2011. 5-6. szám | Marketing

Nem vész el, csak átalakul

E-mail marketing

Magyarországon folyamatosan bővül az internetet használók köre, ezzel együtt egyre többen rendelkeznek e-mail címmel, néhányan mégis az e-mail marketing végét jelzik. Valóban eltűnik az e-mail marketing, vagy csupán átalakul, a mindenkori trendekhez igazodva?

A Kutatócentrum 2011. januári felmérése szerint a magyar internetezők 93 százaléka rendelkezik e-mail címmel, míg 84 százaléka aktív e-mail használó, azaz legalább kéthetente megnézi a leveleit. 76 százalékuk reklámüzenetet is kap, sőt 67 százalékuk ezt el is fogadja!

Ezek az adatok is azt bizonyítják, hogy a cégeknek érdemes komolyan foglalkozniuk az e-mail marketinggel, hiszen nemhogy megszűnne ez az online-marketing-eszköz, hanem tovább fejlődik, és alkalmazkodik a manapság a főként a közösségi média miatt megváltozott igényekhez.

Tudatos építkezés

Sokak fejében még összemosódik a hírlevélküldés és a saját levelezőrendszerbe másolt címekre eljuttatott e-mailek halmaza. Bizonyára mindannyian kaptunk már olyan üzenetet, amelyben a hírlevél mellékletként csatolt, többé-kevésbé formázott dokumentum volt. Ez a módszer azonban már a múlté, a jelen és a jövő ennél sokkal komplexebb szolgáltatásokat nyújtó hírlevélküldő rendszerek használatát jelenti.

Ezt jól mutatja az is, hogy egyre több cég ismeri fel: a tudatosan felépített e-mail marketing segítségével a már meglévő, illetve az új ügyfelek körében az átkattintások és ebből következően az értékesítések száma jelentősen növelhető. E cégeknél a tudatos kampányszervezés már az adatbázis-építésnél is megfigyelhető, ők már megértették, hogy ez az egyik alapja a hatékony hírlevélküldésnek.

Ha nem jó minőségű a hírlevélre feliratkozottak listája, nem lehet csodálkozni azon, hogy a kiküldés eredményessége jelentősen elmarad az elvárttól. Valószínűleg nagy lesz a visszapattanó levelek, a leiratkozás és az esetleges spamnek jelölés aránya is. Ez utóbbi profi hírlevélküldőt használva adott esetben a további kiküldéseket is meggátolhatja, hiszen ezek a szolgáltatók ügyelnek arra, hogy a rajtuk keresztül kiküldött kampányanyagok ne spamek legyenek, ezért olyan ügyfelekkel nem dolgoznak együtt, akiknek az e-mailjeit rendszeresen levélszemétnek minősítik az olvasók.

Éppen ezért a cégek kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek a tudatos listaépítésre, valamint saját adatbázisuk rendszeres karbantartására és frissítésére. A vásárolt listák helyett végre elterjedt az aktuális adatvédelmi törvények szem előtt tartásával épített e-mail cím lista.

A Kutatócentrum említett felmérése szerint a hazai internetezők 53 százaléka több e-mail címet is használ (néha kifejezetten hírlevél-feliratkozásokhoz), és 75 százaléka ingyenes szolgáltatónál regisztrált. Ez utóbbi adat nagyon komoly veszélyt jelent az adatbázisok elévülése szempontjából.

Sokan nem tudják, hogy ha a Freemail és a CitroMail rendszerében bizonyos időnként nem lép be a fiókjába a felhasználó, az általa regisztrált címet átadhatják másnak. Így a potenciális vásárlónak hitt olvasó valószínűleg a következő kiküldéskor leiratkozik majd, vagy spamnek fogja jelölni az üzenetünket, azaz legközelebb már azonnal a levélszemétmappába fog kerülni az e-mailünk. A címeket folyamatosan aktualizálni kell, az olvasókat alkalmanként meg kell kérni, hogy frissítsék adataikat, különben a legjobban felépített rendszerünk is jelentősen leromolhat, akár egy év alatt.

Professzionalizálódás

Mivel egyre több hazai cég ismeri fel a hírlevélben rejlő lehetőséget, egy-egy internetező egyszerre több helyről kap ilyen e-mailt, ami miatt megoszlik a figyelme, és idővel kevésbé lesz hajlandó új hírlevelekre feliratkozni. Éppen ezért ajánlják külföldi szakemberek is, hogy a felhasználók már a hírlevélre való feliratkozáskor megszerezhessenek valamilyen értékes tartalmat.

Korábban egy kampány sikerének kritériuma csupán az volt, hogy el tudtuk-e juttatni az összes címre az üzenetet, vagy sem. Ha elment az utolsó címzettnek is az e-mail, az akciót sikeresnek tekintettük. Manapság azonban egy kampány eredményességének a mérése a kiküldés után kezdődik!

A mai hírlevélküldő szolgáltatók segítségével pontosan lehet látni, hogy e-mailünket ki mikor olvasta el, hányan továbbították, milyen területről nyitották meg, mely részére kattintottak, kik a legaktívabb olvasók, stb. Több kiküldés után a címlistát szegmentálni tudjuk, különböző szempontok, olvasói szokások szerint speciális ajánlatokat juttathatunk el bizonyos címzetteknek, csoportoknak, ezzel növelve a hatékonyságot és természetesen a legvégén az értékesítési mutatószámokat.

A hírlevélküldő szolgáltatások a visszapattanó e-maileket, valamint a leiratkozásokat is tökéletesen tudják kezelni automatikusan, nincs szükség a leiratkozók egyenkénti törlésére. A legjobb hírlevélküldők integrálhatók a Google Analyticsszel, együttműködnek külső partnerekkel, így a statikus e-mailek mellett kérdőíveket, kuponokat is célba juttathatunk velük, és akár a Facebook rajongói oldalunkba is beilleszthetjük őket. Természetesen ezeket a hírlevélküldő szolgáltatásokat is fejlesztik a trendeknek megfelelően, így egy-egy hírlevelet gyakorlatilag egyetlen gombnyomással a Twitteren vagy a Facebookon is továbbíthatunk, és persze ennek statisztikáját is követni tudjuk.

Hírlevelek és közösségi média

Egy friss angol kutatás szerint az internetezők 73 százalékát lehet elérni közösségi oldalakon, míg e-mailben 95 százalékát. Természetesen nagy az átfedés (56 százalék), ezek a számok azonban külön-külön és együttesen is figyelemre méltóak. A tanulmány szerint a válaszadók több okból vannak jelen közösségi oldalakon, vagy használnak e-mailt. A Twittert elsősorban a hírek és információk gyors áramlása miatt szeretik, míg a Facebook-felhasználók aktív tagjai a közösségi életnek, de az elektronikus levél továbbra is fontos funkcióval bír. Szintén lényeges kiemelni, hogy a megkérdezettek közel háromnegyede kap e-mail értesítést a közösségi oldalak velük kapcsolatos történéseiről, valamint a többség még mindig e-mailben intézi privát kommunikációt és az online vásárlásokat.

Egy másik kutatás szerint ha bármilyen változás következik be egy cég életében, az ügyfelek elvárják, hogy erről elektronikus levélben mindenképpen tájékoztassák őket. A fő kommunikációs csatorna tehát továbbra is az e-mail, bár folyamatosan tör előre a közösségi média.

Ezt a trendet érdemes a magunk előnyére meglovagolni, hiszen a sikeres adatbázis-építésre a közösségi média erősödése is nagy hatással van. Gyakorlati tapasztalat, hogy egy jól működő Facebook-oldal intenzíven tudja támogatni az építkezési folyamatot, ha rendszeresen kommunikálják azt a rajongók felé. Egy ilyen Facebook-oldalon elhelyezett hírlevél-feliratkozási űrlap hatására a rajongók meglehetősen nagy arányban fogják megadni e-mail címüket és nevüket adatbázisunk számára. Fordítva viszont nem lehet látványos eredményt elérni, azaz ha egy hírlevélben elhelyezzük a cégünk közösségi elérhetőségeit, ne várjunk kiemelkedő rajongószám-növekedést.

Okostelefon-használók

Egy amerikai előrejelzés szerint idén 37-ről 41 százalékra nő majd a mobiltelefonon elektronikus levelet olvasók aránya, valamint az e-mailek 10 százalékát mobilon fogják megnyitni. Feltehetően ez a trend érvényesül majd Magyarországon is, ha nem is ilyen intenzív mértékben. Nem szabad tehát megfeledkeznünk arról, hogy itthon is folyamatosan nő az okostelefont használók száma, vagyis nálunk is egyre többen olvassák a leveleiket ilyen formában is. Így viszont átlagosan kevesebb időt tölt az olvasó egy-egy e-maillel, gyorsabban futja át, mintha a monitor előtt ülve találkozna vele.

Az e-mailek megjelenítésében tapasztalható változást sem hagyhatjuk figyelmen kívül, azaz egy hírlevélnek a különböző levelezőprogramok mellett a mobilok kijelzőjén is tökéletesen kell megjelennie. Sőt, a Call to action gombot/linket is érdemes tesztelni a telefonon megnyitott levelekben is! Nem szabad szem elől téveszteni, hogy az emberek többnyire csak az érdeklődés felkeltését várják egy hírlevéltől, ezért célszerű, ha egyszerű és letisztult e-mailt kapnak, amely mobilon is jól olvasható.

További trendek

Az e-mail marketing jövőjét tekintve egészen biztosak lehetünk abban, hogy levélszemét továbbra is lesz, bár a spamszűrőket is folyamatosan fejlesztik. Tavaly megjelent az itthon is igen népszerű ingyenes levelezőrendszerben, a Gmailben az úgynevezett Priority inbox (Fontos levelek), mely révén még tovább pontosíthatjuk a kapott e-mailek sorsát, így már nem csak spamként tudjuk megjelölni az üzeneteket. Ez szintén fontos változást jelent az e-mail marketingben, hiszen ha ebbe a mappába érkezik egy hírlevél, biztos, hogy több időt tölt el vele az olvasó, mint korábban tette volna.

A jelek szerint a jövőben még nagyobb hangsúlyt kap majd a hírlevél küldőjének személye (cég/alkalmazott neve), illetve a vele szemben táplált bizalom/bizalmatlanság is.

Mivel jogszabályokkal is egyre jobban védik az e-mail fiókokat, a levelek feladóinak ezentúl is fokozottan figyelniük kell ezen előírások betartására. Természetesen továbbra is biztosítani kell a regisztrációkor rögzített adatok módosításának, frissítésének lehetőségét a leiratkozás mellett a hírlevélben.

A kampányszerű kiküldések mellett a jövőben az úgynevezett időzített (autoresponder) levelek is egyre nagyobb szerepet kapnak majd. Ezek segítségével a cégek már egy-egy akció előtt felhívják a figyelmet a készülő kampányra, majd a kampányidőszak alatt változatos emlékeztetőket küldenek ki az előrejelzések szerint.

Szerző: Forgács Mariann, MARKETINGMORZSAK.HU

Régiós megbízást nyert el a FLOW PR

1 órája

Lengyelországban, Csehországban, Romániában és Magyarországon egyaránt a FLOW PR felel az MSD Animal Health társállat-üzletágának online felületein zajló imázsépítésének megtervezéséért, a megvalósítás koordinálásáért.

Új fesztivál debütál Budapesten

1 napja

A Bikers´ Weekendet szeptember 17-től 19-ig rendezik meg a Vasúttörténeti Parkban, fellép az Omega, az Edda Művek, a Mobilmánia, a programok sorában lesz motorépítő bajnokság és szépségverseny is.

Fesztiválgyőztes a Spektrum sorozata

2020. július 10.

A „Tabukról tabuk nélkül″ 2019-ben bemutatott 2. évada megnyerte az olaszországi Oniros Filmfesztivál fődíját a dokumentumfilmek kategóriájában.