2011. 11-12. szám | Editorial

Vidám búcsú

Valószínűleg rajtam kívül senkit nem érdekel, mégis elárulom, a szokottnál is vidámabb hangulatban vetem papírra (képernyőre) a szokásos főszerkesztői bevezetőt. Nem állítom, hogy a külső körülmények, a gazdaság és a médiapiac állapota sok vidámságra adna okot, de az ember néha megengedheti magának azt a luxust, hogy egy percig a saját ügyeire figyeljen.

Idén januárban átadtam a Médiapiac.com online főszerkesztői pozícióját Török Diánának. Azt gondolom, jó döntés volt. És most eljött az ideje annak, hogy a nyomtatott lap főszerkesztői székét is átengedjem.

Talán megbocsátják, hogy a váltás kapcsán megfogalmazok most pár szubjektív gondolatot. Kiadónk 2004 márciusában, lapunk nulladik száma két hónappal később született. Mire emlékezhetünk abból az időből? Például arra, hogy egy Medgyessy Péter nevű miniszterelnök irányításával kiteljesedett a jóléti rendszerváltás. Az év elején Magyarország még nem volt az Európai Unió tagja, a belépésre májusban került sor. A magyar GDP 4, a nettó reklámköltés közel 15 százalékkal nőtt az előző évhez képest. A sajtópiacon naponta 164 ezer Népszabadságot és 78 ezer Magyar Nemzetet, hetente 380 ezer Story magazint adtak el.

Külföldön is történtek érdekes dolgok. Februárban például egy Zuckerberg nevű fiatalember közösségi oldalt indított Facebook néven. Igaz, arról akkoriban mi még nem hallottunk, hiszen a szolgáltatáshoz csak a Harvard Egyetem hallgatói férhettek hozzá, nagyjából néhány százan. Akkoriban történt az is, hogy a New York-i tőzsdére bevezették a feltörekvő keresőcéget, a Google-t, amelyet alig hat évvel korábban alapított két lelkes fiatalember egy kaliforniai garázsban. Sejthető volt, hogy sikeres lesz, mert a korábbi évek piacvezetője, a Yahoo! 2004 februárjában megszakította velük az együttműködést.

De gondoljunk arra is, mi nem volt még akkor. Nem létezett például a YouTube, azt egy évvel később, 2005 februárjában indították. Nem volt Twitter sem, a népszerű mikroblog-szolgáltatásra még két évig, 2006 októberéig kellett várni. És persze nem volt iPhone, iPad, következésképpen nem lehettek klónjaik és követőik sem, nem voltak okostelefonok, sem táblagépek, a virtuális valóságot pedig egyszerűen a képzelet szinonimájának tekintettük.

Kell még részleteznem, mekkorát változott a világ lapunk indítása óta? De mi magunk is rengeteget változtunk közben. Másfél éve már, hogy átestünk a legutóbbi nagy dizájnváltáson, és ami annál is sokkal fontosabb, lapunk tematikája szélesre tárult, a médiavilág minden szegmensére odafigyelünk.

Nyolc évfolyam, ötvenöt lapszám, közel háromezer újságoldal, több mint tízmillió írott betű. Remélem, sok olyan van köztük, amelyet nem hiába írtunk le. De ezt nem mi döntjük el, hanem az a négyezer olvasó, aki havonta kézbe veszi nyomtatott kiadásunkat, és az a néhány ezer, aki naponta az online kiadásunkra kattint.

Nyolc év elteltével illik továbbadni a stafétabotot. Remélem, rajtam kívül még nagyon sok olvasót érdekel, hogy a Médiapiac 2012-ben megkezdi a kilencedik évfolyamát, immár Török Diána főszerkesztő irányításával. Neki és olvasóinknak ezúton kívánok legalább nyolc és fél sikerekben gazdag évet.

Szerző: Szakács László

Iskoláknak adományozott laptopokat az ALDI

1 órája

Az áruházlánc mintegy tízmillió forint értékben adományozott számítógépet hazai általános iskolák, középiskolák és diákotthonok részére az online tanulás támogatása céljából.

Mire elég ezer forint?

2 órája

Ezer forintból most egy az Ökumenikus Segélyszervezet otthonában élő gyermek napi ellátását lehet segíteni.

25 éve mutatták be a kultfilmet

5 órája

Bizony, már ennyi idős Will Smith és Martin Lawrence akció-vígjátéka, a Bad Boys – Mire jók a rosszfiúk?, ami megismertette az egész világgal az Inner Circle ikonikus dalát is.

Életműdíjat kapott dr. Zsakó László

6 órája

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács a fiatal tehetségek felkarolásában sok éven át végzett önzetlen és igen eredményes tevékenységének elismeréseként.

Csökken az álláshirdetések száma

10 órája

A versenyképes szektorok vállalatai már rájöttek, a hosszútávú munkaerőpiaci siker kulcsa az, ha a lehető legjobb megfelelőséggel rendelkező emberek csatlakoznak hozzájuk.

Kampányokkal segít az Extreme Net

1 napja

Kreatív kampányokkal segíti a kis- és középvállalkozásokat a járvány idején az Extreme Net Digitális Kommunikációs Ügynökség.

Újabb felajánlások az SAP-tól

1 napja

Gyorsan beüzemelhető online felméréseket tesz ingyenessé ügyfélélmény-menedzsment megoldása, a Qualtrics segítségével.