2011. 5-6. szám | Hírek

NMHH-nem a magyar megafúzióra

Nem adta meg a szakhatósági hozzájárulást a Ringier- és az Axel Springer-csoport magyarországi fúziójához a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amely a döntéshez közlése szerint a véleménybefolyásolási képességet, a tulajdoni koncentráció mértékét, a keresztolvasottsági adatokat és az írott sajtótermékek helyettesíthetőségének jellemzőit elemezte. Ennek alapján úgy látták, hogy az egyesülés egyértelműen és jelentősen veszélyeztetné a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) végső döntése nyárra várható. Kérdés ugyanakkor, hogy milyen következménye van az NMHH-határozatnak a GVH mozgásterére. A Pálfi István KDNP-s országgyűlési képviselő által annak idején benyújtott módosító javaslat alapján ugyanis az került be a médiatörvénybe, hogy a versenyhatóság a médiatulajdonosok összefonódási ügyeiben (a már folyó ügyekben is) köteles beszerezni az NMHH állásfoglalását. Az, hogy dönthet-e a GVH másképp, mint az NMHH, nem derül ki egyértelműen a törvény szövegéből.

Egyik forrásunk szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a GVH eltérne az NMHH határozatától. Név nélkül nyilatkozó forrásaink úgy vélik, jelentős mértékben politikai indíttatású lehet a döntés, bár a többi nagy – nem csak a kiadói szegmensben érintett – piaci szereplő is fellélegezhet, hiszen az egyesüléssel olyan óriás jönne létre, amely 30 milliárd forintot meghaladó összbevételt produkál. A politikai vonalat aláhúzó források szerint gondot okozna egy ekkora méretű, külföldi tulajdonú, piaci alapon működő cégcsoport, amely egyben erős konkurense lehetne a most megerősítésre váró közmédiának.

Úgy tudjuk, olyan kérések is befutottak az ügyben érintett médiacégekhez, hogy engedjenek el komoly, nagy múlttal rendelkező médiamárkákat. Ezek azonban üzletileg erős lábat képeznek, tehát ez nem életszerű alternatíva. Ennek alapján a médiacégek karakán hozzáállása is elvezethetett a nemleges döntéshez.

Előretörnek az adatvezérelt kommunikációs csatornák

14 perce

Nyolcadik alkalommal készítette el az Inspira Research a reklámpiac hirdetői percepcióját mérő Marketing MoodBarometer kutatását. A 2020-as adatok egyértelműen mutatják az adatvezérelt marketing területek kedvezőbb megítélését.

Folytatódik a The Walking Dead

1 órája

Három hónap szünet után érkezik a The Walking Dread 10. évadának második fele az RTL Spike-on - írja a Sorozatwiki.

Újra együtt a Jóbarátok sztárjai

3 órája

Egy epizód erejéig újra összeáll a Jóbarátok régi sztárszereposztása. A 15 éve befejeződött népszerű sorozat új részét a májusban induló HBO Max streamingszolgáltató rendelte meg - írja az MTI.

Japán márka tarolt a Best Cars díjátadóján

2 napja

A Central Médiacsoport székházában adták át a Best Cars 2020-as díjait. A tíz országban zajló, az olvasók kedvenc autóit kereső szavazás során vizsgálták az autóvásárlási és -használati szokásokat is.

Charlie A Dal színpadán vendégszerepel

2 napja

Két évvel a Szekeres Adriennel közös fellépése után Charlie most szólóban tér vissza a nézők elé a Jég dupla whiskyvel című számával szombaton A Dal színpadán.

Változás a Vizeum médiaügynökség vezetésében

2020. február 21.

Távozik posztjáról Eipl Vilmos, a Vizeum vezetője, aki öt éven keresztül látta el Dentsu Aegis Network (DAN) innovatív kommunikációs stratégiával és médiatervezéssel foglalkozó ügynökségének vezetői feladatait.