2011. 7-8. szám | Hírek

Hírek

Óriási magyar siker Cannes-ban

Szép magyar sikert ünnepelhettünk az 58. Cannes Lions kreatívfesztiválon: média kategóriában Ezüst Oroszlánt nyert az Initiative Media budapesti irodája a Heineken Soproni márkája számára készített kampányával. E kategóriában egyébként harmadával nőtt tavalyhoz képest a nevezések száma, így idén 2985 pályázat közül került ki a 222 rövidlistás. A nagydíjat a szöuli Cheil Worldwide-iroda hozta el Tesco-kampányával. Mellettük 14 aranyat, 31 ezüstöt (köztük a magyarokét) és 38 bronzot osztottak ki. Az Év Médiaügynöksége a hamburgi Jung von Matt lett, megelőzve a nagydíjas koreai ügynökséget és a Buenos Aires-i Ogilvyt.

Eladták a Metropolt

Franchise-megállapodást kötött a Metro International a Metropolt megvásárló Megapolis Media Zrt.-vel. Ennek nyomán 2011. június 6-tól nem szerepel a Metro International konszolidált mérlegében a magyarországi lap. „A Metropol sikertörténet hazánkban. A népszerű márka és az erős piaci pozíció tette érdekeltté az új tulajdonost a vásárlásban. A kiadó csapata a megszokott módon folytatja a munkát, az olvasó is a megszokott újságot kapja, nekünk pedig az a célunk, hogy tovább erősítsük a lap pozícióit” – kommentálta a tulajdonosváltást Hivatal Péter, a Metropolt megjelentető cég ügyvezető igazgatója.

„A magyar Metro eladása része annak a megállapodássorozatnak, amely révén a cég egyre erőteljesebben koncentrálhat a feltörekvő piacokra. A Metropol franchise-rendszerben tagja marad a lapcsaládnak, élvezi a globális hálózat előnyeit, és hozzájárul annak erősödéséhez is” – tette hozzá Per Mikael Jensen, a Metro International elnök-vezérigazgatója.

Az E-cegjegyzek.hu adatai szerint a 81 millió forint jegyzett tőkéjű Megapolis Media Zrt. egyetlen tulajdonosa és vezetője dr. Fonyó Károly, aki a Mahir Cityposter ügyvezető igazgatója is egyben. Ez utóbbi céget az EuroAWK és a Mahir Magyar Hirdető Zrt. tulajdonolja. Előbbinek dr. Fonyó Károly az ügyvezetője, utóbbinak pedig Simicska Lajos a vezérigazgatója.

Megvette a Research Gardent az Ipsos

A Research Garden szakembereivel bővül az Ipsos kvalitatív kutatási üzletága, miután a két korábbi résztulajdonos és vezető, Major Judit és Nógrádi-Szabó Zoltán csatlakozott a céghez. Utóbbi a kvalitatív üzletág vezetője, előbbi pedig helyettes vezetője lesz. Géczi Tamás, az Ipsos vezérigazgatója elmondta: a szakemberek érkezése stratégiai fontosságú, mivel a Research Garden kutatási filozófiája jól illeszkedik az Ipsos kvalitatív területet érintő célkitűzéseihez. „Az Ipsos célja, hogy a következő években piacvezetővé váljon a kvalitatív kutatások terén is. Ennek eléréséhez mostantól minden adott, hiszen a cég tapasztalt kvalitatív kutatói csapata kiemelkedő képességű kollégákkal bővül, s ez nagyban segíti majd az Ipsos-csoport innovatív kvalitatív kutatási megoldásainak bevezetését a magyar piacra” – tette hozzá.

3,3 milliárd dollár mehet mobilreklámra

Idén 3,3 milliárd dollárt költhetnek a hirdetők mobilreklámra, ami duplázást jelent a 2010-es 1,6 milliárdhoz képest – derül ki a Gartner globális számaiból. 2015-re ez az összeg már 20,6 milliárd dollár lehet világszinten, s addigra jobban megmutatkozik majd, hogy a mobilhirdetések mely szegmensei lesznek igazán sikeresek. Az elemzők szerint a legtöbb pénzt a mobilkeresés, a térképszolgáltatások hozhatják, míg a legnagyobb növekedést a video- és audioreklámok produkálhatják majd az elkövetkező években.

A mobilhirdetésre szánt büdzsék Észak-Amerikában és Európában fognak nőni a leggyorsabban. E régiók 2015-re a globális piac 28, illetve 25 százalékát teszik majd ki. Ezzel együtt az ázsiai–csendes-óceáni térség és Japán maradnak az éllovasok a vizsgált időszakban. Ez a régió ugyanis idén a teljes mobilreklámpiac csaknem felét (49,2 százalék), 2015-ben pedig még mindig a harmadát (33,6 százalék) fogja adni.

„A mobilhirdetést ma már olyan eszköznek tekintik mind a márka-, mind a médiatulajdonosok, amely célzott és kontextuális módon javíthatja a megtérülést. Emiatt a mobilreklám szegmense óriási bővülés előtt áll számos hirdetői szektorban és régióban. Tavaly a globális reklámtortának még csupán 0,5 százalékát tette ki, 2015-re viszont ez az arány 4 százalékra nőhet” – mondta el Stephanie Baghdassarian kutatási igazgató.

„Ahogyan mind szélesebb körben válnak elérhetővé az okostelefonok és a táblagépek, úgy növekszik a mobilreklám, és lesz egyre könnyebb a szegmentálás és targetálás. Azok a márkatulajdonosok, akik komolyan gondolják a mobilfelületeken való hirdetést, jobb, ha minél hamarabb elkezdenek kísérletezni, és erre megfelelő nagyságú pénzeket különítenek el” – tette hozzá Andrew Frank, a cég kutatási alelnöke.

A mobilkeresés-szegmens, melybe beleértendők a térkép-, az augmented reality és a különböző helyalapú szolgáltatások, lesz a növekedés legfőbb hajtóereje. A mobildisplay szintén dinamikusan fog bővülni, de az előbbi mögött marad majd – áll az elemzésben.

5 százalékot meghaladó mértékben nőhet idén a reklámköltés

Nyilvánosságra hozta legfrissebb reklámpiaci előrejelzését az Interpublic ügynökségi holding Magna Global egysége. Eszerint a tavalyi 8 százalékos piaci bővülést idén 5,2 százalékos növekedés követheti, azaz ebben az évben a hirdetők globálisan 428,4 milliárd dollárt fognak költeni reklámokra. Ez valamelyest szerényebb jóslat, mint az ezt megelőző, 5,6 százalékos gyarapodást prognosztizáló.

Javított viszont a Magna Global az ötéves időtávra vonatkozó várakozásain, ami elsősorban a feltörekvő piacok megerősödésének köszönhető. Eszerint a 2010 végén becsült 6,3 százalékhoz képest most 6,8 százalékos átlagos éves növekedési rátára számítanak 2016-ig.

A tévé az első, szárnyal a net

A televíziós szegmens meggyőzően szerepelt tavaly, s most is a reklámtorta 40 százalékát uralja globálisan. A kilátások sem rosszak: évente átlagosan 8,3 százalékos növekedés várható 2016-ig. A dolog érdekessége, hogy a bővülés éppen a legérettebb észak-amerikai piacon lesz a legerősebb.

A tévének nincs mitől tartania, az internet ugyanakkor már 2012-ben a második legnagyobb hirdetési médiummá válhat. Az online szektor öt év múlva 129 milliárd dollárt söpörhet be világszinten. A reklámpénzeket a hihetetlen technológiai fejlődés, a célzási lehetőségek fejlődése, a méréssel kapcsolatos kérdések rendezése, a keresési minőség javulása és a közösségi média egyaránt ide vonzza.

Nem örülhet azonban a nyomtatott sajtó, amely idén is gyengélkedni fog. Miközben a tavalyi év végén a Magna Global még egy százalékot el nem érő bővülést várt, most kismértékű csökkenést valószínűsítenek ez évre. Ötéves időtávban azért már 1,6 százalékos átlagos éves növekedési rátára számítanak, ami jobb, mint a korábbi 1,2 százalékos becslés. Elsősorban a fejlődő piacokon érhet még el a sajtó sikereket, hiszen ott még mindig fontos szempont az írástudók arányának gyarapodása, ami azzal párosul, hogy a net még nem jelent igazi elszívó erőt.

Sok a bizonytalanság

Ami a regionális összképet illeti: a fejlett reklámpiacoknak még lehetnek nehéz pillanataik 2011-ben. A világ első számú médiapiacának számító Egyesült Államokban például az ipari termelés továbbra is stagnál, és egy sor kereskedelmi cég elmarad az előzetes várakozásoktól.

A globális piacnak a japán tragédia és az olajárak megugrása sem tett jót, ám ezek az elemzők szerint csak időleges hatást fejtenek ki. Ennél szélesebb körben hat a nyomott ingatlanpiac, a munkaerő-piaci bizonytalanság és a világszerte szaporodó megszorító intézkedések.

Bemutatták a Marketing Diamond Díj idei versenyzőit

1 napja

Maszkkal letakart plakátok, színésznővel forgatott karanténvideó és kampány a Google fűnyíró kecskéivel. Többek között ilyen projektekkel neveztek a magyar cégek a Marketing Diamond Awardsra.