2011. 5-6. szám | Portré

„Mindig azt csináld, amit szeretsz, akkor soha nem kell dolgoznod”

Németh György, az Océ-Hungária ügyvezető igazgatója

Németh György 1975-ben szerzett diplomát a Budapest Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán, majd elhelyezkedett a kor egyik legjelentősebb magyar iparvállalatánál, a Tungsramnál, ahol – a részben a Tungsram által alapított Mikroelektronikai Vállalatnál töltött időszakot is beleszámítva – másfél évtizedet dolgozott. Ezt követően a Kodak itthoni leányvállalatának üzletág-igazgatója, 1996-ban pedig a Danka Magyarország ügyvezetője lett, majd 1999-ben ült át az Océ ügyvezető igazgatói székébe. Feleségével aktív, sportos életet élnek, újpesti házukba hétvégeken két felnőtt fiuk családja visz nagy pezsgést. A két leányunoka mellé hamarosan érkezik egy kisfiú is.

„Tinédzserkoromat a hatvanas években éltem, amely tele volt elfojtott érzelmekkel és indulatokkal. Akkoriban két dolog érdekelt igazán, a foci és a zene. Nem volt olyan Újpest-meccs, amelyet kihagytam volna. Jöttek a híres nagy nyugati klubok a luxusbuszaikkal, mi meg jól megruháztuk őket. Emlékezetes mérkőzéseket játszott a csapat a Fradi ellen is. Szavalókórusok az idő tájt is voltak, de brutalitás nélkül.

A rockzene is végigkíséri az életemet, egy nyári gyakorlaton megkeresett pénzemet gitárra költöttem. Akkori kedvenceimet, az Illést és Bródy Jánost ma is hallgatom, a zenéjüknek komoly üzenete van. Bródy Jánossal még játszottunk is együtt.

A Tungsram fejlesztőmérnökeként nagyon jó csapatba kerültem. Kirakatcég volt a miénk, ha fontos elvtárs érkezett Magyarországra, akkor Bábolnát, a Rábát meg a Tungsramot biztosan megmutatták neki. Gyakran vonultak be ilyen delegációk a gyárba vörös szőnyegen. Akkor még a vasfüggöny mögött éltünk, nagy kihívás volt előállítani olyan félvezető mérőberendezéseket, amilyeneket nem lehetett nyugatról beszerezni. Igazi kreatív munkát folytattam, amire még ma is büszkeséggel gondolok.

Életem egyik fordulópontja volt, amikor 1983-ban British Council-ösztöndíjjal kikerültem Angliába, ahol kutatómérnöki munkát végeztem a Southamptoni Egyetemen. Tapasztalatot szerezhettem egy olyan világban, ahová akkoriban szinte lehetetlen volt eljutni. Ehhez persze kellett három minisztériumi engedély meg két nyelvvizsga. Szerencsés voltam, hogy eljutottam oda. Megtapasztaltam, hogy a szabadságnak különböző fokozatai vannak. De a magánéletem, a családom révén itthon is boldogan éltem.

Miután hazatértem, szűknek éreztem a munkám kereteit, kerestem a kitörési lehetőségeket. A berendezésfejlesztés osztályvezetője lettem, de igazából már az sem elégített ki. A Tungsram félvezető-fejlesztési főosztálya és a Híradásipari Kutatóintézet egyesüléséből létrejött Mikroelektronikai Vállalat kimondott célja volt, hogy létrehozzuk a magyarországi Szilícium-völgyet. Most mosolygok ezen, pedig akkor véresen komolyan gondoltuk, és sokunknak adott fényes lehetőségeket. A remények azonban hamar elszálltak a vállalat frissen felépített üzemének leégésével. Akkoriban kezdett kibontakozni a gmk-s világ is, de az sem vonzott eléggé, én mentem volna feljebb, csináltam volna mást.

A feleségem adta meg a végső inspirációt, amikor egy amerikai érdekeltségű, állatgyógyászattal foglalkozó cégnél helyezkedett el, ahol hamarosan az értékesítés vezetője lett. Rajta keresztül kerültem kapcsolatba a multi-kultúrával, és rájöttem, hogy ez az én világom is.

1991-ben pályázattal megnyertem egy állást a Kodaknál, üzletágvezetőként a cég csúcstechnológiás termékeinek bevezetése lett a feladatom, ez jelentette számomra az első találkozást a nyomdaiparral és a médiával. Miután a Kodak eladta ezt az üzletágát egy másik amerikai cégnek, a Dankának, a teljes csapat átigazolt oda. Majd 1999-ben megkeresett az Océ, hogy vegyem át a hazatérő francia ügyvezető helyét a magyarországi leányvállalatnál. Kimentem Hollandiába körülnézni, és nagyon megtetszett, hogy a nyomtatószakmában az általam kedvelt „high-end” technológia a cég fő tevékenysége. Azóta itthon, az Océ-Hungáriánál megkétszereztük a dolgozói létszámot, és megháromszoroztuk a forgalmat, mára elértük a közel hárommilliárdos éves árbevételt.

Az Océ úttörő szerepet játszik a nagy teljesítményű, megszemélyesített digitális nyomtatásban, mely lehetővé teszi, hogy az újságok akár kis mennyiségben is előállíthatóak legyenek. A vállalat ennek érdekében létrehozott egy Digital Newspaper Network nevű szervezeti egységet, amelynek keretében jelenleg már öt világvárosban tizenkét napilapot nyomtatnak ki az eredetivel egy időben. A londoni vagy a párizsi olvasó lényegében ugyanazt a The New York Timest forgathatja, mint az amerikai, de a helyi piacra szabott hirdetésekkel.

Az olvasás új módozatai, a táblagépek nem a teljes közönség olvasási szokásait változtatják meg. A nyomtatott sajtóra hosszú távon is szükség lesz, ebben kap fontos szerepet a digitálisan nyomtatott újság. Végeztünk piackutatást itthon is, amiből kiderült, hogy Magyarországon is van érdeklődés a külföldi napilapok kis példányszámban való előállítására. Ami természetesen nem csak egy technológia, hiszen új, intelligens kiadói modell is tartozik hozzá, amelynek az a lényege, hogy a web alkalmazásával decentralizáljuk a munkafolyamatot, a nyomtatás a kiadótól távol, a felhasználóhoz közel történik. Ezenfelül akár minden oldalon változó tartalom nyomtatható. Ez a megoldás pótolhatja a kiadók kiesett bevételeit.

A jelenlegi fázisban a kiadók körében népszerűsítjük az új technológiát, és mindenütt nagy érdeklődést tapasztalunk. Utánuk a nyomdaszakmát kell meggyőznünk, de ez már valószínűleg könnyebb lesz. Gőzerővel munkálkodunk azon, hogy a digitális újságnyomtatás Magyarországon is megvalósuljon.

A kapcsolatteremtés nagyon fontos az üzleti életben, ugyanis az ember embertől vásárol, és ez a viszony a bizalmon alapul. Hogy valójában mit kapunk, az akkor derül ki, amikor már hosszú ideje együtt dolgozunk a partnerrel. Valószínűleg azért vagyok még a helyemen, mert a döntéseim hosszú távon is helyesnek bizonyultak.

Egy régi mondás szerint mindig azt csináld, amit szeretsz, akkor soha nem kell dolgoznod. Jó pár munkás évtizedet tudok a hátam mögött, ebből húsz évet a multivilágban. A nemzetközi cégeknél nagyon sokféle tudás összpontosul. Ebben a közegben azok a vezetők sikeresek, akik képesek interfészszerepet betölteni a külföldi tudás és a helyi ismeretek között.

A boldogulás másik alaptényezője a család. Nagyon sokat köszönhetek a feleségemnek, és a két fiamra is büszke vagyok: a nagyobbik egy világcég magyarországi képviseletén marketing- és kereskedelmi vezető, a kisebbik történész, aki egy történelmi fegyvereket értékesítő vállalkozást is létrehozott. A zene is jelen van a közös életünkben, a fiaim egy funkyzenekarban muzsikálnak. És már elkészült a közös családi CD-nk, amelyen mindenki szerepel, még az unokák is.”

Szerző: Tokaji F.Tamás

Japán márka tarolt a Best Cars díjátadóján

27 perce

A Central Médiacsoport székházában adták át a Best Cars 2020-as díjait. A tíz országban zajló, az olvasók kedvenc autóit kereső szavazás során vizsgálták az autóvásárlási és -használati szokásokat is.

Charlie A Dal színpadán vendégszerepel

3 órája

Két évvel a Szekeres Adriennel közös fellépése után Charlie most szólóban tér vissza a nézők elé a Jég dupla whiskyvel című számával szombaton A Dal színpadán.

Változás a Vizeum médiaügynökség vezetésében

7 órája

Távozik posztjáról Eipl Vilmos, a Vizeum vezetője, aki öt éven keresztül látta el Dentsu Aegis Network (DAN) innovatív kommunikációs stratégiával és médiatervezéssel foglalkozó ügynökségének vezetői feladatait.

Közel 75 millió forintot fordít rádióműsorokra az NMHH

1 napja

Tizenhét kereskedelmi, öt közösségi és három kisközösségi szolgáltató kap támogatást rádióműsorainak készítéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésén meghozott döntése szerint.

Új ellátási lánc igazgató a Praktikernél

1 napja

Csorba Lászlót nevezték ki a 20 áruházzal rendelkező áruházlánc ellátási lánc igazgatójának. A szakember 23 éve van a logisztikai pályán - írják közleményükben.

Kezdődik a Berlinale!

1 napja

A Sigourney Weaver és Margaret Qualley főszereplésével készült My Salinger Year világpremierjével ma este elkezdődik a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja - írja az MTI.