2011. 7-8. szám | Hírek

Személyi hírek

Németh Gábor személyében új ügyfélkapcsolati igazgatót igazolt az Ipsos. A szakember májustól a marketingkutatásra szakosodott teamek egyikét irányítja. A kutatócéghez a SABMiller európai központjából érkezett, ahol marketingfejlesztéssel foglalkozott. Korábban az Unilever, a Danone és a Millward Brown kötelékében is dolgozott.

Szabó Miklós csaknem húsz év után otthagyta az Inform Média ügyvezető igazgatói pozícióját, így az eddigi trió helyett a jövőben csak Josef Kogler és Fodor István töltik be ezt a posztot. A távozó cégvezető főszerkesztői tisztséget is ellátott a vállalatnál. Az utóbbi pozíciót Kiss László veszi át, aki több mint tíz éve dolgozik az Inform Médiánál mint az Észak-Magyarország és a napilapok lapcsoportjának főszerkesztője.

Görög Athéna és Kányádi Z. Sándor személyében két új főszerkesztőt nevezett ki Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója. Előbbi a gyermek- és ifjúsági, utóbbi a határon túli főszerkesztőséget irányítja. Ezzel a két szakember Barlay Tamás vallási, Gazsó L. Ferenc közéleti, Papp Dániel hír- és hírháttér-, Poich Lóránd szórakoztató műsorokért felelős, Riskó Géza sport-, Rockenbauer Zoltán kulturális, valamint Stein Róbert kisebbségi és etnikai főszerkesztő mellé csatlakozik.

Mong Attila a Magyar Rádiótól való távozása után az Origo felelős szerkesztőjeként folytatja pályafutását május 16-tól. A szerkesztői munkán túl elsősorban a Komment.hu publicisztikai melléklet gondozása tartozik hozzá, melynek szerzője is. Korábban a Manager Magazin főszerkesztőjeként, a Kreatív, a Figyelő és a FigyelőNet újságírójaként tevékenykedett. 2003-ban elnyerte az oknyomozó újságírók Gőbölyös Soma-díját, emellett több könyv szerzője. Rajta kívül az elmúlt hónapokban többen is átigazoltak az Origóhoz: Baksa Roland az Indextől, Galambos Márton és Nagy Iván Zsolt a Figyelőtől, Dull Szabolcs és Joó Hajnalka pedig a Magyar Rádiótól érkezett.

Dr. Illisz László személyében új főszerkesztő irányítja a tulajdonost váltott Figyelőt június elsejétől. A szakember pályáját 1989-ben a Mai Nap szerkesztőségében kezdte, majd hosszabb ideig dolgozott a Világgazdaságnál, nyolc éve pedig az InfoRádió felelős szerkesztője, majd főszerkesztő-helyettese lett. A Figyelőnél a poszton Simon Ernőt váltotta.

Csák Gyula lett az InfoRádió új főszerkesztő-helyettese május 18-i hatállyal. A szakember 2005 és 2008 között már dolgozott a médiumnál mint az Inforadio.hu portál vezető szerkesztője. Ezt megelőzően, 2004 és 2005, illetve 1996 és 1999 között a BBC Világszolgálatának londoni és budapesti stúdiójában tevékenykedett szerkesztőként és tudósítóként. Még korábban a Rádió C hírigazgatója és a Radio Bridge felelős szerkesztő-műsorvezetője volt. Mostani pozíciójába a Magyar Rádió főadójától érkezett, ahol a hírműsorok szerkesztőségének szakmai vezetőjeként dolgozott.

Kötcsei Csaba, a Kirowski korábbi operatív igazgatója június elsejétől az Ingatlan.com alapító-tulajdonosának helyetteseként, illetve termékfejlesztési vezetőként folytatja karrierjét. A távozó szakember feladatait Kovács Zoltán, az ügynökség vezérigazgatója vette át, az üzletágvezetők támogatásával. Kötcsei Csaba közel hét évet töltött a Kirowskinál, ahol először az üzletfejlesztésért, majd az interaktívmarketing-üzletágért felelt. 2010 áprilisától a cég operatív irányítása tartozott hozzá.

Kádár Tamás, az Est Media Group áprilisban távozott ügyvezető igazgatója lett a Sziget Kft. új cégvezetője. Június elsejétől irányítja a vállalkozást operatív szinten, mellette azonban továbbra is Gerendai Károly és Takács Gábor ügyvezetők, illetve a Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán alkotta szakmai team vezeti a céget. Kádár Tamás kinevezése mögött a szervezőiroda hazai és külföldi portfólióbővítési tervei állnak.

Katona Mátyás irányítja főszerkesztőként május óta az Autónavigátor.hu online autósmagazint. Érkezésével nem változik a site koncepciója, de nő az általános autósproblémákkal foglalkozó cikkek száma, és a közösségi médiás jelenlétet is erősíteni kívánja a nemrég kinevezett szakember. Új rovat indult emellett a weboldalon Szívató néven, melynek célja, hogy „virtuális dühöngőként” szolgáljon.

Megyeri András, aki eddig üzletfejlesztési osztályvezető volt a TV2 csatornánál, üzletfejlesztési igazgatóvá és kereskedelmiigazgató-helyettessé lép elő, s Török Eszter szpotértékesítési osztályvezető távozása miatt annak feladatait is átveszi.

Tóth Veronika személyében kommunikációs szakértőt nevezett ki Magyarországon az Avon áprilisában. Az ügynökségi oldalról érkező, legutóbb a Café PR-nél tevékenykedő szakember felel a kozmetikai direkt értékesítő cég teljes magyarországi PR- és reklámstratégiájának kialakításáért, illetve a kapcsolódó akciók megvalósításáért.

Palánki Zsolt augusztus végével, közös megegyezéssel távozik az Axel Springer-csoporttól. A szakember 19 évet töltött a médiacégnél különböző pozíciókban. Eleinte az IT-terület tartozott hozzá, majd az új média – szerkesztőségi, értékesítési, marketing – integrációja is az ő felelősségi körébe került. Utóbb e projekten belül mintegy 85 fő munkáját koordinálta. Távozása mögött tájékoztatása szerint az áll, hogy mostanra a kiadó lezártnak tekinti az összevonást, így e feladatkör is megszűnik.

Somogyi Endre, az IAB Magyarország elnökségének nemzetközi kapcsolatokért felelős tagja képviseli a tagországokat az IAB Europe elnökségében. A szakembert a nemzetközi szervezet barcelonai eseménysorozata keretében tartott tisztújításon választották be a testületbe. Korábban nem volt magyar tagja az IAB Europe elnökségének. Somogyi Endrét az Adverticum delegálta az IAB magyarországi szervezetébe, s mivel a kezdetektől részt vett az online szakmai társaság munkájában, elnökségi taggá választották már az első közgyűlésen, majd a tisztújításon is megőrizte pozícióját.

Gavra Gábor irányítja főszerkesztőként június 15-től a HVG Online-t, miután az eddigi főszerkesztő, Hirschler Richárd a HVG-csoportnál töltött harminc év után nyugdíjba ment. Gavra Gábor 2007 júniusa óta a Hírszerző főszerkesztője volt, azt megelőzően pedig a Magyar Narancs újságírójaként tevékenykedett. Az új főszerkesztő a korábbi szakmai értékek megőrzése mellett a gazdasági és politikai rovatok erősítését tűzte ki célul.

Kutas István tölti be a Telenor vállalati kommunikációs igazgatói posztját július 11-től. A szakember felel a mobilszolgáltató belső és külső vállalati és termékkommunikációjáért egyaránt. Feladata a különböző kommunikációs területek összehangolásán túl a vállalati kommunikáció egészének erősítése lesz a sajtókapcsolatokon és a közösségimédia-csatornákon keresztül. Kutas István az E.ON-csoporttól érkezik, ahol előbb az E.ON Földgáz Trade és az E.ON Földgáz Storage társaságok vállalati kommunikációs vezetője, 2009-től pedig a teljes E.ON Hungária PR- és médiakapcsolati vezetője volt. Azt megelőzően a Béres Gyógyszergyár kommunikációs osztályvezetőjeként dolgozott. Szakmai pályafutását a Hill & Knowlton PR-ügynökségnél kezdte.

Tóth Levente irányítja júliustól megbízott főszerkesztőként a Népszabadságot, miután az eddigi főszerkesztő, Vörös T. Károly szerződése június 30-án lejárt, és azt nem hosszabbították meg. Az új főszerkesztőt pályázaton fogják kiválasztani. Vörös T. Károly 1975-től a Kritika munkatársa volt, ahol főszerkesztő-helyettes lett. 1987-ben került a Népszabadsághoz, ahol 1990-től a kulturális rovatot irányította. 2004 februárjától töltötte be a napilap főszerkesztői tisztségét.

Czuczor Mónika, az Axel Springer-csoport marketing- és kommunikációs igazgatója 11 év után, július elsejével távozott a cégtől. Feladatköreit a belső integráció eredményeként Lengyel András hirdetési igazgató vette át.

Tallósy István, a Napi Gazdaság értékesítési igazgatója irányítja június 22-től az InfoRádió kereskedelmi csapatát. Ez azt jelenti, hogy távozott a posztot korábban betöltő Door Tamás, aki a hónap végéig még tanácsadóként segítette a team munkáját. A változás oka, hogy jobban ki akarják használni a Közép-európai Média Zrt. (CEMP) csoport adta szinergiákat. Tallósy István megtartja korábbi pozícióját is, s munkáját egy olyan tízfős csapat segíti, amely a cégcsoport más, köztük a Napi Gazdaság felületeit is értékesíti.

Schmidt Richárd, az Est Media Group (EMG) hirdetési igazgatója július elsejével távozott pozíciójából, utódlását házon belül, a feladatok szétosztásával oldja meg a médiacég. A szakember – aki az EMG hirdetési igazgatóként a print-, az online és az indoor portfólió felületeinek értékesítéséért felelt – az Out of Home Media kereskedelmi igazgatójaként folytatja pályafutását. A közterületi céghez olyan, magyar fejlesztésű technológián alapuló eszközök tartoznak, amelyek szemüveg nélkül nézhető 3D-tartalmat sugároznak. Ezeket bevásárlóközpontok forgalmas pontjain helyezik el.