2011. 4. szám | Elektronikus média

Záruló frekvenciaharc

Győztesek és vesztesek

Miközben a médiatanács több tucat frekvenciát oszt ki ezekben a hónapokban, kevésbé látványos döntések is születnek. A Legfelsőbb Bíróságon az egykori Sláger Rádió tulajdonosa teljes egészében elbukta keresetét február végén. A hajdani Danubius Rádió gazdája sem lehet azonban boldog; kicsit nyert – de frekvenciája ebből nem lesz.

A két egykori műsorszolgáltató nemcsak a – mára megszűnt – Országos Rádió- és Televíziótestületet (ORTT), hanem a frekvenciapályázat két nyertesét is bíróság elé citálta. Annak kimondását kérték, hogy jogsértő volt a tendereztetés menete, ezért aztán semmisek a hét évre kötött műsor-szolgáltatási szerződések. Egyben kérték az eredeti állapot visszaállítását.

Pici győzelem

A hazai jogrendszer furcsaságaként is említhetjük akár, hogy ugyanaznap tárgyalták a két esetet, de eltérő határozatok születtek. A Fővárosi Ítélőtáblának a Danubius ügyében hozott tavaly nyári, másodfokú ítélete csont nélkül átment, a Sláger-perben viszont változtatott a Legfelsőbb Bíróság (LB) a döntésen – és nem a felperes javára. Csakhogy a hőn áhított adut sem a Sláger, sem a Danubius nem kapta meg.

Az ugyanis nem került bele az ítéletükbe, hogy mindezek miatt a frekvenciaderbi eredménye semmis, az eredeti állapotot pedig helyre kell állítani – azaz a Neo FM és a Class FM napjai meg vannak számlálva. De az „új” adók tulajdonosai közül is csak az egyik öröme lehetett teljes, mivel csupán a Neót működtető FM1 konzorcium aratott teljes győzelmet. Az LB ugyanis teljes egészében visszautasította a Neo FM hullámsávján korábban sugárzó Sláger keresetét, azaz a pályázati eljárás így nem számít jogsértőnek. A bírói okfejtés szerint az aspiráns időben jelezte, hogy megszünteti az összeférhetetlenséget, amit a Radiocaféban meglévő részesedése okoz – feltéve, hogy elnyeri az országos frekvenciát. Márpedig – szólt az indokolás – nem várható el egy pályázótól, hogy égessen fel maga után mindent egy kecsegtető, de bizonytalan jövő reményében.

Gazdagond

A Class FM-et üzemeltető Advenio Zrt.-nek be kellett érnie azzal, hogy – a jogerős táblabírósági ítélet fenntartásával – az LB úgy határozott: épp a tulajdonosi szerkezete miatt nem nyilatkozhatott a későbbi nyertes a Lánchíd Rádió miatt fennálló tulajdonosi összeférhetetlenség megszüntetéséről. Hiszen nem ez a társaság, hanem annak tulajdonosa volt az ügy érintettje – saját gazdája nevében pedig senki nem nyilatkozhat. Az Adveniót így ki kellett volna zárni a Danubius frekvenciájára kiírt pályázatból – de ha már ez nem történt meg, minden marad a régiben. Ezt meghaladóan ugyanis nem adott igazat a Danubiusnak a jogi fórum.

Kommentárjában a Class FM arra szorítkozott: érvényes műsor-szolgáltatási szerződésük van az ORTT-jogutód Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH), az abban foglaltaknak eleget tesznek, a rádió működése pedig nincs veszélyben. A Neo gazdája pedig megelégedett annyival: a verdikt megerősíti korábban is hangoztatott álláspontjukat, így az ügyet örömmel tekintik lezártnak. A két országos kereskedelmi csatorna pedig köszöni, jól van: napi egy és negyed milliós hallgatótáborral büszkélkedhetnek a február végén publikált adatok alapján, a teljes népességet véve alapul csak a Magyar Rádió főadója veri őket 1,55 milliós közönségével, de a 15–49 évesek, különösen pedig 15–29 év közöttiek körében már az övék a pálya.

Sokadik futam

Arra azonban nem vehetünk mérget, hogy a történet valóban lezárult. Az ítélethirdetésen ugyan sem a pervesztes adók tulajdonosai, sem jogi képviselőik nem jelentek meg, de korábbi nyilatkozataik alapján tudható, hogy nem nyugszanak bele a bukásba. Tavaly augusztusban egy, a Budapest Business Journalban megjelent párhuzamos interjúban beszéltek arról, hogy nemzetközi jogi fórumokon keresik igazukat. Akkori közlésük szerint 50-50 millió dollárra, azaz körülbelül 10-10 milliárd forintra taksálják kárukat, amit szeretnének behajtani. Arra utaló jel azonban még nem tűnt fel a médiában, hogy ez az eljárás elindult volna már. Korábban a két társaság jogi képviselői a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központját jelölték meg következő párbajhelyszínként. A bökkenő csak az lehet, hogy az ICSID önkéntes alapon működő szervezet – így esetleges döntését végrehajtani meglehetősen problémás, ha a másik fél abban nem partner.

Szerző: Benedek B. Levente

 

Borsodi YouTube sztárról készül mozifilm

11 órája

Egy kelet-magyarországi szociodráma, és egy Keresztes Tamás és Szamosi Zsófia főszereplésével készülő sci-fi animáció gyártását támogatja a Nemzeti Filmintézet.

Mentes gasztrofesztivál lesz Budapesten

14 órája

A tavalyi siker után visszatér a MentesFeszt, ahol a vega burgertől a mentes gofrin át egészen a tücsöklisztig minden különlegességet kipróbálhatnak az érdeklődők.

Még bárki lehet az év fiatal vezetője

18 órája

Meghosszabbított határidővel keresik az Év Fiatal Vezetőjét azok között, akik már 40 éves koruk előtt kimagasló eredményeket értek el vezetőként.

Tájékoztató napot tart a Nemzeti Filmintézet

1 napja

Öt filmes hiányszakma képzését támogatja a Nemzeti Filmintézet, a részletekről február 6-án tájékoztató napot tart az intézmény - hangzott el hétfőn az M1 aktuális csatornán.