2011. 9. szám | Startup

Nem félünk a startuptól…

A Laokoon-sztori

Új sorozatot indítunk, melyben minden alkalommal egy-egy ígéretes startup aktuális állapotára, a mögötte álló „agyra” vetünk egy pillantást. Első alkalommal rögtön egy „kakukktojást” veszünk górcső alá: Szentirmai-Joly Zsuzsanna az egyetlen nem internetes startup vezetőjeként nyert különdíjat a StartUp Underground (SUU) konferencia versenyén. Technológiai újítás az övé is, csak éppen szövet-szerkezettani. A vele folytatott beszélgetés tanulságai azonban általánosabbak.

Szentirmai-Joly Zsuzsanna
Szentirmai-Joly Zsuzsanna

Mi a Laokoon projekt lényege? Mi a termék, és miért kellene figyelnünk rá?

Lényegében egy újfajta, szövéssel készülő, pikkelyekre emlékeztető felületű mozgó szerkezetre találtam rá. Technológia ez is, de a szövetszerkezettan szempontjából. Egyelőre a mozgathatóságot kihasználó, szabás nélküli öltözékkiegészítők készültek belőle, tekintve, hogy a MOME textil tanszékén végeztem, de több területen is alkalmazható lehet, ha az alapanyagokon és a léptéken változtatunk. Korábban már elnyertem vele a Formatervezési Nívódíjat, több kiállításon is szerepelt, most viszont több helyről is komolyan érdeklődnek iránta külföldről.

Különdíjat kaptál a SUU startupversenyén, ahol „kakukktojás” voltál mint az egyetlen nem digitális startup gazdája. Mit nyertél valójában ezzel az elismeréssel?

A StartUp Undergroundon valóban egy bátor különc voltam, s így meg is lepett a díjazás. A legnagyobb nyeremény számomra az, hogy kikerültem a szűk szakmai közegből, és számos olyan kapcsolatra tettem szert, melyek segítségével a megérett „művészi álmok” szintje után a valóság szilárd talaján is épülni kezdhet végre a Laokoon projekt. Ez igazán izgalmas időszak most. Az álmom látszik valóra válni.

Iparművészként csöppentél bele a startuposdiba. Jól érzed magad ebben a közegben? Jársz a kockafejűekkel és az öltönyösökkel startupbulikba?

Igen, előfordult már, de azért nem igazán jellemző. Természetesen nagyon felvillanyoz, és új gondolatokat ébreszt, ha egészen más területen jártas emberekkel ismerkedhetek meg. Ez a közeg pedig fiatalos, lendületes, kapcsolatban van a legfrissebb nemzetközi újításokkal, na és a pénzvilággal. Naná hogy érdekes ez a világ, bár van még mit tanulnom a kifejezések és terminológiák terén, hogy a kommunikáció egészen gördülékeny legyen, és ne veszítsem el időnként teljesen a fonalat.

Hogy áll most a Laokoon mint vállalkozás? Melyek az aktuális kihívások?

Tekintettel arra, hogy nyár elején költöztem haza Németországból, egy kis csúszásban vagyunk. A konferenciának hála azóta profi üzlettársra is szert tettem, így mindenki arra fókuszálhat, amiben a legjobb, és az erők összeadódnak. Leginkább befektetői tárgyalásokkal telnek a napok, illetve készítem az újabb szöveteket, vagy keresem hozzájuk a legmegfelelőbb alapanyagokat, eljárásokat. A napokban látható a legújabb szövetem a Varázsfuvolában, Nagy Viktória jelmeztervező ruhájába építve, melyet Miklósa Erika mint az Éj királynője visel. Ez volt a legutóbbi kihívás.

Hol tartanak a befektetői tárgyalások? Nem rémisztő a munkának e fázisa?

Több befektető is érdeklődött a SUU óta. Annyit elárulhatok, hogy az üzlettársammal igen komoly üzleti tervet állítottunk össze, melyhez jóval nagyobb tőkeigény társul, mint a konferencián említett tízmillió forint (amely összegről kiderült, még a szabadalmaztatáshoz sem elegendő).

Hogy rémisztő-e? Nagyon jó a kérdés (hat év tanári munkaviszony után főleg), de talán az izgalmas jobb kifejezés, hiszen ez azért nagy lehetőség, ami nem mindig és nem mindenkinek adatik meg.

Mit tanultál eddig a Laokoon projektből?

Az igazán hasznos tapasztalatok szerintem majd csak ezután következnek. Ami eddig biztos, az az, hogy: megérte teljes beleéléssel és kitartással kísérletezni a bizonytalanban; elhinni, hogy képes vagyok valami jelentőset létrehozni magamtól; elszántan küzdeni a technikai akadályokkal; bízni abban, hogy az évek múltával nem vész el az érték; fontos felkutatni és megbecsülni a szakmailag legjobb csapattársakat; és hogy megéri nagyon bátornak lenni.

Hogyan lesz ebből pénz?

Tervünket három termékcsoportra dolgoztuk ki: divat, belsőépítészet és építészet. Szeretnénk megjelenni nemzetközi vásárokon, szakkiállításokon, hogy alaposabban felmérjük az igényeket. A kísérletezés pedig, ha rajtam múlik, nem áll le, és tovább bővül a prototípusok skálája.

Szerző: Török Diána

 

A Sport TV közvetíti a WTCR-t

10 órája

A Sport TV közvetíti idén és jövőre a túraautó-világkupát (WTCR), amelynek bajnoka Michelisz Norbert - írja az MTI.

A koronavírus a hírekben is uralta a tavaszt

1 napja

A Clementine az online felületeken megjelent hírekből készített strukturált adatbázist, melyen megvizsgálta a súlypontok változását az érintett témákat illetően.