2011. 11-12. szám | Elektronikus média

Kuponok és bónuszok

Csoportos vásárlás a szállodaiparban

Az idei év főként a közösségi vásárlásos oldalak mennyiségi megjelenéséről szól a magyar weben. Több mint 60 szereplő kínálja a vásárolnivalót, melyek mellett számos aggregátor, avagy gyűjtőoldal tűnt fel a piacon. A szépségipari és gourmet-ajánlatok mellett a szállodaipar is megmutatta magát e terepen, 2011 harmadik negyedévének végéig már közel 200 szálláshely próbálta ki, hány vendégéjszakát lehet ezen weboldalakon keresztül szerezni.

Jött. Látott. Győzött?

A magyar webes piacot idén februárban ellepték a közösségi vásárlással és kuponokkal foglalkozó oldalak. A közösségi vásárlás során a fogyasztók csoportosan vásárolnak online. Ez nem mindegyik ilyen magyar site-ra igaz, de némi különbséggel az összes modell arról szól, hogy jelentős (általában 50 százalék feletti) kedvezményt lehet elérni termékek és szolgáltatások vásárlása esetén. Bizonyos modellek zárt határidővel (deal of the day), 24–36 óra hosszan teszik elérhetővé az ajánlatokat, és minimális vevőszámhoz kötik a kedvezményt, míg más oldalak nem. Sajnos még kevés jel utal arra, hogy az ilyen módon szerzett vásárlók lojálissá válnának, ami részben annak tudható be, hogy ez az üzleti modell alig egyéves, részben pedig annak, hogy számos olyan szolgáltatást lehet venni, amely esetében szinte előre sejthető, hogy egyszeri alkalommal veszi igénybe a fogyasztó. Többnyire ebbe a kategóriába sorolhatóak a szállodai voucherek is.

Beszálltak a nagy kiadók is…

A médiapiac számos szereplője szállt be a gyorsan megszerezhető bevételt ígérő üzletbe. Arra is találni példát, hogy egy-egy ajánlathoz az ilyen típusú oldalon való megjelenés mellé további médiafelületet „csomagol” a kiadó a hirdető számára, így ösztönzi a jobb ajánlatra, egyes ajánlattevőket pedig eleve ily módon tud rávenni arra, hogy próbálják ki a modellt. A bónuszbizniszbe beszállt médiatulajdonosok között tudhatjuk a Sanoma Media Budapest Zrt.-t (Árbarátok.hu, Startlap Kupon), a Habostorta Kft.-t (Citybrands.hu), a Generál Média Publishing Kft.-t (Kupon Mánia), a Videoklinika.hu Kft.-t (KuponGyár), az allegroup.hu Kft.-t (Lealkudtuk%hu) és az IM-Digital Kft.-t is (Topvétel.hu).

A szállodaipar jelenléte

Az amerikai piacon a legfrissebb megvásárolható kutatás szerint a szállodai ajánlatok csak a hetedik helyen szerepelnek a népszerűségi rangsorban, előttük az étkezéshez (az élelmiszerekhez, illetve az éttermekhez), a szórakozáshoz, az öltözködéshez, az autókhoz és a családi kikapcsolódásokhoz köthető ajánlatok találhatóak. A magyar piacot illetően nem áll rendelkezésre pontos sorrend, az iAUDIT azonban összeállított egy, a szállodaiparra vonatkozó – idei publikus adatokra épülő – riportot.

Eszerint 2011 első három negyedévében összesen 187 szálláshely próbálta ki a kuponos értékesítést valamelyik (vagy több) közösségi vásárlásos oldalon. A felhasználók egy kétcsillagos, 59 háromcsillagos, 66 négycsillagos, egy ötcsillagos és 60 darab panzió, apartman és egyéb kategóriába sorolható szálláshely ajánlatai közül vásároltak meg mintegy 13,5 ezer vouchert. A tényleges szám ennél valamivel nagyobb is lehet, egyes ajánlatokat ugyanis a mintavétel időpontjában már nem lehetett elérni.

Statisztikák

A szállodák közül a Thermal Hotel Harkány szerepelt a legtöbb oldalon ajánlatával, számszerűleg tíz site-on hirdetett. Ezzel a vizsgált időszakban 572 vouchert értékesített. Az utalványok számát tekintve ugyanakkor egy egri panzió, a Hotel Rubinia tarolt: a Napi Tipp oldalon közel 2500 vouchert adott el szeptember végéig (más közösségivásárlás-oldalon nem is jelent meg).

A weboldalakat tekintve a NeMaradjLe.hu-n 49 szálláshely ajánlata volt megtalálható a vizsgált időszakban, ezzel a legtöbb szálláshely ajánlatát tartalmazó site-nak számít. Őt követi a MaiUtazás 28 és a Bónusz Brigád 27 publikus ajánlattal. A szálláshelyek közül leginkább a hévíziek kezdtek versenybe az újabb vendégéjszakákért (tíz szállásadó), de hiába mártották a tóba 8 bites, digitális kardjaikat, nem sikerült a kuponvadászokból sokat „lekaszabolniuk”.

Az iAUDIT riportja számos további információt tartalmaz a közösségi vásárlással foglalkozó oldalak és – e területen belül – a szállodaipar teljesítményére vonatkozóan. További ingyenes adatok és részletek a témában a www.iaudit.hu címen találhatóak.

A turisztikai szakma aggódik

Ha a KSH adata felől közelítenénk, nem lenne miért aggódni, a statisztikai hivatal ugyanis közel háromezer szálláshelyet tart nyilván, így a 187 „kipróbáló” még a tévútra tévedettek statisztikai szórásaként is elmenne. Ha az online szállásfoglalás irányából közelítenénk – a jelentősebb hazai szállásfoglalási gyűjtőoldalakon rendre ezres nagyságrendű szálláshely hirdet –, az sem adna aggályra okot (a szállásfoglalók által közvetített vendégéjszakákból egyébként is csak 10 százalék körüli jutalékterhe van a szállásadóknak). A problémát és a zúgolódást inkább az okozza, hogy a harmadik negyedévre több igazán ismert, kitűnő minőségű négycsillagos szálláshely is beszállt az közösségivásárlás-modell kipróbálásába – olyanok is, amelyek korábban súlyos pénzeket fizettek tudatos márkaépítésre. A Turizmus Trend által szervezett, október 25-én megrendezett Turizmus Akadémia eseményén gyakorlatilag az összes szállodaipari és internetes szakember egyetértett abban, hogy a helyzet fokozódása árspirált indíthat el, s tovább növelheti a piacról idén eddig eltűnt 400 millió forint körüli summát (a 13,5 ezer foglalás 60 ezer forint helyetti 30 ezer forintos átlagos értékesítési árából kalkulált összeg). Ennek okai összetettek: egyre több új szálloda nyit, egyre inkább háttérbe szorul az üdülési csekk, még nem terjedt el a Szép-kártya (Széchenyi-pihenőkártya), a válság miatt rövidebb időre utaznak el honfitársaink, stb. A riportról bővebben az iAUDIT oldalon olvashat.

Szerző: Dunder Krisztián, DUNDER.hu

Elindul a Budapest Kertmozi

1 napja

A megmozdulás elsődleges célja a közösségi filmezés, valamint a budapesti kertmozi kultúra újjáélesztése.

Kutatást készített az IKEA

2 napja

A magyarok 61 százaléka szerint a magáncégeknek aktív szerepet kell vállalniuk a zöld megújulás népszerűsítésében.

Megérkezett a YouTube Kids Magyarországra

2 napja

A YouTube Kids egyszerűbbé teszi, hogy a gyerekek számára kedves rajzfilmeket keressünk, mondókákat hallgassunk, valamint megtaláljuk a választ különféle tudományokkal vagy természettel kapcsolatos kérdésekre.

Megújult a Safer Internet Program honlapja

2 napja

Az oldal működtetője a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az európai SIP hazai tudatosságnövelő központja, konzorciumvezetője és hotline-szolgáltatója.

Még nagyobb tévé?

2 napja

Az átlagos méret az elmúlt öt évben 40-ről közel 48 colosra nőtt , ez pedig a magyar otthonokban is meglátszik.