2011. 5-6. szám | Editorial

Túl okos telefonok

Valószínűleg rajtam kívül senkit nem érdekel, mégis elárulom, hogy untatnak az akciófilmek és az akcióhősok. Egyetlen kivétel van, Arnold Schwarzenegger, akit valamiért nagyon kedvelek.

Az osztrák izomember legnagyobb sikereit a Terminátor megformálásával érte el. A trilógia nyomán később sorozat is készült, a Sarah Connor krónikái, amelyben megjövendölik, hogy a világot behálózó, ember alkotta mesterséges intelligencia, a Skynet 2011. április 19-én öntudatra ébred, és az alkotói ellen fordul: két nappal később atomrakétákkal szétlövi a földet.

Őszintén meg kell mondanom, bennem van némi averzió a túl okos gépekkel szemben. Bizonyára fantasztikus technikai bravúr, hogy az autómban a navigációs berendezés képes az anyósom hangján utasítani, merre forduljak a következő sarkon (bár megjegyzem, erre maga az anyósom is alkalmas, mindenfajta műholdas támogatás nélkül). Csodálatos perspektíva, hogy a hűtőszekrényem képes lehet trappistát rendelni a boltból, ha az éppen elfogy (akkor is, ha én inkább mozzarellát ennék).

A fejlesztőcégek, -mérnökök elképesztő gyorsasággal ontják az egyre szofisztikáltabb - és egyre öntevékenyebb - eszközöket. Az asztali számítógépek, a notebookok, a netbookok sűrűn változó generációi után itt vannak napjaink slágerei, a táblagépek és az okostelefonok, amelyek egyre okosabbak. Néha úgy tűnik, már okosabbak is a kelleténél.

Április 21-én a Skynet-bombázás ugyan elmaradt, olvastam viszont helyette egy fölöttébb érdekes hírt, miszerint az Apple okostelefonjai szorgosan, naponta nagyjából száz alkalommal feljegyzik, merre jár a tulajdonosuk. Még fel sem ocsúdtam a meglepetésből, amikor egy másik cikkből arról értesültem, hogy az androidos telefonok még ezen is túltesznek, mert nem csupán rögzítik a tulajdonos mozgását, de az adatokat - a telefon egyedi azonosítójával együtt- óránként továbbítják is a Google-nak, ahol aztán azokból mindenféle okos kis adatbázisokat építgetnek.

A médiapiacon sokan új forradalmat és egyben új üzleti lehetőségeket várnak az okostelefonoktól, nyilván nem is alaptalanul. A kis masinák pedig előbb-utóbb szorgosan feljegyzik majd, kinek küldünk és kitől kapunk e-mailt, milyen weboldalakat látogatunk, mit olvasunk és mit osztunk meg különféle közösségi oldalakon, hol vásárolunk, mikor, mit és mennyiért… Lassan mindahányan részesei leszünk egy világméretű valóságshow-nak, amelybe még jelentkezni sem kell.

A Terminátor 3 végén a Schwarzenegger által megformált T850-es modell szembesül azzal, hogy nem fordulhat John Connor ellen, mert az ember szolgálatára, nem pedig ellene programozták. A két ellentétes parancs okozta feszültségben a robot végül örök mozdulatlanságba dermedt.

Arról azonban nem vagyok száz százalékig meggyőződve, hogy hasonló helyzetben az adatainkat szorgosan gyűjtögető bankok, készülékgyártók, mobil- és internetszolgáltatók, közösségimédia-tulajdonosok (szinte) korlátlan hatalmú urai hasonló krízishelyzetben hasonlóképpen döntenének.

Valamiért úgy sejtem, őket nem erre programozták.

Szerző: Szakács László

Folytatódik a The Walking Dead

3 perce

Három hónap szünet után érkezik a The Walking Dread 10. évadának második fele az RTL Spike-on - írja a Sorozatwiki.

Újra együtt a Jóbarátok sztárjai

2 órája

Egy epizód erejéig újra összeáll a Jóbarátok régi sztárszereposztása. A 15 éve befejeződött népszerű sorozat új részét a májusban induló HBO Max streamingszolgáltató rendelte meg - írja az MTI.

Japán márka tarolt a Best Cars díjátadóján

2 napja

A Central Médiacsoport székházában adták át a Best Cars 2020-as díjait. A tíz országban zajló, az olvasók kedvenc autóit kereső szavazás során vizsgálták az autóvásárlási és -használati szokásokat is.

Charlie A Dal színpadán vendégszerepel

2 napja

Két évvel a Szekeres Adriennel közös fellépése után Charlie most szólóban tér vissza a nézők elé a Jég dupla whiskyvel című számával szombaton A Dal színpadán.

Változás a Vizeum médiaügynökség vezetésében

2020. február 21.

Távozik posztjáról Eipl Vilmos, a Vizeum vezetője, aki öt éven keresztül látta el Dentsu Aegis Network (DAN) innovatív kommunikációs stratégiával és médiatervezéssel foglalkozó ügynökségének vezetői feladatait.

Közel 75 millió forintot fordít rádióműsorokra az NMHH

2020. február 20.

Tizenhét kereskedelmi, öt közösségi és három kisközösségi szolgáltató kap támogatást rádióműsorainak készítéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésén meghozott döntése szerint.