kereskedelmi csatornákat online, és hogyan indult a Class FM és a Neo FM hallgatottsága. Egzakt választ kaptunk: a Danubius Rádió műsorát a megszűnés előtti két-négy órában rekordmennyiségű (négy-ötezer) hallgató követte figyelemmel a weben. Ezt még most is lehet látni az országos összesített hallgatottsági adatoknál. Pár héttel a két új adó indulása után már megközelítőleg annyi online hallgatójuk volt az újaknak, mint régen a Danubiusnak. (A Sláger Rádióra vonatkozóan egymásnak ellentmondó információk birtokába jutottunk.)

A Barócsi Dénessel készült beszélgetés bővebb változata (hogyan lehet bekerülni a listába, milyen formátumokban hallgathatóak a csatornák, miként alakulnak a külföldi rádiós toplisták) elolvasható itt.

A Class FM Online 12 év távlatában

„Kezdetben kevesebb energiát fektettünk az online jelenlétbe, hiszen a rádió felépítése és a brand bevezetése volt az elsődleges cél – kezdi beszélgetésünket Pakots Zsolt, a Class FM-et működtető Advenio Zrt. vezérigazgatója. – Fontosnak tartottuk viszont, hogy a rádióval egy időben elinduljon a weboldalunk is, ezért készítettünk egy egyszerűbb, de már használható site-ot, amelyet a kezdeti napi ötvenezres látogatottság miatt azonnal át kellett helyezni egy másik szerverre. A látogatottság a kezdeti csúcsok után csökkent (jelenleg napi tíz-, havi 150 ezer ember keresi fel oldalunkat), ezzel együtt a classfm.hu hónapról hónapra fejlődik.”

A site jelenleg inkább háttér jellegű, a csatorna műsorainak promóciójára használják kiegészítő – a rádió imázsához köthető – tartalomszolgáltatással. Ennek megfelelően két online szerkesztő foglalkozik vele (egy főállású és egy külső munkatárs), a felületeit pedig a Class FM reklámfelületeivel együtt saját stáb értékesíti.

„Természetesen elgondolkodtunk, hogyan tovább – teszi hozzá Pakots Zsolt. – Az biztos, hogy online vagy valami hasonló nélkül nincs jövő. A rádióval minimum 12 éves távlatban tervezünk, így megkérdeztünk most 12–15 éveseket arról, hogyan képzelnék el a mi rádiós és online jövőnket. Jáksó László személyében megtaláltuk azt a kreatív szakembert, akinek a – fiatalok véleményével kiegészített – koncepcióját elfogadtuk a classfm.hu jövőképeként. Izgalmas lesz! Hasznos, valami olyasmi, ami még nincs a piacon. Noha tudjuk, hogy már nehéz újat kitalálni, azt gondoljuk, annak, amit Jáksó elképzelt, és most megcsinálunk, lesznek követői. Augusztus elsején indítjuk az új weboldalt béta-verzióban, augusztus közepétől teljes valójában, de most még nem szeretnék többet mondani.”

A Class FM 3100, a Neo FM 1300, az MR2-Petőfi adó 15 ezer rajongót tudhat magáénak a Facebookon. Pakots Zsolt a közösségimédia-jelenléttel kapcsolatban elmondta, „természetesen nem maradhatsz le róla, ott kell lenni ezeken az oldalakon. Figyelemmel kísérjük a kommenteket a facebookos rajongói oldalon, de egyrészt a személyes kapcsolatokat semmi sem pótolja, másrészt ezek a számok a hallgatottsági adatokhoz képest még nem számottevőek.”

Social radio a láthatáron

Június 7-én megjelent a semmiből a OneMusic. Az internetes rádió üzemeltetője, Magonyi László az adót körülvevő teljes interaktivitás miatt social radióként definiálja az általa megálmodott, csak online elérhető csatornát. Az első nap több mint ötezer hallgatója (egyidejűleg 900 fő) volt a műsoroknak, ezren csatlakoztak a Facebook rajongói oldalon, futótűzként terjedt az iWiW-en és a myVIP-en, a közös Skype-chatoldalon 12 ezer bejegyzés született, miközben 22 lemezlovas szórakoztatta a hallgatókat.

Magonyi László szerint az internetet aktívan használó usernek nincs szüksége előre szerkesztett hírekre, unalmas, szerkesztők által összeállított műsorokra, amelyekben a műsorvezetők előre kinyomtatott kérdéseket olvasnak fel. Ebben a rádióban a műsorgazdák teljesen szabadon alakíthatják a témát, egyetlenegy kitétellel: aktívan be kell vonniuk a közönséget is a programba. Ez az interaktivitás dinamizmust és sokszínűséget biztosít gyakorlatilag minden adásnak. „A legfelkapottabb témákat a Twitteren követjük – mondja Magonyi László –, beépítjük a műsorba, a hallgatók pedig nézhetnek is minket, weboldalunkon ugyanis élőkamerás képet közvetítünk.”

Hogy mennyire lesznek vevők az internetezők a rádióra, az a közeljövőben fog kiderülni. A csatorna üzleti modelljére vonatkozóan is tettünk fel kérdéseket, azokra azonban nem kaptunk választ.

 

Szerző: Dunder Krisztián

www.dunder.hu

Új fesztivál debütál Budapesten

2 órája

A Bikers´ Weekendet szeptember 17-től 19-ig rendezik meg a Vasúttörténeti Parkban, fellép az Omega, az Edda Művek, a Mobilmánia, a programok sorában lesz motorépítő bajnokság és szépségverseny is.

Fesztiválgyőztes a Spektrum sorozata

2 napja

A „Tabukról tabuk nélkül″ 2019-ben bemutatott 2. évada megnyerte az olaszországi Oniros Filmfesztivál fődíját a dokumentumfilmek kategóriájában.

Véget érhetnek a jogsértő Black Friday akciók

2020. július 10.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelentős, összesen 892 millió forint bírságot szabott ki az Alza.hu webáruház üzemeltetőjére és cseh anyavállalatára Black Friday akciók tisztességtelen reklámozásával kapcsolatban.