2011. 4. szám | Eset

Tabula rasa

Beetetési fázisban

Alig pár hónappal a világpremier után máris terjeszkedésbe kezd a Murdoch-birodalom legújabb sztárja, a The Daily. Az iPadre optimalizált elektronikus lap hamarosan megjelenhet néhány fizetőképesebb európai piacon. Hogy pontosan mikor és hol, azt egyelőre csak találgatni lehet.

Soha többé lapzárta! – örvendezhetnek a 24 órás hírfolyam barátai, de ennek az éremnek is van egy másik oldala. Az éjjel-nappali üzemmód miatt szívhatják a fogukat a szerzők, a szerkesztők és a menedzsment tagjai. Ma ugyanis talán csak a News Corporation néhány fejese látja tisztán, hogyan is működik a táblagépre szabott újság üzleti modellje.

Ingyen betevő

A február 2-i New York-i start után tudniillik még csupán a beetetés hetei tartanak. Az Ausztráliában és az Egyesült Államokban piacra dobott The Daily fizetőssé tételét csak most jelentették be. Az árak – különösen a nemzetközi napilapárakhoz képest – nem lesznek magasak. Heti 99 dollárcentért vagy évi 39,99 dollárért férhet hozzá bárki a tartalmakhoz.

Az kétségen felül áll, hogy a Murdoch-birodalom szinte pluszköltség nélkül állíthatja elő az itt kínált anyagokat, hiszen olyan globális hírbeszállítói rendszere van, amilyennel riválisai nemigen versenghetnek. A minőségi szeriőz tartalmat nem annyira az ausztráliai és óceániai lapoktól várhatják, mint inkább a New York Post vagy a The Wall Street Journal szerzőitől és szerkesztőitől, utóbbi újságnak ráadásul európai és ázsiai mutációja is megjelenik, így a világpiac zömének híreit lehalásszák időben. Az Óvilágra pedig ráállhat a patinás The Times-csoport.

Ennél érdekesebb viszont a The Daily mögött megbúvó bulvárpiaci potenciál. A médiakonszern kezében van ugyanis a brit The Sun és írországi testvérlapja, valamint a News of the World. De nem kell a Murdoch-háznak akkor sem szégyenkeznie, ha azt kérdezné meg tőlük egy, a piacon járatlan lélek: honnan lesz elegendő videotartalmuk?

Dől az anyag

A hírpiacon a Sky-csatornacsokorral és a Fox-hálózattal jelen lévő konglomerátum vezetőinek nemigen kell aggódniuk, honnan és milyen tartalommal töltsék fel a The Daily mozgóképes kínálatát. A kérdés már csak az, mely országokban érdemes megjelennie a New Corp.-nak a szolgáltatással – azaz: hol találnak olyan piacot, ahol a helyi nyelven elegendő tartalmat tudnak adni, és van is annyi iPad, hogy megérje a start. Azt minden elemző biztosra veszi, hogy Nagy-Britanniában hónapokon belül elindul a lap, de az első találgatások szerint még két európai állam jöhet számításba.

Az egyik Francia-, a másik pedig Németország. Arról viszont, hogy hová lépegethet tovább a News Corp., egyelőre vajmi keveset tudni. A megoldáshoz pedig az sem visz közelebb, hogy az év első felére tervezett európai belépő után a The Daily helyi változatait is elindítják. A francia kiadás számára éppúgy aprócska pluszpiac Kanada vagy a nem túl fizetőképes Afrika, mint a németnek Ausztria vagy Svájc. Arról azonban, hogy arab vagy kínai változattal is jelentkezne a konszern, egyelőre még nem suttog a szaksajtó.

Keletre megy a Sky

Egyre több konkrétumot lehet már tudni a Sky arab nyelvű hírtelevíziójáról. Többek között azt, hogy a 24 órás hírcsatorna várhatóan a jövő év második negyedévében startol el. „A világ és a térség eseményei azt bizonyítják, hogy szükség van egy olyan arab nyelvű tévére, amely világos és objektív híreket szolgáltat” – fogalmazott a napokban egy sajtótájékoztatón Szultan al-Dzsaber, az Abu Dhabi Media Investment Corp. (ADMIC) vezetője. Márpedig az ADMIC az a társaság, amelyik a British Sky Broadcasting Grouppal (BSkyB) együttműködve elindítja az új médiumot. A bejelentés szerint az ingyen fogható adó startjával egy időben online adással és mobilalkalmazással is jelentkeznek. A csatorna vezetőjét, Nart Bourant a Reuterstől szerződtették.

Szerző: Benedek B. Levente

Borsodi YouTube sztárról készül mozifilm

10 órája

Egy kelet-magyarországi szociodráma, és egy Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia főszereplésével készülő sci-fi animáció gyártását támogatja a Nemzeti Filmintézet.

Mentes gasztrofesztivál lesz Budapesten

13 órája

A tavalyi siker után visszatér a MentesFeszt, ahol a vega burgertől a mentes gofrin át egészen a tücsöklisztig minden különlegességet kipróbálhatnak az érdeklődők.

Még bárki lehet az év fiatal vezetője

17 órája

Meghosszabbított határidővel keresik az Év Fiatal Vezetőjét azok között, akik már 40 éves koruk előtt kimagasló eredményeket értek el vezetőként.

Tájékoztató napot tart a Nemzeti Filmintézet

1 napja

Öt filmes hiányszakma képzését támogatja a Nemzeti Filmintézet, a részletekről február 6-án tájékoztató napot tart az intézmény - hangzott el hétfőn az M1 aktuális csatornán.