2011. 5-6. szám | Hírek

NMHH-nem a magyar megafúzióra

Nem adta meg a szakhatósági hozzájárulást a Ringier- és az Axel Springer-csoport magyarországi fúziójához a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amely a döntéshez közlése szerint a véleménybefolyásolási képességet, a tulajdoni koncentráció mértékét, a keresztolvasottsági adatokat és az írott sajtótermékek helyettesíthetőségének jellemzőit elemezte. Ennek alapján úgy látták, hogy az egyesülés egyértelműen és jelentősen veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) végső döntése nyárra várható. Kérdés ugyanakkor, hogy milyen következménye van az NMHH-határozatnak a GVH mozgásterére. A Pálfi István KDNP-s országgyűlési képviselő által annak idején benyújtott módosító javaslat alapján ugyanis az került be a médiatörvénybe, hogy a versenyhatóság a médiatulajdonosok összefonódási ügyeiben (a már folyó ügyekben is) köteles beszerezni az NMHH állásfoglalását. Az, hogy dönthet-e a GVH másképp, mint az NMHH, nem derül ki egyértelműen a törvény szövegéből.

Egyik forrásunk szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a GVH eltérne az NMHH határozatától. Név nélkül nyilatkozó forrásaink úgy vélik, jelentős mértékben politikai indíttatású lehet a döntés, bár a többi nagy – nem csak a kiadói szegmensben érintett – piaci szereplő is fellélegezhet, hiszen az egyesüléssel olyan óriás jönne létre, amely 30 milliárd forintot meghaladó összbevételt produkál. A politikai vonalat aláhúzó források szerint gondot okozna egy ekkora méretű, külföldi tulajdonú, piaci alapon működő cégcsoport, amely egyben erős konkurense lehetne a most megerősítésre váró közmédiának.

Úgy tudjuk, olyan kérések is befutottak az ügyben érintett médiacégekhez, hogy engedjenek el komoly, nagy múlttal rendelkező médiamárkákat. Ezek azonban üzletileg erős lábat képeznek, tehát ez nem életszerű alternatíva. Ennek alapján a médiacégek karakán hozzáállása is elvezethetett a nemleges döntéshez.

Elindul a Budapest Kertmozi

2 napja

A megmozdulás elsődleges célja a közösségi filmezés, valamint a budapesti kertmozi kultúra újjáélesztése.

Kutatást készített az IKEA

2020. július 2.

A magyarok 61 százaléka szerint a magáncégeknek aktív szerepet kell vállalniuk a zöld megújulás népszerűsítésében.

Megérkezett a YouTube Kids Magyarországra

2020. július 2.

A YouTube Kids egyszerűbbé teszi, hogy a gyerekek számára kedves rajzfilmeket keressünk, mondókákat hallgassunk, valamint megtaláljuk a választ különféle tudományokkal vagy természettel kapcsolatos kérdésekre.

Megújult a Safer Internet Program honlapja

2020. július 2.

Az oldal működtetője a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az európai SIP hazai tudatosságnövelő központja, konzorciumvezetője és hotline-szolgáltatója.

Még nagyobb tévé?

2020. július 2.

Az átlagos méret az elmúlt öt évben 40-ről közel 48 colosra nőtt , ez pedig a magyar otthonokban is meglátszik.