2011. 5-6. szám | Marketing

Díjazott promóciók

Világtrendek, világsikerek

Harmadik alkalommal hirdette meg laptársunk, a Trade Magazin az Év Legsikeresebb Promóciója versenyt. A díjátadót idén szakmai nap keretében a promóció témaköréhez kapcsolódó előadások előzték meg. A Novotel Budapest Congress Bartók-termében közel száz érdeklődő gyűlt össze április 14-én, hogy részt vegyen az immár hagyományosnak számító rendezvényen.

A fagyos áprilistól didergő résztvevők hamar felmelegedtek a zsongó kavalkádban, ahol egyszerre lehetett reggelizni, a kiállítók standjait nézni, rég látott ismerősöket üdvözölni, beszélgetni vagy éppen új ismeretségeket kötni.

Az OSG Form munkatársai húsvéti hajtogatásra hívták a vállalkozó szelleműeket. A művelet közben alkalom nyílt a displaygyártó cég tevékenységének alaposabb megismerésére is. Az érdeklődőktől névjegyet kértek, majd a nap végén kisorsolták két bikácsi hétvége nyertesét. A szemközti Metro Fine Food-standon különböző finomságok sorakoztak, a gumicukortól a chipseken át a mézes puszedliig, mindenki ízlésének megfelelően válogathatott. Az SZ-Varians asztalánál a cég által kínált csomagolástechnikai megoldásokkal ismerkedhettek a résztvevők. A Mekkora Print valódi bútorszöveten megvalósítható kreatív nyomtatási példákat mutatott be, amelyekkel többek között szezonhelyek vagy fesztiválok hangulatát lehet feldobni. A POS Media Célcsoport Hungary háromdimenziós megállítóiból, vertikális polcjelzőiből vonultatott fel ötletes ízelítőt. A Branaldi automatikusan nyíló displayeit és az STI Petőfi Nyomda változatos csomagolóanyagait a kiállítóasztalok mellett és előadás keretében is megismerhette a közönség.

Trendek és trendetlenségek

Hermann Zsuzsanna, a Trade Magazin általános menedzser-főszerkesztője köszöntőjében a 2010-es év tarkabarka, olykor egymásnak ellentmondó trendjeit összegezte.

Vágyi Erik, a Nielsen fogyasztói kutatások osztályának vezetője In-store trendek 2011 című előadásában többek közt kiemelte, hogy a gyakoribb, kisebb volumenű vásárlások súlya növekedett a havi nagybevásárlások rovására. A nap témájához szorosan kapcsolódott az az új kutatási eredmény, miszerint hazánkban a boltválasztási szempontok rangsorában a tavalyi 11. helyről az 5. helyre ugrottak előre a „vonzó és érdekes akciók”. A vevők negyede boltot is váltogat a promóciók kedvéért. A Nielsen múltbéli adatokra alapozva modellezési lehetőséget is kínál, ami révén szimulálható az egyes akciók eredményessége, így a lehetőségek közül a leghatékonyabbnak ígérkezőt választhatjuk.

Gálik Ildikó, a Dunnhumby Hungary senior client directora a vásárlóközpontú elemzések fontosságát emelte ki. A kutatócég 1995 óta dolgozik a Tescóval nemzetközi szinten. Három évvel ezelőtt Budaörsön is elindult az együttműködés a Tesco, a gyártók és a Dunnhumby között. A kasszaadatokat vizsgálva a választék, a kosárméret és a vásárlói összetétel jellemzőit értékelik, meghatározzák a növekedés tényezőit. Elemzik a promóciók hatékonyságát, a gyenge, „poor” minősítésű aktivitásokat kiszűrik, s javasolják az átalakításukat. Céljuk, hogy egyre nagyobb arányban szülessenek olyan akciók, amelyek a vevők körében népszerűek, a beszállítónak és a kereskedőnek pedig megfelelő forgalmi növekményt biztosítanak.

A mozgás vonzza a figyelmet

A szín, a fény, a dinamizmus vonzza a tekintetet, így nagyban hozzájárulhat a vevők figyelmének megragadásához, ahhoz, hogy a vásárlók észrevegyék a promóciókat. Tóth Zoltán, az STI Petőfi Nyomda termékfejlesztési csoportvezetője prezentációjában a fenti állításhoz kapcsolódó, világújdonságnak számító, EL Sign elnevezésű elektronikuspapír-megoldásukat mutatta be. A rendkívül vékony, rugalmas fólia szinte minden felületre felhúzható, így az árjelzőktől a polcéleken át a displayekig, poszterekig látványos, színes animációt jeleníthet meg, energiatakarékos módon, hőtermelés nélkül.

Regionalizáció és mérethatékonyság

Új konstrukciók és új típusú szolgáltatások című előadásában Varga Ádám, a Branaldi key account managere rávilágított, hogy az in-store területen egyre jellemzőbb a régiós integráció és a környezettudatosság, ennek szellemében a kreatív megoldások mellett nagy figyelmet szentelnek a költséghatékonyságnak is. A „tudatos vásárlók” megjelenésével egyre inkább előtérbe kerül a jól fókuszált és ezen fogyasztói attitűdre reagáló másodlagos kihelyezések szerepe. A cég specialitása, hogy alapanyagok kombinálásával permanens és egyszer használatos eszközöket is kínálnak nagy választékban, míg újdonságként többféle automatikus konstrukciót is láthattunk, melyek akár egy mozdulattal összeállíthatók. A Branaldi célja, hogy komplex szolgáltatás nyújtásával minél több feladatot levegyen a megrendelők válláról. A teljes, beszállítófüggetlen gyártásfolyamat megvalósításához már csak a hullámkarton-előállítás hiányzik, amelyet idén nyártól kezdenek, teljessé téve a technológiai hátteret.

Amszterdamtól Düsseldorfig

Molnár Judit független in-store szakértő 2011 februárjában előadott az amszterdami 5. In-store Marketing konferencián, ahonnan két anyagot is hozott. Az első a HP nyomtatók vásárlói szempontból lefolytatott kategóriamenedzsment-esettanulmánya volt, a másik pedig a csomagolási és jelölési komplexitás csökkentésével realizálható forgalomnövekedést taglalta. Olykor meghökkentő példákat mutatott, így az izraeli–palesztin koprodukcióban készülő Peace Oil olivaolajat vagy a LemonAid elnevezésű üdítőitalt, amelynek árából a harmadik világ szociális programjait támogatják.

Kátai Ildikó, a POPAI Magyarország főtitkára az EuroShop kiállításon látottakról számolt be. Szó esett mobilalkalmazásról, mely – az energiatartalmat vagy az allergén összetevőket figyelve – engedélyezi vagy tiltja a vásárlást, intelligens és reality próbafülkékről, mozgó, beszélő próbababákról, interaktív csemegepultról, önkiszolgáló kasszákról, önmagától kinyíló displayről, magyar megjelenésekről és sikerekről. A Düsseldorfban rendezett szakvásáron idén először hirdették meg a POPAI Global Awards versenyt, amelynek 23 díjazottja között magyar céget is találunk. Az elismerést a Béflex Solutions Kft. kapta.

ICO tanító nénik és Delikát8-játszóterek

Az Év Trade Marketingese 2010 verseny februárban díjazott egyéni és csapatgyőztese mutatkozott be ezután. Sztankovicsné Kiss Tünde, az ICO értékesítési igazgatója, a Ms Trade Marketing 2010 cím birtokosa a nagy múltú, magyar tulajdonú író- és irodaszergyártó vállalat mindennapjaiba engedett betekintést. A válság éveiben is növekedni tudtak, és piaci részesedésük is nagyobb lett, jól szervezett, gondosan előkészített és kivitelezett iskolai back-to-school aktivitásaiknak köszönhetően, amelyekben a displaykihelyezés és a tanítónéni-program jelentős szerepet kapott.

A Trade Marketing Team 2010 cím nyertese az Unilever customer marketing csapata lett, amelynek tevékenységét és néhány kiemelkedő aktivitását Szabó Péter, a team jelenlegi vezetője mutatta be. A méltán népszerű Segíts okosan! program eredményeképp ez év végére minden mentőautóba kerül életmentő defibrillátor. A Főzzünk játszóteret! promóciónak köszönhetően már 36 településen örülhetnek a gyerekek a Delikát8 EU-konform játszóterének. A dm üzletekben lebonyolított Happy Hour kuponos akciójuknak pedig világhíre ment, és számos országban sikerrel lemásolták.

A győztesek

A díjátadó ünnepség során külön izgalmat jelent, hogy mindenkitől előre bekérik a benevezett promócióról szóló prezentációt, de csak az első helyezettek mutatják be azt. Először a FrieslandCampina Hungária élelmiszer kategóriában aranyérmes, Pöttyös Guru piaci bevezetése címet viselő anyaga került sorra, amelyet az ital kategória győztese, a Heineken Hungária Sörgyárak Soproni nagy felhajtás elnevezésű aktivitása követett. A non-food kategóriát a Trilak Festékgyártó faölelés-világrekordot is tartalmazó Lazurán-nyereményakciója nyerte. A Metro idén tarolt, hiszen a kereskedelmi kategóriában Fine Food-promóciójával, a HoReCa kategóriában pedig I LOVE kampányaival vitte el a pálmát. A díjazottak Herendi-emlékplakettet, Trade Magazin-engedménykártyát és wellnesscsomagokat kaptak. A POPAI különdíját, az íjat és nyílvesszőt a Maresi Foodbroker Twinings tea promóciója, míg a Trade Marketing Klub különdíját, az 50 szeletes Szamos Marcipán desszerttortát a Maspex Olympos Kubu – Titkok könyve nyereményjátéka érdemelte ki. „Találkozzunk 2012. április 12-én, a jövő évi szakmai napunkon és díjátadó ünnepségünkön!” – mondta Hermann Zsuzsanna a koktélbüfében pezsgős koccintásra invitáló zárszavában.

Szerző: K. I.

Japán márka tarolt a Best Cars díjátadóján

24 perce

A Central Médiacsoport székházában adták át a Best Cars 2020-as díjait. A tíz országban zajló, az olvasók kedvenc autóit kereső szavazás során vizsgálták az autóvásárlási és -használati szokásokat is.

Charlie A Dal színpadán vendégszerepel

3 órája

Két évvel a Szekeres Adriennel közös fellépése után Charlie most szólóban tér vissza a nézők elé a Jég dupla whiskyvel című számával szombaton A Dal színpadán.

Változás a Vizeum médiaügynökség vezetésében

7 órája

Távozik posztjáról Eipl Vilmos, a Vizeum vezetője, aki öt éven keresztül látta el Dentsu Aegis Network (DAN) innovatív kommunikációs stratégiával és médiatervezéssel foglalkozó ügynökségének vezetői feladatait.

Közel 75 millió forintot fordít rádióműsorokra az NMHH

1 napja

Tizenhét kereskedelmi, öt közösségi és három kisközösségi szolgáltató kap támogatást rádióműsorainak készítéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésén meghozott döntése szerint.

Új ellátási lánc igazgató a Praktikernél

1 napja

Csorba Lászlót nevezték ki a 20 áruházzal rendelkező áruházlánc ellátási lánc igazgatójának. A szakember 23 éve van a logisztikai pályán - írják közleményükben.

Kezdődik a Berlinale!

1 napja

A Sigourney Weaver és Margaret Qualley főszereplésével készült My Salinger Year világpremierjével ma este elkezdődik a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja - írja az MTI.

Dexter Fletcher újból megrendezi Az Angyalt

2 napja

A Rocketman és a Bohém rapszódia rendezője, Dexter Fletcher újra filmet forgat a hatvanas évek népszerű tévésorozata, Az Angyal nyomán - osztotta meg értesülését kedden a Variety.com