2011. 7-8. szám | Startup

Startra fel!

Tanulási szakaszban a magyar startupvilág

Néhány éve indult meg csupán a hazai startupvilág kiépülése, s mostanra eljutott odáig, hogy már képes lehet hatékonyan felszívni a piacra kerülő pénzeket. E sajátos ökoszisztéma azonban még Magyarországon is csak a tanulási folyamat elején jár: befektetők, induló technológiai cégek, inkubátorházak, oktatás és állam közösen lépegetnek előre a versenyképesség növeléséért. Ötletből egyre több van, de az üzleties gondolkodás még hiányzik. Az is gondot jelent, hogy az oktatás nem biztosít kellő hátteret és szemléletet a vállalkozói készségek és ismeretek megfelelő alkalmazásához. Bőven találni persze ígéretes fejleményeket is – derül ki az általunk megkérdezett szakértők szavaiból.

Miskolczy Csaba
Miskolczy Csaba

„A startupjelenség négy évvel ezelőtt vette kezdetét itthon, akkor rendeztük meg az első Startup Underground konferenciát. Akkor 80-100 résztvevő volt, idén márciusban viszont már 500-an regisztráltak, ami jól mutatja ennek az ökoszisztémának a fejlődését. Eleinte még ott tartottunk, hogy mi is az a garázscég, most pedig az a kérdés, hogy hogyan keressenek befektetőt, hogyan lépjenek a nemzetközi piacra az induló vállalkozások. Egyre több a startup tematikájú rendezvény és a kezdő cégeknek szóló verseny” – mondja Miskolczy Csaba, a Blogter vezetője, a startup téma egyik honi szószólója.

A kezdeti bukdácsoláson tehát túl vannak az innovatív garázscégek, ám a tanulási folyamatnak még csupán az elején jár a magyar piac. Ezen persze nincs mit csodálkozni, hiszen Európa nyugati felén is jókora késéssel kezdtek e versenyképesség szempontjából nem elhanyagolható témával foglalkozni a politikusok, gazdasági döntéshozók, amikorra az Egyesült Államok már jócskán elhúzott. Mostanra azonban már Moszkvában, Londonban és Párizsban is bejelentették a saját Szilícium-völgyük elindítását, és Magyarországon is látszanak kedvező jelek. Sőt, úgy tűnik, hogy régiós összevetésben élen járunk: a szomszédos országokból is az itteni startuprendezvényeket látogatják – magyarázza a szakember.

A magyar piacnak jelentős lökést adtak a JEREMIE-alapok, amelyek révén 40 milliárd, évente körülbelül hét-nyolc milliárd forint áramlik a piacra. Ennek zömét az utóbbi években olyan startupok kapták, amelyek kiforrott üzleti tervvel, bevételtermelő képességüket már bizonyítva kerültek kapcsolatba azon nyolc kockázatitőke-társaság valamelyikével, amely az uniós JEREMIE-pénzeket kihelyezheti. Ez viszont változhat, mivel még két évük van a befektetőknek a pénzek elköltésére, a jövőben tehát a kockázatosabb üzleti modellű, inkább csak ötletben erős induló vállalkozások felé is nyithatnak.

„Nyugat-Európában annyival járnak előttünk, hogy már megjelentek a seed típusú befektetések, amelyek nagyon kezdeti fázisban lévő cégeket támogatnak. Magyarországon hiányzik még a belépőinkubáció, azaz csak olyan nagyságrendű összegeket lehet kérni (100–400 milliót forintot), amelyek nem minden esetben segítenek. A 10–50 millió forintos, indulást segítő beruházásokra még várni kell” – mondja Miskolczy Csaba. Éppen a fentiek miatt ugyanakkor az várható, hogy hamarosan e befektetési nagyságrend is megjelenik nálunk.

Még iskolapadban

Kovács Péter
Kovács Péter

A sikeres technológiai cégek felépítéséhez elengedhetetlen, de önmagában édeskevés a jó ötlet. Szükséges az üzleties gondolkodás, a vállalkozó szellem is. „Vállalkozói mentalitásra van szükség. Bár ez a kifejezés a kilencvenes évek Magyarországán eléggé eltorzult. A »vállalkozó« említésére gyakran egy nem túl magasan képzett ügyeskedőt képzelünk el. A startupvilág viszont egészen másról szól, s kifejezetten épít a technológia világára. Ha nem is technológiai cégről van szó, legalább a marketing szintjén épít a technológiára, a digitális lehetőségekre” – érzékelteti Kovács Péter, a Randstad HR-cég szakembere, hogy szemléletváltásra van szükség a jó öreg vadkapitalizmushoz képest.

Nemcsak a kilencvenes évekből örökölt zavaros üzleti kultúrától kell azonban elszakadni, hanem a multinacionális cégeknél megszokott gondolkodástól is el kell távolodni, ha valaki startupot akar sikerre vinni. „Egyszerűen fogalmazva akkor leszel jó multis szakember, ha fontos számodra, hogy megmondják, mit és hogyan csinálj. Szeretned kell a jól kiszámítható folyamatokat, s tudnod kell, meddig terjed a te felelősséged, és meddig másoké. A startupvilágban nem a folyamat a lényeg, a gondolkodás ugyanis eredményorientált” – magyarázza Kovács Péter.

Az előbbinek viszont a szakember szerint jobban kedvez az oktatás, mint az utóbbinak: „Az iskola arra bíztat, hogy menj minél nagyobb céghez, ennek persze van előnye, mert nagyon sokat lehet tanulni a multis környezetben, utána aztán el lehet dönteni, merre tovább. HR-es szemmel viszont az látszik, hogy ha valaki sok időt tölt ebben a roppant biztonságos és kiszámítható közegben, utána már igen nehéz átlépni a startupvilágba. Ezt a versenyszféra-közszféra váltáshoz tudnám leginkább hasonlítani.”

A megfelelő oktatási háttér pedig elengedhetetlen volna, hiszen a Szilícium-völgy sikerének is ez az egyik alapja. „A magyar oktatásban a csírái sincsenek meg a vállalkozókészségek átadásának. Itt nem olyan erős hívószó még az, amit az entrepreneur kifejezés jelent – mondja Miskolczy Csaba. – Pedig mindössze arról van szó, hogy ha van egy víziód arról, hogyan változtathatod meg a világot, akkor szedj össze egy lelkes és kreatív csapatot, s valósítsátok meg az ötletet. Majd szerezzetek hozzá tőkét vagy partnereket. Ezt azonban azért sem támogatja a magyar oktatás, mert az egyetemek »kijáratához« jobbára a nagy cégek vannak becsatornázódva, amelyek szeretnék megszerezni a legjobb friss elméket. Ebből adódóan itthon kevéssé reális alternatíva, hogy valaki az egyetem után saját innovációba kezdjen. A Szilícium-völgy sikerének egyik titka viszont éppen az, hogy erős egyetemi hátteret ad a Stanford Egyetem. Az onnét kikerülő tehetségek gyakran azonnal a startup-ökoszisztémába és befektetői környezetbe kerülnek.”

Kell egy csapat

A kormányzat csak mostanság ébredezik, s az egyetemi kezdeményezések is igen kis számúak startup témában. A befektetők érdeklődése viszont nőni látszik, s a versenyeken és egyéb rendezvényeken is mind többen mutathatják meg az ötleteiket, tudásukat. Ráadásul nem is hiába, „az emberi elmének, a fejlesztői tudásnak olyan értéke van, amilyen korábban sosem” – állítja Miskolczy Csaba, aki szerint régebben tíz-húsz potenciális ötlet volt a piacon, mostanra viszont odáig jutott a tanulási folyamat, hogy több száz ötletgazda van jelen a startupközösségben.

Az invenciók eladhatóvá tétele azonban még mindig sokaknak okoz nehézséget. Ebből a szempontból kulcsfontosságú, hogy jó összetételű-e a startupcsapat. „A technológia önmagában nem elég, üzleties látásmódra is szükség van, ami azt is jelenti, hogy tudni kell a befektetők fejével gondolkodni. Ritka, hogy az üzleti gondolkodás és a technológiai innovációs készség egy emberben megvan. Az általam ismert sikeres startupokban e két világ találkozik, tehát a technológiai szakemberek mellett jelen van a pénzügyi szemlélet, a megfelelő üzleti gondolkodás is” – emeli ki Kovács Péter.

Miskolczy Csaba ezt azzal árnyalja, hogy mások a csapatépítési prioritások, ha magyar vagy ha külföldi piacon (ne adj’ isten a Szilícium-völgyben) akar egy cég partnert találni: „Itthon szükség van két fejlesztő lángészre, és szükség van egy erős üzleti szakemberre, aki el tudja magyarázni a befektetőnek, hogy mitől lesz profitábilis a vállalkozás. A Szilícium-völgyben ugyanakkor egyre kevésbé kérdezik meg, mi az üzleti modell, inkább arra kíváncsiak, hogy te hogyan váltod meg a világot. Ott annak van értéke, ha képes vagy remekül prezentálni egy remek ötletet. Az üzleti oldal kissé hátrébb szorul, azoknak a srácoknak van igazi értékük, akik látják a trendeket, és ráéreznek valamiféle világmegváltó innováció szükségességére.”

A helyzet nem egyszerű tehát, az oktatás, a politika, a befektetők és persze maguk a technológiai garázscégek is bőven a közös tanulási folyamat elején járnak. Nem érdemes viszont a sült galambra várni, maguk a startupok is sokat tehetnek önmagukért. Így például nem szabad visszariadni a tudásmegosztástól, a megmérettetéstől. „Egyre több figyelem összpontosul a startupvilágra, mondhatni, kezd divatba jönni a téma, aminek köszönhetően számos rendezvény és verseny szerveződik, egymást érik a meetupok és találkozók, melyek fő szerveződési platformjai a Facebook, a LinkedIn és a Meetup.com. Mindenképp azt javaslom, hogy menjünk el minél több ilyen megmozdulásra, építsünk kapcsolatokat, tájékozódjunk. Arra vigyázni kell, hogy kellően nyitottak legyünk, különben nem hogy potenciális partnereket nem találunk, de furcsán is néznek majd ránk, hisz a nyitottság alapvető elvárás egy-egy ilyen összejövetelen, ugyanakkor az összes kártyánkat sem szabad rögtön kijátszani” – állítja Kovács Péter.

Hazai hírek

A HVCA riportja alapján 2010-ben 65 millió eurónyi kockázati tőkét helyeztek ki a hazai vállalkozásokba. Ez a 2009-es összeg közel harmada, azaz messze elmarad az akkor mért 214 millió eurótól. A tavalyelőtti tőkének 28 százalékát fordították a múlt évben induló cégekre, összesen 18 millió euró értékben. Ez mintegy huszadrésze annak a tőkenagyságnak, amit a Szilícium-völgyben egy hét alatt helyeznek ki startupokba.

Piaci pletykák szerint a startupversenyeket szervező Colabs mögött megjelent a Central-Fund JEREMIE befektető társaság tulajdonosi köre. Céljuk, hogy a hazai induló vállalkozások számára a korábban bezárt közösségi munkatér után ismét co-working irodát biztosítsanak, amelyet a Budapest V. kerületi Irányi utcában terveznek megnyitni, csaknem 600 négyzetméteren.

Hazai mobilos startup kapta a Microsoft 2011-es Innovációs Díját. A Distinction Kft. fiatal fejlesztői immár sokadik elismerésüket szerezték, és számos alkalommal vettek részt a szoftveróriás redmondi konferenciáin. Cocktail Flow mobilapplikációjuk toplistás a Microsoft Store-ban, új fejlesztésük, a Night Kick pedig hamarosan a Szilícium-völgybe készül befektetőkeresésre.

Csaknem ötszázan vettek részt a május végén megtartott első hazai Google-napon. A rendezvényen a cég bemutatta a Google Maps 3D-s változatát, amely a budapesti térképen is képes épületek animált és térbeli megjelenítésére. Konferencián tartott előadásában Uj Péter, az Index főszerkesztője az újságírás haláláról és a blog műfaj új reneszánszáról vizionált.

Straub Elek, Simó György, Molnár András és Kákosy Csaba vezetésével új kockázatitőke-társaság kezdi meg működését. A Day One Capital célja, hogy induló szakaszban lévő startupokba fektessen be pár tízmillió forintos nagyságrendű összeget. A vállalkozás lehetőleg irányításra törekszik a tulajdonolt startupokban. Ez ugyan idegen a nemzetközi gyakorlattól, de a Day One Capital megjelenése így is hiánypótló a hazai piacon, ahol korábban nem volt ilyen, seed típusú alap.

Nemzetközi hírek

A Twitter állítólag 40 millió dollárért vásárolta meg az adatait feldolgozó TweetDeck szolgáltatást. A piac üdvözölte a vételt.

A Twitter alapítója régóta lebegteti, hogy új startupot szeretne indítani. Evan Williams ugyan még nem hagyta ott a Twittert, de már beszállt a Kevin Rose Digg-alapító és sok más híresség által gründolt Milk nevű startup cégbe.

Lady Gaga is megjelent a Szilícium-völgyi angyalbefektetők között. A The Backplane startupba rajta kívül Eric Schmidtnek, a Google korábbi vezérigazgatójának és jelenlegi elnökének cége is beruházott.

A LinkedIn tőzsdei kibocsátása után a piac kiemelt figyelemmel követi a Groupon várható hasonló akcióját. A közelmúltban megjelent számok meglepően sikeresnek mutatják a vállalatot: árbevétele a 2009-es 30 millió dollárról 2010-re 713 millióra ugrott, majd 2011 első negyedévében majdnem elérte a teljes tavalyi év árbevételét, 644 millió dollárt tett ki három hónap alatt. Ez 270 millió dolláros profitot jelent egy negyedévre, amit a piac számos szakértője kétkedéssel fogadott.

Forrás: insider.ruul.hu és valleyconnect.blog.hu

Szerző: Török Diána

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

2020. október 22.

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.

Reggeli műsort indít a LifeTV

2020. október 20.

A saját gyártású, élőben sugárzott napindító februártól hétköznapokon kerül képernyőre.