2011. 4. szám | Elektronikus média

Záruló frekvenciaharc

Győztesek és vesztesek

Miközben a médiatanács több tucat frekvenciát oszt ki ezekben a hónapokban, kevésbé látványos döntések is születnek. A Legfelsőbb Bíróságon az egykori Sláger Rádió tulajdonosa teljes egészében elbukta keresetét február végén. A hajdani Danubius Rádió gazdája sem lehet azonban boldog; kicsit nyert – de frekvenciája ebből nem lesz.

A két egykori műsorszolgáltató nemcsak a – mára megszűnt – Országos Rádió- és Televíziótestületet (ORTT), hanem a frekvenciapályázat két nyertesét is bíróság elé citálta. Annak kimondását kérték, hogy jogsértő volt a tendereztetés menete, ezért aztán semmisek a hét évre kötött műsor-szolgáltatási szerződések. Egyben kérték az eredeti állapot visszaállítását.

Pici győzelem

A hazai jogrendszer furcsaságaként is említhetjük akár, hogy ugyanaznap tárgyalták a két esetet, de eltérő határozatok születtek. A Fővárosi Ítélőtáblának a Danubius ügyében hozott tavaly nyári, másodfokú ítélete csont nélkül átment, a Sláger-perben viszont változtatott a Legfelsőbb Bíróság (LB) a döntésen – és nem a felperes javára. Csakhogy a hőn áhított adut sem a Sláger, sem a Danubius nem kapta meg.

Az ugyanis nem került bele az ítéletükbe, hogy mindezek miatt a frekvenciaderbi eredménye semmis, az eredeti állapotot pedig helyre kell állítani – azaz a Neo FM és a Class FM napjai meg vannak számlálva. De az „új” adók tulajdonosai közül is csak az egyik öröme lehetett teljes, mivel csupán a Neót működtető FM1 konzorcium aratott teljes győzelmet. Az LB ugyanis teljes egészében visszautasította a Neo FM hullámsávján korábban sugárzó Sláger keresetét, azaz a pályázati eljárás így nem számít jogsértőnek. A bírói okfejtés szerint az aspiráns időben jelezte, hogy megszünteti az összeférhetetlenséget, amit a Radiocaféban meglévő részesedése okoz – feltéve, hogy elnyeri az országos frekvenciát. Márpedig – szólt az indokolás – nem várható el egy pályázótól, hogy égessen fel maga után mindent egy kecsegtető, de bizonytalan jövő reményében.

Gazdagond

A Class FM-et üzemeltető Advenio Zrt.-nek be kellett érnie azzal, hogy – a jogerős táblabírósági ítélet fenntartásával – az LB úgy határozott: épp a tulajdonosi szerkezete miatt nem nyilatkozhatott a későbbi nyertes a Lánchíd Rádió miatt fennálló tulajdonosi összeférhetetlenség megszüntetéséről. Hiszen nem ez a társaság, hanem annak tulajdonosa volt az ügy érintettje – saját gazdája nevében pedig senki nem nyilatkozhat. Az Adveniót így ki kellett volna zárni a Danubius frekvenciájára kiírt pályázatból – de ha már ez nem történt meg, minden marad a régiben. Ezt meghaladóan ugyanis nem adott igazat a Danubiusnak a jogi fórum.

Kommentárjában a Class FM arra szorítkozott: érvényes műsor-szolgáltatási szerződésük van az ORTT-jogutód Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH), az abban foglaltaknak eleget tesznek, a rádió működése pedig nincs veszélyben. A Neo gazdája pedig megelégedett annyival: a verdikt megerősíti korábban is hangoztatott álláspontjukat, így az ügyet örömmel tekintik lezártnak. A két országos kereskedelmi csatorna pedig köszöni, jól van: napi egy és negyed milliós hallgatótáborral büszkélkedhetnek a február végén publikált adatok alapján, a teljes népességet véve alapul csak a Magyar Rádió főadója veri őket 1,55 milliós közönségével, de a 15–49 évesek, különösen pedig 15–29 év közöttiek körében már az övék a pálya.

Sokadik futam

Arra azonban nem vehetünk mérget, hogy a történet valóban lezárult. Az ítélethirdetésen ugyan sem a pervesztes adók tulajdonosai, sem jogi képviselőik nem jelentek meg, de korábbi nyilatkozataik alapján tudható, hogy nem nyugszanak bele a bukásba. Tavaly augusztusban egy, a Budapest Business Journalban megjelent párhuzamos interjúban beszéltek arról, hogy nemzetközi jogi fórumokon keresik igazukat. Akkori közlésük szerint 50-50 millió dollárra, azaz körülbelül 10-10 milliárd forintra taksálják kárukat, amit szeretnének behajtani. Arra utaló jel azonban még nem tűnt fel a médiában, hogy ez az eljárás elindult volna már. Korábban a két társaság jogi képviselői a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központját jelölték meg következő párbajhelyszínként. A bökkenő csak az lehet, hogy az ICSID önkéntes alapon működő szervezet – így esetleges döntését végrehajtani meglehetősen problémás, ha a másik fél abban nem partner.

Szerző: Benedek B. Levente

 

Új zsűrivel tér vissza a Sztárban sztár

42 perce

A Sztárban sztár új évadának premierdátumát a TV2 Csoport tegnap egy sajtótájékoztató keretein belül jelentette be, a műsor augusztus 30-án tér vissza a TV2-re.

Új nemzetközi vezetőt igazolt a Geometry

5 órája

Július végétől Jeremy Cohen alelnöki pozícióban, Londonból irányítja a WPP hálózathoz tartozó Geometry tanácsadói munkáját az EMEA régióban.

2000 iskolatáska megtöltésében segít a Tesco

1 napja

A Tesco vásárlói augusztus 3. és szeptember 6. között adománykuponok megvásárlásával támogathatják az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! adománygyűjtő kampányát.

Indexesek: Lesz másik!

1 napja

Az Index egyik felmondó újságírója, Kárpáti Márton osztott egy képet Facebook-oldalán vasárnap este, amit aztán a Távozó indexesek Facebook-oldal is közzétett: Lesz másik!

Jövőre az Eurosporton látható az Extreme E

2020. július 31.

Az Extreme E és a Discovery megállapodása értelmében 2021-től Európában – így Magyarországon – és Észak-Amerikában a motorsport-rajongók milliói láthatják élőben és on-demand az elektromos meghajtású terepjárók versenyét.