2011. 10. szám | Startup

INSIDER – Startuphírsaláta

STARTUPOK HÍREI

• Az IVANKA luxusbeton-készítő startup új divatkollekcióval jelentkezett, amelyet szeptember 22­­–25. között mutatott be a Tent London dizájnkiállításon. A jobbára nemzetközi piacon értékesítő vállalkozás ősszel tervez befektetési projektet, melynek keretében olasz disztribútora, a 14 Ora Italiana részére egyedi dekorbetonpaneleket fog gyártani. Az IVANKA története mutatja, hogy a hazai startupvilágban komoly építőipari innovációk indulhatnak el.

• Megtartotta az első hazai Demo Dayt a Valley Connect nevű inkubátorház, amely 2011 márciusában indult, és júniusban elsőként kezdte meg a tízmillió forint alatti inkubációs befektetést hazánkban. A Demo Dayek hagyománya a Szilícium-völgy leghíresebb és meghatározó inkubációs házától, a Y Combinatortól ered. A Y-Combinator 2005 óta félévente tartja meg az inkubációs programjában részt vevő startupjai számára e bemutatkozási lehetőséget, ahol az induló vállalkozások a befektetők és a nagyközönség előtt prezentálhatják prototípusaikat. A szeptember 20-án megtartott első hazai Demo Dayen a Valley Connect színeiben a Webee mutatkozott be először. A Webee a Facebook és más közösségimédia-oldalak tartalmaiban keres, illetve azokat mutatja meg egy látványos timeline-ban. A másodikként prezentáló Distinction hét tehetséges mobilapplikáció-fejlesztő cége, s jobbára a nemzetközi Microsoft részére készít referenciaalkalmazásokat. A Distinction programjai a Windows Mobile Store-ban az első tíz applikáció között szerepelnek, sikertermékük a fizetős Cocktail Flow, amelyet már 35 ezren töltöttek le. Harmadikként a Budapesten rendezett márciusi Startup Weekenden nyertes Tagomo mutatkozott be, amely hamarosan bétatesztjét is elindítja. Az első hazai Demo Dayen csaknem száz néző volt kíváncsi az újonnan elinduló vállalkozásokra.

• A startup-közösségitérként induló Colabs Center a nyári megnyitót követően, szeptember 22-én ismét jó hangulatú megnyitót, úgynevezett grand openinget tartott. A Colabs mögött Varga Zoltán befektető és cége, a Centech áll, továbbá számos angyalbefektető támogatja: az egykori ProfiPower-alapító Jankovich Ilona, Gerő Viktor, a Vatera korábbi ügyvezetője, Kovács Zoltán, a Kirowski vezérigazgatója, Kovács László, a Pont Rendszerház létrehozója, valamint az amerikai piacon is sikeres WebLib megteremtői, Jóföldi Endre és Kása Károly. Hosszabb távú céljuk, hogy ősszel olyan pályázatot indítsanak, melynek révén öt-hat kimondottan technológiai vagy IT-irányú startup mentorálását és pénzügyi támogatását tudják biztosítani. A Colabsben „felnevelt” új technológiai vállalkozások várhatóan 2012 első negyedévében mutatkozhatnak be, és indulhatnak el még nagyobb befektetésekért.

TŐKEBEFEKTETÉSI HÍREK

• A JEREMIE európai uniós tőkeprogram a régiós piacot is magával húzza. Tavaly a tőkebefektetések volumene csaknem a felére, 1291 millió euróra csökkent a kelet-közép-európai térségben, miközben a beruházások darabszáma növekedett. A két éve elindult JEREMIE hatására bizonyos szegmensek ez év elején már élénkülni kezdtek, sőt a programnak betudhatóan a régióban hazánkon kívül is megnőtt az érdeklődés a korai fázisú befektetési célpontok iránt. „Ami Magyarországot illeti, a 2010-es év a kockázatitőke-iparág számára, a JEREMIE-alapokat leszámítva, meglehetősen gyenge volt. A JEREMIE program elindulásával az alapok tavaly ősztől gőzerővel kezdték meg tevékenységüket, így az idei év már számottevő eredményeket hozott. További lökést adhat, ha a program tervezett második üteme is beindul” – mondta Zsembery Levente, a BNV Equity alapkezelő vezérigazgatója.

• A JEREMIE II. tőkebefektetési program pályázati anyagát az Ernst & Young tanácsadó cég készíti. Bennfentes információk szerint a kiírás októberben jelenik meg. A tőkealapok létrehozását és új hazai startupbefektetéseket stimuláló, Európai Unió által támogatott pályázat iránt már igen nagy az érdeklődés, nemcsak a korábbi JEREMIE I.-et elnyerő alapkezelők, hanem az azóta új alapkezelőket indító befektetők részéről is. Várhatóan a kiírásban megjelenik a seed, azaz magvető fázist is támogató feltétel, aminek révén végre itthon is tőkéhez juthatnak az első inkubációs házak vagy az azokat támogató befektetési modellek. Ennek nyomán talán itthon is megindulhatnak a 3–10 millió forintos nagyságrendű tőkét kihelyező kockázati befektetések.

• A Day One Capital angyaltőke-alap a korábban bejelentett augusztus 31-i határidő helyett szeptember végéig meghosszabbította alapjegyzését, amelyet az Equilor végez. A Straub Elek vezette befektető csapat jobbára 50–80 millió forintos beruházásokat tervez a pénzpiacról összegyűjtendő 400 milliós alapból, és a támogatott induló vállalkozások vezetésében is részt kíván venni. Korábban már mintegy 40 startuppal folytattak tárgyalásokat, az érdeklődés igen nagy a Day One Capital-féle befektetések iránt.

Forrás: insider.ruul.hu

A Sport TV közvetíti a WTCR-t

9 órája

A Sport TV közvetíti idén és jövőre a túraautó-világkupát (WTCR), amelynek bajnoka Michelisz Norbert - írja az MTI.

A koronavírus a hírekben is uralta a tavaszt

1 napja

A Clementine az online felületeken megjelent hírekből készített strukturált adatbázist, melyen megvizsgálta a súlypontok változását az érintett témákat illetően.