2011. 5-6. szám | Lapkiadás

A fejünkben alvó szavak

Kortárs írók az olvasásról

A Magyar Lapkiadók Egyesülete május 14-én már ötödik alkalommal rendezi meg a Sajtófesztivált, a leírt gondolatok ünnepét. Ebből az alkalomból a szervezet felkért tizenegy kortárs írót, hogy 2011 karakternyi terjedelemben mondják el azoknak, akik talán kételkednek abban: olvasni jó! Öt megszólaló véleménye következik.

Csukás István József Attila-, Ifjúsági, Andersen- és Déry Tibor-, valamint SZOT-díjas író, költő, aki munkásságának elismeréseként a Kossuth-díjat is megkapta. Az egyik meséjéből született alkotásnak az Év Legjobb Gyermekfilmje hollywoodi nagydíját is odaítélték.

Beindul a képzelet-mozi

Gyerekkoromban, amikor megtanultam olvasni, és az első könyvet becsuktam, úgy éreztem, másik ember lettem. Mintha kinyílt volna előttem az egész világ. Ma sem tudok nagyobb csodát elképzelni, mint amikor a fehér papírlapon megelevenednek a fekete betűk. Beindul a képzelet-mozi, és a kicsi fekete pöttyök életre kelnek. Ha valaki látja a fejében pörgő filmet, jó úton jár.

Az olvasás élménye persze csak akkor teljesedhet ki, ha már megtanultunk olvasni. Amikor már nem jelentenek akadályt a mondatok, amikor már nem esünk pánikba egy-egy vastagabb könyvtől. Aki nem tud olvasni, nem élvezheti az olvasás adta örömöket. Az olvasás megszerettetésében is nagy szerepe van például az újságoknak.

Az újságok, a napilapok nagy előnye a könyvekkel szemben, hogy naponta számolnak be érdekes dolgokról. Újságot böngészve frissen tarthatja az agyát az ember. A jó újság olyan fontos, mint a friss levegő, amit vesz az ember. Nagy szükség van rá.

Magam, amióta megtanultam jól olvasni, elmondhatom, egyetlen igazán nagy szenvedélyem van, és ez az olvasás. Élvezet, de szakmai gyakorlat is számomra. Olyan, mint amikor Liszt Bachot játszott. Gyakorolt, de közben újabb dallamok születtek meg a fejében. Az olvasás segít abban, hogy a fejünkben alvó szavak életre keljenek, és szórakoztassanak, elgondolkodtassanak minket.

Turczi István a Parnasszus folyóirat főszerkesztője. Alkotói tevékenysége mellett napjaink egyik legaktívabb irodalomszervezője, tagja a Szépírók Társaságának és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének. József Attila-díjas, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díj birtokosa.

Teszed le?!

Olvasol? Nincs jobb dolgod? Csak ülsz, és egy zavaros, felbujtó eszmékkel sűrűn teleírt könyv előtt görnyedve lopod Isten szent napját?! Térj már észre, miközben egy elavult, poros műtárgyat szorongatsz, a világ elszáguld melletted. Légy korszerű, és vedd már észre, hogy eljárt az idő a papíralapú világmegváltók felett. Olvasás közben miért érzed még mindig úgy: határtalan szellemi kaland az emberi létezés?! Miért emlegeted megszállottan az első könyvélményedet, amikor kicsi gyerekként még csak szótagolva tudtál olvasni, és irtózatos kín volt, ahogy mondatonként, szavanként lemaradtál rohanó kíváncsiságod mögött?!

Teszed le!

Pesszimizmustól duzzadsz, betűbarikádok mögé sáncolod magad, és azt hiszed, eleve okosabb és előkelőbb vagy a jámbor optimisták jövőbe tekintő többségénél. Térj észre, és ismerd be tévedéseid. Hiszel a hagyományban; régi babonák és beidegződések vezérelnek. Romantikus mesék és szerelmi történetek fogságában élsz. Nagy érzelmekről álmodozol, és önhitt módon ismerni véled a szív törvényeit. Kapjál már a fejedhez: ne boldog akarj lenni, hanem életszerű. Légy trendi, halld meg az idők szavát, és érd végre utol magad. Mivé lenne a világ, ha a lélek mágnese irányítaná lépteinket, és mindenki csak az értelem és megismerés sugaraival bevilágított sarkokat vállalná az életből?!

Teszed le!

Mit olvasol? Csak nem verset? Hiú szavak és túlfűtött képek haszontalan sejthalmazát? Ez előre megfontolt, különös kegyetlenséggel elkövetett öngyilkosság. Bűnös tett, mely után nem maradhat el a méltó büntetés. Ezentúl minden nap százszor le kell írnod azt, hogy „nem olvasok”. Érted? Nem olvasok, nem olvasok. Mi az, hogy mit nem? Ne tedd próbára a türelmemet. Se regényt, se novellát, se verset, verset pláne nem, a gyújtó hangú újságcikkekről nem is beszélve. Ez a modern kor parancsa. Na látod. Tudtam, hogy szót értünk, és nem fogsz sokáig ellenkezni. Intelligens emberek közt ez már csak így megy. Mi?! Hogy ezentúl írni fogsz? Regényt, verset, cikkeket?!

Teszed le azt a tollat?!

Czigány György Batthyány Strattman László- és József Attila-díjas, érdemes művész, Pulitzer-életműdíjas műsorvezető, író, költő.

Gyalogolni jó

Persze jó autózni, biciklizni, hajón vagy repülőgépen utazni is: ezek azonban nélkülözhetők. Nem úgy a gyaloglás, a séta, a természetes jövés-menés, ami életünkhöz elementárisan tartozik hozzá.

Szellemi életünk gyalogösvénye az olvasás. Magunk, mégis képzeletünk cselekvő hevében társakkal, volt, létező és kitalált emberekkel, állatokkal, sosemvolt lényekkel, akár angyalokkal egy társaságban, történetek közepébe lépve élünk valami álombéli időben: jelenlét ez múltban és jelenben.

Jó olvasni egy újságcikket, olyan, mintha elbeszélgetnénk a nálunk épp tájékozottabb szomszédunkkal otthonunk küszöbén, vagy ácsorogva kissé a házunk előtt. Jó persze a színház, a szélesvásznú film, az internet is. De csak az olvasás mozgósítja képzeletünket: az olvasott történet megfilmesítője az agyunk, filmrendezőként díszletezünk be helyszíneket, válogatunk szereplőket. Költőnek, írónak így lesz mindig alkotótársa az olvasó a maga személyére szabott módszerei szerint, saját ízlésének szabad és elevenítő lehetőségeivel.

Magam furcsa olvasó („filmrendező”) vagyok: az olvasási szokásaim tekintetében bátran rokonítom magam Ottlik Gézával. Aki elmondta nekem, hogy borzalmas olvasó: egy adott könyvnek előbb elolvassa a végét, kicsit az elejét, azután belefeledkezik valahol a közepébe, ráadásul azt olvas ki belőle, amit ő képzel, fittyet hányva a szerző eredeti gondolataira, és mégis, élményt, igazi örömet lel az olvasásban. Nélkülözhetetlen az olvasás, mint a gyaloglás. Nem információ, az csak a kerete, külső burka a benső és maradandó élménynek. Olvasni: szabadságunk boldog, gyermeki megélése, részesedés a mindenség dolgaiból, és lélekmegújító öröm, akár vidám történet, akár tragédiák által járjuk be a képzelet égboltra nyíló tájait.

Dragomán György Bródy Sándor-, Déry Tibor-, Márai Sándor- és József Attila díjas író, műfordító, a Mozgó Világ nívódíjának birtokosa.

Magukhoz ölelnek a történetek

A legegyszerűbb lenne abban a világban élni, amelyiket a képzeletünk teremtett. A mi képzeletünk vagy egy író képzelete. A legegyszerűbb az lenne, ha abban a másik világban élhetnénk, mert az írások képesek arra, hogy magukhoz kössenek minket, ha tudunk jól és jót olvasni.

A jó olvasás élménye, amikor mi, az olvasók, és most nem az írók, ott akarunk lenni abban, amit olvasunk. Ritkán történik meg ez a nagy élmény, ritkán érezzük ezt, mert mindig le tudjuk tenni a könyvet, újságot, de a mesék, a történetek mégis magukhoz ölelhetnek, és ilyenkor azt érezzük, ez majdnem igazibb világ, mint amiben egyébként élünk.

Arra, hogy megtaláljuk ezt a világunkat, nincs egyszerűbb eszköz, mint a történetmesélés. Látom ezt a gyerekeimen is. Annyira el tudnak merülni egy-egy könyv vagy hangoskönyv világában, hogy nem is érdekli őket semmi más. Látom, amint jönnek le a lépcsőn, és a kinyitott könyv ott van a kezükben. Átkerülnek a másik világba, az olvasni való világba. Nem akarják letenni a könyvet, mert szeretnék megtudni, mi is történik ott, ahova csakis az olvasáson keresztül vezethet az út.

Az olvasás segíthet nekünk úgy tanulni, hogy észre sem vesszük, tanulunk. A világról és önmagunkról. Az olvasás olyan, mint a szerelem, aki kihagyja, élete legnagyobb élményét hagyja ki, mert szerelem nélkül mit sem ér az élet.

Szabó T. Anna Petőfi-, Déry Tibor-, Kavics, Zelk Zoltán- és József Attila-díjas költő, aki a Mozgó Világ nívódíját is megkapta próza kategóriában.

Mutasd, mit olvasol! Megmondom, ki vagy

Nem a betűknek, nem is a belőlük összeálló mondatoknak van varázsa. A varázslat, az olvasás varázslata a történetben rejlik. A történetek a legkisebb gyerekektől a legidősebb emberig mindenkit érdekelnek. Az embereket riasztja manapság az olvasás lassúsága. Könnyebb rádiót hallgatni, televíziót nézni, de korántsem biztos, hogy jobb. Mi a gyerekeimmel most éppen az Abigélt hallgatjuk hangoskönyvben. Elképesztő, hogy a kilencéves gyermek milyen átéléssel és odaadással teljes kíváncsisággal figyeli Szabó Magda remek mondatait. Ő már olvas, ötéves testvére még nem, de a történetre ő is figyel. Neki mi, szülők vagyunk egyébként az olvasás élménye. Esténként felolvasunk, és amint belekeveredünk egy történetbe, máris azon töri a fejét, hogy kitalálja a történet fordulatait. Olvas és ír egyben.

Arról, hogy mit olvasol, megismerszik, hogy milyen az emberi jellemed, milyen a lelked. Hiszen az olvasás azonosulás egy történettel, amelyben lelkek, emberek szerepelnek. A gyerekek ezért képesek arra, ha olvasnak, hogy egy csomó rossz tapasztalatot megspóroljanak az életből. Látják, mi történik a való világban, és olvasmányaikból megismerhetik az ideálist is. A kettőt még ők is képesek nagyon gyorsan összehasonlítani. És az eredményhez mérni a saját hétköznapjaikat. Jó, ha az olvasás segít nekünk abban, megszokjuk, van egy mérce, és van mihez mérni önmagunkat is.

Az első könyv izgalmát, amit saját maga olvas el az ember, minden könyv visszahozza. Ezért kell az íróknak nagyon jó könyveket írniuk, mert csak általuk lehet folyamatos és zökkenőmentes az átjárás a képzelet és a valóság között. A jó könyvek segíthetnek abban, felépüljön a saját képzeletvilágunk.

Egyébként a jó történet még azokat is érdekli, akik nem olvasnak. Számukra ott van a mese, a családi felolvasás. Egy történet, egy könyv felolvasása vagy megbeszélése összehozhatja a családot. Olvasni jó, és az olvasott élményeket a családdal megbeszélni még jobb.

Szerző: Fábián György, KISALFÖLD

Újra együtt a Jóbarátok sztárjai

1 órája

Egy epizód erejéig újra összeáll a Jóbarátok régi sztárszereposztása. A 15 éve befejeződött népszerű sorozat új részét a májusban induló HBO Max streamingszolgáltató rendelte meg - írja az MTI.

Japán márka tarolt a Best Cars díjátadóján

2 napja

A Central Médiacsoport székházában adták át a Best Cars 2020-as díjait. A tíz országban zajló, az olvasók kedvenc autóit kereső szavazás során vizsgálták az autóvásárlási és -használati szokásokat is.

Charlie A Dal színpadán vendégszerepel

2 napja

Két évvel a Szekeres Adriennel közös fellépése után Charlie most szólóban tér vissza a nézők elé a Jég dupla whiskyvel című számával szombaton A Dal színpadán.

Változás a Vizeum médiaügynökség vezetésében

2 napja

Távozik posztjáról Eipl Vilmos, a Vizeum vezetője, aki öt éven keresztül látta el Dentsu Aegis Network (DAN) innovatív kommunikációs stratégiával és médiatervezéssel foglalkozó ügynökségének vezetői feladatait.

Közel 75 millió forintot fordít rádióműsorokra az NMHH

2020. február 20.

Tizenhét kereskedelmi, öt közösségi és három kisközösségi szolgáltató kap támogatást rádióműsorainak készítéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésén meghozott döntése szerint.

Új ellátási lánc igazgató a Praktikernél

2020. február 20.

Csorba Lászlót nevezték ki a 20 áruházzal rendelkező áruházlánc ellátási lánc igazgatójának. A szakember 23 éve van a logisztikai pályán - írják közleményükben.