2011. 9. szám | Startup

INSIDER – Startuphírsaláta

Hazai hírek

• Az INSIDER információi szerint várhatóan szeptemberben hirdetik meg a JEREMIE II. tőkebefektetési programot, amely iránt már most élénk a pályázni vágyó tőkelapok érdeklődése. Az összesen csaknem húszmilliárd forintos beruházási projektre az Európai Unió adja a pénz nagy részét, és idén először már seed, azaz „magvető” típusú befektetési társaságok is létrejöhetnek – hallani a piaci pletykákból.

• A tavaszi IV. StartUp Underground versenyén részt vevő induló projektek közül a Laokoon mozgó szövet iránt több beruházó is komoly érdeklődést mutatott. Így az ötlet JEREMIE-tőkebefektetés előtt áll, és európai léptékben gondolkodik – nyilatkozta Szentirmai-Joly Zsuzsanna ötletgazda és iparművész. Egy másik versenyző startup, az Infomeme júliusban tartotta elektronikus áruházának premierjét, amely piactéren elsőként elektronikus könyvek vásárolhatóak és ajánlhatóak.

• Az első Startup Weekenden nyertes Tagomo júliusban jött ki az augmented realityre épülő mobilos applikáció első és egyelőre alfa-változatával. Ez Budapesten, illetve körzetében és tesztverzióban képes címkéket elhelyezni a város virtuális térképére. A Tagomo fő konkurense, a Layar egyelőre nem tartalmazza a Tagomóban már meglévő közösségi funkciókat. A Tagomót nemzetközi piacon is szeretnék bevezetni – közölte Vincze István alapító és ötletgazda.

• A Morando JEREMIE-alapról alig hallani valamit, pedig csendben egyre több, jobbára hagyományos üzleti modellre épülő induló vállalkozást támogat. A Morando egyik high-tech üdvöskéje és befektetése a Metapay startup, amely a Sziget és számos más hazai fesztivál virtuális fizetési megoldását adja. A Metapay hátterében – piaci információk szerint – a Metacom informatikai inkubációs cégcsoport áll.

Nemzetközi hírek

• A Szilícium-völgy nagy nyári szenzációja a Groupon tőzsdei kibocsátásának megtorpedózása volt. Kiderült ugyanis, hogy a PR-kommunikációban nyereségesnek feltüntetett divatos és piacvezető kuponos cég megtévesztette a befektetőket, és valójában a 700 millió dolláros éves forgalom ellenére erősen veszteséges – számol be a fiaskóról az INSIDER szakmai blog.

• A Valley Connect inkubációs projekt június–augusztus között pop-up irodát nyitott a Szilícium-völgyben, melynek feladata az itthon sikeres és tőkéhez jutott cégek helyi bevezetése: a Pocket Guide-ot és a Webcam Laboratoriest érdeklődve fogadták a völgybeli befektetők. A Valley Connect további inkubációs projektje a Distinction (Night Kick-applikáció), a Webee (social kereső) és egy új virtual reality alkalmazás – közölte Weiszbart Zsolt, a Valley Connect egyik alapítója.

• Ősszel több európai regionális startuprendezvény várható. Az egyik legizgalmasabbnak a Bécsben október 3–7. között sorra kerülő Startup Week (startupweek2011.com) ígérkezik, melynek előadói között Záboji B. Péter üzleti evangélista és Hild Imre angyalbefektető is szerepel. A Startup Week versenyén összesen ötven regionális induló vállalkozást, köztük számos tehetséges magyar programot szeretnének bemutatni – tájékoztattak a szervezők. Az eseményre a StartUp Underground önkéntes szervezői már gyűjtik az érdeklődőket, akiknek kedvezményes belépőjegyeket és csoportos utazást kínálnak. Jelentkezés itt: info@suu.hu.

• A másik kiemelt regionális esemény a november 9–10-én, Romániában megrendezendő How to Web konferencia (how-to-web.net), amelyre több mint 750 résztvevőt és csaknem 30 nemzetközi előadót várnak, köztük Somlai-Fischer Ádámot, a Prezi.com vezetőjét. A nemzetközi sikerű magyar startup egyébként márciusban, a hároméves születésnapján lépte át a bűvös hárommilliós felhasználószámot, és éves árbevétele lassan több millió dollárra rúg a piaci pletykák szerint. Tulajdonosai között megtalálható a TED és Chris Anderson web 2.0-s guru is.

• A Szilícium-völgyben – az Egyesült Államok többi régiójával ellentétben – szárnyal az ingatlanpiac, és folyamatosan növekednek a lakásbérleti árak. A konjunkturális helyzet a 2000-es évek derekának ingatlanpiaci boomja alattihoz hasonló. Rengeteg a betelepülő high-tech cég, és erős az üzleti mozgás. Az ingatlanárak a korábbi évekhez képest 20-30 százalékkal emelkedtek, ami kiemelkedő érték az USA éppen recesszióban lévő ingatlanpiacához viszonyítva.

Mennyire vagyunk hűségesek?

14 órája

Szeretjük elkötelezni magunkat, de nem csak egyfelé – derül ki a Tesco törzsvásárlói attitűdökről készült felméréséből.

A Metro ötven éve rögzítette az első magyar koncertlemezt

15 órája

Fél évszázada készült el az első magyar koncertlemez, a Metro együttes Egy este a Metro Klubban... című korongja. Sztevanovity Zorán és Dusán, valamint Frenreisz Károly idézte fel a lemez és a zenekar történetét az MTI-nek.

Kódolatlan hetek júniusban is, a MinDig TV nézőinek

2020. május 29.

Az Antenna Hungária megállapodásainak köszönhetően a MinDig TV nézői ingyenesen érhetik el május 31. és június 14. között a Kiwi TV-t, június 1. és június 14. között pedig a NatGeo Wild, a Paramount Channel és a Sport1 csatornát.