2011. 5-6. szám | Hírek

Tulajdonosváltások

• Május elsejétől a Word Communications adja ki a Figyelőt, amelyre a Sanoma Media Budapest meghívásos pályázaton keresett vevőt. Az üzleti hetilap reklámhelyeit ugyanakkor 2012 végéig a Sanoma értékesíti.

A finn tulajdonú médiacég 2010 októberében jelentette be, hogy eladja a Figyelő hetilap, az Üzlet és Siker, a Top 200, a Figyelő Trend sorozat, valamint a Figyelő-konferenciák jogait, az FN.hu portált azonban megtartotta. A Sanoma közlése szerint a pályázatok elbírálásánál szempont volt a hetilap és a kapcsolódó tevékenységek folyamatos működtetése, a szerkesztőség függetlenségének biztosítása, illetve a lap arculatának megtartása. Vajdics Enikő, a Word Communications ügyvezető igazgatója elmondta: céljuk egy független, megbízható gazdasági hetilap kiadása és fejlesztése. Ebben támaszkodni kívánnak a médiamárka több évtizedes hagyományaira és szerkesztőségi gárdájára.

A magyar tulajdonú Word Communications 2002-ben alakult. Az IPM mellett a Családi Lap és a Digitális Fotó című magazin is hozzá tartozik.

• Az Est Media Nyrt. (volt Econet.hu) tulajdonában lévő Est Media Group (EMG) 120 millió forintért eladta a Neo FM-et üzemeltető FM1 Zrt.-ben birtokolt 25 százalékos részesedét. A vevő a többségi tulajdonos FM1 Friends Kft. Ez egyben azt is jelenti, hogy az EMG nem értékesíti a továbbiakban az országos rádió reklámidejét. Ennek nyomán a cégcsoport 8–10 milliárd forint közöttire várt konszolidált árbevétele 1,5 milliárddal csökkenhet, az üzemi eredmény viszont nem változik, mivel a rádiós és a sales house tevékenység is veszteséges volt – közölte az Est Media.

Át is szervezik a cég tevékenységét, annak mentén, hogy inkább a már rövid távon is profitábilis aktivitásokra helyezik a hangsúlyt, szemben a korábbi stratégiával, amely a több lábon állást preferálta azon az áron is, hogy az csak hosszabb távon térülhet meg. E folyamat első lépése a rádió eladása. Emellett a cég finanszírozását is átalakítják: ennek egyik elemeként meghosszabbítják a Sziget megvételéhez felvett 300 milliós rövid lejáratú kölcsönt. A cégcsoport nemrégiben jelentette be, hogy április végével távozik az EMG éléről Kádár Tamás, aki 2008 eleje óta irányította a vállalatcsoportot ügyvezető igazgatóként. Utódja még nem ismert.

• A Sofia Echo cégjegyzékadatokra hivatkozva arról ír, hogy Ognyan Donev és Ljubomir Pavlov ellenőrző részesedést szerzett a nagy példányszámú 24 Csazsa és Trud napilapokat, illetve a 168 Csasza hetilapot is kiadó Media Group Bulgaria Holdingban. Előbbi 40, utóbbi 43 százalékos tulajdonos, míg a fennmaradó 17 százalék a BG Printmedia nevű cégé, amelyben viszont Pavlovnak 47 százalékos részesedése van.

Itt meglévő üzlettársainak egyike máris jelezte a szófiai köztévében: bíróságon támadja meg a vásárlást. A versenyhivatal ugyanakkor – mint arról épp a Trud írt a napokban – várhatóan jóváhagyja az akvizíciót. Arról, hogy mekkora összeget mozgatott meg az egykori WAZ-lapok eladása, nem jelentek meg pontos információk.

• A becslések szerint mintegy 1,23 milliárd euróért értékesíti holland és belga televíziós és printérdekeltségeit az itthon a TV2-t tulajdonló ProSiebenSat.1-csoport – írja az M&M Global. A vevő a finn Sanoma vezette konzorcium. A tranzakció nyomán a holland SBS-ben a Sanoma 67, míg John de Mol tévéprodukciós cége, a Talpa 33 százalékos részt fog birtokolni. A belga piacon egyenlő, 33 százalékos részesedést kap a Sanoma, a Corelio és a Wouter Vandenhaute & Erik Watté.

A ProSiebenSat.1 azt nyilatkozta, hogy az értékesítéssel a végéhez ért a stratégiai felülvizsgálat a cégcsoportnál, és a bevételt adósságcsökkentésre fogják használni. A Sanoma vezette konzorcium sikere korántsem volt előre látható, mivel többen is érdeklődtek a Benelux-portfólió iránt. Az utolsó pillanatig versenyben volt az RTL-csoport is, melyben a Talpa egyébként 26,2 százalékot tulajdonol.

• Óriásvásárlást hajthat végre a UPC anyacége. A célpont a harmadik legnagyobb német kábelcég, a Kabel BW. Az eladó a svéd EQT befektetési társaság, amely egy sor tranzakción keresztül, 3,16 milliárd euróért válna meg a társaságtól, amelyet fél évtizede 1,3 milliárdért szerzett meg. (Az ár körülbelül nyolcszorosa a cég idei évre várt EBITDA-eredményének.)

A hosszas árverseny után győztes Liberty Media már jelen van a német piacon, mégpedig a második számú szereplő, a Unitymedia tulajdonosaként. Most egy olyan céget szerezhet meg, amely 2,4 millió ügyfelet mondhat magáénak az Európa egyik leggyorsabban fejlődő piacaként számon tartott Németországban, annak is egyik legfőbb fejőstehenének számító tartományában, Baden-Württembergben. Itt minden második otthonban jelen van a cég.

Folytatódik a The Walking Dead

21 perce

Három hónap szünet után érkezik a The Walking Dread 10. évadának második fele az RTL Spike-on - írja a Sorozatwiki.

Újra együtt a Jóbarátok sztárjai

2 órája

Egy epizód erejéig újra összeáll a Jóbarátok régi sztárszereposztása. A 15 éve befejeződött népszerű sorozat új részét a májusban induló HBO Max streamingszolgáltató rendelte meg - írja az MTI.

Japán márka tarolt a Best Cars díjátadóján

2 napja

A Central Médiacsoport székházában adták át a Best Cars 2020-as díjait. A tíz országban zajló, az olvasók kedvenc autóit kereső szavazás során vizsgálták az autóvásárlási és -használati szokásokat is.

Charlie A Dal színpadán vendégszerepel

2 napja

Két évvel a Szekeres Adriennel közös fellépése után Charlie most szólóban tér vissza a nézők elé a Jég dupla whiskyvel című számával szombaton A Dal színpadán.

Változás a Vizeum médiaügynökség vezetésében

2020. február 21.

Távozik posztjáról Eipl Vilmos, a Vizeum vezetője, aki öt éven keresztül látta el Dentsu Aegis Network (DAN) innovatív kommunikációs stratégiával és médiatervezéssel foglalkozó ügynökségének vezetői feladatait.

Közel 75 millió forintot fordít rádióműsorokra az NMHH

2020. február 20.

Tizenhét kereskedelmi, öt közösségi és három kisközösségi szolgáltató kap támogatást rádióműsorainak készítéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésén meghozott döntése szerint.