2011. 10. szám | Startup

A csapat és a közösség

Hogyan szerezzünk tőkét induló ötletünkhöz? II.

Háromrészesre tervezett cikksorozatunkban azoknak szolgálunk praktikus tanácsokkal, akik olyan ötleteket találnak ki, amelyek révén megválthatják a világot. És ehhez szükségük van tőkére! Tervüket komolyan gondolják, sőt, készek azt mindent hátrahagyva megvalósítani. Ha téged is ilyen fából faragtak, és kész vagy az innovációra, akkor azonnal hozz létre startupot (garázscéget)! Íme, az INSIDER blog tanácsai startupalapítóknak.

A Médiapiac szeptemberi számában megjelent előző cikkünkben a startupötlet kitalálásával kezdtük (1–5. tanács), most a csapattal folytatjuk:

6. Egyedül vagy többen?

A befektetők leginkább azt szeretik, ha két-három fő alkotja egy induló startup csapatát. A legjobb, ha a teamben van egy üzleti vezető, egy megszállott és felkészült szakmai guru és persze néhány lelkes technológiai vagy szakmai ember. Figyelj arra a stáb összeállításánál, hogy minden tag lelkes, tettre kész legyen, és higgyem az ötletben. Mindenki készüljön a túlórára és az aktív csapatmunkára. Tartsatok össze! Ez a startup éltető ereje és a későbbi siker záloga.

7. Gond, ha van saját pénz is?

Nem baj, sőt a befektető lelkesebb lesz, ha azt látja, hogy a saját százezer forintjaitokból képesek vagytok akár prototípust is készíteni. Az csak jó, ha többen dobjátok össze a pénzt. Ez az ügy komolyságát jelzi. Ne szégyelld azt sem, ha kevés pénzből építitek az ötletet. Ez a ti szinteteken ugyanolyan nagy kockázat, mint egy befektetőnél a nagy összegű tőke beruházása. De ettől válik komollyá az elkötelezettségetek.

8. Kell cég a befektetéshez?

Nem kell, sőt néha egyszerűbb, ha tisztán követhető rendszerben állsz össze a társaiddal. Persze előre tisztázni kell mindenkivel az alapvető felállást és a várható tulajdonrészeket. Azt is követned kell, hogy ki mennyi pénzt fordított a projektre, hogy később még véletlenül se lehessen vita. Ha ez áttekinthető, akkor a befektetőnek – akár cégstruktúra nélkül is – meg fog felelni. Ő úgyis megmondja, hogy pontosan milyen céget kell csinálnod, ha befektet. Persze ha rákérdez, akkor el kell tudnod mondani, hogy milyen vállalkozásban és struktúrában gondolkodsz, ki milyen beosztásban fog dolgozni, és mit fog csinálni.

9. Jelentkezhetek pályázatokra, versenyekre?

Igen, sőt ezzel kell telnie az alapozás időszakának. A pályázatok rengeteg visszacsatolást és akár befektetői kapcsolatokat is jelenthetnek. Végy részt nyugodtan a StartUp Undergroundhoz hasonló kezdeményezésekben, vagy keress meg hazai inkubációs intézményeket (például Valley Connect Inkubátor)

10. Hol tanulhatok?

A legjobb, ha rendszeresen olvasod a szakmai blogokat. Itthon a DotKom (dotkom.blog.hu) és az INSIDER blog (insiderblog.hu) foglalkozik startuptémákkal. Nemzetközileg a legfontosabb források a TechCrunch (techcrunch.com) és a Mashable (mashable.com) szakblogok. Az ezeken megjelenő információk mellett olvasd az egyes startupversenyek és -konferenciák híreit is. Ilyenek például a LeWeb (leweb.net), a GeekNRolla (geeknrolla.com) és a Seedcamp (seedcamp.com) regionális rendezvényei és versenyei. Ezekre be is nevezhetsz, érdemes pályáznod!

11. Járjak közösségi helyekre?

Igen, mindenképpen, hiszen ezek a startup-ökoszisztéma fő mozgatórugói, a tudásátadás legfontosabb fórumai. Ismerkedj meg személyesen más induló vállalkozások vezetőivel, beszélgess velük a tapasztalataikról. Erre alkalmas hazai helyek a Meetup rendezvényei (blog.meetup.hu), a StartUp Underground workshopjai (suu.hu). Vagy érdemes ellátogatnod olyan smart office-okba, ahol komoly startupélet folyik. Ilyenek itthon a Colabs (colabs.hu) és a MyCorporation (mycorporation.hu) közösségi irodahelyek. Idehaza a startupvilág négy éve fejlődik, légy te is aktív tagja!

A november–decemberi Médiapiacban olvasható folytatásból megtudhatod, hogy miként szerezz tőkét, mennyit kérj, és milyen szisztémában!

Szerző: Miskolczy Csaba


 

Fido Didóval ünnepli a 90. születésnapját a 7UP

2 napja

A 90-es évek ikonikus figurája, Fido Dido most visszatért. A 7UP idén júliusban ünnepelte 90. születésnapját, és a jeles alkalomból termékei csomagolásán visszahozta a népszerű márkahőst.

Kémikus tematikus nap a Da Vinci TV-n!

2 napja

Szeptember 21-én szombaton délután a kémia varázsát hozza el a gyerekek számára a Da Vinci TV. Szó lesz mindenről, amit az anyagok változásaival foglalkozó természettudománnyal kapcsolatban tudni lehet.

Tarolnak a Soproni Óvatos Duhajok

2019. szeptember 19.

Kiemelkedő eredményt ért el a Soproni Óvatos Duhajok a világ egyik legismertebb sörversenyén, az International Beer Challange-en.