2011. 4. szám | Eset

Tabula rasa

Beetetési fázisban

Alig pár hónappal a világpremier után máris terjeszkedésbe kezd a Murdoch-birodalom legújabb sztárja, a The Daily. Az iPadre optimalizált elektronikus lap hamarosan megjelenhet néhány fizetőképesebb európai piacon. Hogy pontosan mikor és hol, azt egyelőre csak találgatni lehet.

Soha többé lapzárta! – örvendezhetnek a 24 órás hírfolyam barátai, de ennek az éremnek is van egy másik oldala. Az éjjel-nappali üzemmód miatt szívhatják a fogukat a szerzők, a szerkesztők és a menedzsment tagjai. Ma ugyanis talán csak a News Corporation néhány fejese látja tisztán, hogyan is működik a táblagépre szabott újság üzleti modellje.

Ingyen betevő

A február 2-i New York-i start után tudniillik még csupán a beetetés hetei tartanak. Az Ausztráliában és az Egyesült Államokban piacra dobott The Daily fizetőssé tételét csak most jelentették be. Az árak – különösen a nemzetközi napilapárakhoz képest – nem lesznek magasak. Heti 99 dollárcentért vagy évi 39,99 dollárért férhet hozzá bárki a tartalmakhoz.

Az kétségen felül áll, hogy a Murdoch-birodalom szinte pluszköltség nélkül állíthatja elő az itt kínált anyagokat, hiszen olyan globális hírbeszállítói rendszere van, amilyennel riválisai nemigen versenghetnek. A minőségi szeriőz tartalmat nem annyira az ausztráliai és óceániai lapoktól várhatják, mint inkább a New York Post vagy a The Wall Street Journal szerzőitől és szerkesztőitől, utóbbi újságnak ráadásul európai és ázsiai mutációja is megjelenik, így a világpiac zömének híreit lehalásszák időben. Az Óvilágra pedig ráállhat a patinás The Times-csoport.

Ennél érdekesebb viszont a The Daily mögött megbúvó bulvárpiaci potenciál. A médiakonszern kezében van ugyanis a brit The Sun és írországi testvérlapja, valamint a News of the World. De nem kell a Murdoch-háznak akkor sem szégyenkeznie, ha azt kérdezné meg tőlük egy, a piacon járatlan lélek: honnan lesz elegendő videotartalmuk?

Dől az anyag

A hírpiacon a Sky-csatornacsokorral és a Fox-hálózattal jelen lévő konglomerátum vezetőinek nemigen kell aggódniuk, honnan és milyen tartalommal töltsék fel a The Daily mozgóképes kínálatát. A kérdés már csak az, mely országokban érdemes megjelennie a New Corp.-nak a szolgáltatással – azaz: hol találnak olyan piacot, ahol a helyi nyelven elegendő tartalmat tudnak adni, és van is annyi iPad, hogy megérje a start. Azt minden elemző biztosra veszi, hogy Nagy-Britanniában hónapokon belül elindul a lap, de az első találgatások szerint még két európai állam jöhet számításba.

Az egyik Francia-, a másik pedig Németország. Arról viszont, hogy hová lépegethet tovább a News Corp., egyelőre vajmi keveset tudni. A megoldáshoz pedig az sem visz közelebb, hogy az év első felére tervezett európai belépő után a The Daily helyi változatait is elindítják. A francia kiadás számára éppúgy aprócska pluszpiac Kanada vagy a nem túl fizetőképes Afrika, mint a németnek Ausztria vagy Svájc. Arról azonban, hogy arab vagy kínai változattal is jelentkezne a konszern, egyelőre még nem suttog a szaksajtó.

Keletre megy a Sky

Egyre több konkrétumot lehet már tudni a Sky arab nyelvű hírtelevíziójáról. Többek között azt, hogy a 24 órás hírcsatorna várhatóan a jövő év második negyedévében startol el. „A világ és a térség eseményei azt bizonyítják, hogy szükség van egy olyan arab nyelvű tévére, amely világos és objektív híreket szolgáltat” – fogalmazott a napokban egy sajtótájékoztatón Szultan al-Dzsaber, az Abu Dhabi Media Investment Corp. (ADMIC) vezetője. Márpedig az ADMIC az a társaság, amelyik a British Sky Broadcasting Grouppal (BSkyB) együttműködve elindítja az új médiumot. A bejelentés szerint az ingyen fogható adó startjával egy időben online adással és mobilalkalmazással is jelentkeznek. A csatorna vezetőjét, Nart Bourant a Reuterstől szerződtették.

Szerző: Benedek B. Levente

Új zsűrivel tér vissza a Sztárban sztár

6 perce

A Sztárban sztár új évadának premierdátumát a TV2 Csoport tegnap egy sajtótájékoztató keretein belül jelentette be, a műsor augusztus 30-án tér vissza a TV2-re.

Új nemzetközi vezetőt igazolt a Geometry

5 órája

Július végétől Jeremy Cohen alelnöki pozícióban, Londonból irányítja a WPP hálózathoz tartozó Geometry tanácsadói munkáját az EMEA régióban.

2000 iskolatáska megtöltésében segít a Tesco

1 napja

A Tesco vásárlói augusztus 3. és szeptember 6. között adománykuponok megvásárlásával támogathatják az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! adománygyűjtő kampányát.

Indexesek: Lesz másik!

1 napja

Az Index egyik felmondó újságírója, Kárpáti Márton osztott egy képet Facebook-oldalán vasárnap este, amit aztán a Távozó indexesek Facebook-oldal is közzétett: Lesz másik!

Jövőre az Eurosporton látható az Extreme E

2020. július 31.

Az Extreme E és a Discovery megállapodása értelmében 2021-től Európában – így Magyarországon – és Észak-Amerikában a motorsport-rajongók milliói láthatják élőben és on-demand az elektromos meghajtású terepjárók versenyét.