2011. 11-12. szám | Startup

Startuphírsaláta

INSIDER

Új startupprogramok Magyarországon

• A Kitchen Budapest (KIBU) bejelentette, hogy 3–6 hónapos inkubációt indít webes és mobilos startupok számára. A program részletei egyelőre nem ismertek, mint ahogy az sem, hogy mindezt milyen tőkeháttérrel valósítja meg a Magyar Telekom által támogatott műhely. A KIBU korábban jobbára multidiszciplináris kísérleti projekteket vitt, amióta azonban évről évre kétséges a fő anyagi támogató Magyar Telekom által nyújtott szubvenció meghosszabbítása, elindultak a startupszféra felé. A KIBU-ból startolt el egyébként az azóta világsikert elért Prezi.com is.

• A másik programot a Colabs startupközösség és smart office jelentette be. Kezdeményezésének célja, hogy az induló befektetéseken felül az ígéretes startupok fejlesztését olyan tapasztalt hazai vállalkozók segítsék, akik cégépítési tudásukkal nagyot képesek lendíteni a kezdeti fázison. A program befektetői között megtalálható Jankovich Ilona, a ProfiPower fejvadászcég, Jóföldi Endre és Kása Károly, a WebLib, Kovács László, a Pont Rendszerház alapítója és Varga Zoltán, a Central-Fund kockázatitőkealap-kezelő társaság elnök-vezérigazgatója is. A Colabs-programba november végéig lehet jelentkezni információtechnológiai és kapcsolódó területekről. Ezt követően választják ki a legígéretesebb projekteket, amelyekkel még az idén szerződést kötnek, és várhatóan jövőre jelentkeznek prototípussal.

Hazai cégek a nemzetközi porondon

• Piaci pletykák szerint újabb amerikai tőkebevonás előtt áll a Prezi.com. A magyar fejlesztői háttérrel és amerikai irodával rendelkező startup várhatóan több millió dolláros invesztícióhoz jut. A három és fél éves és több mint négymilliós felhasználói bázissal bíró cég októberben a szintén hazai világsiker Ustreammel közösen rendezett STARTup Live néven induló vállalkozásoknak kiírt versenyt. A győztes 4issues egy újszerű közösségi adakozási modellt talált ki.

• A bécsi Startup Week megmérettetésén erős kelet-közép-európai mezőnyből került a döntőbe a PocketGuide, amely immár a sokadik hazai startupversenyt nyerte meg, és tavaly a Finext révén 1,5 millió eurónyi kockázati tőkéhez is jutott.

• A Distinction mobilos startup a világ legnagyobb mobilos cégeivel (például Rovio) együtt prezentálhatta Cocktail Flow nevű alkalmazását a Nokia World londoni megakonferencián.

• 83 millió svájci frankért kelt el egy hazai tőketársaság által finanszírozott svájci cég. A budapesti irodával is rendelkező Riverside globális magántőke-társaság jó áron adta el a svájci EM Test-csoportot. Az elektromágneses kompatibilitást tesztelő berendezéseket gyártó és szállító vállalatot az Ametek Inc. vásárolta meg. Az EM Test-csoport majdnem négy évig volt a Riverside tulajdonában, és ez idő alatt két számjegyű növekedést produkált.

Tőkebefektetési hírek

• A BigGeorge’s kockázatitőke-társaság októberben két mobilos startupba is beszállt: a Noispot „social pubbing” szolgáltatást nyújt, azaz szórakozóhelyeken és kocsmákban lehet mobilos applikációja segítségével befolyásolni a játszott zenéket. A másik tőkéhez jutott induló vállalkozás a Helloandroid.com közösségi portált üzemeltető Atrecto, amely mobilalkalmazásokat fog fejleszteni. A Noispot több mint 100 milliós, az Atrecto pedig 200 milliós tőkeberuházást kapott a JEREMIES-alaptól, amely korábban kevésbé fektetett be mobil- vagy hightech területen.

• A látszat ellenére a JEREMIE-befektetéseket lassú ütemben helyezik ki az erre jogosult tőketársaságok. A Portfolion és a Primus ugyan már a tőkeállománya több mint felére szerződést kötött, de a többi társaság az októberben közzétett hivatalos adatok szerint elmaradásban van. A Finext, a legnagyobb JEREMIE-tőkealap például csaknem egy éve nem jelentett publikusan tőkeberuházást. Szeptember végéig a JEREMIE-alapok összesen 27 befektetést valósítottak meg. A Start Zrt. becslése szerint az eddig beruházott, a céltársaságok számlájára befizetett tőke mindösszesen 4,1 milliárd forint, a program teljes összegének csupán 9,2 százaléka.

Forrás: http://insider.ruul.hu

Új fesztivál debütál Budapesten

10 órája

A Bikers´ Weekendet szeptember 17-től 19-ig rendezik meg a Vasúttörténeti Parkban, fellép az Omega, az Edda Művek, a Mobilmánia, a programok sorában lesz motorépítő bajnokság és szépségverseny is.

Fesztiválgyőztes a Spektrum sorozata

2020. július 10.

A „Tabukról tabuk nélkül″ 2019-ben bemutatott 2. évada megnyerte az olaszországi Oniros Filmfesztivál fődíját a dokumentumfilmek kategóriájában.

Véget érhetnek a jogsértő Black Friday akciók

2020. július 10.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelentős, összesen 892 millió forint bírságot szabott ki az Alza.hu webáruház üzemeltetőjére és cseh anyavállalatára Black Friday akciók tisztességtelen reklámozásával kapcsolatban.