2011. 7-8. szám | Elektronikus média

Bevételek pangó piacon

Az autóspiac monetizálása

A válság az újautó-értékesítés drasztikus visszaesését eredményezte Magyarországon. A 2010-es év legnagyobb vesztese itthon a Suzuki volt, 2200 darabos eladási adatával. Összehasonlításul: 2008-ban 22 341, míg a megelőző esztendőkben rendre 30-40 ezer új személygépkocsit értékesített a Suzuki hazánkban. De az újautó-piac tavaly összességében sem számított sikertörténetnek, kevesebb mint 44 ezer új gépjárművet helyeztek forgalomba, míg egy évvel korábban több mint 60 ezret. Ezzel egy időben több száz kereskedő kényszerült bezárni használtautó-telepét, autószalonok szűntek meg, jobb esetben gazdát cseréltek. Az autóspiac köré épült online szolgáltatásokat azonban sokkal kevésbé érintette a válság, nem egy még növekedni is tudott.

A listing-autóspiac

Az autós listingpiacon az elsődleges bevételt a kereskedők által fizetett feltöltési díj jelenti: az egyidejűleg feltöltött járművek adatlapjainak száma alapján már havi 10-20 ezer forint körüli összegért használhatják a rendszert, s ez stabil bevételt jelent a site-üzemeltetők számára.

Az online gépjárműpiac egyik legismertebb márkája a Használtautó.hu. Napi 170 ezres látogatószámával és az egy látogatásra jutó 50 oldalletöltéssel jóval több, mint autókereső portál. A kíváncsiság nagy úr, azok is nézelődnek az oldalon, akiknek eszük ágában sincs gépkocsit cserélni, de szeretnék tudni, hogy aktuálisan mennyit ér az ő vagy ismerősük autója. A 100 ezres adatbázisban szinte minden megtalálható a járműpiacról (autó, motor, haszonjármű, lakókocsi, hajó, de még néhány helikopter is) professzionális keresési feltételekkel. Ennek köszönhetően nem véletlen, hogy nemcsak piacvezetővé vált, hanem e pozícióját meg is tudta tartani a site az elmúlt években.

Kihívója persze bőven akadt. Az Expressz.hu oldalán 43 ezer jármű között kereshetünk, a Jófogás.hu pedig ennél is több, 58 ezer gépjárművet kínált a cikk írásakor. Szintén érdemes figyelni e szegmensben a Vateraauto.hu-t, melyet a Vatera üzemeltetője a cég akvizíciója után indított, s melyen jelenleg 20 ezer jármű található. Ez utóbbi site tulajdonosa hat másik országban is működtet hasonló oldalt, de a többi piaci szereplőre is igaz, hogy nagy nemzetközi tőkével és szakmai háttérrel rendelkező, nem elhanyagolható cég, melyekről egyelőre nem tudni, képesek lesznek-e (és ha igen, mivel) megingatni a Használtautó.hu piacvezető pozícióját. E márkákon kívül egyébként számos kisebb jelentőségű site színesíti még a hazai palettát.

Tartalomszolgáltatók

A hazai autós tartalomszolgáltatók piacán az Origo autósoldala, a Vezess.hu és a TotalCar az igazán nagy szereplő. Mindhárom különböző módszerrel operál, mögötte komoly tartalomszolgáltatói hálózattal, mely a látogatók terelésében is szerepet játszik. Míg az első kettő főként az új járművekre, a tesztekre fókuszál, a TotalCar UGC-modellben felépítette hazánk legnagyobb használtautó-értékelő szócsövét, a Népítéletet (nepitelet.hu). E site-ra az elmúlt években 48 ezer véleményt írtak a felhasználók (minden tízezredik értékelés után összesített toplistát is készítenek az oldal szerkesztői), így használt jármű vásárlása előtt érdemes megnézni, mit gondolnak a különböző típusokról mások. A TotalCar másik nem elhanyagolható „mellékszála” a Belsőség nevű webnapló (belsoseg.blog.hu), amely az egyik legsikeresebb autósbloggá nőtte ki magát.

A Népítéleten a felhasználók folyószöveges elemzéseket írnak, ezáltal a verdiktek jó olvasnivalóul szolgálnak, de nehezebben összehasonlíthatóak, s a vélemények szerzőiről is keveset tudni. Ezt ismerte fel a Használtautó Kft.-hez tartozó Autónavigátor.hu, mely egy elsőre bonyolultnak látszó űrlap segítségével nemcsak az értékelendő járműről, hanem magáról a felhasználóról is bekér adatokat, s így az olvasó megtekintheti, hogy milyen vezető mondja azt, amit. A projekt sikeres, jelenleg 38 ezer bírálat található a rendszerben annak ellenére, hogy évekkel a Népítélet után indult.

 

Milliárdokat tranzakciókból

A kötelező biztosítások piacán 650 ezerre nőtt 2010-re azon autósok száma, akik interneten váltottak biztosítót (ez az adat egy évvel korábban még csak félmillió volt).

A biztosítók ajánlatait aggregáló oldalak közül kiemelkedik egy cég: minden idők legnagyobb magyar akvizíciója a Netrisk.hu-é, melynek 80 százalékát tavaly nyáron 6,4 milliárd forintért vásárolta fel a lengyel Polish Enterprise Fund VI, az Enterprise Investors magántőkealapja. A Netrisk 2010-ben az árbevételét a 2009-es 1,4 milliárd forintról közel 1,7 milliárdra növelte, s a tavalyelőtti 700 millió forintos üzemi eredményét is 734 millióra tornázta fel.

A biztosítók ajánlatait gyűjtő aggregátorok saját eléréseiken kívül nagy és célzott elérésű tartalomszolgáltatókkal affiliate formában is generálhatnak bevételeket, ilyen esetekben a partner az aggregátor weboldal biztosítóktól származó jutalékából kap előre rögzített százalékot. Ez a megoldás a 2002–2009-es időszakra volt jellemző (persze ma is több alkusz kínál ilyen szolgáltatást tartalomszolgáltatóknak).

A kötelező és casco biztosítások mellett a másik legnagyobb monetizálási lehetőség a gépjármű-finanszírozás. Webes megjelenési formája a hitelkeresési lehetőségek szintjén maradt, az online felületek az ilyen kalkulátorokkal generált leadek (ajánlatkérés, regisztráció) alapján keresnek pénzt.

Az eBayen is lehet autót venni, akár újat, akár használtat, sőt, licitálni is lehet rá. Nem egy történet keringett már az interneten eBayen vásárolt Porschéról és hasonlókról. Legutóbb David Beckham kínálta eladásra Porsche 911 Turbo típusú metálfekete kocsiját. Az árverés 100 ezer USA-dollárról indult, noha a futballista az egyedi igényei szerinti dizájnnal együtt 150 ezer dollárt költött az autóra, de végül jóval magasabb áron, 217 ezer dollárért vette meg egy névtelen licitáló.

A micropaymentpiacon jellemzően két árbevételtípus jelent meg hazánkban: autós hirdetések kiemelése lista elejére vagy címlapra az adott webes felületen, illetve adott használt jármű piaci értékének lekérése központi, nagy adatbázisból. Ez utóbbi esetében az Eurotax adatbázisa és piaci targetált felületek közötti együttműködés alapján generálódik bevétel a felhasználók befizetéseiből.

Külföldi példák

Az Egyesült Államokban 1998-ban indult Cars.com jobb nevet nem is találhatott volna használtautó-portálként. A márka élre törését segíthette, hogy a szolgáltatást több médiacég tulajdonolja: az A. H. Belo Corporation, a Gannett Company, a The McClatchy Company, a Tribune Company és a The Washington Post Company, így legalább kevesebb kiadónak fájt a feje a gépjárműszegmens internetre vándorlásától, s kevesebben törtek borsot egymás orra alá.

A Cars.com sikereit az AutoTrader.com tudta csupán túlszárnyalni az amerikai autóspiacon. 40 ezer kereskedő és 250 ezer magánszemély egyidejűleg kínált járműveivel a legnagyobb targetált tömeget éri el, számszerűen havi 14 millió felhasználót.

Léteznek az autóspiacon ugyanakkor különleges monetizálási példák is, amikor láthatólag életképtelen modellek működnek. Ilyen volt többek közt a sikeresnek bizonyuló Rennlist.org, amely Porsche-, Audi- és BMW-tulajdonosoknak kínált zárt online klubot e-mail listával, fórumozással évi 18 dollárért. A tagdíjakat banner hirdetéssel és listaszponzorációval egészítették ki. Nemzetközi szinten nem meglepő, hogy működőképes egy ilyen üzleti modell, számos niche-piacra alakultak ehhez hasonló zárt klubok a 2000-es évek elején, ám a Rennlist esetében a fő különbség az, hogy ott rajongók gyűltek össze, és áldoztak évente két mozijegynyit arra, hogy kapcsolatot tarthassanak a világ bármely pontján élő rajongókkal.

Szerző: Dunder Krisztián, DUNDER.HU

 


A koronavírus a hírekben is uralta a tavaszt

21 órája

A Clementine az online felületeken megjelent hírekből készített strukturált adatbázist, melyen megvizsgálta a súlypontok változását az érintett témákat illetően.

Környezettudatos promóció a XIXO-tól

1 napja

Július 6-tól augusztus 30-ig minden XIXO szénsavas üdítő, jegestea és ízesített víz csomagolása az ország több mint száz pontján XIXO termékekre és garantált DORKO ajándékokra váltható be.

Vodafone: Jól vizsgázott az okosparkolás

2 napja

Az ingyenesen letölthető Parker mobilalkalmazásban 2500 közterületi parkolóhely valós idejű foglaltsági adatai láthatóak, így a járvány alatt is könnyebb volt parkolóhelyet találni.