2011. 4. szám | Elektronikus média

Konszern a Négy Egyeshez

Magát szeleteli

1,111 milliárd euró – ekkora EBITDA eredményt jelentett 2010-re Európa legnagyobb szórakoztatóipari konglomerátuma, a kontinens számos államában jelen lévő RTL-csoport. Az eddigi legjobb mutatót közel 200 millióval ugrották túl. Az éves jelentés adatai alapján szépen növekvő piacokon hasít ki magának mind nagyobb szeletet a vállalatbirodalom. Az ideit a stabilizálás, a jövő évet a nekirugaszkodás esztendejeként könyveli el a menedzsment.

Fantasztikus év volt 2010 – vágott bele mondandójába Gerhard Zeiler konszernfőnök március elején, a piaci elemzők számára tartott telefonos sajtótájékoztatón. Volt mivel büszkélkednie. A médiaház először lépte át történetében az egymilliárd eurós EBITDA-határt, jó tíz százalékkal túlteljesítve az elemzői várakozásokat is.

Fejnehéz öröm

Az 5,591 milliárd eurós forgalom alig 8,4 százalékos növekedést mutat, aminek kereken harmada Német-, negyede Franciaországban keletkezett, míg a belga és a holland piac összesen minden kilencedik eurót hozta. Ám miközben a német cég 9,2, a francia pedig hatszázalékos bővülést produkált, a belgák közel nyolc, a hollandok 15,6 százalékot értek el.

Különösen érdekes összehasonlítani a teljes piac és az RTL-érdekeltségek forgalomnövekedését az egyes országokban. A német csatornacsalád (amely a piaci szegmens 44 százalékát mondhatja magáénak odahaza) épp teljesítette az ottani átlagot, a konszern francia tévéi a tízszázalékos országos átlaggal szemben csak hat százalékkal erősödtek, míg a holland piac 10,6 százalékos gyarapodását az ottani cég másfélszeresen ugrotta meg. (Így alakult ki az utóbbi két államban a 23,2, illetve a 41,2 százalékos piaci részesedés.) A belgiumi 7,9 százalékos növekedés azonban elmaradt a 11,6 százalékos piaci mutatótól – ellenben itt volt a legerősebb tavaly a társaság tévés reklámpiaci pozíciója: ezer elköltött euróból 719 az RTL kasszájában landolt.

Jöttek a számok

Eközben a negyven tévét és harminc rádióadót működtető konszernnél kimutatott 2010-es EBITDA 39,6 százalékkal jobb a tavalyi év elején bejelentett 2009-esnél. A forgalomhoz viszonyított aránya is javult: 2009-ben 15,4, most 19,9 százalék volt, a profit pedig 298-ról 730 millió euróra szökkent fel. Mindezek alapján a múlt évbeli három és fél helyett öteurós osztalékot fizethet részvényenként a cégcsoport a 205-ről 611 millió euróra triplázott nettó nyereségből.

A zászlóshajó továbbra is a konszern németországi vállalata, az RTL Deutschland, amely több tekintetben is nagyot lépett előre. A másfélszeresére, 551 millióra növelt EBITDA mellett bő öt százalékkal vezetnek a nézettségi versenyben a nagy rivális ProSiebenSat.1 előtt. A médiaház franciaországi tévés érdekeltségei közel 26, a rádiós szárny mintegy 60 százalékkal múlta felül a kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti korábbi eredményét, míg a belgiumi leányvállalat negyedével javított ugyanezen mutatóján.

Szépen teljesített a médiabirodalom online részlege is. Az 1,4 milliárdos nézőszám 46, a százmillió euróhoz közeli bevétel 41 százalékos növekedést jelent, a társaság mintegy 60 mobilalkalmazását körülbelül tízmillióan töltötték le. Augusztusban Németországban, októberben Hollandiában indított catch-up platformot a konszern, amelynek azonban le kell mondania arról, hogy a nagy versenytárs ProSiebenSat.1-csoporttal összefogva uralkodjon el a piacon. (Lásd Pajzs a rés körül című keretes írásunkat.) Ahhoz minden jel szerint tartja magát az RTL, hogy nem hódol be az Apple-mobilförgetegnek. Termékeiket saját platformokon kínálják – ezekből viszont egyre többféle lesz majd. Így garantáltan nem fog kicsúszni a gyeplő a menedzsment kezéből.

Végek öröme

Optimizmusra a kisebb forgalmat bonyolító piacok is adnak okot, amint azt a magyarországi tévétársaság, az RTL Klub példája is mutatja. Az éves jelentés szerint a hazai vezető csatorna nehéz piaci körülmények között működött 2010-ben: a televíziós hirdetési piac csak 3,2 százalékkal bővült, miközben egyetlen jel sem mutatott a befektetői környezet érdemi javulására. Ennek ellenére 105 millió eurós konszolidált árbevétellel és 19 milliós EBITDA mellett zajlott le a tavalyi esztendő. (Utóbbi 3,8 százalékkal jobb mutató a 2009-esnél, aminek oka elsősorban a kiadások visszafogása volt.)

Az RTL Klub eközben 46,7-ről 48,5 százalékra növelte tévés reklámpiaci részesedését, noha főműsoridős közönségaránya 30,7-ről 29,1 százalékra csökkent. E ponton azért az éves adatsor megjegyzi: az itteni háztartások 84 százaléka rendelkezik valamilyen sokcsatornás szolgáltatással, a magyar nyelvű televízióadók száma pedig elérte a 91-et. Ennek ellenére – említik meg – a televíziótársaság minden kétséget kizáróan a magyarországi piac nézettségi éllovasa, amely 6,5 százalékkal vezet a második helyezett TV2 előtt, és az év 365 napjából 308-on nem talált legyőzőre.

A fiatal nézők körében elért átlagosan 33,4 százalékos közönségarányával a Barátok közt maradt a legnépszerűbb naponta jelentkező helyi szappanopera, s ugyanezen célcsoportban 32,9 százalékot produkált a hétévnyi kihagyás után visszatérő Való Világ – sorolja az éves jelentés. Mint pár sorral később kiderül, ez egyben az X-Faktor-sikertörténet felvezetése is. Az 53,3 százalékos eredményével az RTL Klub legnagyobb tavalyi slágerének bizonyuló produkció annyira népszerű volt, hogy a vele egy időben sugárzott Megasztárt a nagy rivális TV2 szombatról péntekre tette át – jegyzik meg.

Pajzs a rés körül

Nem tetszett a német kartellhatóságnak annak a közös letöltőplatformnak az ötlete, amelyet a két nagy rivális, az RTL-csoport és a ProSiebenSat.1 hozna létre. „Ha a tervezett formában valósulna meg a szolgáltatás, az tovább erősítené a televíziós hirdetési piacon amúgy is domináns helyzetben lévő társaságok duopóliumát” – szólt az indoklás.

A versenyhivatal kerek perec kijelentette: létrejötte esetén a platform megsértené a verseny korlátozására vonatkozó tilalmat. Az augusztusban bejelentett elképzelés szerint a két médiaház olyan közös platformot alakítana ki, amelyen az adásba kerülés után hét napig ingyen lehetne megtekinteni bármelyik programjukat. Az alapötlet az volt, hogy egyfelől gátat vessenek annak, hogy nélkülük nőjön nagyra a német nyelvterületen az internetes televíziózás, másrészt hogy az itt letöltött műsorokban futó reklámokból egészítsék ki hirdetési bevételeiket. Emellett megszerezhetnék maguknak annak a fiatal korosztálynak egy részét is, amelyik tévé helyett inkább online tartalmakat fogyaszt.

A kartellhatóság szerint akkora a két konszern erőfölénye, hogy egy minden piaci szereplő számára nyitott, a felhasználók eligazodását támogató, pusztán a tartalmak technikai gyűjtőhelyeként működő szolgáltatásra sem adta áldását. Pedig a tavaly ősszel bemutatott új RTL-stratégiának éppen az online fejlesztés az egyik pillére. A másik az újabb csatornák indítása. (Ezekből a horvát piacra egy jutott.) A konszern menedzsmentje ugyanis azt vallja: jobb, ha saját adók bevezetésével maga fragmentál a cég, mintha a versenytársak szeletelik őket, mind újabb és újabb nézői csoportokat csábítva el tőlük. Ezzel a kombinációval – szólt az érvelés – csökkenthető a reklámpiaci változásoknak való kiszolgáltatottság, miközben eddig fel nem tárt bevételek jelenhetnek meg a pénztárkönyvben.

Keleti kiruccanás

A világ második legnépesebb államában jelenhet meg hamarosan a Magyarország piacvezető kereskedelmi tévéjét is működtető RTL-csoport. Gerhard Zeiler vezérigazgató egy nyilatkozatában egyelőre nem kívánta megnevezni a helyi partnert, akivel a piacra lépésről tárgyalnak, de még azt sem árulta el, hogy fizetős vagy ingyen fogható szolgáltatást indítanának. Azt azonban aláhúzta: az ázsiai forgalom növelése évek óta prioritáslistájuk élén szerepel. A térség államai közül is kiemelkedik India, amely piacának nagysága, pörgő gazdasága, a kormány külföldi befektetések támogatásában mutatott elkötelezettsége és demokratikus hagyományai miatt is érdekes opció lehet. Az ügylethez közeli források szerint hamarosan bejelenthetik az RTL-csoport indiai piacra lépését.

Szerző: Benedek B. Levente

Konferencia a digitális edukációról a Da Vinci TV-vel

4 órája

Hogyan lehet a 21. századi gyerekek életének részévé válni pedagógusként? A Da Vinci TV digitális edukációs workshopján többek között erre a kérdésre keresik a választ január 30-án. A kezdeményezés kiemelt partnere a Telekom.

Amit ma megvédhetsz, ne halaszd holnapra!

7 órája

A január 28-i Adatvédelmi Nap remek alkalom a szervezetek számára, hogy megvizsgálják, a lehető legnagyobb biztonságban vannak-e az érzékeny információik? A Micro Focus erre ad tippeket.

Szombaton kezdődik A Dal 2020

9 órája

Tíz produkció látható A Dal 2020 szombati első műsorában. A sorozat három válogatójából harmincból összesen tizennyolc dal jut a két elődöntőbe, ezekből nyolc előadó kerül a március 7-i döntőbe - írja az MTI.

Pénzt gyűjtöttek a MOM Park vásárlói

2020. január 24.

Tavaly decemberben a MOM Park karácsonyi fotózást szervezett. A fotók értékesítéséből összegyűlt 850 000 forintot január 22-én adták át a Kis Lépések Alapítványnak.