2011. 4. szám | Elektronikus média

Az álláspiac monetizálása

Az Egyesült Államokban 2007-ről 2010-re csaknem 50 százalékkal nőtt az online apróhirdetési oldalak látogatottsága. Míg négy éve az internetezők 32, tavaly már 53 százaléka keresett fel legalább egy ilyen site-ot. Ez a szárnyaló növekedés egyben a nyomtatott felületek haláltusáját eredményezte. A Google 2006 végén 50 lap részvételével értékesítési hálózatot hozott létre. A deal értelmében a Google Print Ads rendszeren keresztül felvett hirdetések az együttműködő újságokban jelentek meg. A network 800 lapig növekedett, ám 2009 februárban be kellett zárni, mert nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Chris Anderson Free! című könyvének egyik megállapítása, hogy egyre több az olyan dolog, amely annyira olcsóvá válik, hogy egyszerűen nem éri meg mérni (too cheap to meter). Ide tartozik a szerverek gyártása, a tárhely és a sávszélesség is. Mindez azt eredményezi, hogy mind több tartalom, szolgáltatás transzformálódik a digitális világba. Ezzel együtt a korábban drága megoldások is sokkal olcsóbbak, elérhetőbbek lesznek, s ez kihat mindennapi életünkre. A keresési piac ingyenes óriásává a Google vált, a lexikonpiacot a Wikipedia formálta át, az apróhirdetésit pedig egy Craiglist nevű digitális termék. Hogy hogyan alakult át az álláspiac keresési és bevételi szempontból az Egyesült Államokban? Ehhez a Craigslist-modellt kell megismernünk.

Craigslist

Az apróhirdetési oldalak első számú szereplője az USA-ban a Craiglist.org. Havi 50 millió látogató, 20 milliárd oldalletöltés és 80 millió új apróhirdetés – ezekkel az adatokkal abszolút piacvezető saját területén, és egyben az Alexa.com szerint a 10. leglátogatottabb site az Államokban. Az eBay által birtokolt eBay Classifieds (Kijiji.com) mintegy tizedannyi látogatóval kullog mögötte. A Craigslist tulajdonosi körében viszont megtalálható az eBay: egyike a három tulajdonosnak. A legnagyobb részt Craig Newmark megtartotta magának, akinek hitvallása, hogy az embereknek segíteni kell megtalálni álmaik ingatlanát, autóját, állását, bármijét, és a kívánt dolgokat minél könnyebben kell elérhetővé tenni a számukra.

Craig Newmark
Craig Newmark

A Craigslist a kezdetek óta ingyenes, az egyetlen bevételi forrást a nagyobb városokban feladott (differenciáltan árazott) álláshirdetések jelentik. A havi kétmillió új álláshirdetés eltartja a 30 fős céget: San Franciscóban és környékén 75, míg többek között New Yorkban, Los Angelesben, San Diegóban, Bostonban, Seattle-ben, Washingtonban, Chicagóban, Philadelphiában és az oregoni Portlandben 25 dollárt számítanak fel az ilyen hirdetésekért. Ezen túl New Yorkban 10 dollárért lehet ingatlanokat listázni (2009-es árak). A cég mindössze pár száz milliós árbevételével, kezdetektől minimalista webdesignjával, sajátságos szemléletével minden szempontból különleges és egyben az Egyesült Államok nyomtatott álláshirdetési piacának és globálisan az apróhirdetési szegmensnek a digitális fekete báránya.

Monster, CarrierBuilder vs. Indeed

Az állásportálok fő bevételi forrása az állásajánlatok feltöltéséből, a kiemelésekből és az önéletrajzokban való keresésekből származik. A Monster.com a legismertebb nemzetközi ilyen jellegű portál, amely az Egyesült Államokban a főbb látogatottsági mutatókat illetően fej fej mellett halad a CareerBuilder.com-mal. Az Alexa.com szerint a cikk írásakor az utóbbi site a 107., míg az előbbi a 122. leglátogatottabb oldal volt a tengerentúl.

Az 1994-ben alakult, chicagói székhelyű CareerBuilder az USA egyik legnagyobb állásportálja. Több mint 140 lapot, az AOL-t, az MSN-t és további több száz partnert szolgál ki álláspiaci keresési szolgáltatással, s a tulajdonosi köre is ennek megfelelő. A többségi tulajdont (50,8 százalék) az Egyesült Államok egyik legnagyobb lapkiadója, a Gannett birtokolja, míg Tribune Company 30,8, a The McClatchy Company 14,4, a Microsoft pedig 4 százaléknyi részesedést mondhat magáénak. Utóbbi cég az MSN számára nyújtott karrierszolgáltatásról akart gondoskodni több évre tulajdonrészszerzésével.

A Monster 1999-ben indult, egymilliót meghaladó állásajánlat, több mint 150 millió önéletrajz kereshető az adatbázisában. A cég mintegy ötezer munkatársat foglalkoztat a világ 36 országában, s ezekkel a számokkal egészen addig piacvezető maradt, míg az Indeed.com utol nem érte. A Monster vásárolta fel, majd zárta be a Yahoo! által 2002-ben akvirált és Yahoo! HotJobs-ra átkeresztelt site-ot, mely ma már pusztán egy domain (hotjobs.com), átirányítva a Monster nyitóoldalára.

Mindkét óriás félhet a 2004 végén indult Indeed.com vertikális keresőtől. Az Alexa.com adatai szerint az Indeed az Egyesült Államok 101., míg a világ 422. leglátogatottabb oldala jelenleg. Több ezer site-ról, lapokból, intézményi, szövetségi oldalakról, cégek karrieroldalairól aggregálja az állásajánlatokat és teszi hozzáférhetővé ötvennél is több országban. Hazánkban is elérhető a hu.indeed.com címen, ahol több mint ötezer állásajánlat között keresgélhetünk, bár nem igazán ismert még a webhely. Érdekes kiegészítő adalék még az amerikai állásszegmenshez, hogy az egyébként jól hangzó nevű Jobs.com egyáltalán nem meghatározó ezen a piacon.

LinkedIn

A LinkedIn közösségi site 2003-ban indult. A 90 millió tagot összefogó hálózat professzionális networking terep, közel 50 millió látogatója van havonta világszerte. A kínált (és bevételt is generáló) szolgáltatások, valamint a hirdetési árak is pozicionálják a márkát. Barátaink itt „connections” néven érhetők el, s kiemelt szerepe van az ajánlásoknak: bárki felkérheti hálózati kapcsolatát, hogy értékelje őt, s az értékelés megjelenik az adatlapon.

A LinkedIn hirdetési felületeit Magyarországon képviselő Thinkdigital információi szerint hazánkból 130 ezer regisztrált felhasználója van a site-nak, s a hirdetési felületek pozicionálását illusztrálja, hogy a CPC-alapúakat csak angolul lehet futtatni, és a legolcsóbb szöveges hirdetés CT-listaára is 700 forint. Számos szakmai közösség alakult a LinkedInen belül, s fejvadászok is előszeretettel használják, a piac monetizálása ugyanakkor lassú folyamat: a másfél-két milliárd dollárra értékelt szolgáltatás három év után vált először profitábilissá, s még keresi a social networkingből kiaknázható, nem hirdetésalapú, ígéretes további bevételi lehetőségeket.

A magyar piac

A magyar piacot is utolérte az álláshirdetéseknek a nyomtatott sajtóból az online felületek felé való vándorlása. Az apróhirdetési újságokból, a helyi és országos lapokból egyaránt átkerült az álláslehetőségek többsége a webre. A hazai palettán is három csoportba sorolhatóak a site-ok: állásportálok (CVonline.hu, Jobline.hu, Jobpilot.hu, Monster.hu, Profession.hu, Topjob.hu, Workania.hu), apróhirdetési oldalak (AproNet.hu, Expressz.hu, Jófogás.hu, TopApro.hu stb.) és aggregátorok (Jobinfo.hu, Jobmonitor.hu stb).

A legnagyobb felfutás és az első akvirált portál a Profession volt, amelyet Vári Gergő alapított, s vezetett be a hazai piacra, majd a Sanoma vásárolta fel. A Jobpilot (Monster) és a CV-Online körüli változás (Inform Média) csak ezután következett.

A hazai álláspiacon érdekelt jelentősebb site-ok és az azokon elérhető álláshirdetések száma

 

Szolgáltatás címe

Site típusa

Elérhető állások száma*

cvonline.hu

portál

4 330

jobline.hu

portál

3 316

jobpilot.hu

portál

3 324

monster.hu

portál

n. a

profession.hu

portál

3 641

topjob.hu

portál

5 165

workania.hu

portál

2 936

apronet.hu

apróhirdetési oldal

n. a.

budapest.craigslist.org/jjj

apróhirdetési oldal

82

expressz.hu

apróhirdetési oldal

10 558

jofogas.hu

apróhirdetési oldal

19 958

topapro.hu

apróhirdetési oldal

10 035

hu.indeed.com

aggregátor

5 133

jobinfo.hu

aggregátor

15 379

jobmonitor.hu

aggregátor

29 344

* A számok önmagukban keveset jelentenek, hiszen az állásajánlatok érvényességi ideje változó lehet, az apróhirdetési oldalak esetében a közölt adat az állást keresők hirdetéseit is magában foglalja (sok a kiegészítő munka), az aggregátorok pedig több állásportálról gyűjtik össze adatbázisukat.

Forrás: nyilvános adatok az egyes site-okról, adatfelvétel: 2011. március 20.

Egyéb monetizáló eszközök

Természetesen nem csak hirdetési bevételekből lehet az álláskeresői piacon megélni. A legegyszerűbb modell az, amikor egy-egy niche-piacra épül rá tartalomszolgáltató, mely az iparág álláshirdetéseit is listázza, s display-, valamint álláshirdetési pénzekből generálja bevételeit. Másik lehetőség a szolgáltatások területe: kiválasztás előtti személyiségtesztekből, szakmai képességekre irányuló tesztekből származó bevétel, melyeket az esetek többségében a munkaadó szponzorál. Végül, de nem utolsósorban léteznek olyan szolgáltatások is, amelyek feladata nem a bevétel-, hanem az adatbázis-generálás (például fizetési felmérések): ezek jó PR-t nyújthatnak egy álláspiaci márkának.

Szerző: Dunder Krisztián, dunder.hu

 

Eurimages támogatás a Műanyag égboltnak

16 órája

Az Európa Tanács filmalapja 400 000 euró gyártási támogatást szavazott meg a Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta rendezésében Műanyag égbolt címmel magyar-szlovák koprodukcióban készülő animációnak.

Az ARENA4-re költözik az NFL

19 órája

Megállapodást kötött a National Football League (NFL) és a Network4. A szerződés eredményeként a jövőben Magyarország legújabb sportcsatornája, az ARENA4 sugározza az NFL mérkőzéseit.

Útikalauz a Naprendszerhez a Spektrumon

19 órája

A Spektrum legújab sorozata csokorba szedi az emberiség eddig tett legnagyobb utazásait a világűrben, nem kisebb kérdésekre keresve a választ, minthogy honnan jöttünk, és vajon egyedül vagyunk-e a világegyetemben?

Pharrell Williams gospelsorozatot készít a Netflixnek

20 órája

Gospelsorozatot készít a Netflixnek Pharrell Williams. Az énekes a műsorban szülőföldje, Virginia híres gospelkórusait mutatja be nagybátyja, Ezekiel Williams püspök segítségével - írja az MTI.

NMHH: demokratizálódik az internetezők világa

22 órája

Demokratizálódik az internetezők világa: már nem csak a fiatalabb, városi, jó anyagi körülmények között élő férfiakra jellemző a világháló használata - erről beszélt az MTI-nek Bakonyi Eszter piackutató, az NMHH munkatársa.