2011. 4. szám | Elektronikus média

Egységben az erő

Létrejött a közmédia sales house

A klasszikus reklámeladáson túl többek között gyártási- és humánkapacitás-értékesítéssel, koncertek, rendezvények szervezésével, értékesítésével, illetve ingatlanhasznosítással is foglalkozik a közmédiumokat tömörítő MTVA Sales House. Schatz Péter, az értékesítőház igazgatója a bizonytalan környezet miatt idén elsősorban az eddigi bevételek szinten tartását, szerény növelését várja. A 2012-es év viszont több olyan sporteseményt tartogat, amelyek kereskedelmi szempontból is kecsegtetőek a közmédiának.

Milyen konkrét tervekkel indult el az egységes közmédia sales house?

Nagyon fontos tisztázni, hogy az MTVA Sales House pilléreit nemcsak a klasszikus reklámértékesítési, hanem vállalkozási és szolgáltatási tevékenységek is képezik, tehát minden, amiből pénzt lehet csinálni. Kimondottan a reklámeladás eddig közel négymilliárd forintnyi bevételt eredményezett. A fent említett további kereskedelmi tevékenységek ehhez még további félmilliárd forintot tettek hozzá. Nagyon sok bizonytalanságot tartogat az idei esztendő, ezért sokkal nagyobb bevételre nem számítunk, elsődlegesen a szinten tartás a cél. A jövőre koncentrálunk. A televízióadókon új műsorok indulnak, amelyek növekvő nézettséget és ehhez kapcsolódóan növekvő bevételt hozhatnak. 2012-ben közvetítjük a foci-Eb-t, nálunk a londoni olimpia közvetítési joga, s ez mind a köztévé, mind a közrádió bevételeire – remélhetőleg – jótékony hatással lesz.

A közmédia ugyan alapvetően nem reklámból él, de aspirálhat-e a sales house arra, hogy pénzeket hozzon el a kereskedelmi konkurensektől?

Négy televízió, hét rádió, hat weboldal, két teletext és két print médium található a portfólióban. Részletesebben: a harmadik legnézettebb tévécsatorna, az M1, további három kisebb, ám annál nagyobb lefedettségű tévé, az M2, a Duna Televízió és a Duna Autonómia, a Magyar Rádió hét különböző csatornája, köztük a piacvezető MR1-Kossuth, valamint a fiatal közönséget vonzó, megújult MR2-Petőfi adó, a négy közmédium hírportáljai, a hirado.hu, illetve a napi közel félmilliós elérésű teletextszolgáltatásaink. Ilyen gazdag kínálat unikumnak számít a reklámpiacon. Egyszóval szeretnénk a – reményeink szerint növekvő – eléréshez nagyobb piaci szeletet is.

Jelentkezik-e az MTVA Sales House új hirdetési megoldásokkal, például a médiatörvény adta új lehetőségek nyomán? Emellett milyen kereskedelmi termékfejlesztés zajlik?

Az életbe lépő új médiatörvény a korábbinál valóban jóval több lehetőséget kínál a közmédiumoknak, közel egyenrangúságot biztosítva ezáltal számukra is. Címszavakban röviden: az óránkénti 8 perc reklám, az alkoholtartalmú italok reklámozási tilalmának feloldása, a sportműsorszámok közvetítésénél az osztott képernyős és a virtuális reklám mint új kereskedelmi megjelenési lehetőség. Ezenkívül a törvény a kereskedelmi és a közszolgálati médiumok esetében egységesen rendelkezik a támogatásról is. A sort az eddig tiltott, most azonban bizonyos korlátozással megengedett termékmegjelenítés zárja. Ezekkel a lehetőségekkel mind élni fogunk. Ám nemcsak a klasszikus reklámértékesítés, hanem ennél jóval több van a tarsolyunkban. A korábban említett termékelhelyezésen, szponzorációs tevékenységen (támogatás) túl foglalkozunk gyártási- és humánkapacitás-értékesítéssel, koncertek, rendezvények szervezésével, értékesítésével és ingatlanhasznosítással is. A palettát színesíti az MTV Látogatóközpontja, illetve a Magyar Rádió Múzeuma, ami szintén bevételi forrást jelent a vállalatnak, reméljük, a sor hamarosan új szegmensekkel bővülhet.

A piacon már bemutatták az MTVA Sales House-t az ügyfeleknek. Milyenek az első reakciók?

Az ügyfelek eddigi reakciója alapvetően pozitív és várakozásokkal teli volt. Az elkövetkező időszak a Sales House valamennyi munkatársa számára komoly szakmai kihívást fog jelenteni, hiszen a közmédiumok korábbi külön-külön értékesítését az MTVA Sales House teljes portfóliós értékesítése váltja majd fel, amely szakértelmet és odafigyelést igényel. Immáron szélesebb körű kínálatot biztosítva, egy kapcsolattartón keresztül állunk ügyfeleink rendelkezésére.

Így látja a piac

A megkérdezett piaci szereplők szerint bizonyára a kereskedelmi konkurensekre is lesz valamiféle hatása az MTVA Sales House létrehozásának, ám ez nem lesz eget rengető, lévén a közmédia alapvetően állami forrásokból él, így a piacitól eltérő logika szerint működik. A hatást nem annyira idén, inkább 2012-től érezheti majd a többi reklámpiaci szereplő.

Faludi Péter – At Media Hungary, stratégiai és marketingigazgató

„Az egységes közszolgálati sales house piaci hatását két részre kell bontani. Nem valószínű, hogy rövid távon, azaz idén bármilyen hatása lenne a kereskedőháznak a televíziós vagy tágabban a médiapiacra. Ez azt jelenti, hogy 2011-ben nem szív majd el pénzeket a kereskedelmi médiától sem. Hosszabb távon, azaz akár már 2012-től azonban megmutatkozhat az összpontosított fellépés hatása, ami pozitív fejleményeket hozhat a piacon.

Azt látom, hogy a fragmentált médiafogyasztásra csak a koncentrált fellépés tud választ adni a médiapiacon. Éppen ezen az üzleti igényen alapul a sales house modell, és az At Media a megjelenésével pontosan ebbe az irányba hatott a televíziós szegmensben. Ez a fajta koncentráció egyébként a két országos kereskedelmi tévének okozhat gondokat: a nézők elvándorlása nyomán a hirdetői büdzsék mind nagyobb része kerül át más piaci szereplőkhöz.”

Hauk Zoltán – Rádió 1, kereskedelmi igazgató

„A közmédia sales house a kereskedelmi médiumok, köztük a rádiók piacára minden bizonnyal hatással lesz. Fontos azonban, hogy a médiatervezésnél az ügyfelek célcsoportokra fókuszálnak, nem a médiára szabják a kommunikációt, hanem a termékhez, szolgáltatáshoz rendelik az optimális médiamixet. A közszolgálati sales house termékeinek nézői/olvasói/hallgatói bázisa részben fedi egymást, így a portfólióértékesítés magas elérést és kontaktszámot garantáló csomagokkal eredményezhet számukra új ügyfeleket, volumennövekedést, elsősorban a kereskedelmi médiumok kárára.”

Megyeri András – TV2, üzletfejlesztési osztályvezető

„Minden új piaci szereplő megjelenése veszélyeket, de egyben lehetőségeket is rejt. A közszolgálati médiumok erejének összevonása mindenképpen helyes döntés, hiszen külön-külön nem kellő hatékonysággal értékesítették hirdetési felületeiket, e téren komoly javulást lehet majd elérni. A közmédiumoknak is megvan a helye a hirdetési piacon, az ügyfelek egy köre kifejezetten keresi az ottani megjelenési lehetőségeket. Talán így hatékonyabban, egyfajta konvergenciában fogják tudni kiszolgálni a partnereiket. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy a közszolgálati médiumoknak ezután sem a hirdetési bevételek jelentik majd a prioritást, hiszen állami támogatásból gazdálkodnak, így nem kell attól tartani, hogy agresszívan fognak fellépni, egyszerűen más szemlélet uralkodik náluk.

A sales house stratégia nem új a piacon, számtalan példát látunk erre. A TV2-nél is hasonló módon értékesítjük a – jelenleg még csak a saját érdekeltségünkbe tartozó – csatornákat. Arra azonban nem nagyon látunk (jól) működő példát, hogy a különböző médiatípusokat igazán (!) hatékonyan értékesítenék.”

Szerző: Török Diána

Konferencia a digitális edukációról a Da Vinci TV-vel

4 órája

Hogyan lehet a 21. századi gyerekek életének részévé válni pedagógusként? A Da Vinci TV digitális edukációs workshopján többek között erre a kérdésre keresik a választ január 30-án. A kezdeményezés kiemelt partnere a Telekom.

Amit ma megvédhetsz, ne halaszd holnapra!

7 órája

A január 28-i Adatvédelmi Nap remek alkalom a szervezetek számára, hogy megvizsgálják, a lehető legnagyobb biztonságban vannak-e az érzékeny információik? A Micro Focus erre ad tippeket.

Szombaton kezdődik A Dal 2020

9 órája

Tíz produkció látható A Dal 2020 szombati első műsorában. A sorozat három válogatójából harmincból összesen tizennyolc dal jut a két elődöntőbe, ezekből nyolc előadó kerül a március 7-i döntőbe - írja az MTI.

Pénzt gyűjtöttek a MOM Park vásárlói

2020. január 24.

Tavaly decemberben a MOM Park karácsonyi fotózást szervezett. A fotók értékesítéséből összegyűlt 850 000 forintot január 22-én adták át a Kis Lépések Alapítványnak.