2011. 5-6. szám | Elektronikus média

Az ingatlanpiac monetizálása

Adatbázisokra várva

A válság érkeztével megállt az ingatlanpiac is. Minthogy az ingatlanportálok bevételeik többségét az ingatlanügynökségektől származó havi listingdíjakból szerzik, magukat a portálokat kevésbé viselte meg az utóbbi két év, mint a piacon küszködő ügynökségeket. Az ingatlanpiac Magyarországon teljes mértékben helyi biznisz, ennek ellenére a vezető árbevételű site az országos kínálattal rendelkező Ingatlan.com. Persze a lokális szereplők sem tétováznak, részben a piac megtartása, részben fejlődése érdekében a helyi kiadók (és mások) is tettek lépéseket az elmúlt hat évben. Hogyan alakult ki az ingatlanpiac a weben, mik az erőviszonyok, és hogyan lehet(ne még) monetizálni?

A magyar piac

A hazai ingatlanportálok közül az Ingatlan.com 800 milliós cégszintű árbevételével az abszolút első (és ahogy egyik korábbi cikkünkben írtuk – Milliárdok a magyar weben, Médiapiac, 2011. 3. szám –, a mai napig magyar magántulajdonban van). Jóval azelőtt  alapították (1997-ben), hogy a piac felkészült lett volna rá, s nem kellett a nyomtatott sajtóban lévő ingatlanhirdetések megtartásával foglalkoznia, sőt. Ezzel együtt évekre volt szükség az üzletileg rentábilissá váláshoz, melyet nagyban segített az ingatlanügynökségi szempontból dominánsabb budapesti kínálat megszerzése, ahol az ingatlanügynökségek és -hálózatok stabil bevételt jelentettek a cég számára.

A vidéki piacon évekkel később indult Ingatlanbazar.hu és Toplak.hu portáloknak kettős célja volt: egyrészt a vidéki brandek felépítése, másrészt az, hogy a nyomtatott sajtóból (megyei és apróhirdetési lapok) elvándorló hirdetéseknek saját alternatívát teremtsenek. Ez jobbára sikerült is, bár nagyon sok ingatlanügynökség mindkét felületet használta-használja, az elkölthető marketingpénzekből megyétől függően különbözően differenciálva az egyes portálok között.

Erre a piacra robbant be a semmiből az Ingatlanok.hu 2007 májusában. A Generál Média site-ja azonnal százezres napi látogatottsággal büszkélkedhetett, mivel a szintén e céghez tartozó myVIP közösségi portál kilépő oldalaként ennyi felhasználó találkozott vele. A kezdeti boom után a látogatottság mértéke normalizálódott. A szakmában meglehetősen nagy vihart kavaró portálról azóta sem igazán látni önálló bevételi adatokat, de az Ingatlanok.hu bevezetése után a cég Rebox néven még egy közvetítőknek szánt nyilvántartó rendszert is piacra dobott.

Az Ingatlan.net és az Ingatlannet.hu ugyancsak a lakossági piacra fókuszál. A névhasonlóság ellenére az előbbi franchise-hálózatok saját portáljaként, az utóbbi pedig egy szegedi székhelyű vállalkozás egyik site-jaként működik a piacon.

Monetizálás külföldön

Finnországban a monetizálás egy nálunk elképzelhetetlen módja is létezik. Az ottani piacon túlsúlyban vannak az ingatlanügynökségeken keresztül lebonyolított tranzakciók. Az ügynökségek az elmúlt 15 évre visszamenőleg nemcsak az értékesítés előtt álló ingatlanok irányárát viszik fel a helyi piacvezető portálra, hanem az adásvételek tényleges összegét is. Ezáltal egy óriási adatbázis jön létre az Etuovi.com-on, mely értékesebb és hitelesebb, mint a hivatalos országos adatok. Az ingatlanügynökségek fizetnek a mások által feltöltött valós eladási árak hozzáféréséért, így a portálnak adatértékesítésből is származik bevétele.

Kevesen tudják, de az angol Globrix.com 2008-as alapításában Rupert Murdoch volt a joint venture partner. Az alapítók a vertikális ingatlankereső gyors felfutása után, 2009 végén kivásárolták Murdochot, majd alig két hónappal később a hazai Lapcom anyavállalata, a Daily Mail and General Trust (DMGT), pontosabban az ahhoz tartozó digitális cég, az Associated Northcliffe Digital szerzett 50 százalékos tulajdonrészt a keresőben.

A számos ingatlanos felület adatlapjait aggregáló site-ot egyrészt óriási adatbázisa, másrészt kiváló keresési lehetőségei miatt kezdték el sokan használni. A kereső a találatok első szintjén a Globrixen belül tartja a látogatót, a részletek megtekintéséért viszont már átviszi az adott ügynökség adatlapjára.

Az Egyesült Királyságban nem a Globrix volt az egyetlen site, amely felforgatta a piacot. A Zoopla.co.uk ingatlanoldal weben és mobilon is hozzáférhető 2007-es indulása óta. A márka az Egyesült Királyság mind a 27 millió ingatlanáról nyújt értékelési adatokat. A portál a helyi posta (Royal Mail) adatbázisát és a földhivatal (HM Land Registry) révén elérhető ingatlantranzakciós adatokat ötvözi a Google és a Microsoft térképszolgáltatásaival és további adatforrásokkal. Az így megjelenített információkat UGC-tartalmakkal egészítik ki.

Az alapadatok alapján a Zoopla kifejlesztett egy automatikus értékelési algoritmust, mely az ingatlanok adatait, a földhivatali adatokat és a múltbeli eladási árakat figyelembe véve kalkulál. Ezen túlmenően több százezer eladó és kiadó ingatlant listáz ügynökségi forrásokból, fotókkal és az egyébként szokásos információkkal.

A befektetők (Atlas, Octopus és mások) kezében lévő Zoopla nevéhez számos online ingatlanpiaci akvizíció fűződik az Egyesült Királyságban. 2009. júliusban a Guardian Media Grouptól átvették a Thinkproperty.com oldalt, augusztusban pedig megszerezték az addig a Murdoch által tulajdonolt News Internationalhöz és a REA Grouphoz tartozó PropertyFinder Groupot. Egy évvel később, 2010. júliusban a BytePlay nevű technológiai cég került a fennhatóságuk alá.

Tavaly nyáron a Zoopla elkészítette iPhone-applikációját, mely helyfüggő szolgáltatásként a GPS-pozíciók alapján listázza az ingatlanokat, sőt, augmented reality formában is listázza a bekapcsolt kamera kivetített képén. Azóta androidos alkalmazásuk is elérhető. (Augusztusi, első tévéhirdetésük itt megtekinthető.)

Iroda, albérlet

A monetizálás a niche-piacokra is kiterjed. Az irodaházakat számos hazai weboldal (Irodahaz.info, Iroda.hu stb.) listázza, melyek önálló cégként külön-külön nagyjából 100-150 milliós árbevételt érnek el, mint a másodvonalbeli lakossági ingatlankereső oldalak. Albérletkereső önálló site-ok is jelen vannak az itthoni piacon (például Alberlet.hu), de ezek kisebb volument képviselnek.

Említést érdemelnek még az aggregáló megoldások. Az ingatlanközvetítő cégek számára kínál ilyen havidíjas megoldást többek közt az OriGo ingatlanprogram, mellyel ingyenes vagy fizetős szinkronizáció érhető el (ingatlanportáltól függően).

Merre tovább?

Kétségtelen, hogy a felvázolt nemzetközi alternatíváktól mi meglehetősen messze vagyunk, sőt, az árazási adatokat magukban foglaló adatbázisok építése, aggregálása egyenesen lehetetlennek látszik. Az más kérdés, hogy a KSH ingatlanpiaci adatai szabadon hozzáférhetők, ám azok a valós eladási adatokat nem tartalmazzák (létezik ugyanakkor itthon is pár kapcsolódó tartalmú adatbázis, amellyel lehetne valamit kezdeni).

Az sem elhanyagolható körülmény, hogy túl sok online termék között oszlik meg a figyelem (és az árbevétel is), így több, de kevésbé jó minőségű portált tart el a honi piac. Elkelne már nálunk is egy tökéletes, egy igazi. Egy-két itthoni brandnek meg is van erre az esélye, ha nem jön a semmiből egy új szereplő, amely átrendezi magyar piacot is.

Szerző: Dunder Krisztián, DUNDER.HU

Fesztiválgyőztes a Spektrum sorozata

2 napja

A „Tabukról tabuk nélkül″ 2019-ben bemutatott 2. évada megnyerte az olaszországi Oniros Filmfesztivál fődíját a dokumentumfilmek kategóriájában.

Véget érhetnek a jogsértő Black Friday akciók

2 napja

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jelentős, összesen 892 millió forint bírságot szabott ki az Alza.hu webáruház üzemeltetőjére és cseh anyavállalatára Black Friday akciók tisztességtelen reklámozásával kapcsolatban.

A Sport TV közvetíti a WTCR-t

2020. július 9.

A Sport TV közvetíti idén és jövőre a túraautó-világkupát (WTCR), amelynek bajnoka Michelisz Norbert - írja az MTI.