2011. 4. szám | Lapkiadás

IDG: itthon mindenben első

A jubileumát ünneplő társaság klasszikus lapkiadóként kezdte, de az idők során átalakult

Nehezen hihető, hogy egy kiadói portfólióban megfér egymás mellett a Számítástechnika és a Playboy, ám a magyarországi IDG-nél, illetve elődjénél eleinte vígan éltek egymás mellett az eltérő stílusú lapok. A húszéves fennállását ünneplő és az elmúlt két évtized alatt rengeteg újdonsággal előrukkoló cég ma már csak az informatikai piacon hódít.

Húsz év hosszú idő. Egy ember életében ez épp csak a fiatal felnőttkort jelenti, kevés tapasztalattal, de „médialéptékkel” mérve az ennyi idő alatt megszerzett ismeret, tudás már komoly tekintélyt kölcsönöz egy kiadónak. Az IDG Magyarországi Médiaszolgáltató Kft. idén március 12-én ünnepelte húszéves fennállását.

Bíró István
Bíró István

„Mostani nevünk viszonylag új, néhány éve az IDG Lapkiadó Kft.-ről váltottunk az IDG Médiaszolgáltató Kft. megnevezésre. Ez jobban összefoglalja a több területet magában foglaló tevékenységi körünket, illetve kiválóan jelzi a fejlődést, ahogy a lapkiadástól a médiaszolgáltatásig eljutottunk” – jegyezte meg Bíró István, a cég ügyvezető igazgatója, aki a vállalat történetéről beszélve úgy fogalmaz, az IDG szinte mindenben az első volt.

Bár hivatalosan valóban 1991-ben jött létre a vállalat, története voltaképpen szorosan összekapcsolódik az 1969 decemberében elindult Számítástechnika nevű magazinnal. Ahogy az ügyvezető elmondta, a lap annak idején még a Központi Statisztikai Hivatal gyámkodása alatt jelent meg, ezt a kiadói jogot szerezte meg az 1985-ben alapított Computerworld Informatika (CWI) Kft., amelynek közel ötven százalékát birtokolta az amerikai tulajdonú IDG. (A CWI Kft. volt egyébként az első hazai vegyes vállalat az informatikai ágazatban.)

„Abban az időben az előd még klasszikus lapkiadóként működött. 1990-től idehaza megjelentette a legendás magazint, a Playboyt – eredeti amerikai képekkel, de magyar tartalommal –, majd a Tudomány és az Orvostudomány című újságokat. Mivel az IDG a világban csak és kizárólag számítástechnikai témájú kiadványokkal foglalkozik, a vállalat már 1990-ben tiszta helyzetet kívánt teremteni. Így az utód, az IDG Hungary vitte tovább a szakmai irányt 1991-től, a többi maradt a CWI-n belül” – magyarázta Bíró István.

Az IDG gondozta a Számítástechnikát – amely ma a Computerworld – Számítástechnika nevet viseli –, piacra dobta a PC World magazin magyar változatát, majd az első önálló CD-ROM-kiadványt, az ABCD-t. A PC World a hazai lappiacon először jelentkezett rendszeres flopi-, CD-, majd DVD-melléklettel. A kiadó indította el 1995-ben az első hazai internetes lapot, az iNteRNeTTót (az Index portál elődjét), és szintén az IDG szervezte meg az ország első virtuális világkiállítását és online sajtótájékoztatóját. Utóbbi kapcsán Bíró István megjegyezte, az akkori miniszterelnök, Horn Gyula részére annyi kérdés érkezett e-mailben, hogy a szerver már nem bírta el a terhelést, és lefagyott. A cég 2003-ban közzétette az első biotechnológiai oldalt Kelet-Közép-Európában, majd ugyanebben az évben a kiadó gondozásában megjelenő GameStar magazin saját gyártású tévéműsort indított a DVD-mellékletén. 2008-ban az IDG hívta életre az első IT-tematikájú videomegosztó site-ot Magyarországon, 2010-ben pedig saját blogszolgáltatással jelentkezett a cég.

Persze nem csak diadalmenet volt ez a húsz esztendő, akadt néhány kellemetlen pillanat is. Az ügyvezető igazgató szerint a fájdalmasan rövid életű GamePro lap ezek közé tartozik. Sajnálja, hogy kevés idő jutott az újságnak. „A GameStarnak akartunk alternatívát házon belül, mert azt hittük, hogy a játékpaletta teljes bemutatáshoz ez szükséges. Nem tudtuk viszont jól megkülönböztetni a két lapot, és ez a mi hibánk volt. Más kiadók képesek maguknak saját konkurenciát teremteni, nekünk ez nem ment” – mondta.

És hogy miért vállaltak olyan gyakran kezdeményező, sőt úttörő szerepet? „Jó a hazai és a nemzetközi csapat. Esetünkben nem puszta beszéd, hogy egy nagy család vagyunk – utalt az okokra Bíró István. – A kinti kollégák nem titkolják el az eredményeiket, odaadják nekünk a programokat, a nyomtatott lapokhoz minden cikket, képet átvehetünk, használhatunk. Így az újdonságok az amerikai és/vagy az európai megjelenéssel egy időben láthatnak nálunk is napvilágot. Persze mi is adunk tartalmat, hírt a »közösbe«, de mindig többet kapunk, mint amennyit adni tudunk.”

Jelenleg az „anyalap”, a Computerworld – Számítástechnika mellett az idehaza és az egész világon is a felhasználók és az üzleti döntéshozók elismert lapjának számító PC World és a legolvasottabb hazai számítógépes játékmagazin, a GameStar jelenti a magyarországi IDG-cég printportfólióját. Mindegyik kiadványnak van önálló weboldala, ezeken kívül további hét site – köztük a blogszolgáltatás és az idén elindult Macworld – alkotja a cég internetes termékpalettáját. Foglalkoznak továbbá szakvideógyártással, illetve rendezvényszervezéssel is.

„A névváltoztatás óta a print és az online terület teljesen egyenrangú, az online működés ugyanakkor ma már jelentősebb. Hogy mikor melyikből származik több bevétel, az időszakonként változik. Stabil és jelentős hátteret jelent a széles lap-előfizetői kör” – magyarázta az ügyvezető.

A jövőről szólva Bíró István megjegyezte, további húsz évre is elegendő tervük van. Terveznek új internetes oldalakat, szeretnék szélesíteni a blogpiacot és kihasználni a digitálismagazin-piac nyújtotta előnyöket is.

Eltűntek a riválisok

A bostoni székhelyű IDG (International Data Group) a világ legnagyobb informatikai kiadóvállalata. Több mint 300 nyomtatott és közel 400 online termékével 90 országban összesen 120 millió olvasót ér el, ezzel piacvezető a számítástechnikai kiadványok szegmensében. Célja, hogy partnerei és olvasói – földrajzi elhelyezkedésüktől függetlenül – minél több szolgáltatáshoz, információhoz jussanak, és ez elősegítse tevékenységük kiteljesedését. Az IDG tartja fenn a világ legnagyobb informatikai hírszolgálatát (IDG News Service), amelyre támaszkodva lapjai mindig napra-, sőt percre készek. Az informatika igen sokarcú, s a helyi szokásoknak, igényeknek megfelelően roppant változatos, a cég ezért törekszik arra, hogy minél több országban tartson fenn önálló tagvállalatot, és jelentessen meg az adott ország nyelvén saját kiadványokat.

Így jött létre a magyarországi képviselet először vegyes vállalatként, majd az IDG Hungary Kft. formájában teljes jogú tagvállalatként. A magyarországi IDG története jószerével egyet jelent a hazai számítástechnikai lappiac történetével. Természetesen a cégnek mindig voltak konkurensei, de Bíró István szerint azok idővel eltűntek a hajdan sokszereplős piacról. A legnemesebb ellenfélnek az ügyvezető az egykori Alaplap című újságot tartja. Jelenleg a német tulajdonú Motor-Presse Budapest jelentet meg hasonló témájú kiadványokat: a Chip magazin a PC World, a PC Guru pedig a GameStar vetélytársa.

Macworld már itthon is

A Macworld brand 1994 óta hódít az Egyesült Államok és tizenkét másik ország olvasói körében, mostantól pedig a hazai rajongók és érdeklődők is olvashatják anyanyelvükön az Apple-termékekkel kapcsolatos legfrissebb híreket, app review-kat, illetve a legújabb hardverekről és kiegészítőkről szóló beszámolókat és pletykákat. A weboldal egyediségéről a hírek frissessége és a szerzők személyes, olykor provokatív véleményformálása mellett a nemzetközi Macworld brand által biztosított exkluzív anyagok gondoskodnak.

Az iOS-eszközök ismertsége egyre növekvő mértékben vonja maga után az Apple további termékei, számítógépei iránti érdeklődést is: a Macworld.hu szerkesztői kiemelt figyelmet kívánnak fordítani ezen eszközök kényelmes használatának megismertetésére, így az oldal a megszokott tartalmak mellett a különböző tippek és trükkök bemutatásának is hangsúlyos szerepet szán.

A Macworld.hu nagy figyelmet fordít a köré szerveződő közösség megmozgatására és arra, hogy bevonja tagjait a site fejlődését, megjelenését érintő kérdésekbe, így az indulás alkalmából a weboldal pályázatot hirdetett: értékes nyereményekkel jutalmazza azt a olvasót, akinek a Macworld számára kitalált szlogenjét a szerkesztőség tagjai a legjobbnak ítélik.

Szerző: Raffai Ferenc

Forradalmi találmányok a Spektrumon

1 napja

Az emberiség történelmében a repülés álma sokáig csak álom maradt, de végül nem is annyira régen néhány zseniális elmének köszönhetően megváltozott a világ.

Elkészült az első nagy játszóházi médiakutatás

2 napja

A kutatásból kiderül, hogy a játszóház a fiatal családok egyik legkedveltebb helye, amely 20%-kal lekörözi az állatkertet, és 74%-kal a színházakat is, és majdnem felveszi a versenyt a tévénézéssel töltött idővel.

A hároméves gyerekek fele már okostelefont használ

2020. február 13.

A szülők annak ellenére adják oda készülékeiket legkisebb gyermekeiknek is, hogy azt tartják, ideális esetben csak idősebb korban lenne érdemes megengedni számukra az okoseszközök használatát.

Németh Ottó távozik a Henkeltől

2020. február 13.

Új igazgatót neveztek ki a Henkel magyarországi Beauty Care üzletág lakossági területének irányítására. Szak Zsuzsanna 2020. február 1-től tölti be a pozíciót.

A fiatalok a legmotiváltabb munkavállalók

2020. február 13.

A Monster állásportál és a TNS intézet tanulmányában több, mint 2000, különböző generációkat képviselő embert kérdeztek arról, hogy mi az, ami a munkával kapcsolatban fontos számukra.

Az IGN Hungary az Atmediával szerződött

2020. február 12.

Az amerikai alapítású videó játékokra és szórakoztatófilmek híreire, tesztjeire szakosodott weboldal magyar verziójának, az IGN.hu reklámértékesítésével bővült a multimédiás kereskedőház online portfóliója.