2011. 11-12. szám | Startup

Befektetőszerzés

Hogyan szerezzünk tőkét induló ötletünkhöz? III.

Háromrészes cikksorozatunkban azoknak szolgálunk praktikus tanácsokkal, akik olyan ötleteket találnak ki, amelyek révén megválthatják a világot. És ehhez szükségük van tőkére! Tervüket komolyan gondolják, sőt, készek azt mindent hátrahagyva megvalósítani. Ha téged is ilyen fából faragtak, és kész vagy az innovációra, akkor azonnal hozz létre startupot (garázscéget)! Íme, az INSIDER blog tanácsai startupalapítóknak.

A Médiapiac szeptemberi számában megjelent első cikkünkben a startupötlet kitalálásával kezdtük (1–5. tanács), majd az októberi számban a csapat és a közösség kialakításával folytattuk (6–11. tanács.). (E cikkek a Médiapiac.com portálon is elérhetőek, a Digitális lap menüpontban.) Sorozatunk záró részében a befektetőszerzéssel foglalkozunk.

12. Milyen befektetőt keressek?

Ha az ötlet megvalósításához tőkére van szükséged, háromféle befektetőt kereshetsz meg. (1) „Angyal” típusút: az ismerőseid bármelyike lehet, olyan magánember, aki hisz benned és az ötletedben, s ezért hajlandó pár millió forintot kockáztatni. (2) Seedinkubátort vagy seedbefektetőt: előbbi például a Valley Connect, utóbbi például a Day One Capital befektetőcég, Straub Elek vezetésével – ők pár milliótól pár tízmillió forintig adnak tőkét. (3) Igazi kockázati tőkést: őket itthon manapság leginkább a JEREMIE-s tőketalapok képviselik. A nyolc tőketársaság akár több száz millió forintot is befektet, ehhez azonban már professzionális üzleti tervvel és működéssel kell rendelkezned. Ez ügyben is kérheted az inkubátorok tanácsait és segítségét.

13. Miként vegyem fel a kapcsolatot a befektetővel?

A legjobb, ha először elkészíted az üzleti tervedet és a prezentációdat, utána interneten keresed meg a befektetőket vagy startup-közösségihelyeket, és rendezvényeket látogatsz. A legideálisabb, ha startupversenyeken is el tudsz indulni, és ezek kapcsán ismerkedsz meg a potenciális beruházókkal. A lényeg, hogy proaktívan kell keresned a kapcsolatot velük.

14. Honnan tudom, hogy mennyi pénzre van szükségem?

Alapszabály, hogy ne egy-két hónapra kérj pénzt, hanem előzetesen mérd fel az ötlet megvalósításának összes költségét és a bevételi potenciált akár évekre előre. A két-három éves távlatban kalkulált bevételek és kiadások különbözete fogja megmutatni, hogy mekkora összegre van szükséged. A legegyszerűbb, ha felállítasz egy három-öt évre szóló cash flow tervet, és ennek finanszírozási csúcsa fogja elárulni a valódi tőkeigényt. Ha ennél mélyebb pénzügyi tudással rendelkezel, akkor érdemes akár komplex mérleg- és eredménytervre épülő analízist készítened. A legjobb, ha úgynevezett DuPont-elemzést tudsz adni. Ez persze csak a haladóknál és több száz milliós tőkeigény esetén szükséges.

15. Mit kérdeznek még a tőkeigénylésnél?

Ha látod, hogy mekkora cash flow-t kell finanszíroznod, akkor látod a szükséges tőke mértékét. A befektetők azt is megkérdezik, hogy az átadott tőkét tételesen mire fogod felhasználni. Például részletesen meg kell mutatnod, hogy gépek-eszközök beszerzésére, marketingre vagy operatív működésre mennyit fogsz költeni.

16. Tesznek fel még keresztkérdést?

Igen, ha megválaszoltad a tőkeigényre és a tőke felhasználási formáira vonatkozó kérdéseket, akkor meg fogják tőled kérdezni, hogy (1) mikortól lesz rentábilis a működésed, és miként fogod visszaadni a pénzt, pontosabban (2) mikor és milyen lesz az exit, és (3) mekkora lesz a megtérülés? Az elsőnél annak a fordulópontnak az idejére (az úgynevezett break-event pointra) kíváncsiak, amikor a befektetés és a működés átfordul profittermelővé. Ez általában legalább egy-két éves tevékenység után következhet be. Az exitnél arra kíváncsiak, hogy a profit mikor és milyen módon teszi lehetővé a befektető kivásárlását, kiszállását. Erre is tőled várják a forgatókönyvet! Végül látni szeretnék, hogy a kilépéskor mekkora megtérülést, azaz hasznot tervezel számukra. Figyelj arra, hogy csak akkor éri meg nekik beszállni, ha a normális pénzügyi piaci hozamok többszörösét tudják realizálni.

17. Mi lehet a reális exit?

A befektetők varázsszava az exit. Ez érdekli őket a legjobban. Ez kompenzálhatja a nagy kockázatú beruházásukat. Ezért mindenképpen kell forgatókönyvvel és számításokkal rendelkezned erre vonatkozóan! Érdemes a befektetett tőke többszörösét kalkulálni, ha komoly megtérülést szeretnél a tervből látni. Persze ez csak akkor reális, ha a piac működése elbír ennyit, és szakmailag is megalapozott.

18. Mikor kedvel a befektető?

Szükséges a piac és a konkurensek pontos ismerete. Mutasd meg a csapatodat és annak szakmai kompetenciáit. Állíts fel egy komoly bevétellel kecsegtető, de megvalósítható üzleti tervet. Prezentáld a terméked és annak piaci ütőkártyáit (USP). Szólj részletesen a befektető beszállási pontjairól, a beszállás lépéseiről, a megtérülésről, az exitről. Ha ezt képes vagy tömören megfogalmazni, szeretni fognak a befektetők!

19. Mi lesz a megegyezés?

Ha a fentieknek megfeleltél, akkor a befektető kész úgynevezett term sheetet adni neked. Ebben leírja, hogy milyen feltételekkel hajlandó beruházni az ötletedbe. Kezdődhet a befektetési szerződés szövegezése! Gratulálunk, ekkor már túl vagy egy két-négy hónapos tárgyalási procedúrán, rengeteg üzleti terven, és lassan indíthatod a befektetővel felvértezett startupot!

20. Ha hozzájutottam a befektetéshez, mi vár rám?

Nos, ha hozzájutottál, akkor veszi kezdetét az igazi munka. Rendszeresen jelentened kell a befektető felé, és a piac meghódítása érdekében minden szükséges lépést meg kell tenned. A tőkét nem egyszerre, hanem lépésekben, az adott teljesítmény eléréséhez kötötten fogod megkapni. Tehát folyamatosan eredményt kell felmutatnod, hajtanod kell a sikerért. Csak akkor fogadd el a lehetőséget, ha ez lelkesít, és szívesen vállalod. Így leszel sikeres startup!

Szerző: Miskolczy Csaba

Vizet szüntess!

16 órája

A MediaMarkt összegyűjtötte a mosás takarékossági tudnivalóit.

Ágazati vizsgálatot indít a GVH

17 órája

A GVH-hoz beérkezett jelezések szerint a televíziós műsorszolgáltatók a jelentősebb méretű műsorterjesztő vállalkozások számára kedvezőbb díjak mellett nyújtják szolgáltatásaikat, mint a kisebb műsorterjesztőknek.

Turisztikai programot indít Magyarkanizsa

1 napja

A település a helyi és a magyarországi turistákat célozza meg, és velük szeretné megismertetni a történelmi és természeti kincsekben gazdag vidéket.

Május végén startolt a Marcel

1 napja

Egyedülálló módon egyesíti a szaktudást a technológiával a Publicis Groupe mesterséges intelligencia alapú platformja.

Adatok és elvárások mindenhol

1 napja

A Micro Focus szakértői olyan professzionális eszközt javasolnak, amely a teljes infrastruktúrában képes feltérképezni, osztályozni és megvédeni az értékes információkat.