2011. 4. szám | Marketing

Katarzis ásványvízzel

Valter Erik
Valter Erik

1996 óta van piacon a Berg Média, amely a legnagyobb magyar tulajdonú médiaügynökség, mégis csak 2010 novemberében lépett be a MAKSZ médiatagozatába. Valter Erik ügyvezető elmondása szerint az új tenderútmutató kidolgozása jelentette ehhez a végső lökést, s ha már benn vannak, igyekeznek is élni a tagság nyújtotta előnyökkel. A Berg nem akar „gyárrá” válni, a reális cél az évi 3–5 milliárd forintos forgalom elérése. Az, hogy az ügynökség mögött nincs multinacionális háttér, a válság alatt inkább előnynek bizonyult – mondja a cégvezető, aki szerint ugyanakkor még dolgozni kell azon, hogy a multi ügyfelek elhiggyék, 11 emberrel is lehet professzionális kiszolgálást nyújtani.

Bár már 1996 óta piacon van a Berg Média, csupán 2010. november 19-én lépett be a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetségébe (MAKSZ), ami a maga nemében azért volt nagy esemény, mert a médiaszekciót a magyar tulajdonú ügynökségen kívül jobbára multik alkotják. Valter Erik szavaiból kiderül: az új tenderútmutató kidolgozása nem puszta ürügy volt a taggá válásra, hanem ezt valóban olyan komolyságú lépésnek ítélték, amelynek nyomán „minden magára valamit adó ügynökségnek illik részt vennie a MAKSZ-ban”.

A friss pályázati szabályzatot egyébként ő maga afféle „szelíd meggyőzésnek” tekinti. Az ugyan utópisztikusnak tűnik, hogy egy „necces” tenderen ne induljanak el az ügynökségek, főképp ebben a gazdasági helyzetben, viszont mégis hatásos az egységes fellépés, mert elérheti, hogy idővel az ügyfelek készségszinten az útmutató és persze ezzel a MAKSZ-tagügynökségek után nyúljanak. Bár, ahogy az ügyvezető mondja, nem várható senkitől, hogy „izomtiborként” dacoljon a piaci körülményekkel, de minden olyan lépés jó, amely a piactisztulás irányába hat.

A válság, illetve az abból eredő keresletcsökkenés ugyanis meglátása szerint a konszolidáció helyett számos olyan, barterekből és egyéb ügyletekből hátramaradt „zűrös” médiacsomagot szórt a piacra, amelyeket néhány fős, a szükséges stratégiai szemléletet és szoftvereket nélkülöző, magukat médiaügynökségeknek nevező, valójában csak médiaértékesítéssel foglalkozó közvetítők próbálnak „elsütni”, elsősorban a kisebb, tapasztalatlanabb hirdetők felé. „Az a gond ezzel, hogy ha egy kkv egy ilyen cég révén találkozik először a reklámmal, akkor az első élménye csalódás lesz, és azzal a lendülettel ki is vonul a hirdetési piacról. De hát a reklám olyan, mint a foci: mindenki ért hozzá” – mondja a Berg vezetője.

A független ügynökség ezen a zilált piacon lavíroz immár tizenöt éve. A céget ugyanis 1996 szeptemberében jegyezték be, az Edison Network többségi és Kádár Tamás kisebbségi tulajdona mellett. Az Edison egyre nagyobb és komplexebb megbízásokat szerzett, ami szükségessé tette egy önálló médiaügynökség kialakítását. A Berg Média aztán 2000-re elérte az egy-, 2004-re pedig a kétmilliárdos forgalmat. A válság ugyan a médiaügynökséget sem hagyta nyomok nélkül, de két fővel még bővülni is tudtak az utóbbi két évben, s így összesen tizenegyen dolgoznak a cégnél.

Ami a jövőt illeti, továbbra sem cél, hogy 30–50 fős médiaügynökségi „monstrummá” váljanak – mondja Valter Erik. Ekkor ugyanis éppen az veszne el, amit az ügyvezető a Berg Média fő erényének tart: a méretből eredő alacsonyabb árak, illetve a nagyobb rugalmasság és gyorsaság. Egyelőre a lokális ügyfelek passzolnak jobban az ügynökséghez, aminek a nemzetközi kötöttségeken túl az is oka, hogy a multinacionális hirdetők bizonyos esetekben egyszerűen nem hiszik el, hogy egy kisebb csapattal dolgozó, helyi hátterű cég is képes a speciális igényeik kiszolgálására.

Volt azonban olyan ellenpélda, amelyet Valter Erik máig meghatározó élménynek tart. 2005-ben külföldi ügynökségeket is felvonultató nemzetközi tenderen nyerték el a Jana médiamegbízását. Az ügyvezető szerint „katartikus élmény” volt, hogy ilyen versenyben gyakorlatilag a prezentáció után helyben eldöntötte a márka menedzsmentje: a Bergé a megbízás. „A siker a kreatívügynökséget is illeti, mivel velük együtt indultunk el, de a média nem volt alárendelve a stratégiának, hanem mi is alakítottuk a stratégiát, így egyenrangú volt az együttműködés. Megpróbáltunk olyan megoldásokat találni, amelyek elsőre nem kézenfekvőek” – magyarázza a cégvezető, hogy szerinte mi a siker receptje. Később két Jana-tendert is megnyertek helyben, aztán 2009-ben nemzetközi döntés miatt veszítették el az ügyfelet, mindkét fél sajnálatára. „Bár már nincs nálunk a hirdető, megmutatta számunkra, hogy nemzetközi versenyben is helyt tudunk állni” – teszi hozzá. Az ügynökség egyébként nem nélkülözi teljesen a nemzetközi hátteret: 2010-ben csatlakozott az IN Advertising Network nevet viselő, független ügynökségeket tömörítő hálózathoz.

A múltról a jövőre áttérve úgy látja a szakember, hogy a médiapiac bizonyos szektorai nehezebben fognak feltápászkodni, mint mások. Az internet és a tévé érezheti meg leggyorsabban a piaci fellendülést, míg a nyomtatott lapok a leglassabban. „A legnagyobbat ugyanis a sajtó és a rádió esett, de míg az előbbinél a magas fix költségek jól magyarázzák, hogy miért nehezebb a médiatípus számára a visszakapaszkodás, addig a rádiós szegmens értetlenül áll a hallgatószámhoz képest alacsony médiaköltés előtt” – mondja Valter Erik.

Ami a Berget illeti, idén igyekeznek minél jobban profitálni a friss MAKSZ-tagságból. A belépés az ügyfélszerzési technikák javításával karöltve segíthet abban, hogy a nagy hirdetők is elhiggyék: nem hátrány a multinacionális háttér hiánya, és ilyen ügynökség is versenyezhet árban, tudásban a nagyokkal – véli a cégvezető. A Berg CSR-tevékenységének is van PR-vonulata. A cég a Médiaunió új, mese témájú kampánya mellett segíti a Carbon Group kezdeményezése nyomán tovább folytatódó Kerülj közelebb! aktivitást is. „Nagy adag szociabilitás is szerepet játszik ebben, de szemforgató dolog lenne azt állítani, hogy nem fontos az, hogy így többet forog a Berg neve. Ezzel együtt soha nem ugrunk el a pro bono felkérések elől” – mondja Valter Erik. A kommunikáció és az ügyfélszerzés megerősítésén túl a MAKSZ-vonalat sem ejtik: az ügynökségi vezető két másik médiaszekciós szakemberrel egy újabb tenderútmutatón dolgozik: ezúttal a közbeszerzésekre vonatkozóan…

A Berg Médiáról

• Alapítás éve: 1996

• A Berg Média számokban: 11 munkatárs, körülbelül 1,5 milliárd forintos forgalom 2010-ben

• Ügyvezető igazgató: Valter Erik

• Stratégiai vezető: Groszmann Györgyi

Vezető médiatervező: Haraszti Évi

• Főbb ügyfelek: Corvin Bevásárlóközpont, Magyar Takarékszövetkezeti Bank, Google, Simba, Est Media Group

Szerző: Török Diána

Konferencia a digitális edukációról a Da Vinci TV-vel

5 órája

Hogyan lehet a 21. századi gyerekek életének részévé válni pedagógusként? A Da Vinci TV digitális edukációs workshopján többek között erre a kérdésre keresik a választ január 30-án. A kezdeményezés kiemelt partnere a Telekom.

Amit ma megvédhetsz, ne halaszd holnapra!

8 órája

A január 28-i Adatvédelmi Nap remek alkalom a szervezetek számára, hogy megvizsgálják, a lehető legnagyobb biztonságban vannak-e az érzékeny információik? A Micro Focus erre ad tippeket.

Szombaton kezdődik A Dal 2020

10 órája

Tíz produkció látható A Dal 2020 szombati első műsorában. A sorozat három válogatójából harmincból összesen tizennyolc dal jut a két elődöntőbe, ezekből nyolc előadó kerül a március 7-i döntőbe - írja az MTI.